Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 130598 razy)

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #525 dnia: 06 Stycznia 2026, 15:12:05 »
Genialne w swojej prostocie + rozsądny algorytm odłączania napięcia gdy spadnie poniżej progu.
Najlepsze że Toyota nie jest w tym wyścigu sama, pewna szlachetna marka od filmu GT tak popaprała temat że kluczyki się zamknęły w aucie bo aku było tak mizernie słabe że elektronika zwariowała i sama zamknęła centralny po machnięciu w dół klapą bagażnika. Akcja z końca 2025, nie mogłem uwierzyć że kluczyki leżały sobie na centralnej konsoli a samochód je haniebnie zamknął, bo słaby aku nie pozwolił na wykrycie kluczyka - ale zamknąć centralny zamek dał radę :D

Także, nie narzekajmy że tylko Toyota ma ten problem, bo on jest chyba globalny - brak myśli inżynierskiej, która by zadysponowała że od 11V odcinamy to co zbędne, od 10,5V odcinamy część niezbędnego, a od 10V zamek centralny nie zadziała - tylko mechaniczne zamknięcie kluczem fizycznym. A od 9,5V ubijamy wszystko bo i tak nic nie zadziała bez boostera (o ile 9,5V pozwoli jeszcze coś wykonać, bo może odcięcie jest wcześniej...).
Czasami mam nadzieję że ktoś to czyta i po cichu robi fixy, to naprawdę dość trywialny temat do ogarnięcia, w zakładam, dostatecznie skomplikowanym urządzeniu, jakim jest samochód z lat 20 XXI wieku, aby dorzucić kilka linijek kodu do algorytmu pracy elektroniki w stanie spoczynku w odniesieniu do napięcia akumulatora.

@Colin tak to naprawdę trywialne, ale może ktoś nie chce ubijać GPS'a nie myśląc o tym że przy 9V elektronika pracująca na 12V i tak już nie działa poprawnie, a jeśli coś idzie na 3V to analogicznie przy 9V zamiast 3V będzie 2,25V - też za mało, aby skomplikowane systemy działały "jakkolwiek prawidłowo".

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #526 dnia: 06 Stycznia 2026, 16:34:00 »
brak myśli inżynierskiej, która by zadysponowała że od 11V odcinamy to co zbędne, od 10,5V odcinamy część niezbędnego, a od 10V zamek centralny nie zadziała - tylko mechaniczne zamknięcie kluczem fizycznym. A od 9,5V ubijamy wszystko bo i tak nic nie zadziała bez boostera (o ile 9,5V pozwoli jeszcze coś wykonać, bo może odcięcie jest wcześniej...).

Wygląda prosto ale nie uwzględnia różnic akumulatorów. U mnie przekroczeniu granicy 11,6V nic nie działa. Zatem myśl inżynierska zapewne istnieje w tym kontekście i wychodzi z niej, że nie warto się bawić bo Kowalski zmieni aku i wszystko weźmie w łeb.

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #527 dnia: 06 Stycznia 2026, 21:08:49 »
Wygląda prosto ale nie uwzględnia różnic akumulatorów. U mnie przekroczeniu granicy 11,6V nic nie działa.
No i wystarczy, prosty układ z pamięcią nieulotną który zarejestruje że przy 11.7V jeszcze działało i to było ostatnie napięcie przy którym było OK -> wystarczy.
Zapis, i na next time odcięcie w tym egzemplarzu przy 11.8V (jeśli klient sobie wybierze opcję "kastomizuj tojoto mój aku" :D )
Chociaż ja bym tej opcji nie wybierał zważywszy na takie kwiatki, bo ten egzemplarz aku jest ewidentnie do wymiany ....
No ale co ja się mogę znać....

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #529 dnia: 07 Stycznia 2026, 11:26:26 »
W zupełnie nowym układzie HEV od VW też "Niemce" pozbyli się typowego aku 12V i zastosowano wariant jak w Hyundaiu: https://share.google/a5Bk69ZT7vhOUapLS
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #530 dnia: 07 Stycznia 2026, 14:21:53 »
"Niemce" pozbyli się typowego aku 12V
pomijajac problemy z utrzymaniem aku w nalezytym stanie, sadze ze po inzyniersku poprawniej jest jednak miec oddzielne 12V aku.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #531 dnia: 07 Stycznia 2026, 14:41:52 »
W BYD mam akumulator 12V o pojemności 78,4 Ah (PHEV) który jest ładowany zarówno z akumulatora trakcyjnego jak i z silnika spalinowego w przypadku niskiego jego poziomu - więc można coś sensownego zrobić w hybrydach.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #532 dnia: 07 Stycznia 2026, 15:19:29 »
W BYD mam akumulator 12V o pojemności 78,4 Ah (PHEV) który jest ładowany zarówno z akumulatora trakcyjnego jak i z silnika spalinowego w przypadku niskiego jego poziomu - więc można coś sensownego zrobić w hybrydach.
W Phev Hyundai też jest zwykły 12V AGM 72Ah.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #533 dnia: 07 Stycznia 2026, 15:25:59 »
"Niemce" pozbyli się typowego aku 12V
pomijajac problemy z utrzymaniem aku w nalezytym stanie, sadze ze po inzyniersku poprawniej jest jednak miec oddzielne 12V aku.
Tam jest aku 12V tylko litowo - polimerowy, który nie wymaga uwagi kierowcy. Jest w jednej obudowie z baterią wysokiego napięcia.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #534 dnia: 07 Stycznia 2026, 17:09:01 »
A jeśli trzeba będzie go wymienić to razem z baterią HV czy osobno?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #535 dnia: 07 Stycznia 2026, 17:47:52 »
A jeśli trzeba będzie go wymienić to razem z baterią HV czy osobno?
Osobno (przynajmniej w Hyundaiu/Kia). Jak w VW nie wiem.

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #536 dnia: 07 Stycznia 2026, 18:20:18 »
Zaprawdę przekombinowane. Jak dla mnie mógłby być włącznik a'la bezpiecznik automatyczny na takie okazje, i po otwarciu jakiejś klapki przełączenie tego bezpiecznika na minutę czy 2 minuty zwierałoby obwód akumulatora 12V - 12,8V i trakcyjnego na którym jest 14,4V (po tym czasie bezpiecznik by się przełączał na stan "rozwarty").
Plus automatyczne rozwarcie tego obwodu po uruchomieniu silnika.
Byłoby to genialnie proste i prawie bezkolizyjne rozwiązanie. W zasadzie ten przełącznik mógłby być tam gdzie się podpina booster, przy bezpiecznikach.
.... warto mieć marzenia .... ;)
PS naprawdę mam nadzieję że ktoś z R&D to czyta ....

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #537 dnia: 07 Stycznia 2026, 19:11:33 »
Akumulator trakcyjny ma ponad 200V wiec potrzebna jest przetwornica napięcia, ktora bez akumulatora 12V nie wystartuje. Pisałem już, że Chińczycy mają gotowe i proste rozwiązanie za kilkadziesiąt złotych.

Offline marekg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4 LE 2025
« Odpowiedź #538 dnia: 07 Stycznia 2026, 22:11:07 »
Kurcze dziwne że jednym komputer tak zarządza ładowaniem małego akumulatora a innym inaczej.
Mnie np bez względu na wszystko zawsze ładuje około 14,40V do 14,80V
Już nie wspomnę że raz stał bezczynnie 3 miesiące i bezproblemowo odpalił

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #539 dnia: 08 Stycznia 2026, 10:37:12 »
Kurcze dziwne że jednym komputer tak zarządza ładowaniem małego akumulatora a innym inaczej.
Mnie np bez względu na wszystko zawsze ładuje około 14,40V do 14,80V
Już nie wspomnę że raz stał bezczynnie 3 miesiące i bezproblemowo odpalił
Hybryda? Aku oryginalny? Skąd masz pomiar? O ostatnie pytam, bo ja mam taką samą sytuację z napięciem obserwowanym na OBD i ECU. Pytałem wielokrotnie tutaj i nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi czy te napięcia są tożsame z napięciem na oku 12V. Logika mi podpowiada, że tak powinno być, bo po jaką cholerę komplikowac układ i robić inny obwód dla aku 12V.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl