Autor Wątek: Zmiany w sposobie pracy napędu hybrydowego  (Przeczytany 15754 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Zmiany w sposobie pracy napędu hybrydowego
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Listopada 2022, 08:38:39 »
Auto kupione przez Ludwika w kwietniu, a już 4 razy był wzywany assistance, żenada!
Zgadzam się, lekki obciach jest. Jednak zwróćcie uwagę, że z akumulatorami 12V nie ma problemów nikt, kto nie instalował sobie chińskich kamerek i innych ulepszaczy niefabrycznych. Ja osobiście też mam coś takiego, ale na razie problemu nie było. Po prostu Toyota nie przewidziała, że ktoś może chcieć w samochodzie czegoś więcej oprócz fabrycznego wyposażenia. Poza tym pewnie ten mały akumulatorek jest w jakiś sposób uzasadniony technologicznie i wstawienie mocniejszego zaburzy pracę zespołu.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Listopada 2022, 10:28:51 »
Po prostu jak ktoś chce sobie coś dorzucić musi coś więcej ogarniać niż wiedza jak podłączyć wtyczkę usb do kamerki.
Jak ktoś ma dwie lewe ręce do technicznych spraw, niech zleci montaż komuś "pro" i potem ma do niego pretensje.

U mnie sam założyłem, podłączyłem, odcięcie dodałem. Raz rozładowałem aku w trupa, szybko podniosłem aku, potem doładowałem zewn. zasilaczem, a nie prostownikiem, który szybko wyłączał ładowanie.

W tej chwili nawet nie odczuwam problemów, tj. aku jest bardzo sprawny, trochę się zregenerował. No i też nigdy nie zostawiam auta na wyłączonym napędzie jak coś robię w środku.

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Listopada 2022, 10:57:04 »
Wiem że to nie problem samej wymiany.
Ale czy nie przełączyli jakieś wajchy żeby akumulator był częściej ładowany i stąd ta zmiana.

Jeżeli chodzi o sytuację przed wymianą akumulatora to nie mam nic oprócz Vodafone cobra, radio włączałem podczas jazdy a klapę bagażnika parę razy na wakacjach, teraz wożę zakupy za siedzeniami bo to otwieranie i zamykanie klapy musi ciągnąć nieźle prądu

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Listopada 2022, 11:09:53 »
teraz wożę zakupy za siedzeniami bo to otwieranie i zamykanie klapy musi ciągnąć nieźle prądu
Ludwik. Nie popadajmy w paranoję. Idąc tym tropem należałoby przyczepić do samochodu przyczepkę z zestawem akumulatorów i podłączyć na stałe. Problem jest p[o stronie serwisu. Muszą Ci zlokalizować lewy pobór prądu i go wyeliminować. Pamiętaj, że COBRA to nie jest alarm zakładany w fabryce. Tak, jest polecany przez Toyotę, ale montują go ludzie w serwisie, a serwisy też popełniają błędy. Tym bardziej, że były jakieś zmiany i aktualizacje zarówno Cobry jak i Mety. Ja mam tylko metę. Mam też kamerkę 70mai przód i tył. Zakładali mi w Toyota Marki. Od czerwca ani razu nie miałem problemu, może to kwestia czasu i też będę miał, ale używam samochód normalnie, otwieram bagażnik wtedy, kiedy chcę. Jak siedzę w samochodzie i gmeram przy ustawieniach czy w AA, włączam tryb Ready. Problem z akumulatorem to problem Toyoty, nie Twój. Jak Ci jeden serwis nie umie zdiagnozować, zmień serwis.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Listopada 2022, 11:19:50 »
Wiem że to nie problem samej wymiany.

Tak, to problem serwisu.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Ryben

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Listopada 2022, 13:33:32 »
Byłem dzisiaj jeszcze raz umówiony w serwisie i Pan (co ciekawe z działu sprzedaży, a nie serwisu) zaczął tłumaczyć mi co i jak.
Jeżeli temperatura na zewnątrz wynosi np 14C, a mamy ustawione 20-21 w kabinie, to auto częściej będzie załączać się w trybie spalinowym, żeby po jeździe na trybie EV dogrzać "płyn grzewczy".
Podczas jazdy w trybie EV auto nie nagrzewa "płynu grzewczego" a tylko odbiera jego spadającą temp. do ogrzania wnętrza.
Jeżeli zejdę z temp. wewnętrznej do np. 19V to przy 14C na zewnątrz auto dłużej jeździ na trybie EV i nie załącza się na postojach.
Faktycznie wracając z serwisu ustawiłem temp. wewnętrzną na 19C i auto pracuje tak jak kiedyś, chociaż kiedyś miałem zawsze 20-21 niezależnie od pory roku.
Nie wiem, czy to tylko ściema czy nie, ale dla takiego laika jak ja brzmi przekonywująco i sprawdza się w praktyce, a z drugiej strony może dzieje się coś z termostatem, który częściej załącza grzanie.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Listopada 2022, 15:00:28 »
Można spróbować odłączyć tego całego smarboxa z kamerką na 2 tygodnie i zobaczyć co będzie. Warto też upewnić się, czy wymieniony akumulator jest na pewno dokładnie taki sam jak oryginał. Może w menu serwisowym jest opcja, która nadzoruje stan aku 12V i może coś przy wymianie aku zostało zmienione?
Warto też przeanalizować swój typ jazdy, może jest dużo krótkich odcinków i nawarstwiają się problemy z doładowaniem aku lub z czyszczeniem GPF.
Pewne jest to, że przy aktualnej pogodzie raczej nie wyjedziesz z garażu na elektryku.
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2022, 15:13:01 wysłana przez surrender »

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Listopada 2022, 19:39:45 »
Czy ustawienie klimatyzacji to bezpośrednie przełożenie na stopnie Celsjusza, czy ustawienie komfortu?
Ja przeważnie mam 220-225 a nawet 230 czy to dużo.
Przetestuję niższe ustawienia i zobaczę jak zareaguje układ hybrydowy.

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Listopada 2022, 19:54:59 »
Nie mam żadnej modyfikacji w aucie. Już prawie 2 lata za mną.
Używam raczej do jazdy "wokół komina". Czasami co 2 miesiące się trafi wyjazd typu 200 czy 300 km.
W czasie takiej eksploatacji nigdy akumulator nie padł, ale...
postój 2 tygodniowy niestety = grube problemy z odpaleniem auta.
Zostawiłem je na okres wczasów w garażu (ciasnym  :-P ).
Prądu w aku wystarczyło na otworzenie centralnego zamka - potem już zapadły ciemności.
Klapa elektryczna, więc nie działa :(
Dostanie się do bagażnika ciasno uchylone drzwi i przez tylną kanapę tak by podłączyć tam ładowanie - to było wyzwanie gimnastyczne level hard.
Uprzedzając - pod maskę nie było opcji się dostać, bo dojechałem na styk do ściany.

Wiem - mogłem dzwonić do Toyoty i niech się martwią, ale jak coś mogę sam ogarnąć to to robię.

Auto odbierane zimą, więc jak przedmówca napisał - zadowolenie rosło w miarę wzrostu temperatur na dworze.
Zimą silnik częściej "doładowuje" pełną baterię - czyli zapewne grzeje pozostałe układy.
A praca w trybie ładowania daje nieco inny dźwięk niż praca na wolnych obrotach.

PS. Taka uwaga poboczna - ale też toyotowa.
Córka ma stareńkiego Yarisa D4D. Tam jak się przekręci pokrętło ogrzewania ma max - obroty silnika automatycznie idą w górę z 800 na 1300.
Taka zimowa magia  :-P która mnie kiedyś zestresowała, że jej wozidełko popsułem.

Offline tapir

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Listopada 2022, 19:55:18 »
Tak, to jest dokładnie zadana temperatura w kabinie. 22 czy 23 to jak dla mnie bardzo dużo. Ja u siebie mam zazwyczaj przedział 17-19 stopni a też zauważyłem ostatnio, że spalinówka częściej chodzi i odpala się od razu w garażu.

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Listopada 2022, 21:05:53 »
Faktycznie wracając z serwisu ustawiłem temp. wewnętrzną na 19C i auto pracuje tak jak kiedyś, chociaż kiedyś miałem zawsze 20-21 niezależnie od pory roku.
Nie wiem, czy to tylko ściema czy nie, ale dla takiego laika jak ja brzmi przekonywująco i sprawdza się w praktyce, a z drugiej strony może dzieje się coś z termostatem, który częściej załącza grzanie.

Po Twoim poście zmieniłem temperaturę z 20 na 19 stopni i też od razu zauważyłem, że silnik elektryczny jest dużo częściej uruchamiany. Mógłby ktoś podzielić się swoim doświadczeniem jak to wygląda porą letnią i zimową? W jakich zakresach widoczne są takie różnice?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Listopada 2022, 21:16:27 »
Tak, to jest dokładnie zadana temperatura w kabinie. 22 czy 23 to jak dla mnie bardzo dużo. Ja u siebie mam zazwyczaj przedział 17-19 stopni a też zauważyłem ostatnio, że spalinówka częściej chodzi i odpala się od razu w garażu.

Już myślałem, że jestem jakiś dziwny:P też mam 18-19 stopni i szczerze nie wyobrażam sobie ustawiać więcej kiedy jestem ubrany "jesiennie" (czyli jakaś bluza + cienka kurtka). Rozbieracie się przed wejściem do auta, że dajecie 21-23?

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Listopada 2022, 21:42:27 »
Już myślałem, że jestem jakiś dziwny:P też mam 18-19 stopni i szczerze nie wyobrażam sobie ustawiać więcej kiedy jestem ubrany "jesiennie" (czyli jakaś bluza + cienka kurtka). Rozbieracie się przed wejściem do auta, że dajecie 21-23?

Latem mam 24 - czasami nawet 25 stopni ustawione, a im chłodniej tym mniej ustawiam.
Zimą faktycznie jak jest 20 stopni to jest mocno ciepło.
Chyba że długa trasa i jadę porozbierany - wtedy jest ustawione komfortowe (dla mnie) 22 stopnie.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Listopada 2022, 22:34:23 »
Też zimą ustawione mam 22 st. i często zdejmuję kurtkę.
I jak czytam, że niektórzy mają 17-18 st., to zaraz przypominają mi się znajomi, którzy grzeją domy gazem i mają w domu 19 st. i twierdzą, że jest im idealnie ciepło i tak lubią a wszyscy i tak wiedzą, że chodzi tu o oszczędności bo inni znajomi tak jak ja grzeją w domu węglem i mamy po 22-24 st.
Ale wcale nie twierdzę, że jak już będę miał Ravkę, to nie zacznę "grzać gazem" :cheesy:
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Listopada 2022, 22:50:59 »

Latem mam 24 - czasami nawet 25 stopni ustawione, a im chłodniej tym mniej ustawiam.
Zimą faktycznie jak jest 20 stopni to jest mocno ciepło.
Chyba że długa trasa i jadę porozbierany - wtedy jest ustawione komfortowe (dla mnie) 22 stopnie.

Jezu aż 25 stopni??? bym się dusił. Idealnie 20-21stp. dla komfortowej jazdy w lecie (klima) i do 23 stp. zimą

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl