Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 130506 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
Akumulator hybryda
« Odpowiedź #855 dnia: 31 Marca 2026, 18:55:39 »
Przy takich trasach proponuję mieć odpiętą wtyczkę IBS i kłopotów z aku nie będzie.

A czy to nie jest tak, że wtyczkę IBS można odpinać w przypadku jazdy na krótkich trasach? Czytałem, że w przypadku dłuższych tras, kiedy wypniemy wtyczkę IBS, prąd ładowania utrzymuje się na tym samym (wyższym) poziomie, co może grozić "przeładowaniem" akumulatora, czyli jego zarżnięciem tylko w drugą stronę (ze skrajności w skrajność). Pytam, bo nie wiem - konfrontuję to, co przeczytałem wcześniej  :-)
Nie, nie jest tak. Nic nie przeładujesz, nie ma takiej możliwości. Testuje te rozwiazanie od ponad 2m-cy w dwóch różnych samochodach. Same + wśród -.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #856 dnia: 31 Marca 2026, 19:46:32 »
Moje kolejne obserwacje z napięcia w zapalniczce. Auto po 10-12km jazdy załącza mi zawsze 14.4V na 30-45 sekund. Sprawdza sobie napięcie i podładowuje. Mniej więcej raz na tydzień, niezależnie od tego czy temperatura jest 3 stopnie czy 12 stopni to odpala 14.3V na całą trasę do roboty i później jak wracam to jeszcze go trzyma trochę na 14.3V (kilka km), dopiero później się przełącza na 12.5V i przez kolejne dni załącza na jakieś 2 min od startu 14.3V a później przełącza od razu na 12.5V. Zmiana położenia dźwigni w P podbija napięcie na 14.3V. Także wygląda jakby ten algorytm jednak sprawdzał i dbał o odpowiednie naładowanie aku. Nie jest tak, że zawsze mi ładuje napięciem 12.5V zaraz po starcie. W zimie widocznie akumulator nie może się naładować odpowiednio i nawet jak się go naładuje ładowarką to auto i tak będzie podawało 14.3V. Po zimie miałem jedną dłuższą trasę (180km) gdzie ładował 14.3V całą trasę a było 16 stopni. Później zaczął już ładować 12.5V na następny dzień. Także musiał po zimie się naładować do fulla pewnie i raz na tydzień czy dwa musi to sobie powtórzyć i dłużej potrzymać na 14.3V. To co już pisałem kiedyś, po tych 10 km jak przełącza na chwilę na 14.3V to gdy zmieniam dźwignię na P to napięcie spada na 13.5V. Jak wrócę do "D" to wraca do 14.3V, jak później spadnie na 12.5V i przełączę na "P" to dalej jest 13.5V i pewnie po kilku minutach dopiero wraca do normalnego ładowania na 14.3V przy dźwigni na P. Póki co zawsze mi odpalił :) I jeszcze to co wiele osób pisze, że 11.2-11.4V przy odpalaniu na zapalniczce. U mnie też tak jest ale jak odpalam gdy załącza się pompa na początku. Jak już jej nie słyszę i wtedy odpalę auto to napięcię automatycznie ma 11.7-12.0V przy starcie. Także tą wartością nie ma co się sugerować w kontekście tego jak naładowane jest aku.
Czy monitorowałeś stopień naładowania akumulatora czymś innym czy tylko napięcie z voltomierza zapalniczkowego?

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #857 dnia: 31 Marca 2026, 20:38:02 »
Moje kolejne obserwacje z napięcia w zapalniczce. Auto po 10-12km jazdy załącza mi zawsze 14.4V na 30-45 sekund. Sprawdza sobie napięcie i podładowuje. Mniej więcej raz na tydzień, niezależnie od tego czy temperatura jest 3 stopnie czy 12 stopni to odpala 14.3V na całą trasę do roboty i później jak wracam to jeszcze go trzyma trochę na 14.3V (kilka km), dopiero później się przełącza na 12.5V i przez kolejne dni załącza na jakieś 2 min od startu 14.3V a później przełącza od razu na 12.5V. Zmiana położenia dźwigni w P podbija napięcie na 14.3V. Także wygląda jakby ten algorytm jednak sprawdzał i dbał o odpowiednie naładowanie aku. Nie jest tak, że zawsze mi ładuje napięciem 12.5V zaraz po starcie. W zimie widocznie akumulator nie może się naładować odpowiednio i nawet jak się go naładuje ładowarką to auto i tak będzie podawało 14.3V. Po zimie miałem jedną dłuższą trasę (180km) gdzie ładował 14.3V całą trasę a było 16 stopni. Później zaczął już ładować 12.5V na następny dzień. Także musiał po zimie się naładować do fulla pewnie i raz na tydzień czy dwa musi to sobie powtórzyć i dłużej potrzymać na 14.3V. To co już pisałem kiedyś, po tych 10 km jak przełącza na chwilę na 14.3V to gdy zmieniam dźwignię na P to napięcie spada na 13.5V. Jak wrócę do "D" to wraca do 14.3V, jak później spadnie na 12.5V i przełączę na "P" to dalej jest 13.5V i pewnie po kilku minutach dopiero wraca do normalnego ładowania na 14.3V przy dźwigni na P. Póki co zawsze mi odpalił :) I jeszcze to co wiele osób pisze, że 11.2-11.4V przy odpalaniu na zapalniczce. U mnie też tak jest ale jak odpalam gdy załącza się pompa na początku. Jak już jej nie słyszę i wtedy odpalę auto to napięcię automatycznie ma 11.7-12.0V przy starcie. Także tą wartością nie ma co się sugerować w kontekście tego jak naładowane jest aku.
Czy monitorowałeś stopień naładowania akumulatora czymś innym czy tylko napięcie z voltomierza zapalniczkowego?
Mam tylko jeszcze dostępny multimetr żeby sprawdzić w bagażniku ale to też nie mówi za wiele, bo auto już jest wybudzone, także to napięcie będzie przekłamane trochę. Nie mam nic co by mi mierzyło napięcie na postoju i wysyłało na telefon bieżącą wartość.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #858 dnia: 31 Marca 2026, 21:36:08 »
Jak możesz to kup sobie coś typu BM6 zawsze trochę więcej danych zarejestruje, nawet po zamknięciu.

Offline Cliff_96

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla GR 2.0
« Odpowiedź #859 dnia: 01 Kwietnia 2026, 01:21:50 »
Nie, nie jest tak. Nic nie przeładujesz, nie ma takiej możliwości. Testuje te rozwiazanie od ponad 2m-cy w dwóch różnych samochodach. Same + wśród -.

Spoko, dzięki za wyjaśnienie. Od końca stycznia mam nowy akumulator (kupiony na własną rękę). Ładowałem go dwa razy, ale po dosłownie 2-3h. Póki co żadnych problemów, ale jeśli te powrócą, to pożegnam się na jakiś czas z IBS :)

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #860 dnia: 12 Maja 2026, 17:13:54 »
W ramach ciekawostki wrzucam najnowszy biuletyn dotyczący Lexusa LBX w którym Toyota się przyznaje co spieprzyli z poborem prądu w tym modelu.
Poprawki:
- zwiększono pojemność baterii
- zmniejszono czas aktywności sterownika tylniej klapy
- zmniejszono czas aktywności oświetlenia wewnętrznego
- zmniejszono czas aktywności zegarów w trybie ACC
- zmniejszono czas "Smart Polling"

większość poprawek wymaga update'u softu sterowników ale "Smart Polling" można pewnie wyłączyć w każdym aucie koncernu Toyota

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #861 dnia: 12 Maja 2026, 17:41:29 »
Takiego problemu w marce nie da sie zamieść pod dywan. Mają tez nakaz aktualizacji przyrządów do testowania aku i zmianę procedur
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #862 dnia: 12 Maja 2026, 18:14:59 »
Takiego problemu w marce nie da sie zamieść pod dywan. Mają tez nakaz aktualizacji przyrządów do testowania aku i zmianę procedur

A właśnie, najnowszy update softu "D" do tego testera Midtronics też jest super ciekawy :D

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #863 dnia: 12 Maja 2026, 18:20:08 »
Tak dokładnie, żenujące bo teraz powstaje pytanie ile wadliwych nie zostało wymienionych gdy powinny być a Klienci nie odpalili wozów i bujali sie X razy na lawetach lub ZAKUPILI aku na wlasna rękę wyręczając Gwaranta (który jeszcze straszy utratą gwarancji przy wymianie na własną rękę... ! SIC!)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #864 dnia: 13 Maja 2026, 11:14:39 »
Ja właśnie po komunikacie sprzed kilku dni o słabym naładowaniu aku, po 4 latach kupiłem nowy za 300 zł Yuasa. Zobaczę ile ten wytrzyma, zakładam, że jeżeli nie dopuszczę tak jak Toyota do głębokiego rozładowania w czasie transportu, to 5 lat powinien działać. Z tym, że nie wiem, czy tak długo samochód będzie u mnie.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #865 dnia: 13 Maja 2026, 11:50:56 »
Fabryczna Yuasa w moim Aurisie działała blisko 11 lat. Padła z dnia na dzień. Objawy jak przy zwarciu wewnętrznym.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #866 dnia: 13 Maja 2026, 12:23:28 »
Fabryczna Yuasa w moim Aurisie działała blisko 11 lat. Padła z dnia na dzień. Objawy jak przy zwarciu wewnętrznym.
Dokładnie 2 dni temu ten sam objaw, odpaliłem z boostera, teraz odpala jakoś ale trzeba wymienić za chwilę. Na co się zdecydowałeś?

Sent from my iPhone using Tapatalk
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #867 dnia: 13 Maja 2026, 13:28:09 »
Na Yuasę. Jesli Twój akumulator ma wewnętrzne zwarcie co objawia się dość szybkim, samoistnym spadkiem napięcia odłączonego od instalacji auta akumulatora to nie ma na co czekać tylko natychmiast należy go wymienić.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #868 dnia: 05 Czerwca 2026, 11:48:22 »
zmniejszono czas aktywności zegarów w trybie ACC

Teraz jeszcze usunęli zapis z wytycznych przygotowania nowego pojazdu, by nie wyłączać funkcji dostosowania pozycji ACC po wyłączeniu zapłonu (radio ma się wyłączać odrazu po wyłączeniu zapłonu)

Zresztą w Mostva na ciemnognojnej to niewiele się wytycznymi Lexusa przejmują  :cool:

Offline czaki58

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4 V 222 KM
« Odpowiedź #869 dnia: 09 Czerwca 2026, 19:42:39 »
W mojej RAV... akumulator ma 5 lat i tylko raz po postoiu 2 tygodniowym w pierwszym roku nie odpalil .Podladowalem i spokuj do tej pory .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl