Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 130408 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #870 dnia: 16 Czerwca 2026, 13:51:58 »
W mojej RAV... akumulator ma 5 lat i tylko raz po postoiu 2 tygodniowym w pierwszym roku nie odpalil .Podladowalem i spokuj do tej pory .
Ja wymieniłem po 4 latach, choć jeszcze działał i niby dawał się ładować ładowarką CETEK. Ale jak sprawdziłem w profesjonalnym serwisie akumulatorów testerem, to się okazało, że trup nieboszczyk i zwarcie wewnątrz. Nowy kupiłem za 300 zł YUASA, trochę mocniejszy od starego. Liczę na kilka lat spokoju.

Offline slider2002

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #871 dnia: 05 Lipca 2026, 22:57:21 »
U mnie aku 12V wytrzymal 5 miesięcy i 6 kkm. Rano po 36h postoju nawet centralny sie nie otworzył. Assistance pomogło. Po kilku dniach test aku w ASO i wymiana gwarancyjna na nowy. Ciekawe co bedzie dalej.

Offline czaki58

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4 V 222 KM
« Odpowiedź #872 dnia: 06 Lipca 2026, 19:37:29 »
Ja wymieniłem po 4 latach, choć jeszcze działał i niby dawał się ładować ładowarką CETEK. Ale jak sprawdziłem w profesjonalnym serwisie akumulatorów testerem, to się okazało, że trup nieboszczyk i zwarcie wewnątrz. Nowy kupiłem za 300 zł YUASA, trochę mocniejszy od starego. Liczę na kilka lat spokoju.

Ja naładowałem wtedy kiedy mi nie odpalił  (to jest w sierpniu  2022 roku ) do dzisiaj się do niego nie dotykałem  i działa bezproblemowo.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #873 dnia: 07 Lipca 2026, 06:50:19 »
U mnie działa od nowosci tj. 5.5 roku. Ładuje 2..3 razy w roku przez wyprowadzony w bagażniku kabelek do ładowarki Victron. Jak na razie działa bez problemów.
Był tylko jeden pad akymulatora 12V od kamerki w trybie parkingowym, jakieś 4 lata temu, wtedy poratowalem się jump starterem 70mai.
Krótko po tym dokupiłem powerbank samochodowy do kamerki, do pracy w trybie parkingowym i więcej problem z aku 12V - nie wystąpił.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2026, 07:35:59 wysłana przez Markid »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #874 dnia: 29 Lipca 2026, 12:34:22 »
U mnie działa od nowosci tj. 5.5 roku.
Ale Ty nie masz hybrydy.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #875 dnia: 29 Lipca 2026, 12:57:16 »
RAV4 2.5 2020
RAV4 2.5 2020
wychodzi, ze ma

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #876 dnia: 29 Lipca 2026, 14:31:55 »
Mój ostatni test. Po trasie 600km auto stało 12 dni. Napiecie na akumulatorze na początku postoju 12,4V, szybko spadło do 12,2V i potem powolutku, po 12 dniach 11,8V. Profilaktycznie powyłaczałem otwieranie lusterek, klimę, oświetlenie wnętrza żeby po odpaleniu akumultor nie zdechł. Auto normalanie odpaliło. Przez 1,5 godziny jazdy było 14,2V potem 12,5V. Chwilowe wzrosty na 14,2 przy jakims parkowaniu na stacji czy postoju na przejeździe kolejowym na 'P'.

Akumulator ma 2 lata. Pomiary battery checkerem. Potwierdza się że jesłi akumulator jest już trochę rozładowany to przez jakiś czas podczas jazdy jest ładowany, potem utrzymuje się 12,5V - napięcie powyżej spoczynkowego czyli nie jest ładowany ale też nie rozładowywuje się. Zastanawia mnie czy te akumulatory czymś się róznią od... innych? Mam taki zwykły polski "Kozak" 80Ah który uzywam na jachcie. Naładowany jesienią, na wiosnę nadal miał 12,6V. Oczywiście do niczego nie podpięty, temperatura pokojowa. Te nasze w autach maja spoczynkowe 12,2 z tego co widzę. Potem auto je rozładowuje na postoju i spada poniżej 12V.   

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #877 dnia: 29 Lipca 2026, 14:49:27 »
U mnie działa od nowosci tj. 5.5 roku.
Ale Ty nie masz hybrydy.
Jak nie jak tak.

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #878 dnia: Wczoraj o 11:36:37 »
W Ameryce pojawił się biuletyn na wymianę akumulatorów w RXie 350h na większy rozmiar 60Ah -> 70Ah
I to w ramach gwarancji!!
Czy tylko ja mam wrażenie że Europejczyków traktują jak obywateli trzeciego świata? haha

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #879 dnia: Wczoraj o 11:39:07 »
Czy tylko ja mam wrażenie że Europejczyków traktują jak obywateli trzeciego świata?

tak to właśnie się odbywa
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #880 dnia: Wczoraj o 12:28:13 »
W Ameryce pojawił się biuletyn na wymianę akumulatorów w RXie 350h na większy rozmiar 60Ah -> 70Ah
Czy tylko ja mam wrażenie że Europejczyków traktują jak obywateli trzeciego świata? haha

jaka sprzedaz, takie wsparcie
lexus na dnie obok alfa romeo, z wolumenem 10 razy mniejszym niz kazde z niemieckiej trojki
to co sie maja starac =]

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #881 dnia: Wczoraj o 13:42:36 »

jaka sprzedaz, takie wsparcie
lexus na dnie obok alfa romeo, z wolumenem 10 razy mniejszym niz kazde z niemieckiej trojki
to co sie maja starac =]

Sam Lexus może tak, ale razem z Toyotą są numerem 2 w Europie.
W Polsce jest ciekawiej bo NX to drugi najczęściej rejestrowany samochód premium, ustępuje tylko Volvo XC60 (źródło https://www.autobaza.pl/page/news/samochody-klasy-premium-coraz-popularniejsze/)

Juz nie wspomnę że w wspomnianym RXie jest taki sam silnik jak w Rav4, więc to powinno być naturalne że wszystkie auta z tym silnikiem na całym świecie powinni dostać większy akumulator heh

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #882 dnia: Dzisiaj o 12:33:36 »
Jak jest za zimno lub za ciepło- jak dziś- to nie tylko w hybrydach są problemy z akumulatorem.  Dziś np. synowi padł  akumulator w Oplu, po kilkudziesięciu km jazdy zostawil auto na parkingu nie w cieniu i poszedł załatwiać sprawy. Wentylator chłodnicy nie wyłączył się po kilku minutach lecz działał cały czas i po ok 2 h wyczerpał akumulator.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl