Autor Wątek: Rav4 - kupić czy omijać?  (Przeczytany 37884 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline norton

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4
Rav4 - kupić czy omijać?
« dnia: 28 Stycznia 2023, 20:53:30 »
Witajcie - proszę o podpowiedź na nurtujące mnie pytanie:

Jak to jest możliwe że auto ma słabe opinie użytkowników (na stronie autocentrum i innych) a jeździ ich mnóstwo? Czy klienci kupują w ciemno markę a potem żałują? O co tu chodzi?

Chciałbym je kupić bo pasuje mi wygląd, wielkość i wyposażenie ale te opinie mnie odstraszają = bubel. Oglądałem je kilka razy i faktycznie jakość wykonania jest wg mnie średnia (ustępuje cx5 czy Tiguanowi) ale jak jest z eksploatacją?

Proszę o opinie na temat swoich egzemplarzy. Polecacie czy sobie darować?

:>

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Rav4 - kupić czy omijać?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Stycznia 2023, 21:00:50 »
Witamy na forum.
Tak, bo każdy ma jakieś wyobrażenia o toyocie i miał jakieś poprzednie auta.
Sam tam napisałem dość "surową" opinię, ALE: Jeśli szukasz auta w zasadzie BEZPROBLEMOWEGO i dość wygodnego/pakownego/oszczędnego i trzymającego cenę to kupuj śmiało.
Ja po ponad dwóch latach użytkowania mogę z cała pewnością polecić, pod warunkiem, że drobne braki Cię nie drażnią. Zresztą z 60-70% po lifcie wyeliminowano. Pewne rzeczy widać z wiekiem, jak i "różnicę robiącą jakość". Jak z winem - chyba będę musiał odszczekać na forum żale ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2023, 21:03:28 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Stycznia 2023, 21:28:47 »

Jak to jest możliwe że auto ma słabe opinie użytkowników (na stronie autocentrum i innych) a jeździ ich mnóstwo? Czy klienci kupują w ciemno markę a potem żałują? O co tu chodzi?

Chciałbym je kupić bo pasuje mi wygląd, wielkość i wyposażenie ale te opinie mnie odstraszają = bubel. Oglądałem je kilka razy i faktycznie jakość wykonania jest wg mnie średnia (ustępuje cx5 czy Tiguanowi) ale jak jest z eksploatacją?

To zależy jakiej wersji i którego rocznika? Mój polift i zawsze jest dopracowany od tamtego z tej samej generacji

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Stycznia 2023, 21:34:54 »
Jestem za poprowadzeniem jakiejś małej antyreklamy. Za dużo tych aut na ulicach. Popyt przewyższa podaż a to nie jest zdrowe.
Rav4 są beznadziejne, stukają zawieszenia, są kompletnie niewygłuszone, wycieraczek lepiej nie używać, złącza HV korodują na potęgę, akumulatory 12V padają jak muchy, beznadziejny kokpit i rozmieszczenie przycisków, archaiczne żarówki zamiast LED, skrzypiące plastiki, niewygodne fotele, roleta bez uchwytu, zapadająca się podłoga bagażnika, irytująca elektryczna klapa bagażnika, zero antykorozyjnej ochrony podwozia, złe przewietrzanie, fatalny cx, hałas i degrengolada. Poszukuję wysokiego klifu żeby stoczyć gada w przepaść.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Stycznia 2023, 21:50:57 »
Wszystko bym przebolał, ale ta roleta bez uchwytu to już przesada...:D

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Stycznia 2023, 21:57:57 »
Wszystko zależy jak eksploatujesz auto, gdzie je trzymasz , jak często  i gdzie robisz serwis. Każde auto można zamęczyć ,a potem wypisywać na autocentrum że badziewie itd.
Ostatnio u znajomego mechanika stała w warsztacie 2 letnia  kia ceed , przywieźli na lawecie bo jak to stwierdził kierowca  ,,gówno zdechło na drodze,, Powód był prozaiczny , brak oleju w silniku!!!! Jakoś nikt w firmie (auto firmowe ) nie pomyślał że trzeba zaglądać i sprawdzać olej , a jak jeździło paru kierowców to każdy myślał że ten drugi sie tym zajmie.
Jak myślisz jaka opinię o tym samochodzie  ,niezależnie od tego co się stało będzie miał właściciel -szef firmy?

Pytasz czy warto kupić rav-kę , mogę napisać co skłoniło mnie do zakupu ,
-20 lat jeżdżę toyotami i żadna nie rozkraczyła sie na drodze ,
-szukając suva i chcesz mieć małą utratę na wartości auta , toyota rav4 jest w czołówce rankingu
-masz silnik benzynowy,  ponad 200koni , dobre przyspieszenie i możesz mieć średnie zużycie paliwa w okolicy 7 litrów !!! Które auto ma podobnie??
- jeżeli ja kupuję auto na max 2-3 lata , to nie interesują mnie usterki , bo wszystko jest na gwarancji

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Stycznia 2023, 21:58:03 »
I brak haczyków w bagażniku. Ale ja nie narzekam. Lubię swoją ravkę i raczej o tej godzinie nie pamiętam, czy coś mi w niej przeszkadza. Może brak kierunkowskazów ledowych w najwyższej wersji.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Stycznia 2023, 22:48:30 »
Mnie na przykład wkurzają miękkie siedzenia kierowcy oraz pasażera i bezpłciowe nagłośnienie :)
Spalanie i bezawaryjność toyot hybrydowych bije jednak wszystko. A w ravce jest dużo przestrzeni, duże lusterka boczne, ogromna szyba tylna, duży bagażnik i dobra widoczność z tyłu. No i prostota + praktyczność tego auta. Dodatkowo skrzynia eCVT, którą uwielbiam. Nie zwisa żadna rura wydechowa jak w innych toyotach i lexusach. Spory prześwit auta. No i te ponad 200 koni.

Ja polecam.
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2023, 22:50:09 wysłana przez praetore »

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Stycznia 2023, 22:56:01 »
roleta bez uchwytu
Wszystko bym przebolał, ale ta roleta bez uchwytu to już przesada...:D
I zwisa, ale o dziwo nie słychać żeby się belontała - na razie nie kupuję zamiennika.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Stycznia 2023, 23:26:59 »
Tak poważnie... Jak dla mnie na plus:
- bardzo fajny napęd (duży silnik + elektryk + eCVT) - super elastyczność w dużym zakresie prędkości. Dzięki silnikom elektrycznym sprawia wrażenie, jakby miał sporo więcej, niż te 222KM
- spalanie na poziomie 5.5 w lecie, jakieś 1.5l więcej w zimie (u mnie -wiadomo, że zależy od kierowcy i typowych tras)
- wygląd (bardzo subiektywne, mi się bardzo podoba)
- niska awaryjność
- mała utrata wartości w czasie (mówię o normalnych czasach, a nie covidowo - wojennych)
- odpowiednia przestronność wnętrza i bagażnika
- to mój pierwszy SUV i pierwsze auto z napędem na 4 koła i... Chyba już nie będę chciał innego
- super działające niektóre systemy (np. zatrzymanie przed przeszkodą zarówno na parkingu z czujników parkowania, jak i na trasie z radaru)

Na minus:
- archaiczne wnętrze - tutaj lift sporo poprawił, ale to tylko fajniejsze zegary i stacja multimedialna - guziki wyglądają jak w aucie sprzed 20 lat
- brak udogodnień dla kierowcy (włączanie grzania na 3 guziki, brak haczyków, brak podświetlenia tam, gdzie być powinno...)
- nieprzemyślane/nieergonomiczne rozmieszczenie przycisków
- słabo działające niektóre systemy (odczytywanie znaków, czujnik deszczu...)
- wyciszenie mogłoby być lepsze, ale jeśli nie jeździsz bardzo dużo po autostradach, to nie ma dramatu

Plus/minus:
- nagłośnienie - w standardzie dramat, więc minus. Ja mam JBL i tu duży plus, podobno nowe media grają lepiej, niż poprzednie - osobiście nie słyszałem, więc się nie wypowiem
- fotele - osobiście dałbym w plusach, bo to pierwsze auto, w którym nie bolą mnie plecy po długiej jeździe (mam trochę problemy z kręgosłupem), ale niektórzy na nie narzekają, więc kwestia chyba indywidualna

Jak dla mnie plusy znacznie przewyższają minusy - nie tylko ilościowo, ale przede wszystkim jakościowo. Zauważ, że w plusach wypisałem kwestie kluczowe w ocenie auta, a w minusach raczej rzeczy, które mogą komuś przeszkadzać mniej lub bardziej, ale
są to raczej pierdoły
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2023, 23:30:22 wysłana przez firek »

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Stycznia 2023, 23:27:15 »

Bubel? Miałem Tiguana przed RAV4, w pierwszym roku rozwalone synchro 2go biegu, skrzynia do wyjęcia i naprawa. W ogóle efekty akustyczne jakie generuje ta skrzynia w tym aucie, to jest dramat. Po naprawie wyciek oleju ze skrzyni, kolejna wizyta w salonie i targanie skrzyni z auta. Przy 50k km padł czujnik MAF niby pierdoła ale jak wyskoczył check engine po gwarancji, to zawał. Do tego przy tym przebiegu bardzo lubi padać mechatronika skrzyni, ja na szczęście sprzedalem tego bubla na czas. Nigdy więcej Das Auto.

RAV4 nie jest autem idealnym i ma swoje przypały ale na pewno nie zasługuje na nazywanie jej bublem.

« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2023, 23:30:13 wysłana przez wpisdu »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Stycznia 2023, 00:39:37 »
I zwisa
Zgodnie z wiekiem/generacją ;)

to mój pierwszy SUV i pierwsze auto z napędem na 4 koła i... Chyba już nie będę chciał innego
Jakieś 8 lat temu, też tak pomyślałem i tego się trzymam (jeśli chodzi o suvy) :)
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2023, 00:43:37 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline norton

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Stycznia 2023, 09:46:04 »
Panowie - dziękuję za budujące wypowiedzi. Z własnych oględzin wiem, że są w Ravce drobne niedociągnięcia i oszczędności. Ruszające się pułki i tunel, brak uchwytu na rolecie, twarde ścianki bagażnika, niestabilne uszczelki...ipt. Zdaję sobie sprawę, że to drobiazgi.

Auto chce kupić nowe, na wiele lat, możliwe że to już moje ostatnie auto. Jeżdżę mało, spokojnie, dbam i garazuje. To ma być spełnienie marzeń  starszego czlowieka :)

Najbardziej obawiam się:

- problemow że skrzynią (ale chyba problemy dotyczą manuala a ja bym bral cvt)
- falującej maski (macałem i faktycznie miękka jakaś)
- ściągania auta w prawo lub lewo (podobno częsty problem)
- spora korozja podwozia
- slabe wyciszenie (Jeżdżę max 120km/h głównie poza miastem i zależy mi na ciszy)

Jak jest z tym u WAS?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Stycznia 2023, 10:16:08 »
- spora korozja podwozia
Z korozją podwozia to jest tak, że podwozie ze względów technicznych zbudowane jest z bardzo grubej stali. Na takiej stali, powierzchwowna korozja nie robi wrażenia. Najgorzej jest z elementami, które nie są konstrukcyjne, bo po 10-15 latach (takiego średniego użytkowania + bardzo ważny jest parking - jak parkujesz na trawie, to wilgoć z ziemi zje każde auto) może być problem z odkreceniem śrubek mocujących, albo nawet jakiś element wyjdzie bez odkrecania.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Stycznia 2023, 11:03:27 »
- bardzo fajny napęd (duży silnik + elektryk + eCVT) - super elastyczność w dużym zakresie prędkości. Dzięki silnikom elektrycznym sprawia wrażenie, jakby miał sporo więcej, niż te 222KM

Mam zgola inne sprostrzezenia - dynamika w moim subiektywnym odczuciu ciut lepsza do tego co mialem w octavii 1.4 TSI.
Jechalem raz, jako pasazer, samochodem z tego samego segmentu, ktory tych kuni mial troche wiecej (265) i roznica byla wieksza niz kolosalna. Moze akustyka troche tlumi obiektywne odczucia.
Ale spokojnie, awalidroga nie bedziesz. Auto jest wystarczajaco elastyczne i zaden tir na krajowkach nie bedzie stanowil przeszkody :)

Niestety to co mnie kluje to taki swego rodzaju oskymoron napędowo-karoseryjny. Wpakowane 222km w samochod, ktorym przyjemnosc z jazdy ucieka z kazdym 1km/h powyzej 110. Do tej predkosci jest przyjemnie.

Naped - fajnie, malo pali, plynna zmiana predkosci. Minus - bloga cisza czesto przerywana jest samoczynnym wchodzeniem silinika na wysokie obroty - pewnie podczas ladowania akumulatora (ale lepiej niech ktos mnie tu poprawi). Lekkie przyspieszanie rowniez generuje sporo dzwieku z silnika. 5ta generacja ma ten problem troche zalagodzic - wieksza bateria z czestszym ladowaniem + wieksze zaangazowanie elekryka przy przyspieszaniu. Niestety pewnie dopiero w 6 generacji ravki.

Nic lepiej nie zwaliduje pogladow jak jazda probna - koniecznie z mozliwosca wyjazdiu poza miasto. Sam musisz ocenic wyciszenie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl