Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 130513 razy)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #795 dnia: 23 Lutego 2026, 20:57:16 »
Obecna zima jednak była konkretna, bo z tego co pamiętam w ubiegłych latach aku 12V nie wzbudzał aż takich emocji.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #796 dnia: 25 Lutego 2026, 18:21:05 »
Ja ostatnio zrobiłem trase 2x 2.5h jazdy, wyjazd dzien1 temp okolicy 0, dojazd na miejsce i auto stało >30h w temp ok 20st.
2 dzien wyjazd z cieplego garazu i jazda w temp 8-10st.
Po powrocie ładowanie 12.8 V, po zgaszeniu auta 11.9V...

Jak widac wina algorytmu ładowania, ze za szybko przy wyzszych temp schodzi z napieciem.
Aha i bylo tak jak na wrzucanych tutaj filmikach, włączenie R powodowalo wzrost napiecia ładowania do 14.4V
Zmiana na D i spadek do 13.7 i za chwile 12.8....

BTW
Kolega roczna Ravke i dostawal powiadomienia z apki, ze niskie napiecie... Nawet z serwisu dzwonili, czy wszystko ok...
Do dzisiaj, kiedy auto zdechlo i nawet z pilota sie nie chciało odpalić...
Zadzwonił po assistance i przyjechali z boosterem...

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #797 dnia: 25 Lutego 2026, 19:09:17 »
Chyba coś musieli zepsuć w tych nowszych rocznikach bo z tego co pamiętam kilka lat do tyłu aż takich schodow niebylo. Moja ma 5 lat, akumulator fabryczny, żadnych problemów  z uruchamianiem.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #798 dnia: 25 Lutego 2026, 20:30:39 »
Ja ostatnio zrobiłem trase 2x 2.5h jazdy, wyjazd dzien1 temp okolicy 0, dojazd na miejsce i auto stało >30h w temp ok 20st.
2 dzien wyjazd z cieplego garazu i jazda w temp 8-10st.
Po powrocie ładowanie 12.8 V, po zgaszeniu auta 11.9V...

Jak widac wina algorytmu ładowania, ze za szybko przy wyzszych temp schodzi z napieciem.
Aha i bylo tak jak na wrzucanych tutaj filmikach, włączenie R powodowalo wzrost napiecia ładowania do 14.4V
Zmiana na D i spadek do 13.7 i za chwile 12.8....

BTW
Kolega roczna Ravke i dostawal powiadomienia z apki, ze niskie napiecie... Nawet z serwisu dzwonili, czy wszystko ok...
Do dzisiaj, kiedy auto zdechlo i nawet z pilota sie nie chciało odpalić...
Zadzwonił po assistance i przyjechali z boosterem...
Miałem ostatnio podobnie, auto z kwietnia 2025 mi padło po tygodniowym postoju zupełnie, odpaliłem sobie boosterem, pojechałem do ASO i zrobili tam test poboru, na którym wyszło, że DCM pobiera za dużo prądu i podobno był winowajcą. Zmienili niby jego ustawienia, żeby nie łączył się tak często, zwłaszcza jak w garażu nie mam zasięgu i na razie jest OK, dostałem raz wydruk potwierdzający, że aku jest niby w pełni sprawne.

Offline Cliff_96

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla GR 2.0
« Odpowiedź #799 dnia: 26 Lutego 2026, 01:00:44 »
Miałem ostatnio podobnie, auto z kwietnia 2025 mi padło po tygodniowym postoju zupełnie, odpaliłem sobie boosterem, pojechałem do ASO i zrobili tam test poboru, na którym wyszło, że DCM pobiera za dużo prądu i podobno był winowajcą. Zmienili niby jego ustawienia, żeby nie łączył się tak często, zwłaszcza jak w garażu nie mam zasięgu i na razie jest OK, dostałem raz wydruk potwierdzający, że aku jest niby w pełni sprawne.

Masz może wydruk albo chociaż informację jaki był pobór prądu przed zmianą ustawień DCM? Pytam, ponieważ mój samochód stoi w garażu bez zasięgu i zdarza się, że akumulator ulega rozładowaniu nawet po 3 dniach. Wykonywali pomiary poboru prądu w ASO i wyszły na poziomie 0.38-0.39mA/h, czyli teoretycznie w normie (nie przekracza 0.50mA/h).

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #800 dnia: 26 Lutego 2026, 11:44:59 »
Chyba coś musieli zepsuć w tych nowszych rocznikach bo z tego co pamiętam kilka lat do tyłu aż takich schodow niebylo. Moja ma 5 lat, akumulator fabryczny, żadnych problemów  z uruchamianiem.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

To że u ciebie przykładowo jest w porządku jeszcze nic nie znaczy, liczy się statystyka, załóżmy że 10% użytkowników ma problemy z akumulatorem i to już jest skandal biorąc pod uwagę że w starszych autach był to mniej niż promil użytkowników.

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #801 dnia: 26 Lutego 2026, 11:50:42 »

Masz może wydruk albo chociaż informację jaki był pobór prądu przed zmianą ustawień DCM? Pytam, ponieważ mój samochód stoi w garażu bez zasięgu i zdarza się, że akumulator ulega rozładowaniu nawet po 3 dniach. Wykonywali pomiary poboru prądu w ASO i wyszły na poziomie 0.38-0.39mA/h, czyli teoretycznie w normie (nie przekracza 0.50mA/h).

Coś się u ciebie nie zgadzają jednostki, jeśli miałeś na myśli 0.38A to jest to bardzo dużo, jeśli 38mA to jest to w górnych widełkach normy

Offline Cliff_96

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla GR 2.0
« Odpowiedź #802 dnia: 26 Lutego 2026, 13:31:23 »
Miałem na myśli 38-39mA i jest to w normie. Skoro jest w normie, to niezależnie od tego, czy to dolna, środkowa, czy górna granica - jest w normie, tj. nie stanowi problemu rozładowywania akumulatora w tak krótkim czasie. Ergo - winne jest inteligentne ładowanie.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2026, 13:33:36 wysłana przez Cliff_96 »

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #803 dnia: 26 Lutego 2026, 13:40:36 »
Miałem na myśli 38-39mA i jest to w normie. Skoro jest w normie, to niezależnie od tego, czy to dolna, środkowa, czy górna granica - jest w normie, tj. nie stanowi problemu rozładowywania akumulatora w tak krótkim czasie. Ergo - winne jest inteligentne ładowanie.

zgadza się, 39mA da w ciągu tygodnia 6.5Ah, czyli w pełni naładowane auto powinno wytrzymać ponad miesiąc

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #804 dnia: 26 Lutego 2026, 19:37:56 »
Miałem na myśli 38-39mA i jest to w normie
To jest w normie. A winien jest akumulator, za mała pojemność, włóż największą pojemność jaką może w rozmiarze który jest zgodny z fabrycznym (chyba że jak w RAV4 można włożyć dłuższy bo stosowana jest jakaś blenda ze styropianu) i masz gwarantowany spokój.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #805 dnia: 26 Lutego 2026, 22:06:46 »

Mam wydruk kondycji akumulatora, że jest w porządku, wrzucałem chyba w tym wątku też wcześniej. Co do testów poboru to nie mam niestety potwierdzenia tej tezy, ale jasno powiedzieli mi, że to DCM pobiera za dużo prądu i że jest możliwość jego aktualizacji/konfiguracji, żeby przy nieudanym połączeniu nie bił w nieskończoność rozładowują akumulator.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #806 dnia: 27 Lutego 2026, 07:54:20 »
temperatury: wczoraj  kręciłem się wokół komina i cały czas miernik w zapalniczce pokazywał ładowanie powyżej 14V (dzień się zaczął temperaturą 0 stopni), po południu jak temperatura na zewnątrz przekroczyła 10 stopni, to ładowanie na ostatniej trasie (kilka kilometrów) od początku było ok 12,5V. Dziś rano (temperatura na zewnątrz 5 stopni ) pierwsza kilkukilometrowa trasa - ładowanie znów 14,5V. Zobaczymy jak będzie dalej.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #807 dnia: 27 Lutego 2026, 20:08:10 »
Słychajcie, to jest oficjalnie jakaś patologia, auto dzisiaj znowu po 5 DNIACH dniach postoju totalnie padło, a to wszystko po ostatniej wizycie w ASO 04.02., niby poprawie DCM i pewnie ładowaniu aku. To jest tak chore, że nawet nie wiem jak to nazwać, jutro sobie zadzwonię do ASO, może uda mi się znaleźć kontakt do dyrektora, bo to jest przecież jakiś żart.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2026, 20:23:10 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #808 dnia: 27 Lutego 2026, 21:19:57 »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #809 dnia: 27 Lutego 2026, 21:31:22 »
Czas pokazał
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=59497.msg861454#msg861454
To prawda, ciekawe co tym razem wymyślą, ale swoją drogą to masz pomysł co może być nie tak skoro na wydruku z tej niby najnowszej procedury jest OK i zakładam, że podładowali też aku, a padło 20 dni później?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl