Autor Wątek: Toyota Auris konserwacja podwozia  (Przeczytany 22808 razy)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Toyota Auris konserwacja podwozia
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Października 2022, 15:20:38 »
To była by rewelacja, też bym chętnie dopłacił za pakiet Rust-Protect przy zakupie.
Tyle, że Toyota tego nie zrobi, bo by im się zmieniły wskaźniki emisji CO2, poza tym T to globalny producent, a tylko niektóre rynki mają problem z korozją.
Do tego pewnie kalkulują sobie tak - obecny średni pierwszy klient użytkuje auto przez 3..5 lat, a w tym czasie rdza się jeszcze bardzo nie ujawnia.
Z drugiej strony zła sława w jakimś tam obszarze może zmienić politykę firmy - np. Mazda.
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2022, 15:23:34 wysłana przez Markid »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Października 2022, 16:26:25 »
..za 1 tys zł? Warsztat? To chyba za umycie, no może i częściowe rozebranie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Tak warsztat.
Rok temu płaciłem 700 zł za pełną konserwację z rozebraniem osłon i ponownym poskładaniem.
Trwało to 4 dni i auto gotowe. Oglądałem pod spodem i nie ma się do czego doczepić.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

pireus

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Października 2022, 16:40:43 »
Rok temu płaciłem 700 zł
Przecież przyzwoite materiały do konserwacji drożej kosztują. Smołowali ci samochód? Czy dopłacają do biznesu? Bo nawet po kosztach wyjdzie drożej.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Października 2022, 17:41:43 »
Do tego pewnie kalkulują sobie tak - obecny średni pierwszy klient użytkuje auto przez 3..5 lat, a w tym czasie rdza się jeszcze bardzo nie ujawnia.

Mój 3 letni Auris II FL wyglądał tak - może tragedii nie ma ale za dobrze też nie.

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 25 Października 2022, 18:04:30 »
Rok temu płaciłem 700 zł
Przecież przyzwoite materiały do konserwacji drożej kosztują. Smołowali ci samochód? Czy dopłacają do biznesu? Bo nawet po kosztach wyjdzie drożej.

Omawialiśmy ten temat kilkakrotnie.
Wkleje jeszcze raz.
Mogę dać nr. tel. w Katowicach do tego warsztatu.
Może mają Bolla z beczki taniej.
Nie wiem.
Ja zapłaciłem 700 zł i jestem zadowolony.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #35 dnia: 25 Października 2022, 18:37:21 »
Mój 3 letni Auris II FL wyglądał tak - może tragedii nie ma ale za dobrze też nie.

Uuuu, niedobrze. Dla mnie to tragedia, bo mój były 4 letni Auris II z 2017 roku nie miał żadnego śladu widocznej rdzy ani na podwoziu, ani na żadnym elemencie zwieszenia. Mój sposób na rdzę, to nie jeździć zimą po śnieżno - solnej brei. Jeździć w zimie tylko wtedy, kiedy jest sucho na drodze. No, ale nie wszyscy mają taka możliwość. pluto, jeździsz całą zimę bez ograniczeń?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #36 dnia: 25 Października 2022, 19:15:45 »
Tak auto użytkowane codziennie w tym soboty i niedzielę.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Października 2022, 19:58:36 »
Panowie... Przeciez za te 700 to widać na fotach że nawet osłon nie zdjęli tylko psikneli po nich oraz po mocowaniu zderzaka wraz z pomalowanym kołkiem mocujacym... No bój się Boga...

Nie mówiąc o umyciu podwozia...
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2022, 20:00:27 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Października 2022, 20:13:53 »
...a i rudą widać u góry na drugim zdjęciu.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 25 Października 2022, 22:49:26 »
Ja jestem zadowolony. Miałem w ogóle nie konserwować (poprzedniego Aurisa II nie konserwowałem) ale za 700 zł to się zdecydowałem.
Lepsze takie niż żadne a płacenie kilku tysięcy czy dużo więcej np. 7 000 + (Tomecki - Żory) jest bez sensu bo taki wydatek to się nigdy nie zwróci.

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Października 2022, 08:13:14 »
Mój sposób na rdzę, to nie jeździć zimą po śnieżno - solnej brei. Jeździć w zimie tylko wtedy, kiedy jest sucho na drodze.
Proszę Cię nie rozwalaj ludzi takimi tekstami...

Samochód jest po to żeby jeździć a nie żeby się zastanawiać czy jest na to pogoda.

Tak jak mówisz to można jeździć zabytkowym klasykiem a nie samochodem dla ludu czyli Auris...

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Października 2022, 08:31:56 »
Też jestem zdania że auto ma jeździć kiedy potrzebne (a nie kiedy pogoda odpowiednia) bo po to jest i po to wydało się duuużo pieniędzy na nie - ale kolega fynooh już odpowiadał na to w innym wątku że ma drugie stare auto przy domu co może nim pojechać w razie złych warunków w tym w czasie dużego zasolenia. Po drugie na ogół emeryci to oszczędni ludzie szanujący dobytek. :grin:

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Października 2022, 08:39:11 »
Mój sposób na rdzę, to nie jeździć zimą po śnieżno - solnej brei. Jeździć w zimie tylko wtedy, kiedy jest sucho na drodze.

Samochód jest po to żeby jeździć a nie żeby się zastanawiać czy jest na to pogoda.

Tak jak mówisz to można jeździć zabytkowym klasykiem a nie samochodem dla ludu czyli Auris...
Dokładnie tak. Moja mama jeździ tylko w pogodę a yaris2 zardzewiał jej jak wściekły.
Ja jestem zadowolony. Miałem w ogóle nie konserwować (poprzedniego Aurisa II nie konserwowałem) ale za 700 zł to się zdecydowałem.
Lepsze takie niż żadne a płacenie kilku tysięcy czy dużo więcej np. 7 000 + (Tomecki - Żory) jest bez sensu bo taki wydatek to się nigdy nie zwróci.
Tak się tworzy internetowe mity, co to znaczy byłeś zadowolony? Znasz się na tym? Foty były ok? Jak dałbyś na tace w niedzielę też byś był zadowolony a skutek dla Twojego auta podobny.

Dla mnie takie pisanie obraża ludzi którzy zajmują się konserwacją profi.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 26 Października 2022, 18:05:16 »
...
. ...
.......
Tak się tworzy internetowe mity, co to znaczy byłeś zadowolony? Znasz się na tym? Foty były ok? Jak dałbyś na tace w niedzielę też byś był zadowolony a skutek dla Twojego auta podobny.

Dla mnie takie pisanie obraża ludzi którzy zajmują się konserwacją profi.

Ale ja jestem zadowolony. A co nie mogę być ?
Już w tym warsztacie konserwowałem też za 700 zł Aurisa I i po 5 latach ruda nie wyszła kupujący obejrzał spód i był zadowolony że Auris zdrowy i zakonserwowany.
To po co mam płacić za lepszą konserwację ?
Każdy ma wybór i kupuje co uważa i co mu jest potrzebne.
Jak uważasz że ta moja konserwacja jest do niczego to zawsze możesz swoje auto zawieść do Tomeckiego - wydasz 7000 i będziesz miał lepszą.
A takie pierdzielenie że lepiej było dać na tacę niż za tą konserwację to dopiero jest głupie i widać efekty takiego myślenia na zdjęciach pluto.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #44 dnia: 26 Października 2022, 19:06:30 »

Zapomniałem dodać do swojego tekstu ;) Nie powinieneś brać tego tak dosłownie, to było lekko z przymrużeniem oka, choć ja tę metodę praktykuję, póki auto jest nowe ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl