Autor Wątek: Stuki w zawieszeniu na nierównościach  (Przeczytany 130857 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

piotrakos

• Gość
Odp: stuki w zawieszeniu na nierownosciach
« Odpowiedź #60 dnia: 22 Stycznia 2009, 16:44:26 »
Podłączę się do tematu mam pytanie czy mcperson tył z kombi będzie pasował do sedana rocznik 1993?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #61 dnia: 22 Stycznia 2009, 22:27:53 »
za wyjątkiem sprężyny tak

pzdr
3VZ.pl

piotrakos

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 23 Stycznia 2009, 05:49:11 »
A co jest ze sprężyną (inna twardość)?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #63 dnia: 23 Stycznia 2009, 11:09:49 »
A nie ? Kombi ma o 10cm dłuższy tył, a na samym jego końcu klapę, która waży conajmniej 3x tyle, co klapa z sedana.

Średnice drutu są następujące :

standard sedan 13,5 wysokość 389
standard kombi 14 wysokość 389
wzmacniane kombi 14,5 wysokość 369

Wysokości wziąłem z głowy, bo takie zapamiętałem z danych katalogowych, a nie mam czasu szukać .

pzdr
3VZ.pl

piotrakos

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 23 Stycznia 2009, 17:15:55 »
dzięki pzdr

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 29 Stycznia 2009, 18:37:28 »
Tuleje na drążkach wzdłużnych już zmieniłem i gumy,łączniki stabilizatora też (tył oczywiście) teraz jest miodzio.Niedługo zabieram sie za przód czyli gumy stabilizatora i tuleje wahaczy podłuzne :-)

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 18 Lutego 2009, 15:22:12 »
Witajcie
Dziś byłem na stacji diagnostycznej celem sprawdzenia zawieszenia. Otóż w moim zawiasie coś stuka, puka, dudni. Nie są to jakieś mega głośne odgłosy ale słyszalne wyraźnie (takie uczucie luzu i niestabilności). Na stacji Camry została wytrzęsiona, obstukana, zbadane amorki i inne. I ku mojemu zdziwieniu pan stwierdza, że zawias jest miodzio, zero luzów w żadnym kole, a badaliśmy z 10 min. Sprawdził też skuteczność amorków i wyszło 80% na każdym kole więc nowe amorki (troche mnie to zdziwiło ale też troche ucieszyło). To ja już nie wiem co mi hałasuje w zawieszeniu. Jutro wyjmę wszystko z samochodu co nie jest przykręcone lub przyspawane i polatam troszkę. W marcu kończy mi się przegląd to pojadę na inną stację i moża tam będzie ktoś bardziej rezolutny i coś wykryje. Denerwuje mnie to bo nie jest tak cicho w samochodzie jakbym chciał. Macie jakieś pomysły?? Wyczytałem gdzieś na forum że może hałasować górne mocowanie amorka. Ale tak we wszystkich kołach?? Bo w każdym coś słyszę. Ręce opadają.

P.s. Jak było zimno i jechałem w 3 osoby to z tyłu wręcz napie.....ło a nie stukało, teraz jest o wiele ciszej ale według mnie niedopuszczalnie. Pan na stacji powiedział, że moja camry napewno by przeszła przegląd z takim (według niego idealnym) zawieszeniem. Czekam na pomysły.......

PozDRo
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2009, 16:21:27 wysłana przez tabak »
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

userEU

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 18 Lutego 2009, 16:57:25 »
Na stacjach w Ol zawsze zawias Ci przejdzie i nigdy nic nie wykryją chyba, że na teście coś Ci odpadnie  <diabel>. Jak mi nie wierzysz to mogę Cie przewieźć swoją Camerą - zawias mam teraz tak wyjeba.. że masakra (pół roku temu robiony) i gwarantuję Ci, że badanie techniczne przechodzę.
I na 90 % u mnie przy takim teście jak Twój nic nie wykryją.

Jedź do mechaniorów oni natomiast zawsze coś znajdują hehe :grin:

Ps. gdzie robiłeś badanie i ile kosztuje taka zabawa??
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2009, 17:08:51 wysłana przez userEU »

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 18 Lutego 2009, 17:05:43 »
badanie robiłem w WKTS koszt 30 zl razem z badaniem hamulców. W krysgumie chca 48 zl (bez hamulców). Ale te 30 zl mogłem wydać na coś innego, znacznie bardziej cieszącego buzię  :cool:

PozDRo.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2009, 17:07:33 wysłana przez tabak »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #69 dnia: 18 Lutego 2009, 21:10:35 »
Tabak, jeśli łomocze i dudni z tyłu, a tuleje stabilizatora są sprawne, to stawiam na górne mocowania amorów - ciężko sprawdzić w sedanie :/

pzdr
3VZ.pl

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #70 dnia: 18 Lutego 2009, 22:03:18 »
Odnoszę wrażenie, że dudni w każdym kole. Myśle nad jakimś sensownym mechanikiem ale chyba w olsztynie ciężko o takiego.

PozDRo

userEU

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 18 Lutego 2009, 22:19:12 »
Nie przesadzaj zawias masz lux ;-) (chciałbym żeby mi tak dudniło) zresztą byłeś na badaniu zawieszenia  :-P
u mnie jest na bank do roboty ale to już na wiosnę zostawię.

Pzdr

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #72 dnia: 18 Lutego 2009, 22:26:17 »
Tabak tak jak ci pisałem najlepiej dobra łycha w rękę,dobry duży kanał i do roboty,na pewno lepiej sprawdzisz niż te śmieszne stacje kontroli pojazdów  :-)

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 20 Lutego 2009, 11:22:18 »
Najczesciej takie zjawisko dudnienia powstaje wtedy gdy nadchodzi czas wymiany wszystkich polaczen gumowych na stabilizatorze przednim i stabilizatorze tylnim pomiedzy stabilizatorem a karoseria.Potrzeba 4 sztuki,lewarek i klucz 12 na kazda gume przypadaja dwie sruby.Pracy na 1 godzine.Autko pozniej sunie jak limuzyna " lexus".Pzdr. Camry 2.2
P.S ta czynnosc wchodzi  do servisu i wykonuje sie na ogol po przebiegu 200kkm 400kkm i 600kkm.Zalezec czestotliwosc wymiany moze od stanu drog i bardzie dziurawe to nalezy czesciej wymieniac. Osobiscie nigdy nie czekam na objawy, po przebiegu dobre czy zle wymieniam.

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 20 Lutego 2009, 14:54:12 »

Najczesciej takie zjawisko dudnienia...........

o proszę jaka kostruktywna odpowiedź. Czyli mówisz między budą a karoserią. Więc dlaczego test któremu poddałem camry nie potrafi tego wykryć?? A dużo takie gumki kosztują, jak to nazwać

idąc do np IC?? Naprawdę mnie to wkurza, a już dwa człowieki (mechanicy) mówią, że wszystko okej a nie jest okej. Nie jest to głośne walenie, USER EU na spociku powiedział, że jest dobrze   

i  że się czepiam, ale ja wiem, że nie jest tak jakbym chciał. Najłatwiej by było wymienić wszystko, ale........... A i najisotniejsze pytanie. Czy ewentualne zamienniki są wogóle coś warte??? Czy

nawet nie myśleć o nich???

PozDRo
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2009, 15:33:03 wysłana przez tabak »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl