Autor Wątek: Stuki w zawieszeniu na nierównościach  (Przeczytany 130751 razy)

rincewind

• Gość
Stuki w zawieszeniu na nierównościach
« dnia: 15 Lipca 2005, 23:29:31 »
BŁAGAM! Z tyłu coś wali, a warsztat na to - zero luzów! Wali szczegolnie na prawie plaskiej nawierzchni, z minimalnymi nierownisciami (typu chodnik, kostka brukowa, maleńkie i ostre krawedzie...)  Wkurza straszliwie i nikt nie jest w stanie powiedzieć O CO CHODZI!!! Wozilem mechanika w bagażniku... I NIC!! Amorki po wymianie... POMOCY !! CAMRY '92 3.0... Pozdr - Rinc
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2011, 15:39:23 wysłana przez marcinm »

zawika1

• Gość
Odp: stuki w zawieszeniu na nierownosciach
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lipca 2005, 23:54:44 »
A czy jak jedziesz nieco szybciej to przestaje?

Dwa dni temu wymieniłem łączniki stabilizatorów z ... przodu. Byłem pewien, że problem jest z tyłu, więc te z tyłu wymieniłem pierwsze. Waliło nadal. Też woziłem kilku słuchaczy i 99% z nich, twierdziła "wali z tyłu".
Myślałem, że może amorki , przeguby...Ale na początku wymieniłem łączniki z przodu.A wyglądały całkiem OK.
Efekt-całkowita cisza   :-DD  .
Pozdrawiam.

rincewind

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lipca 2005, 00:08:22 »
A czy jak jedziesz nieco szybciej to przestaje? - Tak mi sie zdaje...

Walenie ewidentnie jest TYLNE ;)) Dziura- przednie cisza, tylne - Łup! Co ciekawe - pojechalem na test amorkow z 'podskakującym kołem'... CISZA!! Tylko w czasie jazdy - wali jakby coś miało sięurwać..

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lipca 2005, 06:36:53 »
Chyba troszkęzbyt szybko nacisnąłeś "pomógł".
Ale, być może to faktycznie łączniki stabilizatorów. Ja opisałem moje ,zeszłotygodniowe zresztą, doświadczenie w tym temacie.
Przy okazji wymieniłem gumy drążków stabilizatora-z przodu i z tyłu. Polecam. Koszt niewielki a całkowicie zniknęło cichutkie dudnienie np. jak jedziesz po dylatacjach na jakimś moście.
I jeszcze jedno. Łączniki i gumy stabilizatora z przodu wymieniłem sam-po zdjęciu kół   :-DD  .
Pozdrawiam.

rincewind

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lipca 2005, 21:17:23 »
Hmmm. mam nadzieje ze wymiana łączników pomoże, bo to już ostatnia rzecz jaka przychodziła mi do głowy... Ile mogą kosztować i czy warto stosować oryginał? Z tego co sobie przypominam można kupić je w Intercars...

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lipca 2005, 21:19:22 »
Komplet-przód i tył około 200 zł. Ceny nie ASO'we   :-DD  
Pozdrawiam.

rincewind

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lipca 2005, 21:33:02 »
Super;))) We wtorek jade wymieniać komplecik. Dam oczywiście znać co i jak. Pozdr!

rincewind

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lipca 2005, 22:10:49 »
wymieniłem. Jak było - tak jest. WALI. Zacynam sie wściekać powoli. Skoro na 'shocku' nic nie wykazalo to moze faktycznie nie zawieszenie, ale w takim razie co?? Wszystko obstukane, łącznie z tłumikiem, kolem zapasowym  i bakiem... Mogiła.

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lipca 2005, 22:15:00 »
Wymieniłeś komplet czy tylko tył?
Pozdrawiam.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lipca 2005, 00:05:41 »
polecam wymianęgum przez przy pomocy których stabilizator jest łączony do podłużnicy. gumy kosztują chyba 9zł/szt www.radvel.pl. wymieniłem i przestało. na 99% ukręcisz śruby mocujące obejmy gum, ale że w Camry jako jedynym aucie na rynku blachy do których obejmy sa mocowane, da sięściągnąć, więc imadło,wiertła i gwintowniki pomogą Ci:) szkoda że nie robiłem zdjęć jak wymieniałem. W każdym razie najlepiej na kanał, gumy z radvelu przeciąć tak jak oryginalne ( inaczej nie przełożysz przez stabilizator, no chyba że go odkręcisz i siębardzo zaweźmiesz,ale nie opłaca się:) ), odkręcić ( ukręcić ) w/w śruby, jak nie ukręciłeś to chwała bogu, załóż nowe gumy  i jeździj. Jeżeli stabilizator będzie miał mniej niż 15mm, to najlepiej owiń paskiem gumy ( dętka rowerowa ) i na to dopiero załóż gumy i obejmy. na 99 procent sięuspokoi, gdybyś potrzebował pomocy to daj znać.
co do łączników stabilizatora, to one jęczą a nie stukają:), no chyba że sięjuż urwą:)
w razie jakichś pytań służę...hmm, doświadczeniem ( jeżeli można tak nazwać 3 miesiące posiadania Camry ). mój mail i  nr w profilu, tylko nie dzwoń w godzinach 0-10 :) pozdrówki.m
3VZ.pl

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lipca 2005, 07:26:34 »
Cytat: marcinm
na 99 procent sięuspokoi, gdybyś potrzebował pomocy to daj znać.
co do łączników stabilizatora, to one jęczą a nie stukająSmile

Jężeli gumy są wyrobione , to raczej zawieszenie dudni niż stuka.
Przyznam, że ztym jęczeniem :D to nowość. Ale uszkodzone łączniki potrafią wydawać różne dziwne dzwięki... więc może i jęczą. Jednak jak sięurwą to już są cichutkie, wtedy stukają inne elementy zawieszenia.
Pozdrawiam.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Lipca 2005, 09:07:38 »
Cytat: zawika1
Przyznam, że ztym jęczeniem :D to nowość. Ale uszkodzone łączniki potrafią wydawać różne dziwne dzwięki... więc może i jęczą. Jednak jak sięurwą to już są cichutkie, wtedy stukają inne elementy zawieszenia.
Pozdrawiam.

No fakt   :modlitwa  , pasowałoby zrobić osobny temat - dźwięki zawieszenia po określonym przebiegu na polskich drogach - wozić ze sobą dyktafon i nagrywać:) wtedy mielibyśmy niezłą kolekcjęstukowo-zgrzytającą  :aclap  

a jak sięurwą to jest nieźle cichutko,dopóki nie wyleci ktoś z zakrętu:) no i tłuką sięteż o to wszystko co wokoło nich:):):)
pozdrowionka:)[/u]
3VZ.pl

PBQ

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Lipca 2005, 16:47:05 »
Gumy stabilizatora - miałem to samo. Jeżeli auto jest obciążone stukanie ustaje. Dopóki nie odepnie sięobu łączników stabilizatora jest to ciężkie do zdiagnozowania.

rincewind

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Lipca 2005, 21:15:22 »
No tak... wymieniłem komplet łączników - nie pomogło (marcinm - JA TEŻ MIAŁEM JÊCZENIE  z tyłu (jak stary tapczan ;)) !!! To akurat po wymianie ustało - ale stukanie nie)) Gumy stabilizatora też wymieniałem (a raczej warsztat) na te od RADVELa, ale to też nic nie dało - może faktycznie patent z dentką naokoło stabilizatora zastosuję(nie wysunie się??), bo on faktycznie cuś cieniutko wyglądał...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Lipca 2005, 00:16:31 »
nie wysunie się- jak dobrze zaciśniesz gumy to nie będzie problemu, u mnie już z 5 tysięcy jeździ:) Po prostu jak te gumy Ci sięwybiły to stab miał luz i sięwycierał aż sięwytarł:) wolęnie wiedzieć ile kosztuje nowy w ASO :)
powodzenia i daj znać jak sięwreszcie z tym i z tym silnikiem uporasz:)
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl