Autor Wątek: Auris 1.6 wypadanie zapłonu, nagar  (Przeczytany 7263 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline brlcz

• Toyot Leżący
  • *
Auris 1.6 wypadanie zapłonu, nagar
« dnia: 12 Września 2022, 16:01:56 »
Kolejny etap przygód z Auriską (1.6 Benz + gaz) 225 tysięcy przebiegu.

Serwis Toyoty zdiagnozował taką dolegliwość:

"Przyczyną usterki w samochodzie jest duża ilość nagaru powstałego z oleju.

To co mamy zdiagnozowane to wypadanie zapłonu na 1,2 i 4 cylindrze.

Ciśnienie mierzone na cylindrach 1= 12,5 bar , 2=13 bar, 3=16 bar i 4=13bar."

Czy ktoś się spotkał z czymś takim? Check P420 nie do usunięcia.

Pozdrawiam

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris 1.6 wypadanie zapłonu, nagar
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Września 2022, 08:03:37 »
pewnie na gównianym oleju musiał jeździć....

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Września 2022, 08:30:42 »
Może na złym oleju, może na złej mieszance i ma wypalone zawory, może uszczelka pod głowica puszcza?
Na pewno jak są takie różnice w ciśnieniu i nagar to trzeba pewnie zrobić płukankę na początek, potem sprawdzić zawory i znowu ciśnienia posprawdzać.

Offline brlcz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Września 2022, 11:29:03 »
Olej Castrol 5W30. Od początku na tym samym :)

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Września 2022, 14:05:37 »

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Września 2022, 08:21:05 »
Tam to była po prostu od początku założona nieodpowiednia i źle ustawiona instalacja, jakoś nie słychać o takich problemach u tysięcy innych co zakładali lpg. Gdyby nie te nierówne ciśnienia i wypadanie zapłonów na tych cylindrach co mają mniejsze ciśnienie to też bym obstawiał regulacje mieszanki lpg (oczywiście jak świece i kable są pewne lub nowe).
Według mnie to pozostaje znalezienie porządnego mechanika a nie wymieniacza z aso, żeby porządnie posprawdzał ciśnienia zawory i ich gniazda, uszczelki głowicy itd.

Offline piotrekf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Września 2022, 10:03:35 »
Gdyby były wypalone zawory ciśnienie sprężania byłoby zdecydowanie niższe.
Kupić najtańszego elm327 i uruchomić program diagnostyczny na telefonie. Najważniejsze to jakie są korekty krótko i długoterminowe . Na benzynie i gazie powinny być takie same.
Jeżeli jest inaczej LPG do regulacji.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Września 2022, 02:25:34 »
"Przyczyną usterki w samochodzie jest duża ilość nagaru powstałego z oleju.

Historia auta się kłania, czy tam własnych zasad. Co tam widzisz pod korkiem ? Łyka olej ?

Zawsze taniej mocno popłukać silnik, niż od razu sypać kasą z wora. Potem świece nowe i test. A nawet nalać przez świece na tłoki na noc i dopiero płukanie. A na pewno nie zaszkodzi skrócić kilka interwałów i do tego użyć tańszego oleju. No i do paliwa dać bombę jednorazową na bak.
Poczytaj sobie tam i zapytaj u nich co by radzili wykonać.

https://sklep.archoil.pl

No Castrol ma złą famę w syfieniu, ale to wynika z tego, że w VW przesadzali właśnie z długością interwałów.

pewnie na gównianym oleju musiał jeździć.

Jaki by nie był, to bardziej za długie interwały z oleju robią węgiel, lub ktoś ogień zawsze i opalona patelnia się zrobiła.

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Września 2022, 09:48:27 »
Zawsze taniej mocno popłukać silnik
Płukanie w/g Ciebie jest dobre na wszystko. W życiu nie płukałem silnika , a samochodów miałem kilkanaście. W każdym z nich, nigdy, nic złego nie działo się z silnikiem. Wystarczy zmieniać olej dedykowany przez producenta co 15 tys. km lub co rok i nie ma co się doktoryzować w tym temacie. Płukać to należy gardło, jak jest w stanie zapalnym.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Września 2022, 17:04:46 »
W życiu nie płukałem silnika , a samochodów miałem kilkanaście.  Wystarczy zmieniać olej dedykowany przez producenta co 15 tys. km lub co rok

Ja też nigdy nie płukałem i zgadzam się z przedmówcą.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Września 2022, 17:11:54 »
J/W, sporo aut, zero problemów.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Września 2022, 22:26:34 »
Jak ktoś ma nowe auta, to co tu płukać, jedynie zapobiegać. Piszecie o dobrej/normalnej sytuacji. Postawcie się w kolegi sytuacji i obierzcie plan, a trafił na rodzynka może. Bebeszyć i bulić 10k i coś jeszcze. Przy takiej robocie dochodzą konieczne sprawy i dodatkowe koszty. Czy może popłukać i wymienić tańszy olej kilka razy. Ja gdybym trafił na syfa w środku, to bankowo bym początkowo poszedł w tańszą wersję. Mechanik jak rozbierał, tak rozbierze, ale klient płaci. Nie zawsze pośpiech jest wskazany. Podawałem przykład mechanika, który wiedział że dany silnik w LL przegrzewa olej i syfi środek. Nie bebeszył, płukał, częściej olej i po 60kkm zszedł z poboru masakrycznie i oczyścił środek. Wiem sporo czasu, cudów nie ma, ktoś latami "dbał" to nic w trymiga nie wymyje się. A jeśli bez zmian, to dopiero 10k i bebeszyć. Oczywiście są przypadki beznadziejne, ale nie spróbować najpierw.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/tylko-fotografie-zdj%C4%99cia-otwartych-silnik%C3%B3w.131/post-5108

Offline Misiek1305

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Września 2022, 15:29:22 »
Wracając do tematu. Różnica ciśnienia pomiędzy najsłabszym a najmocniejszym cylindrem powyżej 20%, nie wróży nic dobrego. Raczej kieszeń "wypłucze" się na remont góry silnika, zdjęcie głowicy itd.
Auris 1.33, 2013, Classic.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Września 2022, 02:04:03 »
Jest wiele filmów co się z ciśnieniem dzieje po płukaniu, więc jest nadzieja. Wady konstrukcji tu niczego nie zakłócą, bo takich raczej nie ma. Ekonomia dyktuje kolejne etapy, górnolotnie/wirtualnie tak można pogadać, jak to nie swój portfel. Ale wszyscy szybcy niech troszeczkę bardziej się wczują w sytuację, może wtedy im lampeczka się zapali w portfelu. Co innego gadać o nocniku, a co innego wyjmować z niego rękę. Zawsze można też wykręcić świece, nalać tam po trochu płukanki, lub dedykowanego preparatu, zostawić na noc, a dalej popłukać normalnie. Do efektów trzeba mieć pokorę, to nie szpachelka. Jakaś diagnostyka przed, po i wstępne operacje mogą dać odpowiedzi, bo kto zaraz wszystko otwiera by sobie popatrzeć.

Ciekawi mnie tylko jak w ASO zdiagnozowali ten nagar, endoskop tam wsadzali, czy może pod korek zaglądali, a może po świecach poznali. Poczekajmy zobaczymy co autor wymyśli robić.

Offline brlcz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Września 2022, 22:37:32 »
Może to moje szczęście.

Krótka historia samochodu - auto przejęte z leasingu po 3 latach użytkowania przez 1 właściciela (76 tysięcy przebiegu). Po roku jazdy (105 tysięcy) pierwsze problemy - wymieniona głowica, wtryski. Kolejne 3 lata nic. W zeszłym roku w lipcu wymiana serwisowa zbiornika par paliwa - i po przejechaniu 70km pada katalizator. Zostaje wymieniony na zamiennik. Od tamtej pory pojawia się check P420. Zaczyna się jazda po mechanikach i kolejno:

sonda, wtryski, wstawiony emulator, świece, próba ominięcia błędu przez system (sterownik niedostępny).

Błąd P420 nie pojawia się na benzynie.

Ostatnia próba to wyżej wymieniony serwis i ich sugestia co do nagaru i wypadanie zapłonu.

Auto oprócz pojawiającego się błędu jeździ równo, olej wymieniany co 10 tysięcy. Nie bierze więcej.

Taka historia auta.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl