Autor Wątek: Stuki w zawieszeniu na nierównościach  (Przeczytany 130779 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
Odp: stuki w zawieszeniu na nierownosciach
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Grudnia 2007, 07:43:13 »
A może klapa jakieś luzy złapała i na zamku sie tłucze? Ew. amortyzatory sie kończą mogą sie tłuc w srodku Ale to tylko gdybania... trzeba by posłuchac :oops:
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2007, 08:46:34 wysłana przez SZYMON14 »

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #31 dnia: 07 Grudnia 2007, 13:12:53 »
Daro, upieram się przy górnych mocowaniach amorów

walą tak, jakby rzeczywiście koło miało się urwać, i występuje to właśnie na dużych nierównościach, poszukaj jakichś ładnych używek w dobrej kasie - jest już kilka IV generacji na Allegro :)

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Maja 2008, 22:01:19 »
Witam dziś wracając z warszawy usłyszałem jak w lewym przednim kole coś mi wali taki odgłos niestabilnosci,fakt że była duża ulewa deszczu. Dodam że łączniki stabilizatora są nowe i tuleje na wachaczach,na prostej drodze jest ok ale na dużych nierównosciach jest stukanie,amorki nie wiem w jakim są stanie,właśnie po tej dużej ulewie te stukanie sie pojawiło,  co to może byc? :-)
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2008, 22:08:45 wysłana przez niger »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Maja 2008, 05:56:19 »
Stabilizator tylny jest ulozyskowany na dwoch gumowych specjalnych tulejach i przykrecoe obejmy do nadwozia to tam sa luzy ktorych reka nie wyczujesz nalezy to zmienic robisz tyl robi sie tez przod koszt niewielki i klucz sztorcowy 14. Kupujesz tylko orginaly Toyoty.Pozniej cisza w samochiodzie az drazniaca.
Druga przyczyna Jezeli wymieniales wklady  amortyzatorow w kolumnach tylnich to mechanik gapa i niedoswiadczony nie sprawdzil ze zostawil luz miedzy aamorkiem a dnem kolumny i ten biedny amorek skacze na wybojach jak handlujacy po sklepie.Nalezy wyjac iw sadzic podkladke tak aby zlikwidowac luz i nastepnie znowu oddac na ustawianie zbieznosci najpierw tylu a pozniej przod wzgledemn tylu.Nie zrobisz tego za pol roku po oponach albo nawet krocej.
Pzdr.Camry 2.2
P.S Wymiana tych gumowych tulej nalezy do servisu i nalezy regularnie je wymieniac co iles tam km,zalezy od drog i stanu takowych.

Sergiusz

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Czerwca 2008, 20:57:36 »
Witam,

Coś mi stuka w zawieszeniu, z przodu z prawej strony (na nierównościach szczególnie przy skręcie w lewo). Co ciekawe stukanie występuje tylko ja samochód jest zimny. Gdy samochód postoi na słońcu to stuki ustępują. Dodatkowo zauważyłem że przy minimalnym kręceniu kierownicą (ok 1 cm) występuje zjawisko (trudne do opisania) "jakby przeskakiwania" (lekko, opór, lekko ....).

Dodam, że w zawieszeniu nie ma wyczuwalnych luzów, również na kierownicy. Wymienione zostały łączniki stabilizatora, amortyzatory, sworzeń wahacza, olej we wspomaganiu.

Przed założeniem nowego tematu proszę użyć opcji "szukaj".
Wątki scalam.
Szymon14
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2008, 07:32:54 wysłana przez SZYMON14 »

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Czerwca 2008, 21:36:16 »
lekko opor lekko to krzyzak kolumny kierowniczej. wyczysc przesmaruj i bedzie ok. moze byc ze to tez puka przez to bo ciezko masz krecic kierownica

Sergiusz

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Czerwca 2008, 22:12:25 »
Kierownicą wcale nie ciężko kręcić. Trudno to nazwać oporem. Nie stanowi to problemu w codziennym użytkowaniu. Efekt ten występuje tylko przy bardzo minimalnym skręcaniu (podczas jazdy) raz w jedną stronę raz w drugą.

Martwi mnie  <zalamka> jedynie te stukanie w okolicach prawego koła.

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Czerwca 2008, 22:22:43 »
moze mocowanie mcpersona?

Sergiusz

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Czerwca 2008, 23:00:25 »
A czy jest jakiś sposób na zdiagnozowanie, czy oby na pewno winny jest górne mocowanie amortyzatora?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Czerwca 2008, 00:54:37 »
Co do oporu, to pompę wspomagania trzebaby obejrzeć. U mnie właśnie przycinała się, po wymianie objaw zniknął.

pzdr
3VZ.pl

olo23

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Czerwca 2008, 10:43:50 »
Tak jak pisze macinm. Ja też miałem takie opory ale wystarczyła drobna regeneracja pompy i po bólu. Sprawdź też poziom płynu wspomagania...
pozdro

Sergiusz

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Czerwca 2008, 15:14:25 »
A gdzie najlepiej (cena/jakość) kupić górne mocowania amortyzatora?
Firma tedgum robi takie za 160zł br., czy warto?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Czerwca 2008, 14:42:34 »
To zależy ile jeździsz...

Tylne kupiłem w ASO po 300/szt. Obecnie mają 65kkm.

Przednie w JC po 140/szt. Prawe ma obecnie 40kkm, lewe 25kkm.

Możesz kupić tedgum i zostać testerem, tyle, że mnie nie napawa optymizmem ich "gwarancja na 30kkm" - za dużo jeżdżę.

pzdr

3VZ.pl

Sergiusz

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Czerwca 2008, 20:58:39 »
Sprawdziłem dokładnie poduszki amortyzatorów i mają luz. Sposób na sprawdzenie jest prosty. Trzeba szeroki śrubokręt wsadzić pomiędzy nakrętkę trzymającą amortyzator z góry a obudowę poduszki amortyzatora. W ten zapierając śrubokręt o obudowę i pchając nakrętkę można zobaczyć czy na gumie nie ma luzu.

Dzisiaj byłem w intercarsie i niestety w ofercie nie mają górnych mocowań amortyzatora do tego modelu. (camry '97)

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl