Autor Wątek: szczotka do zgarniania sniegu a lakier  (Przeczytany 12299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: szczotka do zgarniania sniegu a lakier
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Grudnia 2022, 07:56:38 »
...co w warunkach prawdziwie zimowych jest nierealne.
Szczotka nie może być za miękka by spełniała swoją rolę.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 19 Grudnia 2022, 09:32:36 »
spokojne rozgrzewanie na postoju - nie kumam jakiemu podzespołowi może zaszkodzić.
Po prostu olej się nie nagrzewa, więc podzespoły są zbyt słabo smarowane - idealnym scenariuszem jest, odpalenie silnika, zaczekanie aż zejdzie trochę z obrotów (do 10-20s w zależności od silnika i temperatury), po czym ruszenie, normalnym tempem (nie zamulanie, ani piłowanie).
Dokładnie tak.  I nie są to informacje wymyślone prze influłenseruf rożnego autoramentu tylko wiedza udokumentowana badaniami lata temu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Grudnia 2022, 09:34:48 »
Poza tym, a może przede wszystkim, rozgrzewanie silnika na postoju jest dla niego niezdrowe.

Za to jest zdrowe dla mnie, moich pasażerów i ewentualnych pieszych, w których mógłbym wjechać z zaparowana szybą.
Szyby na zewnątrz można oczyścić za pomocą skrobaczki lub odmrażacza a od środka wytrzeć.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Grudnia 2022, 10:42:18 »
Powodzenia, szczególnie jak wilgoć od środka złapie mróz, a para na szybach i tak pojawi się moment po ruszeniu.
Ale każdy ma wybór.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Grudnia 2022, 10:44:33 »
spokojne rozgrzewanie na postoju - nie kumam jakiemu podzespołowi może zaszkodzić.
Po prostu olej się nie nagrzewa, więc podzespoły są zbyt słabo smarowane - idealnym scenariuszem jest, odpalenie silnika, zaczekanie aż zejdzie trochę z obrotów (do 10-20s w zależności od silnika i temperatury), po czym ruszenie, normalnym tempem (nie zamulanie, ani piłowanie).
Dokładnie tak.  I nie są to informacje wymyślone prze influłenseruf rożnego autoramentu tylko wiedza udokumentowana badaniami lata temu.

To chyba tak teoretyzując. Bo w praktyce wskazywana temperatura silnika jest w gruncie rzeczy temperaturą oleju, a jeżeli ogrzewanie dmucha ciepłym, to znaczy że płyn nagrzał się od bloku silnika.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Grudnia 2022, 10:45:40 »
Powodzenia, szczególnie hsk wilgoć od środka złapie mróz, a para na szybach i tak pojawi się moment po ruszeniu.

Odkąd jeżdżę samochodem to praktykuję. Ze sknerstwa raczej a nie z troski o planetę (choć to też ważki temat - zimny silnik truje jak cholera).

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Grudnia 2022, 12:31:26 »
Najważniejsze, żeby po jeździe nie pozostawiać w środku powoli wychładzającego się auta wycieraczek z błotem pośniegowym, paruje to i zamarza na szybach od wewnątrz.   

https://www.youtube.com/watch?v=qkSa4NrVKew

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Grudnia 2022, 12:54:21 »
Przeczytałem te 4 strony - gorącego jak na warunki zewnętrzne - wątku i też dodam swoje 2 grosze ;)
- na zimę zakładam dywaniki gumowe bo łatwiej utrzymać porządek w aucie,
- przed wsiadaniem otrzepuję buty - zawsze trochę mniej syfu wędruje na dywaniki (i ścigam o to samo pasażerów),
- po jeździe gdy na dywanikach zbierze się woda to wyjmuję i otrzepuję - mniej wody środku - mniej problemów z parowaniem,
- szczotkę i skrobaczkę mam takie zwykłe plastikowe, do tego celu kupione na stacji benzynowej jakieś 6 lat temu, włosie średnio twarde i wąskie (wygodniej się zgarnia śnieg, a drugą stroną można opukać chlapacze gdy narośnie na nich śniego-lód), po użyciu szczotkę wytrzepuję o opony - nic im nie będzie, a szczotka prawie sucha i nie leje się z niej gdy ląduje w kieszeni drzwi,
- w domu mam wiatę - tak, że poranny wyjazd odbywa się komfortowo, natomiast jak mi zasypie auto pod biurem, to mając w d.. przepisy (jak większość rodaków) otwieram drzwi i włączam napęd + nawiew na przód i grzanie tylnej szyby + podgrzewanie tyłka i biorę się za odśnieżanie, szyby zostawiam na koniec - gdy już lód łatwo schodzi i zwykle skrobaczka nie jest konieczna,
- i oczywiście taka zasada, o której wiele osób zapomina - w zimie wycieraczki powinny być wyłączone jak opuszczamy auto (nie powinny być na auto) - chyba, że ktoś lubi je naprawiać.

ps. w sumie to chyba lepiej zapłacić 300 za odśnieżanie z włączonym silnikiem niż 3000 za jazdę bez ośnieżania, swoja drogą - straszą, straszą co rok tymi mandatami, a ktoś już dostał ?
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2022, 12:56:41 wysłana przez Markid »

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #53 dnia: 19 Grudnia 2022, 13:00:32 »

Brzmi trochę logicznie, a szanuję Cię za wiedzę :), nie będę podważał. Choć swoje uważam i nie do końca mnie to przekonuje ;-). Olej nasz jest bardzo rzadki. A jeżdżę jak mi wygodnie. Przeważnie wyjeżdżając z posesji ruszam z kręceniem kołami w miejscu, więc silnik wskakuje w obroty ;-).

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Grudnia 2022, 13:05:09 »

Brzmi trochę logicznie, a szanuję Cię za wiedzę :), nie będę podważał. Choć swoje uważam i nie do końca mnie to przekonuje ;-). Olej nasz jest bardzo rzadki. A jeżdżę jak mi wygodnie. Przeważnie wyjeżdżając z posesji ruszam z kręceniem kołami w miejscu, więc silnik wskakuje w obroty ;-).
Twój samochód, Twoje pieniądze. Twoje małpy, Twój cyrk.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Grudnia 2022, 20:13:48 »
- i oczywiście taka zasada, o której wiele osób zapomina - w zimie wycieraczki powinny być wyłączone jak opuszczamy auto (nie powinny być na auto) - chyba, że ktoś lubi je naprawiać.
Ano ja zapominam.. najgorzej jak mam na auto, a nie ma deszczu i wycieraczki nie pracują. Po położeniu dźwigni nie sposób odgadnąć czy są włączone, czy nie... Że też japońce nie wsadzili do tego jakiejś diodki informacyjnej....

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 19 Grudnia 2022, 21:59:52 »
włosie średnio twarde
Rozwaliłeś system :).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 19 Grudnia 2022, 22:39:45 »
Odkąd jeżdżę samochodem to praktykuję.
Do pierwszego "trafienia". Później paczki lub kwiatki...

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Grudnia 2022, 08:13:20 »

To chyba tak teoretyzując. Bo w praktyce wskazywana temperatura silnika jest w gruncie rzeczy temperaturą oleju, a jeżeli ogrzewanie dmucha ciepłym, to znaczy że płyn nagrzał się od bloku silnika.
Temperatura oleju, a temperatura cieczy to dwie różne rzeczy. U mnie przy 1,5tsi, mogę mieć 90°C wodę i <50°C olej,  przy czym większość TSI ma świetne rozwiązanie, które przepuszcza wodę przez kanały przy kolektorze wydechowym, dzięki czemu samochód grzeje ciepłym powietrzem i ma ok 50°C wody już po 500m i 3 progach zwalniających.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #59 dnia: 20 Grudnia 2022, 09:11:24 »
ma świetne rozwiązanie, które przepuszcza wodę przez kanały przy kolektorze wydechowym,
Teraz to chyba już standard. Coś czytałem ze w hybrydach nawet z układu wydechowego pobierane jest ciepło.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl