Autor Wątek: Spostrzeżenia odnośnie spalania RAV4 hybrid AWDi  (Przeczytany 31799 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Spostrzeżenia odnośnie spalania RAV4 hybrid AWDi
« Odpowiedź #75 dnia: 15 Grudnia 2022, 16:34:24 »
Ktoś tu kiedyś na forum pisał, że 5 l (z tych 55 l) jest nie do pobrania z przyczyn technicznych (nie wiem czy czasem sama Toyota tak nie podaje) ale to chyba się nie zgadza, bo skoro Parasite85, jak również mnie udało się zatankować 52 litry no to raczej ta ilość nie do pobrania to nie jest 5 litrów tylko bardziej 1..3 litry. ;)
Pewnie Bartek, Colin lub Marcin więcej merytorycznie by mogli powiedzieć na ten temat - tzn. ile maksymalnie litrów jest faktycznie do wyciagnięcia z baku od zatankowania na full.
Mi się tez udało zatankować ponad 50 litrów przy lekko przejechanym zasięgu więc skoro jednak kilka osób przejechało 30-50 km więcej to jakoś to paliwo musi się pobierać. Ja tam odradzam takie eksperymenty. Po coś ten zasięg jest podany żeby nawet przy pewnym niedokladnościach pomiaru mieć 100% gwarancję że do zerowego na pewno nam paliwa nie braknie.
BTW Ci amerykanie to testowali ile pojedzie na paliwie ale ile tez potem pojedzie na prądzie. To oczywiscie zależy od stopnia naładowania aku trakcyjnego ale efekt był taki że gdy już sie paliwo skończyło to auto sygnalizowało że mają powiedzmy 1 milę na bezpieczne zaparkowanie. Potem kazało już natychmiast sie zatrzymać, aż w końcu sie zatrzymało i zapaliły sie błędy.
Wydaje mi się, że gdyby od razu po skończeniu paliwa sie zatrzymać i dolać to może by odpaliło bez konieczności kasowania błędów. Sprawdzać nie będę.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #76 dnia: 15 Grudnia 2022, 17:49:11 »
Co do "pełnej" pojemności zbiornika, nie wiadomo  czy wartość podana w papierach, nie jest wartością maksymalną pod względem bezpieczeństwa dla auta, reszta nie ujęta bo nie do zassania?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #77 dnia: 15 Grudnia 2022, 17:55:43 »
To jeszcze dodam, że po wyjechaniu od dilera w dniu odbioru, dojechałem że 3km na stację i wlałem równe 55

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #78 dnia: 15 Grudnia 2022, 19:03:29 »
Dziś trasa do pracy 17km i spalanie 6,4l/100km. Samochód wyjechał rano z garażu, w którym temp. była ok. plus 5st. C. Po dojechani do pracy auto stało ok. 9 godzin na dworze w temp. ok. minus 3-4st. C. Spalanie z powrotem po tej samej trasie 8,6l/100km. Z powrotem chyba trochę większe korki. Ale przecież korki to naturalny żywioł dla hybrydy? Skąd taka różnica w spalaniu? Może coś robię nie tak?
Spalanie średnie od początku grudnia liczone z tankowania 7l/100km.

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #79 dnia: 15 Grudnia 2022, 20:05:09 »
Myślę, że najbardziej się przyczyniła temp. Korki też - hybryda odzyskuje część energii z hamowania, jak stoi to w korku to też energię zużywa. No i pytanie czy nie podgrzałeś sobie kierownicy lub siedzienia

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #80 dnia: 15 Grudnia 2022, 20:24:02 »
Klimatyzacja na 18 stopni.
Podgrzewanie siedzenia było przez około 15 minut.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #81 dnia: 15 Grudnia 2022, 20:31:03 »
Całkiem fajne spalanie, jak na tą porę roku. Nie bardzo wiem, skąd zdziwienie?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #82 dnia: 15 Grudnia 2022, 21:32:04 »
Samochód wyjechał rano z garażu, w którym temp. była ok. plus 5st. C. Po dojechani do pracy auto stało ok. 9 godzin na dworze w temp. ok. minus 3-4st. C.
Temperaura czyli pochodna energii. Tylko tyle i aż tyle.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #83 dnia: 16 Grudnia 2022, 11:51:57 »
To jeszcze dodam, że po wyjechaniu od dilera w dniu odbioru, dojechałem że 3km na stację i wlałem równe 55
Myślę, że Twoja informacja jest bardzo przydatna - 55 l to zapewne jest maksymalna ilość jaką da się wyciągnąć z baku. Salon wlewa max 1 litr do wydawanego auta.
Czy gdy tankujemy i wchodzi np. 52 litry, to prawdopodobnie jeszcze ze 3 litry są do spalenia ale oczywiście nie ma co wysysać paliwa do zera.
A więc tak jak pisał Krismann - prawdopodobnie 55 litrów to jest pojemność użytkowa baku. Do tego dochodzi pewna niewielka ilość - kilka litrów, których z powodów fizycznych nie da się wyciągnąć.

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #84 dnia: 16 Grudnia 2022, 11:57:31 »
Myślę, że Twoja informacja jest bardzo przydatna - 55 l to zapewne jest maksymalna ilość jaką da się wyciągnąć z baku. Salon wlewa max 1 litr do wydawanego auta.
Czy gdy tankujemy i wchodzi np. 52 litry, to prawdopodobnie jeszcze ze 3 litry są do spalenia ale oczywiście nie ma co wysysać paliwa do zera.
A więc tak jak pisał Krismann - prawdopodobnie 55 litrów to jest pojemność użytkowa baku. Do tego dochodzi pewna niewielka ilość - kilka litrów, których z powodów fizycznych nie da się wyciągnąć.
JA po odbiorze z salonu wlałem równe 50. Zasięg sie nie wyświetlał. Dzisiaj przy zasięgu 10km wlazło 46 litrów, a pamiętam na pewno też minimalnie ponad 50 i zasięg jeszcze był na kilka km. To nie jest super dokladne i jak wyżej pisałem zasięg sie kończy ze sporym zapasem żeby na pewno nie brakło przy jeszcze wyswietlanym zasięgu.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #85 dnia: 16 Grudnia 2022, 13:11:59 »
Masz rację, dokładność wskazań - żadna. Dziś trafiłem na stację dokładnie przy zmianie zasięgu  z 2km na "0" i weszło mi równe 50l.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #86 dnia: 16 Grudnia 2022, 14:33:59 »
Nie wiem jak dokładność ale u mnie jednak powtarzalność jest - zwykle tankuję koło 0 km zasięgu i wchodzi 50 l.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #87 dnia: 16 Grudnia 2022, 14:57:18 »
A nie jest tak, że zasieg zależy od średniego spalania dziennego?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #88 dnia: 16 Grudnia 2022, 14:59:10 »
Jest tak. Ale przez dwa lata już mniej więcej wiem ile w jakim miesiącu.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: 16 Grudnia 2022, 16:00:12 »
Tankowanie tankowaniu nierówne, jeden zalewa do pierwszego odbicia, inny do drugiego, a ja czasami aż pod sam korek, choć to podobno niezdrowe. I w związku z tym już są różnice, podejrzewam, że nie symboliczne, a raczej w litrach.

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl