Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 149737 razy)

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #240 dnia: 10 Listopada 2023, 21:15:26 »
rozwiązałoby to zagadkę rozładowujących się akumulatorów.

Rozwiązaniem tej zagadki jest pomiar co najmniej z kilku dni który wykaże anomalie. Pomiar bez odpinamia klemy, pomiar także w trakcie normalnego użytkowania pojazdu.
Moze ktoś w ASO to ogarnie dla dobrego honoru marki, bo tematy nierozwiązane się mnożą u nich.
 ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #241 dnia: 10 Listopada 2023, 21:51:36 »
Czy ten rozładowany akumulator 12V był za każdym razem ładowany do pełna ładowarką czy nie było z nim nic robione poza podłączeniem boostera?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #242 dnia: 10 Listopada 2023, 23:38:29 »
Walczyliśmy ostatnio z nowymi NX na konsumpcje prądu i wieczne problemy rozruchu. Pobór ok 0.23A ....po ok 40 min pobór 0.15A
Po kolei odłączaliśmy przekaźniki i zasilania poszczególnych elementów/sterowników. Na końcu padło na telematykę i strzał w dziesiątkę. Po odłączeniu DCM pobór spadł do 0.03 A , gdzie norma w Lexusie jest na granicy  ok 0.04A

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #243 dnia: 11 Listopada 2023, 06:54:52 »
Tak powstają miejskie legendy. Masowo rozładowują się hybrydy - no to winny jest napęd hybrydowy. Bo nie nadaje się do tego czy owego. Tymczasem wadliwe DCMy, badziewne kamerki czy inne alarmy nie mają z hybrydą nic wspólnego.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #244 dnia: 11 Listopada 2023, 07:02:10 »
Mnie zainteresowało w instrukcji: "Wyłączać zbędne urządzenia elektryczne podczas długotrwałej pracy hybrydowego układu napędowego z niską prędkością obrotową, np. w ruchu ulicznym o dużym natężeniu."

To co, auto nie jest sobie w stanie tego zrekompensować przez włączenie spalinówki? Tak to rozkminiałem zawsze, że jak jest READY to nie powinno się tego aku rozładować.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #245 dnia: 11 Listopada 2023, 07:30:23 »
Mnie zainteresowało w instrukcji: "Wyłączać zbędne urządzenia elektryczne podczas długotrwałej pracy hybrydowego układu napędowego z niską prędkością obrotową, np. w ruchu ulicznym o dużym natężeniu."

To co, auto nie jest sobie w stanie tego zrekompensować przez włączenie spalinówki? Tak to rozkminiałem zawsze, że jak jest READY to nie powinno się tego aku rozładować.
Faktycznie, to nie ma sensu.

Sprawdziłem w angielskich instrukcjach. W instrukcji do wersji benzynowej jest to ostrzeżenie, z tym że użyto słowa "vehicle" (samochód), a nie określenia jakiegoś systemu napędu. W wersji benzynowej takie ostrzeżenie ma sens. W instrukcji do wersji hybrydowej też jest dokładnie to ostrzeżenie i znowu użyto słowa "vehicle", a nie "hybrid system" czy czegoś podobnego. Krótko mówiąc ostrzeżenie jest skopiowane słowo w słowo.

Nie wiem dlaczego w polskiej instrukcji ktoś przetłumaczył "vehicle" na "hybrydowy układ napędowy" - o ile była tłumaczona z angielskiego. Ale niezależnie od tego, moim zdaniem mamy do czynienia z błędem polegającym na skopiowaniu ostrzeżenia z wersji benzynowej do hybrydowej mimo, iż hybrydy to nie dotyczy. Nawet przy prędkości równej ZERO działa przetwornica DC/DC zasilająca aku 12V z baterii trakcyjnej, a w razie niedoboru energii załącza się silnik spalinowy.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #246 dnia: 11 Listopada 2023, 11:29:37 »
Czy ten rozładowany akumulator 12V był za każdym razem ładowany do pełna ładowarką czy nie było z nim nic robione poza podłączeniem boostera?
No bez przesady ,nowe auto i będzie musiało wisieć na kablu ładowarki aku co drugi dzień ?
Odłączam  od zasilania kamerki na noc , jak wyjeżdżam w drogę to ponownie włączam zasilanie i nagrywam też w trybie parkingowym na postoju , zobaczę co się będzie działo ?
Muszę jakoś dojechać 60 km do aso we Wrocławiu .
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #247 dnia: 11 Listopada 2023, 11:55:18 »
Lebik, jeśli myślisz o monitoringu zdalnym i o rejestracji na parkingu to bez dodatkowego powerbanku samochodowego nie ma szans by akumulator w hybrydzie to wytrzymał.
Będziesz miał problemy z uruchomieniem auta, a czas nagrań / monitoringu będzie symboliczny. Więc nie ma to sensu.
Wiem to z własnego doświadczenia.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2023, 12:25:53 wysłana przez Markid »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #248 dnia: 11 Listopada 2023, 16:20:18 »
No bez przesady ,nowe auto i będzie musiało wisieć na kablu ładowarki aku co drugi dzień ?
Odłączam  od zasilania kamerki na noc , jak wyjeżdżam w drogę to ponownie włączam zasilanie i nagrywam też w trybie parkingowym na postoju , zobaczę co się będzie działo ?
Muszę jakoś dojechać 60 km do aso we Wrocławiu .
pozdrawiam
Pierwsze co bym zrobił to po rozładowaniu akumulatora do zera naladowałbym go do pełna a nie liczył na to, że być może w aucie się naładuje. A czy auto nowe czy stare nie ma najmniejszego znaczenia. Rozumiem, że po iincydentach z rozładowaniem akumulatora ani razu nie został on naładowany do pełna?

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #249 dnia: 11 Listopada 2023, 16:21:56 »
Lebik, jeśli myślisz o monitoringu zdalnym i o rejestracji na parkingu to bez dodatkowego powerbanku samochodowego nie ma szans by akumulator w hybrydzie to wytrzymał.
Będziesz miał problemy z uruchomieniem auta, a czas nagrań / monitoringu będzie symboliczny. Więc nie ma to sensu.
Wiem to z własnego doświadczenia.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Dziękuję bardzo Ci za przekazanie swoich doświadczeń , kupiłem zestaw który miał zabezpieczać bezpieczeństwo zdalne auta /podgląd z kamer którego jeszcze nie udało się uruchomić /, nie myślałem , że to będzie pobierało tyle prądu . Zadzwonię jeszcze firmy 70mai i zapytam czy znają ten problem z aku 12V  hybryd TOYOTY ?
Może ktoś mi odpowie , może boster 20000 V jako powerbank spełnił by obie role .
I tak chyba jestem na niego skazany by go kupić ?
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #250 dnia: 11 Listopada 2023, 16:35:29 »
Zadzwonię jeszcze firmy 70mai i zapytam czy znają ten problem z aku 12V�  hybryd TOYOTY ?
"Ależ oczywiście że znamy, to wina Pańskiej badziewnej hybrydy, a nie naszej cudownej kamery"
Tak ci odpowiedzą, a ty co zrobisz? Z tego co dotychczas tu napisałeś widać, że nie ogarniasz za bardzo tematu, ale masz prawo - nie jesteś specjalistą. Samochód powinien zostać zdiagnozowany przez specjalistę, najlepiej w ASO, a gówno rozładowujące akumulator wyrzucone na śmietnik.

edit:
Znalazłem info, że aktywny tryb parkingowy w kamerach 70mai A500S / A800S pobiera w trybie duo 360mA prądu. To jest DZIESIĘCIOKROTNIE więcej niż normalny pobór prądu przez samochód bez takich dodatków. To jakiś żart, by sprzedawać coś takiego i wciskać ludziom ciemnotę, że wszystko będzie OK, a jak nie - to ich wina.
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2023, 16:48:21 wysłana przez calzone »

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #251 dnia: 11 Listopada 2023, 17:53:16 »
Samochód powinien zostać zdiagnozowany przez specjalistę, najlepiej w ASO,

Koniecznie w ASO! najlepiej przez tego, który mu to założył i powiedział tak:

Podłączyli u dealera gratis , bez żadnych uwag ,że takie rozwiązanie z modułem ograniczenia poboru w zestawie nie będzie żadnym problemem .
pozdrawiam
ps.ale chyba jest ?

:)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #252 dnia: 11 Listopada 2023, 18:55:25 »
LEBIK. Powtórze juz tu zadawane pytanie. Czy po rozładowaniu i odpaleniu boosterem finalnie naładowałeś akumulator zewnętrzną ładowarką? Tez juz pisalem ale przypomnę. Po rozladowaniu do zera i odpaleniu boosterem jechalem jakieś 2h po czym ładowarka pokazała 25% naładowania. Po pelnym rozładowaniu musisz naladować akumulator do pełna.

70mai A500S / A800S pobiera w trybie duo 360mA prądu. To jest DZIESIĘCIOKROTNIE
Ale z jakiego napięcia - może z 5V? To robi różnicę chociaż i tak coś bardzo dużo.
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2023, 18:59:28 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #253 dnia: 11 Listopada 2023, 19:20:54 »
Też o to pytałem i odpowiedział wymijająco więc obstawiam, że nie naładował.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #254 dnia: 11 Listopada 2023, 19:48:35 »
Cytat: calzone w Dzisiaj o 16:35:29
70mai A500S / A800S pobiera w trybie duo 360mA prądu. To jest DZIESIĘCIOKROTNIE
Ale z jakiego napięcia - może z 5V? To robi różnicę chociaż i tak coś bardzo dużo.
Niestety 12V, info ze strony wideorejestratory24.pl która to sprzedaje. Przynajmniej szczerze podają parametry, tylko mało kto rozumie tego konsekwencje.
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2023, 19:50:42 wysłana przez calzone »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl