Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 149264 razy)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #225 dnia: 09 Listopada 2023, 16:58:27 »
Wymieniliśmy i jesteśmy zadowoleni póki co, ale to w innym temacie.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #226 dnia: 10 Listopada 2023, 08:52:51 »
Wreszcie zrobiłem pomiar prądu spoczynkowego w swojej RAV4 hybrid '20:

0 sek ~500 mA
15 sek ~400 mA
3 minuty ~160 mA
20 minut ~40 mA

Pomiar dokonywany był amperomierzem wpiętym szeregowo, a nie cęgowym by nie było wątpliwości co do dokładności. Odczyty nigdy nie były stałe, zawsze się wahały więc podałem wartości uśrednione. Wygląda na to, że po 20 minutach wszystkie systemy które miały się uśpić - poszły spać :) Amperomierz zaczął wtedy pokazywać odczyty od 29 do 40 mA z okazjonalnymi, cokilkusekundowymi "pikami" do 50-70 mA (co pewnie i tak miernik uśrednił). Dokładne parametry tych pików trzeba by sprawdzić na oscyloskopie, tak jak w tym wątku: https://www.toyotaownersclub.com/forums/topic/203030-constant-battery-drain-problem/?do=findComment&comment=1602456

Tak czy inaczej przy raczej bezpiecznym założeniu, że auto pobiera mi na postoju 40mA, rozładowanie mojego aku 60Ah nastąpi po 62 i pół dniach (2 m-ce).

Ważna uwaga - w samochodzie mam Cobrę i działający non stop lokalizator GPS, więc 40mA to nie jest zły rezultat.

Jeszcze ważniejsza uwaga: zachęcam wszystkich do zrobienia podobnych pomiarów (np. bez Cobry i dodatkowych instalacji jak u mnie) ale pamiętajcie, by po podpięciu amperomierza nie używać elektrycznego otwierania/zamykania bagażnika, bo dla miernika może się to źle skończyć. Trzeba sobie przemyśleć dostęp raczej od drugiego rzędu siedzeń.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #227 dnia: 10 Listopada 2023, 09:57:40 »
No to ja nie wiem jakim cudem po 16 dniach w lecie mialem rozładowany 45Ah. Może te nasze akumulatory faktycznie są niedoładowane i tak na prawdę wcale w nich 45Ah nie ma. Gościu w ASO twierdził że to nic dziwnegoi TTTM. Facet z obsługi parkingu w Krakowie też sie śmiał, że średnio raz dziennie jakąś hybrydę powerbankiem odpala.
To może przed odstawieniem auta na parking warto sobie w domu doladować ładowarką i bedzie ok.

BTW cenna uwaga o tej klapie. Jak przychodzimy na parking pod lotniskiem po 14 dniowych wczasach i auto daje odznaki zycia to pierwsze co róbmy to włączenie napędu, a nie otwieranie bagażnika na walizki. Zawsze może to ostatnie tchnienie aku wystaczy na odpalenie przetwornicy.

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #228 dnia: 10 Listopada 2023, 10:13:35 »
A przed pójściem do samolotu wyłączyć oświetlenie wnętrza aby po otwarciu drzwi lampki się nie świeciły.
Co do pojemności akumulatora to podałem wcześniej w tym wątku przykład z beczkami różnej pojemności i stałym strumieniem wody je napełniającym.
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2023, 10:15:29 wysłana przez przmor »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #229 dnia: 10 Listopada 2023, 10:50:56 »
Myślę, że najlepiej było by umieścić miernik tak by wyświetlacz był widoczny przez szybę i normalnie zamknąć auto.
Podczas odczytów podchodzić do auta bez kluczyka key-less, bo to też zaburza pomiar.
Gdy auto jest otwarte to nie ma pewności, że wszystkie układy całkiem usną po powiedzmy 30 min.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #230 dnia: 10 Listopada 2023, 10:56:04 »
A zdalny odczyt?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #231 dnia: 10 Listopada 2023, 11:09:06 »
Miernik ze zdalnym odczytem BT będzie najlepszy ale nie każdy taki ma lub nie koniecznie będzie kupował do jednego pomiaru.
Kilka stówek trzeba wydać na taki.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Akumulator hybryda
« Odpowiedź #232 dnia: 10 Listopada 2023, 11:13:52 »
Oczywiście, ale jest to jakś opcja jak masz do takiego dostęp. A i przydaje się czasami nie tylko w samochodzie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #233 dnia: 10 Listopada 2023, 11:16:33 »
Jest jeszcze taki problemik, że niektóre mierniki dla oszczędności prądu wyłączają się po np. 15 minutach. :-(

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #234 dnia: 10 Listopada 2023, 11:47:10 »
yślę, że najlepiej było by umieścić miernik tak by wyświetlacz był widoczny przez szybę i normalnie zamknąć auto.
Podczas odczytów podchodzić do auta bez kluczyka key-less, bo to też zaburza pomiar.
Gdy auto jest otwarte to nie ma pewności, że wszystkie układy całkiem usną po powiedzmy 30 min.
jeszcze taki problemik, że niektóre mierniki dla oszczędności prądu wyłączają się po np. 15 minutach.
Dokładnie tak zrobiłem, tzn. miernik był widoczny przez boczną szybę, auto zostało zamknięte, alarm uzbrojony, kluczyk dla pewności uśpiony, ale i tak wyniesiony poza zasięg. Mój miernik się usypia po 30 minutach, więc czasu było akurat w sam raz.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #235 dnia: 10 Listopada 2023, 12:21:58 »
To super.
Te opisy to będą przydatne wskazówki dla innych, którzy chcieli by wykonać pomiary u siebie.
Przypuszczam, że lepsze (droższe) multimetry z BT mogą mieć opcję pomiaru ciągłego bez usypiania z rejestracją pomiarów co określony czas.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #236 dnia: 10 Listopada 2023, 17:18:06 »
Fajnie by było jakby ktoś zrobił pomiar przed i po aktualizacji DCM. Może rozwiązałoby to zagadkę rozładowujących się akumulatorów.

Ja już "niestety" po, zresztą i tak miernika nie mam:)

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #237 dnia: 10 Listopada 2023, 19:27:50 »
Fajnie by było jakby ktoś zrobił pomiar przed i po aktualizacji DCM. Może rozwiązałoby to zagadkę rozładowujących się akumulatorów.

Ja już "niestety" po, zresztą i tak miernika nie mam:)
Auto od 2 m-cy , odebrane 22 września 23 ,  dziś po raz 3 wzywany asistante z bosterem
do uruchomienia aku 12 v , napięcie ledwo 5 v . Nie wiem czy była aktualizacja DCM,
zapytam w przyszłym tygodniu w ASO , jadę złożyć reklamację na aku 12 v .Zobaczymy
co mi odpowiedzą ?
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #238 dnia: 10 Listopada 2023, 20:29:05 »
W tak nowym aucie to raczej DCM już po poprawce. Musisz mieć jakiś innym problem,bo ta sytuacja na pewno nie jest normalna

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #239 dnia: 10 Listopada 2023, 21:05:40 »
Auto od 2 m-cy , odebrane 22 września 23 ,  dziś po raz 3 wzywany asistante z bosterem
do uruchomienia aku 12 v , napięcie ledwo 5 v . Nie wiem czy była aktualizacja DCM,
zapytam w przyszłym tygodniu w ASO , jadę złożyć reklamację na aku 12 v .Zobaczymy
co mi odpowiedzą ?
pozdrawiam
A odłączyłeś zasilanie kamery w trakcie postoju ? Może to ona tak drenuje akumulator. Wiele osób z kamerkami, w tym ja, miało problemy przez tryb parkingowy.
Tak się zastanawiam, czy kilka godzin woskowania - o czym kiedyś pisałeś, podczas których wykonawcy pewnie otwierali drzwi, mogło się świecić światło, być może puścili sobie muzyczkę z audio w trybie ACC nie nadwyrężyło aku.
Kolega Hardtmuth kiedyś opisywał swój przypadek osłabienia akumulatora przez kilkugodzinne sprzątanie bez włączonego napędu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl