Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 130640 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #510 dnia: 04 Stycznia 2026, 17:12:23 »
Na razie nie chce mi się. Wynika to z tego, że nie wiem co mogłoby być nie tak z nowym. Tego już znam i póki co, radzę sobie. Póki co nie miałem sytuacji żebym nie mógł jechać z powodu akumulatora.
Ponadto mam pewien pomysł ale nie mam kiedy go zrealizować. Przypuszczam, że jakiś bałwan dolał mi za dużo wody bo sięga 2 cm wyżej max. Miałem nawet zamiar pozbyć się nadmiaru przez elektrolizę ale czytałem też, że gdy gęstość wysoka, szybciej koroduje czy tam zasiarcza się trwale. Dlatego pomyślałem, że pociągnę na takim jaki jest ile się da. Sytuacja może się zmienić gdybym zmienił miejsce zamieszkania i musiał korzystać z samochodu na co dzień. Wtedy rozważę wymianę. A jakby co mam sklep z akumulatorami o 20 minut drogi autobusem więc gdyby pewnego dnia okazało się, że kaput, w ciągu godziny mogę mieć nowy.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2026, 17:17:32 wysłana przez zorian2 »

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #511 dnia: 04 Stycznia 2026, 17:42:49 »
Polecam woltomierz do zapalniczki. Kosztuje grosze a zawsze mamy wgląd co się dzieje z napięciem akumulatora. Nawet dzięki temu można zbadać jak działa algorytm ładowania, czyli kiedy zmieniają się napięcia ładowania. Nie trzeba co chwilę latać z multimetrem, gdzie jest umiejscowiony akumulator tylko sobie tym woltomierzem poglądać napięcie. Różnice napięciowe z zapalniczki a bezpośrednio na terminalach akumulatora są znikome. Niby taki bajer, ale przydatny imho. Co jakiś czas warto wypiąć akumulator i podładować go porządanie do 15V jak to AGM a jak zwykły kwasiak z płynnym elektrolitem to do 16V dla uzyskania pełnej gęstości 1,28-1,30. Inaczej te akumulatory będą non-stop w permanentnym niedoładowaniu i stopniowym zasiarczaniu się.   

https://allegro.pl/oferta/woltomierz-do-gniazda-zapalniczki-12v-24v-17479684527

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #512 dnia: 04 Stycznia 2026, 20:25:20 »
Polecam woltomierz do zapalniczki.

Dodaj, że pod warunkiem że nie hybryda. W hybrydzie przy wyłączonym zapłonie nie ma napięcia na gn. zapalniczki a po włączeniu od razu ładuje i zobaczysz napięcie ładowania ok 13,6-14,4V

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #513 dnia: 04 Stycznia 2026, 20:27:27 »
Do hybrydy polecam interfejs OBD2 i apkę Hybrid Assistant, która przy wyłączonym zapłonie pokazuje napięcie aku. U mnie zaniża o 0,1V ale biorę na to poprawkę i zaglądam do smartfona raz na parę dni czy nie nadszedł czas ładowania Victronem.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #514 dnia: 04 Stycznia 2026, 20:28:38 »
Nie działa od MY’23.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #515 dnia: 04 Stycznia 2026, 20:44:07 »
Ożesz ty, dobrze żem kupił jeszcze stary dobry gen 1 z silnikiem 1.8 i wyglądem a'la lata 50-te XXw. I łączy się z HA.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #516 dnia: 04 Stycznia 2026, 20:46:46 »
Nie działa od MY’23.

Ale zawsze można się wpiąć pod bezpiecznik, przez który idzie prąd podczas wyłączonego zapłonu (ja mam tam kamerkę podłączoną).
Tylko musi czytać zanim otworzy drzwi kierowcy bo jeśli o tym zapomni, pompa ABS już zniekształci odczyt.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #517 dnia: 05 Stycznia 2026, 10:01:34 »
Polecam woltomierz do zapalniczki.

Dodaj, że pod warunkiem że nie hybryda. W hybrydzie przy wyłączonym zapłonie nie ma napięcia na gn. zapalniczki a po włączeniu od razu ładuje i zobaczysz napięcie ładowania ok 13,6-14,4V
Wystarczy nie wciskać hamulca , po włączeniu zapłonu i pokazuje napięcie na zapalniczce bez ładowania .u mnie 10,8 do 11,9 V , AKU 12 KOLEJNY WYMIENIONY na gwarancji już niedługo padnie . Było już też 7,8V wtedy ściągałem asistante do uruchomienia , po kilkudniowym postoju w garażu podziemnym w hotelu , po przejechaniu blisko 500 km wcale się nie doładował .
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #518 dnia: 05 Stycznia 2026, 14:27:19 »
W piątek 2.01 profilaktycznie korzystając z dni wolnych, wieczorem naładowałem aku 12 v do pełna ładowarką CETEK 5.0. Dziś w aplikacji wyskoczył mi komunikat, że jest niski poziom naładowania akumulatora, choć na desce niczego nie wyświetla a samochód normalnie odpala. Albo komunikat jest sprzed kilku dni, albo ta aplikacja żyje własnym życiem. Samochód z czerwca 2022.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #519 dnia: 05 Stycznia 2026, 15:09:14 »
To jest jakieś nieporozumienie, żeby automatyka pozwalała zjeżdżać dla akumulatora do napięcia 10V, czy poniżej. Za wszelką cenę muszą działać jakieś systemy niczym podłączona bezpośrednio żarówka do akumulatora. Wcale nie muszą. Coś powinno odcinać akumulator przy np. 11V i totalny shutdown systemów poza jakimś jednym którym wzbudzimy przyciskiem Power otwierając ręcznie/awaryjnie drzwi. Za to odpalimy samochód. Tak to powinno być zrobione.   
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2026, 15:12:36 wysłana przez emigrant »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #520 dnia: 05 Stycznia 2026, 15:43:03 »
@Krisman tak ma w swoim aucie chyba Hyundaiu. Do Toyoty można też cos takiego założyć sterowane pilotem. Do wyboru do koloru na chińskich portalach za kilkadziesiąt złotych.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #521 dnia: 05 Stycznia 2026, 17:35:55 »
@Krisman tak ma w swoim aucie chyba Hyundaiu. Do Toyoty można też cos takiego założyć sterowane pilotem. Do wyboru do koloru na chińskich portalach za kilkadziesiąt złotych.
Tak, jest w hybrydach HEV Kia/Hyundai przycisk reset baterii 12V, choć faktycznie nie mam "tradycyjnego" akumulatora 12V. Jest wydzielona, zintegrowana sekcja z trakcyjnym.
Tu są szczegóły jak to jest zrealizowane, jeśli ktoś jest zainteresowany:
 https://share.google/YlI0zp11qv2uyQVsu

« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2026, 17:40:07 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #522 dnia: 05 Stycznia 2026, 18:07:37 »
Genialne w swojej prostocie + rozsądny algorytm odłączania napięcia gdy spadnie poniżej progu.
I temat takiej wtopy jaką zalicza Toy/Lex w obecnych czasach + globalnego wstydu dla marki z racji tak banalnego, że wręcz "nie do wiary" tematu "bo padł aku 12 V" przestałby istnieć.
Wszak brak rozrusznika, dwumasy, wtryskiwaczy, alternatora, sprzęgła, paska osprzętu nie uchronił jak widać w statystykach awarii.

Aaa i  jeszcze ta cudowna aplikacja co sieje strach jak to idzie?  "KRYTYCZNY POZIOM NAŁADOWANIA AKUMULATORA"...
 :cool:

Pozdrowienia dla P. Zientarskiego
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2026, 18:22:00 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #523 dnia: 05 Stycznia 2026, 20:41:27 »
A propos "apki", zawsze staram się pilnować płynów, tak ogólnie paliwo, olej, chłodzący, hamulcowy, czy banalny do spryskiwaczy. Dziś pierwszy raz auto "krzyknęło" - "niski poziom...'' na wyświetlaczu i...w apce (nawet nie wiedziałem, że aż tak długa jest lista monitorowanych systemów auta. Te na zrzucie to nie wszystko, bo się nie zmieściły.
Ale muszę wziąć Toyotę w obronę, bo jesli by dopracować ten Aku 12V w Toyocie, to o czym byśmy mogli dyskutować?  Oczywiście poza jakością ASO ;)
Edit" jest też w tym układzie przetwornica DC-DC z 200-300V na 12V w razie potrzeby zasilenia awaryjnego układu 12V i  doładowania z "resetu" sekcji aku 12V, ale to od 2021r.
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2026, 20:56:40 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #524 dnia: 05 Stycznia 2026, 23:34:38 »
Nie działa od MY’23.
Mi działa, koniec 24

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl