Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL  (Przeczytany 482012 razy)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #555 dnia: 17 Kwietnia 2023, 19:01:57 »
Z grupy na fb, może ktoś się skusi:

Toyota RAV4 2.5 Hybrid 2023 Comfort+Style 4x2 biała (podstawowy kolor) - dostępna już teraz w cenie z maja 2022 +PCC i bez możliwości odliczenia VATu albo w "dzisiejszej" cenie.
Uprzedzając pytania: dealer nie dopuszcza możliwości przekazania auta nowemu nabywcy w "starej" cenie.
Post bo może komuś potrzebne auto na teraz - najbliższe dostawy Toyota przewiduje na koniec roku.
Nie dealer a TCE. Przynajmniej tak pisali.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #556 dnia: 17 Kwietnia 2023, 21:01:33 »
"Szanowny Panie

Tak, jak napisaliśmy w poprzedniej korespondencji zamówienia składane przez naszych Klientów są realizowane zgodnie z wynikającą z kalendarza tych zamówień kolejnością. Czas realizacji zamówienia zależy od wersji wyposażenia i specyfikacji.

Jak dotąd w takiej wersji wyposażenia, jaką Pan zamówił realizowane są transakcji z połowy listopada 2022."

Jak tam, mamy jakichś przegrywów, co zamówili exe AWD przed listopadem 2022 a jeszcze z ich autem się nic nie zadziało?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #557 dnia: 17 Kwietnia 2023, 21:05:27 »
To co pisze TCE moze byc prawda. RAV4 GR mogla byc zamowiona duzo wczesniej a po prostu klienci dopisani do zamowienia duzo pozniej. Watpie ze udalo sie wcisnac TCE kilka setek sztuk w roczne plany. Moglo to tez wynikac z przesuniec miedzy rynkami. Niemcy zamowili 1000szt wczesniej a dostali 200 bo nie bylo chetnych.

Proponuje uzbroic sie w cierpliwosc. Wypic melisy. Mi to pomoglo jak odbior auta przelozyli z wrzesnia na kwiecien…

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 AWDi
« Odpowiedź #558 dnia: 17 Kwietnia 2023, 21:18:53 »
"Szanowny Panie

Tak, jak napisaliśmy w poprzedniej korespondencji zamówienia składane przez naszych Klientów są realizowane zgodnie z wynikającą z kalendarza tych zamówień kolejnością. Czas realizacji zamówienia zależy od wersji wyposażenia i specyfikacji.

Jak dotąd w takiej wersji wyposażenia, jaką Pan zamówił realizowane są transakcji z połowy listopada 2022."

Jak tam, mamy jakichś przegrywów, co zamówili exe AWD przed listopadem 2022 a jeszcze z ich autem się nic nie zadziało?
Ja się zgłaszam jako ten przegryw bo zamówiłem w sierpniu 2022 więc teoretycznie już powinienem jeździć:)
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #559 dnia: 17 Kwietnia 2023, 21:24:26 »
To co pisze TCE moze byc prawda. RAV4 GR mogla byc zamowiona duzo wczesniej a po prostu klienci dopisani do zamowienia duzo pozniej. Watpie ze udalo sie wcisnac TCE kilka setek sztuk w roczne plany. Moglo to tez wynikac z przesuniec miedzy rynkami. Niemcy zamowili 1000szt wczesniej a dostali 200 bo nie bylo chetnych.

Proponuje uzbroic sie w cierpliwosc. Wypic melisy. Mi to pomoglo jak odbior auta przelozyli z wrzesnia na kwiecien…
"zamówienia składane przez naszych Klientów są realizowane zgodnie z wynikającą z kalendarza tych zamówień kolejnością"
No jak dla mnie to powinno być rozumiane, że zamówienia idą po kolei zgodnie z tym kiedy ktoś zamówił uwzględniając wersję. No ale niech im będzie... Patrząc na forum to nie mam wrażenia by osoby z wersją exe AWD które zamówiły auto w listopadzie 22 miały na produkcji auta. No ale czekam na jakieś info od osób z październikowych/wrześniowych zamówień. W razie co będę pisał do TCE dalej :)

"Szanowny Panie

Ja się zgłaszam jako ten przegryw bo zamówiłem w sierpniu 2022 więc teoretycznie już powinienem jeździć:)
No ale Tobie przynajmniej ta sierpniowa weszła na produkcję w marcu z tego co pamiętam, także realizacja z sierpnia zamówienia jest :) Ale patrząc na to jak to idzie to zakładam, że wrześniowe i październikowe mogą jeszcze stać nieruszone. Moje zamówienie jest z początku grudnia a planowane rozpoczęcie produkcji miałem na sierpień, potem wrzesień, więc nie wierzę, że zamówienia robione 3 tyg. przede mną już ruszyły :)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #560 dnia: 17 Kwietnia 2023, 21:31:35 »
Ogolnie ujmujac to polityka produkcyjna Toyoty i ich to cale Lean i Keizen mozna sobie wsadzic gleboko w d… rozumiem Wasze rozgoryczenie i dzielenie sie feedbackiem gdzie tylko mozna bo sam przez to przechodzilem. Z biegiem czasu uwazam ze wkurzanie nic nie daje. Lepiej znalezc sobie inne honby

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 AWDi
« Odpowiedź #561 dnia: 17 Kwietnia 2023, 21:39:15 »
Teoretycznie mam maila z konca marca "zostało potwierdzone do produkcji w miesiącu marcu 2023" wiec jeżeli dobrze rozumiem to już powinno być w transporcie. Ale ponieważ diler kilka razy zmienial wersję znaczenia daty to już nie wiem czy to równie dobrze nie znaczy że tylko zakolejkowali i będą produkować. Czekam na więcej info.
Diler najpierw mówił że 15ty czerwca to odbiór potem że w sumie to jest dostawa do salonu a potem że to data auta w Polsce :) powaga. A potem jak zapytałem że to przecież z Japonii idzie to się kapnął że aaa no tak bo tam jeszcze logistyka cała i że się odezwie w sumie dokladnie. Od tego czasu cisza. Tak że tego, nie omieszkam dać wam znać jak będzie zmiana jakaś.  To wtedy będziecie wiedzieć przynajmniej że realizują sierpniowe i już za 3 miechy będą realizować listopadowe Wasze:)
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #562 dnia: 17 Kwietnia 2023, 22:52:53 »
"Szanowny Panie

Zgłaszam się. Mnie TCE miesiąć temu napisała, że produkcja prawdopodobnie lipiec 2023, dostawa wrzesień/październik 2023.

Wiadomość z 13 marca 2023:
Cytuj (zaznaczone)
Na chwilę obecną planowana data rozpoczęcia Pana zamówienia przypada na lipiec 2023 roku, natomiast planowana data dostarczenia Pana samochodu to przełom września/października 2023 roku.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2023, 23:00:29 wysłana przez boniu »
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 EXE 4X4
« Odpowiedź #563 dnia: 18 Kwietnia 2023, 20:07:45 »
To co pisze TCE to jakaś kpina albo całkowicie panujący u nich bajzel w logistyce. u mnie 23 marca napisali.
Szanowny Panie,
Dziękujemy za kontakt.
W odpowiedzi na Pan zapytanie informujemy, że zamówiony przez Pana samochód został wyprodukowany oraz w chwili obecnej znajduje się w trakcie transportu drogą morską do Europy. Aktualnie szacowany termin dostarczenia samochodu do Polski (skład celny) to kwiecień 2023 roku.

Samochód w Belgii był 28 marca ponieważ było(powiadomienie SMS) i zmiana statusu na W transporcie Zeebrugge.
30 marca telefon od Dilera że u nich w salonie pojawiła się informacja, że RAV4 będzie 17 kwiecień i czy chcę domówić jakiś pakiet, dodatkowe zabezpieczenie itp.
Wczoraj handlowiec z salonu mówi że nie widzi mojego samochodu w Mszczonowie i nie wie gdzie jest.
Dzisiaj napisałem do TCE, no i dostałem odpowiedź.
Szanowny Panie,
w nawiązaniu do prowadzonej korespondencji uprzejmie informujemy, iż zamówiony przez Pana samochód w chwili obecnej znajduje się w Rostocku (Niemcy) gdzie oczekuje na zlecenie oraz realizację transportu do Polski. Aktualnie szacowany termin dostarczenia samochodu do składu celnego w Polsce to 2 maja bieżącego roku.

Nic z tego nie rozumiem dlaczego Rostock (czyżby fundowali Tojkom wycieczki krajoznawcze.
Wychodzi na to, że transport lądowy z Zeebrugge trwa dłużej niż transport z Japonii. BRAWO <zalamka>

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #564 dnia: 18 Kwietnia 2023, 20:13:20 »
To co pisze TCE to jakaś kpina albo całkowicie panujący u nich bajzel w logistyce. u mnie 23 marca napisali.
Szanowny Panie,
Dziękujemy za kontakt.
W odpowiedzi na Pan zapytanie informujemy, że zamówiony przez Pana samochód został wyprodukowany oraz w chwili obecnej znajduje się w trakcie transportu drogą morską do Europy. Aktualnie szacowany termin dostarczenia samochodu do Polski (skład celny) to kwiecień 2023 roku.

Samochód w Belgii był 28 marca ponieważ było(powiadomienie SMS) i zmiana statusu na W transporcie Zeebrugge.
30 marca telefon od Dilera że u nich w salonie pojawiła się informacja, że RAV4 będzie 17 kwiecień i czy chcę domówić jakiś pakiet, dodatkowe zabezpieczenie itp.
Wczoraj handlowiec z salonu mówi że nie widzi mojego samochodu w Mszczonowie i nie wie gdzie jest.
Dzisiaj napisałem do TCE, no i dostałem odpowiedź.
Szanowny Panie,
w nawiązaniu do prowadzonej korespondencji uprzejmie informujemy, iż zamówiony przez Pana samochód w chwili obecnej znajduje się w Rostocku (Niemcy) gdzie oczekuje na zlecenie oraz realizację transportu do Polski. Aktualnie szacowany termin dostarczenia samochodu do składu celnego w Polsce to 2 maja bieżącego roku.

Nic z tego nie rozumiem dlaczego Rostock (czyżby fundowali Tojkom wycieczki krajoznawcze.
Wychodzi na to, że transport lądowy z Zeebrugge trwa dłużej niż transport z Japonii. BRAWO <zalamka>
Widze ze to co mieli koledzy z forum Lexa teraz trafilo do Toyoty. Czuje sie jak w domu xd

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #565 dnia: 18 Kwietnia 2023, 20:23:50 »

Widze ze to co mieli koledzy z forum Lexa teraz trafilo do Toyoty. Czuje sie jak w domu xd

też takie przejścia miałeś?
czym u nich to jest spowodowane?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #566 dnia: 18 Kwietnia 2023, 20:40:34 »

Kiepska logistyka. Tak. Wiele osob tak mialo. Samochod plynal 30 dni z Japonii fo Zeebrugge a najpierw im wyladowali auta w UK a potrm trafily do Rostocku. Lean pełną gębą. Tylko wspolczuc.

Mi sie udalo. Tzn. Moj sprzedawca byl bardzo ogsrniety i szybko sprowadzil auto z Mszczonowa do Wawy ale dzisiaj czytalem ze ponad miesiac czasu sa auta w Mszczonowie.

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #567 dnia: 18 Kwietnia 2023, 21:14:57 »

Kiepska logistyka. Tak. Wiele osob tak mialo. Samochod plynal 30 dni z Japonii fo Zeebrugge a najpierw im wyladowali auta w UK a potrm trafily do Rostocku. Lean pełną gębą. Tylko wspolczuc.

Mi sie udalo. Tzn. Moj sprzedawca byl bardzo ogsrniety i szybko sprowadzil auto z Mszczonowa do Wawy ale dzisiaj czytalem ze ponad miesiac czasu sa auta w Mszczonowie.

mój sprzedawca jest jakoś mało ogarnięty, mam wrażenie, że mu nie zależy bo jak sam nie zadzwonię i nie dopytam to raczej sam nic nie zainicjuje.
Zresztą jego ulubione słowa to: trzeba czekać, czekamy lub nic na to nie poradzę. :-(

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #568 dnia: 19 Kwietnia 2023, 07:40:07 »
Pod koniec zeszłego roku były obsuwy transportów z Belgii, bo puszczali tylko pociągi z węglem. Może zaraz tylko zboże będzie na torach i znowu terminy się wydłużą...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #569 dnia: 19 Kwietnia 2023, 21:12:07 »
Zboże idzie w drugim kierunku :)
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl