Autor Wątek: Zmiany w sposobie pracy napędu hybrydowego  (Przeczytany 15751 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ryben

• Toyot Leżący
  • *
Zmiany w sposobie pracy napędu hybrydowego
« dnia: 08 Listopada 2022, 14:06:25 »
Przepraszam, za może przydługi opis, ale chciałem szczegółowo opisać historię auta, aby lepiej przedstawic problem.
W styczniu 2021 roku zakupiłem u dilera Toyotę RAV 4 Hybrid
Po odbiorze auta w porozumieniu z pracownikiem serwisu zakupiłem wideorejestrator z zestawem smartbox, który został przez serwis zamontowany.
Na moja prośbę serwis zamontował  dodatkowo wyłącznik, który pozwala mi na wyłączenie wideorejestratora w czasie gdy auto jest garażowane, tak aby nie obciążać niepotrzebnie akumulatora, z którego to przycisku każdorazowo korzystam.
Kilka miesięcy później (w maju) podczas dłuższego przebywania w aucie na parkingu zauważyłem, iż wideorejestrator wyłącza się po około dwóch minutach mimo, że auto pokonało właśnie długą trasę z Wrocławia do Warszawy, co w mojej (może błędnej) ocenie powinno spowodować całkowite naładowanie akumulatora.
Po powrocie do Wrocławia udałem się do serwisu, gdzie pracownik zmniejszył ograniczenie napięcia w systemie smartbox. Niestety, ale nie rozwiązało to problemu z krótkim działaniem funkcji rejestracji podczas parkowania.
W czerwcu tego samego (2021) roku udałem się na dwutygodniowy urlop. Niestety po powrocie z tego urlopu auta nie udało mi się uruchomić i konieczne było wezwanie serwisu Toyoty.
Auto zostało uruchomione z zewnętrznego źródła zasilania i "pojechało" do serwisu, gdzie na różnego rodzaju testach spędziło około tygodnia czasu.
Wynikiem tego przeglądu oraz moich uwag była wymiana akumulatora na nowy.
Po pewnym czasie od tego zdarzenia auto zaczęło przejawiać dziwne symptomy tzn. po uruchomieniu auta w boksie garażowym (auto odpala się w trybie EV) i przejechaniu 2m (połowa auta wyjeżdża z boksu) za każdym razem odpala się silnik spalinowy (niezależnie od pory roku), a auto pokonuje odcinek około 50m na pracującym silniku spalinowym, przy zwiększonych obrotach silnika (silnik pracuje głośniej)  pokazując jednocześnie maksymalne spalanie mimo, iż nie naciskam pedału gazu i auto toczy się na najmniejszych "obrotach". Po pokonaniu tego odcinka auto dość często samoczynnie przełącza się w tryb EV.
Zgłaszałem tą sytuację podczas pierwszego przeglądu gwarancyjnego, który odbyłem w serwisie, niestety odpowiedź była jedna - ten model tak ma.
Od około miesiąca (może trochę dłużej) pojawił się dodatkowy niepokojący syndrom dziwnej pracy auta.
Auto po przejechaniu kilku kilometrów po mieście, podczas zatrzymania się np. na światłach przełącza silnik z trybu EV na spalinowy, na którym "chodzi" mimo, iż auto stoi w miejscu. Silnik chodzi na wyższych obrotach co ustalić można z głośniejszej jego pracy, ładując baterie, które są w 5/7 naładowane. Dzieje się tak mimo wyłączonej klimatyzacji oraz nagrzanej już kabiny.
Dodatkowo auto pomimo przejechania kilku kilometrów po mieście potrafi podczas jazdy w korku (toczeniu się bez naciśniętego pedału gazu) zwiększać samoczynnie obroty (bez przyspieszania) oraz spalanie do wartości maksymalnej przy strzałce pomiędzy CHR a ECO.
Dochodzi także do sytuacji, w których auto zatrzymując się na czerwonym świetle, po chwili odpala silnik spalinowy i zaczyna ładować naładowane prawie w pełni baterie
W serwisie twierdzą, iż jest są to naturalne objawi pracy auta z napędem hybrydowym, a to że w mojej ocenie uległy one zmianie wynika z faktu, iż wcześniej nie zwracałem uwagi na tego tupu „mankamenty”. Co ciekawe w tym roku kupiłem żonie Toyotę CHR w wersji hybrydowej i tego typu sytuacji jak u mnie nie ma. Auto zachowuje się tak jak moje w okresie do pół roku od zakupu.
Czy u Was też obserwujecie taką zmianę w zachowaniu auta i jest to normalne, czy takich sytuacji brak, a mój serwis nie ma ochoty zająć się sprawą.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: Zmiany w sposobie pracy napędu hybrydowego
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopada 2022, 14:26:20 »
Jak jest chłodno to silnik częściej się uruchamia. Wpływ mają także odbiorniki większego prądu jak np grzane szyby a także chyba konieczność dogrzania baterii trakcyjnej do optymalnej temperatury pracy. Poproś serwis o przeprowadzenie kompleksowego testu baterii trakcyjnej. Może coś jest na rzeczy a może to faktycznie tylko subiektywny odbiór.
Zdychanie akumulatora 12V to temat znany i z tego co tu czytam prawie zawsze wiąże się z korzystaniem z rejestratora pracującego w trybie parkingowym.

Offline Ryben

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopada 2022, 14:50:15 »
wszim - Bardzo dziękuje za odpowiedź.
W styczniu mam II przegląd, więc w ramach tego powinni sprawdzić baterie.
Dziwi mnie tylko fakt, że auto uruchamia się już w garażu w trybie spalinowym nawet latem (żony nadal całą trasę w garażu podziemnym wykonuje w trybie EV) i że przełącza się z trybu EV na spalinowy podczas postoju np. na czerwonym świetle mimo przejechania już kilku kilometrów.
Mam filmiki obrazujące opisaną sytuacje, ale nie wiem jak wrzucić je na to forum.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopada 2022, 14:53:32 »
Doinstaluj odpowiedni power bank do układu rejestratora.
Film z linkiem zewnętrznym.
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Listopada 2022, 15:30:03 »
Mam podobną sytuację jak kolega Ryven, uważam że układ hybrydowy zmienił charakterystykę pracy
Auto kupiłem w kwietniu 2022, na początku mało jeździłem a czerwcu auto miało 2 tygodniowy przestój.
Zaczął się problem z małym akumulatorem, po 4 wezwaniach pomocy Toyoty i wizytach w serwisie wymieniono akumulator.
Po tym układ hybrydowy pracujemy inaczej auto jest w hali garażowej a mimo to od razu załącza się silnik spalinowy, to samo podczas jazdy i stania na światłach
Nie zgłaszałem tego bo na pewno bym usłyszał że to charakterystyka hybrydy.
Nawet myślałem że z "nadgorliwości" wymieniono mi moją nową baterię trakcyjną.
Na razie jeżdżę chociaż nie jestem zadowolony ale nie mam pomysłu co zrobić.
Jednak jestem pewien, że zaraz po zakupie wyjeżdżałem z garażu na prądzie i bateria trakcyjną dłużej miała naładowane segmentu, pzdr

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Listopada 2022, 15:40:13 »
Po włączeniu i podczas stania na światłach silnik spalinowy pracuje na zwiększonych obrotach, wnioskuje to z wyraźnie głośniejszej pracy silnika

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Listopada 2022, 15:59:10 »
A średnie spalanie wam wzrosło?

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Listopada 2022, 16:18:09 »
to normalne zachowanie tego układu napędowego. dopóki nie włącza się żadna z kontrolek awarii, scenariusze włączania spalinowego są w normie. jest ich sporo, nigdzie nie zostały opisane, stad pewnie w/w obawy..

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Listopada 2022, 16:51:03 »
Fajniej mają Ci, co odbierają auto zimą, bo u nich z lekkiego rozczarowania jest coraz większe zaskoczenie na plus zbliżając się do wiosny/lata. A tak, "jak jest zima, to jest zimno" cytując klasyka  ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Listopada 2022, 17:12:59 »
U mnie było podobnie - rejestrator z trybem parkingowym (instalacja 2021-10) mimo smartboxa odcinającego zasilanie kamery - ustawionego na najwyższy poziom odcinania (by nie drenować akumulatora) - przy robieniu krótkich tras jednak drenował mały akumulator i efekt był taki, że kamera rejestrowała w trybie parkingowym kilkanaście ... kilkadziesiąt minut, a po kilku miesiącach takiej konfiguracji też miałem pad akumulatora (na wiosnę 2022) - pomógł jump starter, który wożę pod siedzeniem. Dodałem później (2022-05) specjalistyczny power bank samochodowy, który ładuje się tylko przy włączonym napędzie i podtrzymuje kamerkę przez kilka ... kilkanaście godzin (zależnie od dziennego czasu działania napędu, do pełnego naładowania power banku - napęd musi działać ok 1 godz). Od tego czasu nie miałem problemów z małym akumulatorem, a i kamerka jednak nagrywa na parkingu.
W gniazdo zapalniczki wrzuciłem dodatkowo ładowarkę USB z woltomierzem tak by mieć na oku napięcie w trakcie jazdy - dzięki temu widzę jak często uruchamia się ładowanie (napięcia ok 14.4 ... 14.6V) oraz jaki jest stan akumulatora bez ładowania po włączeniu auta w trybie ACC (12..12,6V).
Edit: korzystanie z trybu ACC gdy cos robimy przy aucie jak wiadomo jest niezalecane - mały akumulator szybciej pada.
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2022, 17:15:35 wysłana przez Markid »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Listopada 2022, 18:53:26 »
Nie uważam, że macie jakikolwiek problem z układem hybrydowym. Ja parkuję samochód w garażu i latem, kiedy nie używa się ogrzewania, samochód zawsze wyjeżdżał z garażu na prądzie. A teraz mam włączone ogrzewanie na 20 st. i zawsze wyjeżdżam z garażu na benzynie. Spalanie też lekko wzrosło, ale to normalne, bo chodzi ogrzewanie, czasem podgrzewanie siedzeń czy szyby. Kamerkę też mam 70 mai z adapterem parkingowym, bez powerbanku. Samochód z czerwca 2022. Na razie zero problemu, ale w zasadzie nigdy nie stał dłużej niż 2 dni. Pewnie w tym miesiącu podłączę baterię 12v pod prostownik (cetek) na noc, żeby przed zimą odświeżyć baterię. 

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Listopada 2022, 18:58:13 »
Ja przed zimą co najwyżej podladuję sobie power bank. Nie mam zamiaru robić nic, czego nie robiłem wcześniej w innych autach, przynajmniej dopóki nie będę miał żadnych problemów

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Listopada 2022, 07:59:46 »
Szybki szacunek czasu jazdy w trybie EV, po wymianie akumulatora jest różnica na minus około 15-20 %.
Zrobię dokładny raport na tych samych trasach i pojadę do ASO.
Na razie jeżdżę jak spalinowym.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Listopada 2022, 08:09:46 »
To nie problem wymiany akumulatora tylko porannych temperatur. Zgadzam się z Krismanem, że to wygląda na syndrom odbierających nowe auta na wiosnę lub w lecie. Ja odbierałem samochód w listopadzie i na wiosnę mogłem twierdzić, że chyba się silnik psuje bo jeździ za dużo na EV  :grin:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Listopada 2022, 08:24:17 »
Ale w sumie to obciach, że ta super hiper niezawodna technika toyoty w kwestii hybryd, jest wystawiana na szwank od lat, co chwilę, w różnych toyoty modelach przez ten nieszczęsny mały akumulator, gdzie taki Hyundai I Kia od początku z tym nie mają problemów.
Auto kupione przez Ludwika w kwietniu, a już 4 razy był wzywany assistance, żenada!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl