Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 130516 razy)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #780 dnia: 16 Lutego 2026, 23:18:34 »
Może - doładowuje w przypadkach gdy np. rano w stanie spoczynku jest ok. 12,0 V . No i jak zostawiam na parkingu lotniska na 8 dni to wcześniej go podładowuje 2 seriami ( ale to raz na pół roku).  Po roku użytkowania SOH mam ok. 82%.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #781 dnia: 17 Lutego 2026, 08:43:50 »
Chyba Toyota testuje na nas coraz to nowe algorytmy ładowania małego 12V aku bo u mnie cały czas bez zmian jak startuje to ładuje 14,4 V, a po jakimś 1,5 kilometra spada powoli do 12,8 V
A może algorytm ten sam, a po prostu akumulator o innym stopniu rozładowania? Mi wymienili jesienią na nowy, bo z tamtym miałem non stop problemy (i padł nawet po podobnej trasie, czyli nic się nie naładował).

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #782 dnia: 17 Lutego 2026, 17:46:19 »
Jeden z użytkowników lexusownersclub wyciągnął u siebie w NXie bezpiecznik od modułu DCM i jego akumulator trzyma teraz stabilne 12.5V przez kilka dni
Czyli to DCM zjada prąd, a przecież były jakieś updejty i biuletyny, wtf?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #783 dnia: 17 Lutego 2026, 18:13:53 »
Zbiera informacje dot. parametrów jazdy, przetwarza i przesyła. Wszystko co leci na CANie. Także oprócz powiadamiania 112 producent korzysta z masy danych o własnym produkcie a napewno nie jest to mała ilość danych. Kiedyś trzeba je wysłać. Lexus Link czy MyToyota podczas połączenia w losowym momencie także łącza się przecież z pojazdem (live via właśnie DCM) który zasilany jest cały czas z aku 12.
Zamiast wyciągać bezpiecznik można włączyć tryb prywatny.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #784 dnia: 17 Lutego 2026, 20:15:37 »
Też wyłącza DCM czy tylko transmisję?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #785 dnia: 17 Lutego 2026, 20:17:07 »
Wyłącza całą transmisję prócz polaczenia alarmowego. Nawigacja w chmurze i Aplikacje również nie będą działać, żadne kierunkowskazy, zamykanie z apki czy zdalna klima. Wszystko przestaje działać.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #786 dnia: 17 Lutego 2026, 21:50:14 »
Dziękuję.

Offline westsajd

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: .
« Odpowiedź #787 dnia: 17 Lutego 2026, 22:11:42 »
Piszesz o tym? Mam włączony, jak na zrzucie, i zamykanie/otwieranie/klima działa, nie mam tylko historii przejazdów.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #788 dnia: 18 Lutego 2026, 07:48:56 »
Wyłącza całą transmisję prócz polaczenia alarmowego. Nawigacja w chmurze i Aplikacje również nie będą działać, żadne kierunkowskazy, zamykanie z apki czy zdalna klima. Wszystko przestaje działać.
mam prywatny od dwóch lat i:
1. można włączać auto zdalnie i komunikaty o niedomkniętych oknach, drzwiach itp są dalej aktywne (oczywiście tras w apce nie ma, nawigacji fabrycznej itp).
2. wcześniej (przed zmianą akumulatora, ale już w trybie prywatnym) sam samochód nie był w stanie naładować aku, więc tu bym nie szukał bezpośredniej przyczyny.
Na pewno tryb prywatny przesyła mniej danych/zużywa mniej pradu.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #789 dnia: 22 Lutego 2026, 18:02:12 »
Jestem po małej podróży i takie mam obserwacje odnośnie ładowania akumulatora:
Trasa ok 800 km.
Start, napięcie przed uruchomieniem auta 12,1V, SoC 11%
Przez pierwsze 5 godzin jazdy ładowanie non-stop 14,4V. Potem zmiennie 12,5 - 12,8V. Po wyłączeniu 12,45V. SoC 100% osiągnął po godzinie jazdy. Gdy po 5h napięcie ładowania spadło do 12,5-12,8V SoC spadał stopniowo do 68%. Następnego dnia rano było 46% i napięcie 12,3V
Potem przez kolejne dni były dwie krotki trasy dziennie podczas których ładowanie było cały czas na poziomie 14,4V. Rano napięcie 12,2V, po zakończeniu jazdy 12,5V
Droga powrotna przez całe 8,5h ładowanie non stop 14,4V
Miernik mierzy jeszcze temperaturę obok akumulatora. Było to zawsze poniżej 8 stopni. Pierwszego dnia temperatura doszła do 14 stopni i tylko wtedy napięcie ładowania w czasie jazdy spadło na 12,5-12,8 czyli de-facto ładowanie ustało. Jest więc coś na rzeczy w teorii mówiącej o tym, że zimą akumulator ładuje się cały czas a jak jest cieplej to już nie.

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline grubar

• Toyot Chodzacy

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #791 dnia: 23 Lutego 2026, 16:03:16 »
Nic nowego - względem tego co napisano tu na forum - nie napisali.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #792 dnia: 23 Lutego 2026, 16:07:58 »
Jedynie zapomnieli wspomnieć o kiepskim algorytmie ładowania akumulatora - bo to jest główna przyczyna padania małych aku. :(

Offline jarodebesciak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4/YC
« Odpowiedź #793 dnia: 23 Lutego 2026, 17:41:43 »
Jedynie zapomnieli wspomnieć o kiepskim algorytmie ładowania akumulatora - bo to jest główna przyczyna padania małych aku. :(

No powiem Ci że coś w tym jest.
Auto jeżdżone codziennie po 2x10 km, a w normalnym aucie z rozrusznikiem połowa tego dystansu i aku 9 rok nie doładowywane
I ten dziad po naładowaniu trzyma w czasie jazdy 14,3 V. Z czasem napięcie ładowania powoli schodzi do 14,1 potem 13, 8 i niżej (tak w ciągu 3 tygodni), po doładowaniu prostownikiem zabawa zaczyna się od nowa.
Jak dla mnie to przetwornica ma jakieś ograniczenie prądowe i jak normalny alternator po rozruchu daje nawet 80 amper , tak tutaj pewnie jest ograniczenie prądowe.(no bo w teorii nie ma rozrusznika)
A jakie , to pewnie konstruktor wie , na pewno mniejsze niż potrzeby auta i tu jest problem.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #794 dnia: 23 Lutego 2026, 19:14:57 »
Przetwornica podobno ma 100A wydajności prądowej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl