Czas na aktualizację z mojej strony.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi

Dzisiaj odebrałem samochód z serwisu, gdzie wgrano mi najnowszą wersję oprogramowania (chyba 10.46-sprawdzałem, ale mi umknęło

), co miało poprawić czułość/działanie DAB.
Wsiadłem i jadę przed siebie i pierwsze, co zauważyłem to... krótka chwila ciszy jak zbliżałem się do Mostu Skłodowskiej-Curie. Nie powiem, abym się ucieszył, bo dotychczas radio zaczynało przerywać kilka km dalej. Miałem ochotę zawrócić, ale uznałem, że zobaczę, gdzie zacznie ciąć jak dotychczas, czyli nie na kawałek sekundy a kilka sekund więc pojechałem dalej. Minąłem wspomniany wcześniej Kaufland a radio ciągle gra.
Czyli jednak chyba jest lepiej

Gdy nieco dalej zatrzymałem się pod sklepem-zamilkło, cofnąłem z pół metra-ożyło. Uznałem, że widocznie pod tą ścianą, gdzie się zatrzymałem, fale "coś nie teges", a że teoria pola i fal sympatyczna nie jest-wysiadłem

Po powrocie włączam samochód a radio... gra a po kilku sekundach znowu cisza.
Pomyślałem, że jestem w trudnym miejscu i stąd takie zachowanie, ale sprawdzę, czy to nie jest sprawka zasilacza/łądowarki USB siedzącej w gnieździe zapalniczki. Wyjąłem ją-radio gra, wtykam-radio milknie.
Czyli chyba muszę poszukać innej ładowarki USB bo w porcie siedzi "pendrak"

I druga sprawa-komunikaty obok prędkościomierza po zmianie kanału radiowego. Zrobiłem małą analizę problemu i wygląda na to, że jeśli stacja radiowa często zmienia tekst RDS (np Radio Kolor, Plus i jakieś z muzyką poważną)-komunikat nie znika a jeśli tekst jest wolnozmienny lub statyczny-kilka sekund od ostatniej zmiany treści (jeśli taka była) komunikat znika z ekranu. Ten efekt późniejszego zniknięcia komunikatu zauważyłem w RMF, gdzie pojawiają się różne informacje na krótko a napis RMF FM pojawia się na dłużej i to wystarczy aby komunikat się chował.
I teraz się zastanawiam, bo odnoszę wrażenie, że zaraz po odebraniu samochodu, jak patrzyłem co tam można poustawiać, gdzieś chyba mignęła mi możliwość ustawienia czasu, przez jaki komunikaty mają być widoczne. Ale: albo mi się coś po...tegowało albo tak było, ale po wgraniu nowej wersji ta opcja zniknęła.
A może jest jakaś inna opcja konfiguracyjna, która mogłaby definiować zachowanie komunikatów? Macie jakiś pomysły?