Autor Wątek: Dwie sprawy dot. Camry '20  (Przeczytany 6310 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Odp: Dwie sprawy dot. Camry '20
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Stycznia 2023, 10:26:02 »
Przypomni ktoś, jak sprawdzić wersję oprogramowania?
Prawy dolny przycisk SETUP potem aktualizacja oprogramowania i po otwarciu jest podana wersja oryginalna i aktualizacje.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Stycznia 2023, 11:16:18 »

Przyszło mi na myśl, że firma na "T" mogłaby opublikować kody źródłowe do oprogramowania, jakie instaluje w multimediach to szybko okazałoby się, że to może działać sprawnie i bez dziwnych zachowań  :grin: :grin:

Toyota używa Open Source https://www.denso.com/global/en/opensource/meter/toyota/
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Calamardo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Stycznia 2023, 15:13:29 »
Cytat: KoJacek w 15-12-2022, 18:40:21

Przyszło mi na myśl, że firma na "T" mogłaby opublikować kody źródłowe do oprogramowania, jakie instaluje w multimediach to szybko okazałoby się, że to może działać sprawnie i bez dziwnych zachowań  :grin: :grin:

Swojego czasu ładnych parę lat bawiłem się otwartym oprogramowaniem i prawda jest taka, że optymalizacja tego oprogramowania była fatalna. Dopiero gdy jakieś firmy z prawdziwego zdarzenia się za to brały to powstawały prawdziwe perełki jak system Mandrake czy Solaris.

Offline KoJacek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Ciemny
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Stycznia 2023, 23:14:44 »
Czas na aktualizację z mojej strony.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)
Dzisiaj odebrałem samochód z serwisu, gdzie wgrano mi najnowszą wersję oprogramowania (chyba 10.46-sprawdzałem, ale mi umknęło :grin:), co miało poprawić czułość/działanie DAB.
Wsiadłem i jadę przed siebie i pierwsze, co zauważyłem to... krótka chwila ciszy jak zbliżałem się do Mostu Skłodowskiej-Curie. Nie powiem, abym się ucieszył, bo dotychczas radio zaczynało przerywać kilka km dalej. Miałem ochotę zawrócić, ale uznałem, że zobaczę, gdzie zacznie ciąć jak dotychczas, czyli nie na kawałek sekundy a kilka sekund więc pojechałem dalej. Minąłem wspomniany wcześniej Kaufland a radio ciągle gra.
Czyli jednak chyba jest lepiej :)
Gdy nieco dalej zatrzymałem się pod sklepem-zamilkło, cofnąłem z pół metra-ożyło. Uznałem, że widocznie pod tą ścianą, gdzie się zatrzymałem, fale "coś nie teges", a że teoria pola i fal sympatyczna nie jest-wysiadłem ;)
Po powrocie włączam samochód a radio... gra a po kilku sekundach znowu cisza.
Pomyślałem, że jestem w trudnym miejscu i stąd takie zachowanie, ale sprawdzę, czy to nie jest sprawka zasilacza/łądowarki USB siedzącej w gnieździe zapalniczki. Wyjąłem ją-radio gra, wtykam-radio milknie.
Czyli chyba muszę poszukać innej ładowarki USB bo w porcie siedzi "pendrak" ;)

I druga sprawa-komunikaty obok prędkościomierza po zmianie kanału radiowego. Zrobiłem małą analizę problemu i wygląda na to, że jeśli stacja radiowa często zmienia tekst RDS (np Radio Kolor, Plus i jakieś z muzyką poważną)-komunikat nie znika a jeśli tekst jest wolnozmienny lub statyczny-kilka sekund od ostatniej zmiany treści (jeśli taka była) komunikat znika z ekranu. Ten efekt późniejszego zniknięcia komunikatu zauważyłem w RMF, gdzie pojawiają się różne informacje na krótko a napis RMF FM pojawia się na dłużej i to wystarczy aby komunikat się chował.
I teraz się zastanawiam, bo odnoszę wrażenie, że zaraz po odebraniu samochodu, jak patrzyłem co tam można poustawiać, gdzieś chyba mignęła mi możliwość ustawienia czasu, przez jaki komunikaty mają być widoczne. Ale: albo mi się coś po...tegowało albo tak było, ale po wgraniu nowej wersji ta opcja zniknęła.
A może jest jakaś inna opcja konfiguracyjna, która mogłaby definiować zachowanie komunikatów? Macie jakiś pomysły?

Offline KoJacek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Marca 2023, 22:15:23 »
Mały (?) update: w ASO uznali, że nic z tymi komunikatami nie zrobią, co mnie nie zdziwiło, skoro wszystko wskazuje na babol w sofcie.
Podpowiedzieli, żebym opisał temat u importera (klient@...), tak zrobiłem umieszczając w CC pracownika ASO. W pierwszej chwili chcieli mnie skierować do ASO, ale jak im wytłumaczyłem, że tam już byłem i jeśli to w czymś pomoże, to mogę przysłać filmy pokazujące problem-poprosili o to.
Wysłałem (mają mały limit na przesyłkę, chyba nieco ponad 30MB, czyli załącznik nie powinien zbytnio przekraczać 20MB).
Przyjęli i dostałem informację, że przekazali dalej.
Może jeśli dostaliby więcej takich zgłoszeń to ktoś zajrzałby do kodu i poprawił, że komunikat ma znikać kilka sekund po wciśnięciu przycisku a nie kilka sekund po ostatniej zmianie treści RDS.

I druga sprawa-czułość DAB.
Nie wiem, czy to normalne, ale czasem zamiast jednego radia-nagle słyszę inną rozgłośnię, teraz tak się dzieje, gdy już jestem dalej od nadajnika.
Ostatnio byłem w Pułtusku i w zasadzie pod Pułtuskiem zaczęły się te problemy a w zagłębieniach terenu radio traciło sygnał-czy to standardowe miejsce na takie efekty-nie wiem, z pewnością jest z tym lepiej niż wtedy, gdy zaczynałem ten wątek.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Marca 2023, 22:24:03 »
Jestes pierwsza osoba ktora w dobie spotify przyznsla ze uzywa DAB. Raz wlaczylem z ciekawosci.

Offline KoJacek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Marca 2023, 22:41:23 »
Jestes pierwsza osoba ktora w dobie spotify przyznsla ze uzywa DAB. Raz wlaczylem z ciekawosci.
Nie ja jeden-surrender też używa radia, przynajmniej tak wywnioskowałem z tego, co wcześniej napisał :grin:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Marca 2023, 22:44:46 »
Nie ja jeden-surrender też używa radia, przynajmniej tak wywnioskowałem z tego, co wcześniej napisał :grin:
Ja też używam radia. Spotify jak pojawiło się pierwszy raz na którymś telefonie to spróbowałem. Więcej nie użyłem.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Marca 2023, 22:50:55 »
Ale DAB? Przeciez tam jest jedynie tępa propaganda milosciwie nam panujacych. Nie ma zadnych szanujacych sie mediów.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Dwie sprawy dot. Camry '20
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Marca 2023, 23:00:16 »
W multipleksie DAB+ w Warszawie o nazwie EMITEL znalazło się 12 stacji radiowych: PR Program 1, PR Program 2, PR Program 3, Polskie Radio Euro, RMF FM, RMF Classic, Radio ZET, Chilli ZET, TOK FM, Radio Dla Ciebie, Radio Eska, Radio Maryja.
Aha, ja akurat nie używam DAB tylko  „normalnego” radia.
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2023, 23:02:11 wysłana przez topoll »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Marca 2023, 23:09:12 »
Ok. Jak RMF to rozumiem. U mnie tylko radio narodowe dostepne.

Offline KoJacek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Marca 2023, 23:29:32 »
W multipleksie DAB+ w Warszawie o nazwie EMITEL znalazło się 12 stacji radiowych: PR Program 1, PR Program 2, PR Program 3, Polskie Radio Euro, RMF FM, RMF Classic, Radio ZET, Chilli ZET, TOK FM, Radio Dla Ciebie, Radio Eska, Radio Maryja.
Aha, ja akurat nie używam DAB tylko  „normalnego” radia.
Mi łapie jeszcze jakieś inne-KOLOR, Radio kierowców (to akurat państwowe, ale jak gadają, to chyba głównie o sytuacji na drogach), coś z Mławy, jakaś Nuta i jeszcze coś tego pokroju, jeden lub dwa kanały po ukraińsku.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Marca 2023, 08:12:21 »
Może zależy od regionu Polski?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Marca 2023, 08:13:52 »
Zgadza się zależy, ale jak już radio, to z aplikacji i mamy ful wypas, a nie te "popłuczyny" w większości.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2023, 08:15:56 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Marca 2023, 08:20:41 »
Ja i tak napisałem z teorii, ponieważ jak już nadmieniałem, nie korzystam z DĄB+.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl