Autor Wątek: Wymiana fabrycznych głośników oraz wygluszenia drzwi  (Przeczytany 65359 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Wymiana fabrycznych głośników oraz wygluszenia drzwi
« Odpowiedź #120 dnia: 03 Kwietnia 2023, 16:55:13 »
Chodzi Ci o ilość przymiotników TRAGICZNY w każdym z filmików ? ;)
Prawdę mówiąc oglądałem kilka filmików tego autora bez dźwięku, bo w między czasie robiłem coś innego, a obraz mówi sam za siebie.
Ja się nie czepiam Yarków, Corolek, czy ogólnie aut z segmentu popularnego ale w takim RX można by się spodziewać czegoś ciut lepszego.
A w ogóle to nie znam autora i nie mam interesu go bronić ale z filmików wygląda jak by w tym warsztacie wiedzieli co mają zrobić.
Przypuszczam, że nie ten sam co zrobił car audio w tym Lexie zabezpieczanym przez Marcina: https://www.youtube.com/watch?v=PSA7oIynjAo
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2023, 16:57:49 wysłana przez Markid »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #121 dnia: 03 Kwietnia 2023, 16:55:19 »
faktycznie śmiesznie to wyglada. niestety jakość nowych aut drastycznie spadła, rozwiązania sprzętowe są zastępowane przez programowe. nie jestem na bieżąco z nowymi modelami, lecz gdy odbierałem ravke spojrzałem na corollę cross wyceniona tylko trzy tysiące nizej od mojej selection (186 vs 189): wykończenia blacharskie są skandaliczne, jakby ktoś nie skończył roboty. obejrzałem potem kilka prezentacji nowych modeli na YouTube i faktycznie jest do bani: producenci oszczędzają..

Online Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #122 dnia: 03 Kwietnia 2023, 16:59:16 »
Klient bierze co jest na pniu, to po co się przykładać ;)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #123 dnia: 03 Kwietnia 2023, 17:10:03 »
w dużym uproszczeniu pewnie tak. jednak unia narzucila dużo obowiązkowego wyposażenia, którego wiele osób normalnie by nie zamowilo. homologacja systemów bezpieczeństwa to zawsze wielkie wyzwanie. dlatego szukają osczednosci gdzie się da..

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #124 dnia: 03 Kwietnia 2023, 17:56:16 »
Bez przesady. RX ma dobrze wygluszone te drzwi. Przede wszystkim blacha jest grubsza. W aucie jest bardzo cicho. Mam nowego NXa i jest duzo lepiej wyciszony firmowo niz mona Camry po wyciszaniu. Duzo robia uszczelki, mata wygluszeniowa od panelu drzwi, podwojnie klejone szyby i dobrze wygluszony dol i bagaznik. Wszedzie w Lexusie sa maty wygluszeniowe.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #125 dnia: 03 Kwietnia 2023, 18:02:13 »
akurat w NX dużą różnice czyni zawieszenie, moim zdaniem ma zupełnie inna konstrukcje i robi świetna robotę. natomiast szumy opływowe są wciąż duże, porównywalne z bmw X3 i bardziej dokuczliwe niż w GLC.

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #126 dnia: 03 Kwietnia 2023, 18:58:48 »
Popatrzcie sobie filmiki na YouTube z TOP Auto. Tam widać jak teraz auta wychodzą.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 03 Kwietnia 2023, 22:32:36 »
Profesjonalne wyciszenie nie polega na wpakowaniu do auta kilku lub kilkunastu kilogramów maty i pianki. To tak nie dziala. Autor filmików ma kiepskie pojęcie o akustyce. Ktoś zrobił pomiary i nakleił kwadratu 5x5cm. Z pewnością robią taką samą robotę jak oklejenie całych drzwi z każdej strony. Czasem więcej nie znaczy lepiej :).

Online Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #128 dnia: 04 Kwietnia 2023, 09:35:51 »
Profesjonalne wyciszenie nie polega na wpakowaniu do auta kilku lub kilkunastu kilogramów maty i pianki. To tak nie dziala. Autor filmików ma kiepskie pojęcie o akustyce. Ktoś zrobił pomiary i nakleił kwadratu 5x5cm. Z pewnością robią taką samą robotę jak oklejenie całych drzwi z każdej strony. Czasem więcej nie znaczy lepiej :).
Tak ? A na czym polega ?
Jakoś gdzie bym nie zajrzał to w ramach wyciszania naklejają matę butylową na blachę drzwi (oraz podłogę, nadkola, słupki, sufit, bagażnik) oraz piankę kauczukową na boczki drzwi. W wielu materiałach są przedstawiane wyniki pomiarów poziomu hałasu przed i po pracach przy różnych prędkościach, które potwierdzają obniżenie hałasu o 2..3 dB.
To co wszyscy się mylą ?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #129 dnia: 04 Kwietnia 2023, 11:03:41 »
Tak ? A na czym polega ?
Jakoś gdzie bym nie zajrzał to w ramach wyciszania naklejają matę butylową na blachę drzwi (oraz podłogę, nadkola, słupki, sufit, bagażnik) oraz piankę kauczukową na boczki drzwi. W wielu materiałach są przedstawiane wyniki pomiarów poziomu hałasu przed i po pracach przy różnych prędkościach, które potwierdzają obniżenie hałasu o 2..3 dB.
To co wszyscy się mylą ?

Odczucie wyciszenia jest subiektywnym przyjęciem danych czestotliwosci dla ucha. Nie zawsze wyciszenie poprzez mate butylowa i pianke poprawi odczucia akustyczne naszego ucha. W Camry po wyciszeniu owszem jest duzo ciszej ale nie udalo sie wyeliminowac pewnych czestotliwosci ktore denerwuja mimo ze sprzet pokazuje spora roznice. Dodatkowo ucho szybko sie przyzwyczaja do danego natezenia dzwieku.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #130 dnia: 04 Kwietnia 2023, 11:11:55 »
A ściślej mózg.

Online Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #131 dnia: 04 Kwietnia 2023, 12:29:30 »
Odczucie wyciszenia jest subiektywnym przyjęciem danych czestotliwosci dla ucha. Nie zawsze wyciszenie poprzez mate butylowa i pianke poprawi odczucia akustyczne naszego ucha. W Camry po wyciszeniu owszem jest duzo ciszej ale nie udalo sie wyeliminowac pewnych czestotliwosci ktore denerwuja mimo ze sprzet pokazuje spora roznice. Dodatkowo ucho szybko sie przyzwyczaja do danego natezenia dzwieku.
Ok. Ja tam się nie znam, więc nie będę się mądrzył.
Przy okazji wymiany głośników w drzwiach wyciszę tylko same drzwi - jak radzili koledzy. Za resztę nie chce mi się brać, za dużo roboty i dodatkowe obciążenie.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2023, 12:35:04 wysłana przez Markid »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #132 dnia: 04 Kwietnia 2023, 16:07:09 »
radze nie przesadzac z tymi matami butylowymi. zwlaszcza na plaskich powierzchniach drzwi, bo zaczną wyglądać jak w starym defenderze. o odprowadzeniu wilgoci nie wspominam, w wielu autach jest z tym problem.
gdybym miał ravke ze starymi multimediami, przede wszystkim wymieniłbym stacje na model z możliwie najlepszym wzmacniaczem i ekranem conajmniej HD. montaż topowych głośników w liczbie sześciu sztuk kompletnie nie ma sensu. każdy dławik powoduje straty i tak bardzo słabego wzmacniacza. a już montaż szerokopasmowych, dwudrożnych głośników w miejsce wysokotonowych w desce rozdzielczej to czysta głupota. sam tak zrobiłem w starej czwórce, więc przestrzegam..
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2023, 16:09:46 wysłana przez compucar »

Online Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #133 dnia: 04 Kwietnia 2023, 16:25:24 »
No dzięki za komplement (ten o czystej głupocie) ale dlaczego ?
Skoro na moje ucho (nie audiofilskie) grają lepiej .
Możesz coś więcej napisać o tych matach - jeszcze nie przykleiłem, a nie chce kolejnej głupoty odwalić.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #134 dnia: 04 Kwietnia 2023, 17:17:07 »
Ja trochę eksperymentowałem z wygłuszeniem pianką i filcem i wg mnie filc daje przyjemniejszy efekt akustyczny. Gdzie więc mogłem użyłem filcu. Kiedyś sobie  :grin: zmodernizowałem kolumny głośnikowe i wewnątrz wykleiłem matą butylową, tyle że grubą. Brzmienie zrobiło się płaskie wykop brzmienia zginął, ogólnie drastyczne pogorszenie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl