Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 130898 razy)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #675 dnia: 03 Lutego 2026, 20:31:49 »
A w Niemczech to jednak inne Toyoty jeżdżą buhhahah

Nie ma dwumasy, wtrysków, dpfa, alternatora ale jest dennna obsługa serwisu, zbywanie, przepychanie odpowiedzialności i zwalanie winy na styl jazdy Użytkownika i filmiki PR o rozwiązaniu problemu z aku 12. A co drugie zgłoszenie serwisowe to "Panie, dziś też nie odpalił... wczoraj byłem u Was i wyszedł, że aku sprawny! "

Jak najbardziej można udawać, że problemu nie ma, korozji też nie :)
Nie wspominając jakie jaja dzieją się w marce Lexus, gdzie Klient premium wozi auto lawetą

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-najbardziej-usterkowe-samochody-uzywane-potezna-wpadka-ikony,nId,21394987
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2026, 20:41:58 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #676 dnia: 03 Lutego 2026, 20:46:45 »
Ludsze tymi autami  nie jeżdżą. Albo jeżdza 5 km. W Polsce jest milion toyot a klopoty ma promil.kierowców.
Jeżeli uważasz, że to normalne, że w aucie za ponad 200k, które nie ma roku aku pada po tygodniu postoju i trzeba otwierać je grotem i budzić boosterem to chyba nie mamy o czym rozmawiać.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #677 dnia: 03 Lutego 2026, 20:47:18 »
A w Niemczech to jednak inne Toyoty jeżdżą buhhahah

Nie ma dwumasy, wtrysków, dpfa, alternatora ale jest dennna obsługa serwisu, zbywanie, przepychanie odpowiedzialności i zwalanie winy na styl jazdy Użytkownika i filmiki PR o rozwiązaniu problemu z aku 12. A co drugie zgłoszenie serwisowe to "Panie, dziś też nie odpalił... wczoraj byłem u Was i wyszedł, że aku sprawny! "

Jak najbardziej można udawać, że problemu nie ma, korozji też nie :)
Nie wspominając jakie jaja dzieją się w marce Lexus, gdzie Klient premium wozi auto lawetą

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-najbardziej-usterkowe-samochody-uzywane-potezna-wpadka-ikony,nId,21394987
Colin, jakieś rady co do naszej sytuacji?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #678 dnia: 03 Lutego 2026, 20:58:20 »
Niestety niezbyt pozytywne dla ucha i mega uciążliwe dla użytkownika gdy chce się wyegzekwowac gwarancję

Podjechać do innego serwisu, sklepu z aku i za parę zł przetestować aku by mieć wiedzę wcześniejszą o jego stanie
Wozić lawetą do ASO, dostarczenie samemu = auto sprawne
dokumentować i zbierać zlecenia -  brak zlecenia = brak śladu w systemie o naprawie/zgłoszeniu
dokumentować wydruki z testu akumulatorów, domagać się pomiarów poboru prądu 8-godzinnego z przedstawieniem wyników
Gdy zadzwonią że jest "gotowe" to odczekać trzy, cztery dni do odbioru - żeby znów nie wozić gdy pod serwisem nie odpali... Będzie już tam stał
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #679 dnia: 03 Lutego 2026, 21:03:42 »
Niestety niezbyt pozytywne dla ucha i mega uciążliwe dla użytkownika gdy chce się wyegzekwowac gwarancję

Podjechać do innego serwisu, sklepu z aku i za parę zł przetestować aku by mieć wiedzę wcześniejszą o jego stanie
Wozić lawetą do ASO, dostarczenie samemu = auto sprawne
dokumentować i zbierać zlecenia -  brak zlecenia = brak śladu w systemie o naprawie/zgłoszeniu
dokumentować wydruki z testu akumulatorów, domagać się pomiarów poboru prądu 8-godzinnego z przedstawieniem wyników
Gdy zadzwonią że jest "gotowe" to odczekać trzy, cztery dni do odbioru - żeby znów nie wozić gdy pod serwisem nie odpali... Będzie już tam stał
Brzmi jak niezła patologia, w której nie mam za bardzo ochoty brać udziału po zakupie nowego auta za 230k. Czy jakimś rozwiązaniem byłby zakup aku na własną rękę gdyby miało się okazać, że ta przepychanka zmierza donikąd, jak to się ma do gwarancji i czy jest coś bezproblemowego na rynku?

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #680 dnia: 03 Lutego 2026, 21:07:22 »
LEBIK, mogę spytać czy Ty też trzymasz w miejscu ze słabym zasięgiem?
Nie jest to garaż podziemny , łączność z aplikacją mam bardzo dobrą.
W ASO pytałem o aktualizację DCM , ale odpowiedź  była w stylu aby się mnie pozbyć .
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #681 dnia: 03 Lutego 2026, 21:11:29 »
W ASO pytałem o aktualizację DCM , ale odpowiedź  była w stylu aby się mnie pozbyć .
OK, czyli ten zasięg może nie mieć większego znaczenia. No nic, czekam do jutra i zobaczę co do asy z ASO powiedzą, na szczęście mam pośredni kontakt do dyrektora tego salonu, więc może się ogarną.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #682 dnia: 03 Lutego 2026, 21:16:44 »
Zabawne, że nawet chłop z toyoty nagrywa shorta na youtube jak odpalać z boostera - New Rav4

https://www.youtube.com/shorts/giohDw6K3FE

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #683 dnia: 03 Lutego 2026, 21:17:36 »
Masz jakies dodatkowe rzeczy typu kamery w trybie parkingowym?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #684 dnia: 03 Lutego 2026, 21:22:44 »
Wymiana na własną rękę jest rozwiązaniem częściowym.
Straszą utratą gwarancji na pojazd przy takim czymś ale nie znam osoby, której by za to zabrali, tym bardziej że to TCE musi zabrać i to pisemnie a nie na gębę serwisanta.
Akumulatory fabryczne po transporcie są obcięte z pojemności z racji braku rzetelnej obsługi transportowej i podczas doposazenia / mycia /przygotowywania, do tego dokładają się pobory prądu z akcesoriów oraz ich błędnego montażu (np. Kamer), do tego bywały problemy z telematyką, do tego miernota ładowanie..
Każdy mA poboru ma znaczenie w tej patologicznej sytuacji więc rzetelna diagnoza całości pojazdu to priorytet by określić przyczynę. A gwarant za diagnozę w marce Toyota nie płaci ASO. Dodatkowo ja swoim Klientom skracam nawet czas stand-by Smart Keya do jednego dnia. Wszak nie problem wcisnąć przycisk na pilocie by wybudzić pierwszy raz
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2026, 21:27:08 wysłana przez Colin »

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #685 dnia: 03 Lutego 2026, 21:30:44 »
Kumam, patola w takim razie niezła, a odpowiadając na obie wiadomości to nie mam nic oprócz BLE, kamera się uruchamia przy starcie, a smartkey mam ze względów bezpieczeństwa wyłączony od początku.
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2026, 21:36:27 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #686 dnia: 03 Lutego 2026, 23:05:25 »
Przypomnę że Colin, admin tego forum ma warsztat toyoty nieautoryzowany. I w jego prywatnym interesie jest Wasze niezadowolenie z ASO.
Chłopie, wszyscy tutaj wiedzą kim jest Colin i przecież on tego nigdzie nie kryje, że ma swój warsztat, w którym swoją drogą wolałbym osobiście robić serwisy gdyby nie gwarancja itp. Zastanawia mnie tylko jakie Ty masz powiązania z Toyotą, zachwalając ją trochę nadmiernie w każdym komentarzu, pochwalisz się?
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2026, 23:13:52 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #687 dnia: 04 Lutego 2026, 06:21:59 »
A skoro wywołujesz, to przekaż w niedzielę przy obiedzie linka do forum niech poczytają uwagi, to może zadowolenie z ich pracy wzrośnie ;)
Nikt nie stworzył tych problemów - sami sobie zgotowali.

Nie czekałem 4h - auto odebrałem nastęonego dnia, ale w tym ASO pracuje moja rodzina.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #688 dnia: 04 Lutego 2026, 07:10:20 »
Pobór prądu spoczynkowego to absolutny priorytet jeśli chodzi o diagnostykę problemu rozładowywania akumulatora. Cała reszta to już tylko prosta konsekwencja typu wymiana padniętego aku. Ale sama diagnostyka aku nie ma żadnego sensu, skoro następny znowu padnie z powodu wadliwego DCMa albo dodatkowych alarmów i kamerek. Dziwię się, że ASO upiera się przy tym drugim, no ale to stosunkowo proste - podłącza się urządzenie i wynik jest praktycznie od razu. A sprawdzenie poboru prądu przez auto w spoczynku i ewentualne wyeliminowanie przyczyny to znacznie dłuższa i bardziej skomplikowana historia.
Ja zrobiłem to sam i dopiero po sprawdzeniu, że pobór jest <40mA (z Cobrą i ukrytym lokalizatorem GPS) zainwestowałem w lepszy (i większy) AGM. Bo mało jeżdżę, auto dużo stoi ale od 2 lat nie mam problemów np. po 14 dniach na parkingu lotniskowym. Najdłużej stał 21 dni zeszłej zimy i też bez zarzutu.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #689 dnia: 04 Lutego 2026, 07:47:51 »
hłopie, wszyscy tutaj wiedzą kim jest Colin i przecież on tego nigdzie nie kryje, że ma swój warsztat, w którym swoją drogą wolałbym osobiście robić serwisy gdyby nie gwarancja itp.

Nie miej obaw ja od początku serwisuję u Colina i nie było problemu z ASO przy wymianie (jestem żywym przykładem, że to w jaki sposób Colin wykonuje przeglądy jest akceptowane przez ASO). W ramach gwarancji mi wymienili.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl