Autor Wątek: Rav4 - kupić czy omijać?  (Przeczytany 37910 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
Odp: Rav4 - kupić czy omijać?
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Stycznia 2023, 11:17:28 »
Według mnie fajne auto dlatego je zamówiłem. Żona miała firmowa Rav4 z 2020 roku i była zadowolona. Za miesiąc odbieram swoją executive hybrid 4×4, skyview. Fakt trochę słabo są te auta wygluszone dlatego od razu jestem umówiony na wygluszenie drzwi i bagadaznika, pewnie w jakimś stopniu obniży poziom głośności w kabinie. Nagłośnienie może lipne ale koszt wymiany fabrycznych nie jest jakiś wysoki.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Stycznia 2023, 11:20:03 »
dlatego od razu jestem umówiony na wygluszenie drzwi i bagadaznika, pewnie w jakimś stopniu obniży poziom głośności w kabinie

Gdzie i za ile. Jesli wono spytac? :P

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Stycznia 2023, 11:59:56 »
Najbardziej obawiam się:

- problemow że skrzynią (ale chyba problemy dotyczą manuala a ja bym bral cvt)
- falującej maski (macałem i faktycznie miękka jakaś)

- ściągania auta w prawo lub lewo (podobno częsty problem)
- spora korozja podwozia
- slabe wyciszenie (Jeżdżę max 120km/h głównie poza miastem i zależy mi na ciszy)

Jak jest z tym u WAS?

No właśnie , stąd się biorą dziwne opinie pisane w Auto świecie  itp.

Żadne z powyższych nie występuje u mnie, a temat konserwacji to nie tylko problem Toyoty, a nowe auto można zalać woskiem i po problemie na lata.
Akurat mam styczność z bliźniakami tej marki czyli marką Lexus bo pracuję w ASO na serwisie i można wiele minusów na temat Lexusa wypunktować.
Jeśli jesteś z okolic Dolnego Śląska to zapraszam do kontaktu i sam ocenisz czy warto. Takie samo podejście mam do auta jak ty, dbać, pielęgnować i jeździć do 120  ;)
Auto też kupowałem już na długie lata , więc podpicowałem je wedle własnego uznania.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Stycznia 2023, 12:30:52 »
Zanim odebrałem auto byłem przerażony opiniami na tym forum słabym wykonaniem, wugluszeniem, warkotem silnika i wieloma innymi rzeczami.

Auto wg. mnie jest wykonane dobrze. Najnowsza wersja my23 ma namiastki wygłuszenia nadkoli co widać przy montażu haka.
Poprawiony został dźwięk audio.
Szumy wg mnie są akceptowalne. Nie ma co oczekiwać że przy takim kształcie auta będzie błoga cisza.
Silnik jak na pojemność 2.5 pracuje normalnie.
Nie mogę pojąć braku schowkow, jakiejś takiej dziwnej myśli konstruowania aut przez Japończyków ale z tym też da się żyć. Auto rekompensuje to innymi zaletami których jest mnóstwo.
Polecam a te narzekające osoby chyba jeździły wcześniej Maybachami widząc tyle wad.
Oczywiście po zakupie robimy konserwację podwozia, polecam folie na lampy przednie, jakaś podstawowa ceramikę i jest bajka.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Stycznia 2023, 13:11:50 »
Panowie - dziękuję za budujące wypowiedzi. Z własnych oględzin wiem, że są w Ravce drobne niedociągnięcia i oszczędności. Ruszające się pułki i tunel, brak uchwytu na rolecie, twarde ścianki bagażnika, niestabilne uszczelki...ipt. Zdaję sobie sprawę, że to drobiazgi.

Auto chce kupić nowe, na wiele lat, możliwe że to już moje ostatnie auto. Jeżdżę mało, spokojnie, dbam i garazuje. To ma być spełnienie marzeń  starszego czlowieka :)

Najbardziej obawiam się:

- spora korozja podwozia
- slabe wyciszenie (Jeżdżę max 120km/h głównie poza miastem i zależy mi na ciszy)

Jak jest z tym u WAS?
- jeśli weźmiesz hybrydę to w grę wchodzi tylko ecvt
- falującej maski nie zauważyłem a jeśli nawet ja zobaczysz, to nie bój się nie odlecisz (no chyba, że z przyjemności jazdy) :cheesy:
- Na równej drodze nic nie ściąga a w koleinach potwierdzam, ściąga raz w prawo raz w lewo
- sprecyzuj twierdzenie "spora korozja". Nie uważam, że samochód rozpadnie się po 5. latach i uważam, że jest to bańka nadmuchana przez osoby zainteresowane wyciągnięciem kaski od osób "bogobojnych". Ale kto bogatemu zabroni.
- przy 150 km/h w moim odczuciu w moim reno espas jest głośniej ale generalnie jeżdżę do 120 więc jest dla mnie idealnie
Wybór należy do Ciebie  :cheesy:
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Stycznia 2023, 14:21:22 »
Ruszające się pułki i tunel
hmm - u mnie się nic nie rusza i nie kojarzę, żeby ktoś pisał o tym na forum

Najbardziej obawiam się:

no to masz argument za rav4, gdzie "skrzynia" i jej osprzęt ma zdecydowanie mniej podzespołów narażonych na awarie, niż jakiekolwiek auto na tradycyjnej skrzyni;P
podobno niektórym faluje, u mnie nie

też nie.. to by znaczyło o źle ustawionej geometrii...

według mnie ten punkt jest przesadnie rozdmuchany na forum. jasne - cicho nie jest, ale nie ma też tragedii. poza tym akurat do 120km/h to jest zupełnie cicho

Mam zgola inne sprostrzezenia - dynamika w moim subiektywnym odczuciu ciut lepsza do tego co mialem w octavii 1.4 TSI.
Jechalem raz, jako pasazer, samochodem z tego samego segmentu, ktory tych kuni mial troche wiecej (265) i roznica byla wieksza niz kolosalna. Moze akustyka troche tlumi obiektywne odczucia.
zależy na co zwracałeś uwagę. jeśli na przyśpieszenie 0-100, to ravka ma 8 sekund z hakiem - bez rewelacji, chociaż na pewno nie jest to słaby wynik. Natomiast jakbyś porównał przyśpieszanie przy wyższych prędkościach (typu 90-120), to nie znajdziesz benzyniaka o podobnej mocy, który zrobi to lepiej

Wpakowane 222km w samochod, ktorym przyjemnosc z jazdy ucieka z kazdym 1km/h powyzej 110. Do tej predkosci jest przyjemnie
jak pisałem wyżej - według mnie nie jest źle... kwestia bardzo subiektywna

Minus - bloga cisza czesto przerywana jest samoczynnym wchodzeniem silinika na wysokie obroty - pewnie podczas ladowania akumulatora (ale lepiej niech ktos mnie tu poprawi)
szczerze to nie wiem o czym piszesz. nie zauważyłem tego u siebie

Lekkie przyspieszanie rownież generuje sporo dzwieku z silnika
lekkie nie - chyba, że oczekujesz, że w ogóle nie będziesz słyszał silnika. ostre przyśpieszenie oczywiście jest już głośne

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Stycznia 2023, 15:28:42 »
Zamiast doktoryzować się na forach i sugerowaniem się opiniami innych ludzi  ja wziąłem na weekend  RAV4 i osobiście sprawdziłem co tam w RAVce gra. Opinia jest jak tyłek, każdy ma swoją.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Stycznia 2023, 15:33:59 »
@norton - jest na forum fajny wątek „co zamiast / po rav4 V”. Dużo dyskusji ale nie wyłania się z niej żaden wyraźny kandydat. Do wyboru masz coś z grupy WAG (dylemat silnikowy) albo przeskok do kategorii „premium” z jednoczesnym zwiększeniem budżetu o 50%. Jeździłem wiosną po salonach z zamiarem znalezienia następcy mojej ravki i koniec końców zamówiłem auto w toyocie.
Ravka jest jaka jest - porządne auto, które nie będzie wzbudzało nadmiernych emocji ale posłuży długo a na koniec dobrze się sprzeda.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Stycznia 2023, 16:33:20 »

pisze o tym: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,39073.msg744154.html#msg744154

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Stycznia 2023, 16:48:49 »

pisze o tym: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,39073.msg744154.html#msg744154

No ale to ci hardmuth odpowiedział, że włączyło się hamowanie silnikiem. Jakbyś nacisnął na hamulce, to by obroty spadły

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Stycznia 2023, 17:25:59 »
wróciłem właśnie z dłuższej trasy, od trzech tygodni użytkuje ravke 2023 selection. trzy sprawy są wciąż do poprawki:
1. ogrzewana kierowca to super sprawa, jednak włącznik powinien być na kierownicy, nie widzę go w nocy i nie ma termostatu
2. izolacja akustyczna podwozia: hałas od złych nawierzchni jest wciąż nieznośny; nic tu nie da aftermarketowe przyklejanie mat bitumicznych, tak zaprojektowano łączniki zawieszenia
3. trzeci z problemów jest do dyskusji, ponieważ uwielbiam wielkie lusterka w których wszystko widać. niemniej hałas z nich przy prędkości autostradowej jest męczący

poza powyższym jestem zadowolony, piątka po liftingu ma wiele do zaoferowania..

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Stycznia 2023, 17:38:13 »
nic tu nie da aftermarketowe przyklejanie mat bitumicznych,

Bitumiczne tak ,ale dobre maty butylowe plus pianka poliuretanowa załatwia  dobrze prawę .

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Stycznia 2023, 17:48:21 »
to proszę sie przejechać z takim patentem po A1..

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Stycznia 2023, 18:01:01 »

No ale to ci hardmuth odpowiedział, że włączyło się hamowanie silnikiem. Jakbyś nacisnął na hamulce, to by obroty spadły

To jeden przypadek, ktory utkwil mi w glowie. Dzieje sie tez tak przy jezdzie ze stala predkoscia, spalanie pikuje w 25+ l/km. Do tego slychac mocniej silnik.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Stycznia 2023, 19:20:36 »
To jeden przypadek, ktory utkwil mi w glowie. Dzieje sie tez tak przy jezdzie ze stala predkoscia, spalanie pikuje w 25+ l/km. Do tego slychac mocniej silnik.
Jeżeli to jest przy zjazdach z górki, pełnej baterii i tempomacie lub manualnym ustawieniu skrzyni, to hamowanie silnikiem - normalna sprawa. Jeśli w innych sytuacjach, to raczej coś jest nie tak...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl