Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 131510 razy)

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #195 dnia: 08 Listopada 2023, 14:50:58 »
Hybrydą nie trzeba jeździć żeby akumulator 12V podładować. Lepiej nawet nie jeździć tylko zostawić uruchomiony napęd na P, wyłączając wcześniej nawiew i światła.

Offline samszef

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #196 dnia: 08 Listopada 2023, 14:51:29 »
Jeśli aku w ciągu 2-tygodni potrafi sie rozładowac do zera, to w ciągu tygodnia do 50% czyli potrzeba w nim doladowac jakieś 20Ah. Nie wiem jakim prądem ładuje przetwornica. Niech to będzie 5A - więcej nie ppowinno być - to w sumie potrzebujemy 4h ładowania, a nawet więcej po prąd spada w miarę ładowania. Oczywiscie te wszystkie wyliczenia mogą być sporym błędem obarczone i dotyczą RAV4. Nie wiem jak to w corolli wygląda.

Ja po pelnym rozladowaniu i odpaleniu z boostera przejechałem 2 godzinną trasę i jak podpiąłem ładowarke w garażu to pokazała 25% naładowania. To też oczywiscie jest mało dokładne.

Wychodzi mi więc ze jak raz w tygodniu nie przejedziecie się w jakąś parogodzinna traskę to może byc słabo, zwłaszcza że akumulator będzie słabł bedąc przez większośc czasu nie naladowan w pelni. Pytałes na forum Corolli?

BTW. Jesli auto wam sie podoba to bierzcie. Za 200 zeta dokupicie powerbanka i w razie czego sie odpali. Nowy akumulator też was nie zrujnuje.

tak zapytałam
powerbank ok, tylko właśnie czy to jest logiczne - kupujesz auto za 100K i musisz sie bawic w powerbanki :D

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #197 dnia: 08 Listopada 2023, 14:57:05 »
Jeśli Twoja stara toyota tak rzadko jeździ, to stan tego akumulatora też raczej słaby, chyba że te co tygodniowe podróże są długie.
Ale tak, hybrydy toyoty pod tym względem są..."czułe" i wymagają "troski" (wiedzy jak nie dopuścić do rozładowania)
Hybryda w Twoim przypadku ma sens? Ile rocznie jezdzicie?Kup dobre benzynowe.
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2023, 14:59:01 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #198 dnia: 08 Listopada 2023, 14:59:44 »
tak zapytałam
powerbank ok, tylko właśnie czy to jest logiczne - kupujesz auto za 100K i musisz sie bawic w powerbanki :D
Ja bym zażądał od sprzedawcy przedstawienia pełnej diagnostyki akumulatora, układu ładowania i prądu spoczynkowego. Z tego jasno będzie wynikać, ile auto "wytrzyma" bez doładowywania. Nic na gębę :)

Offline samszef

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #199 dnia: 08 Listopada 2023, 15:07:35 »
Jeśli Twoja stara toyota tak rzadko jeździ, to stan tego akumulatora też raczej słaby, chyba że te co tygodniowe podróże są długie.
Ale tak, hybrydy toyoty pod tym względem są..."czułe" i wymagają "troski" (wiedzy jak nie dopuścić do rozładowania)
Hybryda w Twoim przypadku ma sens? Ile rocznie jezdzicie?Kup dobre benzynowe.
tak 7-10K
no właśnie trafiła sie "oferta" i stąd burza mózgów. Po pierwszym TAK przyszła refleksja czy nam na pewno potzrebne jest Hybrydowe. A w salonie Toyoty używek benzynowych z odpowiadającymi dla nas warunkami jest niewiele. Ta spełnia wszystkie, no ale pojawiła sie wątpliwość odnośnie napędu. a chcemy auto z udokumentowaną historią w ASO

Offline samszef

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #200 dnia: 08 Listopada 2023, 15:08:25 »
tak zapytałam
Ja bym zażądał od sprzedawcy przedstawienia pełnej diagnostyki akumulatora, układu ładowania i prądu spoczynkowego. Z tego jasno będzie wynikać, ile auto "wytrzyma" bez doładowywania. Nic na gębę :)
to używka z salonu toyoty więc ,chyba dealer powinien to mieć, cenna wskazowka!

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #201 dnia: 08 Listopada 2023, 15:20:54 »
Diagnostyka akumulatora i układu ładowania to standard przy sprzedaży z salonu Toyoty w ramach programu "Pewne Auto" z certyfikatem. Natomiast pomiar prądu spoczynkowego to raczej coś extra, czego bym żądał właśnie z powodu nietypowej konieczności doładowania tego konkretnego auta z powerbanku. Po zrobieniu takiego pomiaru niech się jasno zdeklarują, ile auto może spokojnie stać w garażu zanim się rozładuje na tyle, by uniemożliwić rozruch.

Offline samszef

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #202 dnia: 08 Listopada 2023, 15:59:08 »
Diagnostyka akumulatora i układu ładowania to standard przy sprzedaży z salonu Toyoty w ramach programu "Pewne Auto" z certyfikatem. Natomiast pomiar prądu spoczynkowego to raczej coś extra, czego bym żądał właśnie z powodu nietypowej konieczności doładowania tego konkretnego auta z powerbanku. Po zrobieniu takiego pomiaru niech się jasno zdeklarują, ile auto może spokojnie stać w garażu zanim się rozładuje na tyle, by uniemożliwić rozruch.
napisaliśmy i czekamy. mega dzięki za podpowiedź

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #203 dnia: 08 Listopada 2023, 16:32:40 »
@calzone: chyba trochę zapomniałeś w jakich czasach żyjemy:) żądać czegoś od sprzedawcy i wybrzydzać można było kilka lat temu, ale obecnie rynek jest taki, że jak jest dostępne jakieś w miarę dobre auto, to bierzesz albo spadasz, bo w kolejce już czeka 5 klientów. Smutne, ale prawdziwe...

@samszef: jak dla mnie przy takim użytku hybryda się nie sprawdzi. Rozumiem, że ten egzemplarz spełnia wasze wymagania, ale silnik hybrydowy (a raczej Aku) będzie problemem. Co z tego, że sprzedawca powie ci teraz, że to 10dni, jak za pół roku okaże się, że pada po 8? Toyotowskie hybrydy nie są dla wszystkich i ty właśnie wpadasz w tą wąską grupę, u których się nie sprawdzi.... Poczekaj chwilę, może pojawi się jakaś fajna benzyna

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #204 dnia: 08 Listopada 2023, 16:47:22 »
Nie demonizowałbym problemu. Hybrydy nie są zalecane do użytku z dłuższymi postojami, typu kilka miesięcy. Ale to ze względu na akumulator trakcyjny, który tego generalnie nie lubi. Przy użytkowaniu np. raz na tydzień to nie ma znaczenia, a sam fakt, że napęd jest hybrydowy nie powoduje większego poboru prądu na postoju w porównaniu do np. zwykłego benzyniaka.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #205 dnia: 08 Listopada 2023, 16:49:31 »
sam fakt, że napęd jest hybrydowy nie powoduje większego poboru prądu na postoju w porównaniu do np. zwykłego benzyniaka.
Chyba jednak nie masz racji o czym świadczą posty na różnych forach i konieczność posiadania boostera
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2023, 16:51:25 wysłana przez pireus »

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #206 dnia: 08 Listopada 2023, 16:51:30 »
sam fakt, że napęd jest hybrydowy nie powoduje większego poboru prądu na postoju w porównaniu do np. zwykłego benzyniaka.
Chyba pobiera prąd z innego akumulatora.
Chyba żartujesz :)

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #207 dnia: 08 Listopada 2023, 16:53:39 »
Jeśli aku w ciągu 2-tygodni potrafi sie rozładowac do zera, to w ciągu tygodnia do 50% czyli potrzeba w nim doladowac jakieś 20Ah. Nie wiem jakim prądem ładuje przetwornica. Niech to będzie 5A - więcej nie ppowinno być - to w sumie potrzebujemy 4h ładowania, a nawet więcej po prąd spada w miarę ładowania.

Tak jak wcześniej napisałem, nie ma czegoś takiego jak to że przetwornica sobie "pomyśli" że lekko doładuje akumulator 5A... ona nie służy do ładowania akumulatora, ona to robi "przy okazji". EWENTUALNIE przed uruchomieniem auta zbada napięcie akumulatora, jak będzie za niskie to może odpali permanentnie tryb 14,6V a jeśli nie to w zależności jak tam to sobie wyliczyli; raz da 14,6V a raz 13,5V. Możliwe że bierze też pod uwagę temperaturę otoczenia. Przetwornica służy do zasilania wszystkich układów elektrycznych auta, nie ważne czy auto nie robi nic czy odpalisz wszystkie światła (pewnie do 15A), max dmuchawę (też z 15A?), ogrzewanie szyb i lusterek (tu u siebie widzę duże spadki, pewnie nawet pod 30A to ciągnie, w sumie mogę sprawdzić w yarisce o ile wzrośnie pobór prądu) i czy nie podłączysz do gniazdka zapalniczki jakiegoś laptopa czy inną lodówkę która ciągnie 10 lub 15A (nie zwróciłem jeszcze uwagi jakie oznaczenia są w RAVce a gniazdka są chyba dwa więc to też x2). Dopiero po tym wszystkim to co zostanie idzie do akumulatora... jeśli coś zostanie.
U mnie w kii też mam jakieś inteligentne ładowanie i kiedyś jadąc na dziennych regularnie widziałem chyba nawet okolice 12,9V, puszczenie gazu skutkowało powolnym wzrostem napięcia do 14,6V a włączenie choćby świateł postojowych na stałe załączało 14,4V. Obecnie robię krótkie trasy i jako że już "fascynacja" trochę tym gadżetem minęła + mam nowy akumulator to nie śledzę tego tak non stop ale z grubsza widzę że auto cały czas ostatnimi czasy utrzymuje ok 14,4V, możliwe że też przez niższą temperaturę.

A co do Corolli, rodzice mają sedana bez tych antykradzieżowych kobr itp (a to ponoć właśnie żre najwięcej energii) i dość regularnie potrafili w tygodniu auta nie ruszać a nawet wyjeżdżać na wycieczki zostawiając auto na dwa tygodnie i... przeżywało. ALE, w tym roku (a auto odebrali w lutym 2020r) pierwszy raz tata podłączył jakoś pod koniec wakacji prostownik bo akumulator padł... w sumie nie pytałem w dokładnie jakich okolicznościach i ile auto stało ale pierwszy taki incydent miał już miejsce. Widywałem chyba tu na forum że nowe auta z salonu nie potrafiły wytrzymać 3-4 dni bez ruszania ale w tym wypadku chyba ostatecznie wymieniali akumulatory.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #208 dnia: 08 Listopada 2023, 16:54:16 »
Chyba jednak nie masz racji o czym świadczą posty na różnych forach i konieczność posiadania boostera
Owszem, ta nagłośniona sprawa to kwestia konkretnej usterki w układzie DCM. To nie wina hybrydy jako takiej.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #209 dnia: 08 Listopada 2023, 16:55:29 »
@calzone: teoretycznie masz rację, bo przecież prąd w hybrydach nie ucieka bardziej, niż w benzynowych. Praktyka pokazuje jednak, że te auta mają problem z długimi postojami. Pisałeś tu (ty?) O błędzie z DCM, który został wyeliminowany - być może to rozwiązuje problem Aku zupełnie, ale pewności chyba nikt nie ma

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl