Tak poważnie... Jak dla mnie na plus:
- bardzo fajny napęd (duży silnik + elektryk + eCVT) - super elastyczność w dużym zakresie prędkości. Dzięki silnikom elektrycznym sprawia wrażenie, jakby miał sporo więcej, niż te 222KM
- spalanie na poziomie 5.5 w lecie, jakieś 1.5l więcej w zimie (u mnie -wiadomo, że zależy od kierowcy i typowych tras)
- wygląd (bardzo subiektywne, mi się bardzo podoba)
- niska awaryjność
- mała utrata wartości w czasie (mówię o normalnych czasach, a nie covidowo - wojennych)
- odpowiednia przestronność wnętrza i bagażnika
- to mój pierwszy SUV i pierwsze auto z napędem na 4 koła i... Chyba już nie będę chciał innego
- super działające niektóre systemy (np. zatrzymanie przed przeszkodą zarówno na parkingu z czujników parkowania, jak i na trasie z radaru)
Na minus:
- archaiczne wnętrze - tutaj lift sporo poprawił, ale to tylko fajniejsze zegary i stacja multimedialna - guziki wyglądają jak w aucie sprzed 20 lat
- brak udogodnień dla kierowcy (włączanie grzania na 3 guziki, brak haczyków, brak podświetlenia tam, gdzie być powinno...)
- nieprzemyślane/nieergonomiczne rozmieszczenie przycisków
- słabo działające niektóre systemy (odczytywanie znaków, czujnik deszczu...)
- wyciszenie mogłoby być lepsze, ale jeśli nie jeździsz bardzo dużo po autostradach, to nie ma dramatu
Plus/minus:
- nagłośnienie - w standardzie dramat, więc minus. Ja mam JBL i tu duży plus, podobno nowe media grają lepiej, niż poprzednie - osobiście nie słyszałem, więc się nie wypowiem
- fotele - osobiście dałbym w plusach, bo to pierwsze auto, w którym nie bolą mnie plecy po długiej jeździe (mam trochę problemy z kręgosłupem), ale niektórzy na nie narzekają, więc kwestia chyba indywidualna
Jak dla mnie plusy znacznie przewyższają minusy - nie tylko ilościowo, ale przede wszystkim jakościowo. Zauważ, że w plusach wypisałem kwestie kluczowe w ocenie auta, a w minusach raczej rzeczy, które mogą komuś przeszkadzać mniej lub bardziej, ale
są to raczej pierdoły