Autor Wątek: Rav4 - kupić czy omijać?  (Przeczytany 37951 razy)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Rav4 - kupić czy omijać?
« Odpowiedź #60 dnia: 30 Stycznia 2023, 19:16:18 »
Z apki MB wynika, że średnia dla wszystkich samochodów tego modelu to 10,4l.

A średnia z ravki to pewnie koło 6l, czyli 40% mniej, a mówimy przecież o aucie sporo większym, cięższym i mniej opływowym...

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #61 dnia: 30 Stycznia 2023, 21:08:09 »
Z apki MB wynika, że średnia dla wszystkich samochodów tego modelu to 10,4l.

A średnia z ravki to pewnie koło 6l, czyli 40% mniej, a mówimy przecież o aucie sporo większym, cięższym i mniej opływowym...
RAV4 jest o mini segment wyżej od GLA. Mini, bo formalnie jeden to kompaktowy SUV a drugi to kompaktowy crossover. Tak na prawdę to GLA ma większy rozstaw. Długość ma marginalne znaczenie. W fizyce klasycznej opór powietrza wylicza się z pola przekroju poprzecznego, czyli powierzchni auta jak patrzymy na wprost. GLA jest więc niższe o 8cm, ale ma mniejszy prześwit o 6cm, więc różnica w wysokości "budy" to 2cm, taka sama dokładnie różnica jest w szerokości. Współczynnik oporu powietrza rav4 to 0.32 cd, Mercedesa to 0.3 cd.
Upraszczając wam wszystkie równania, wychodzi, że rav4 (plugin, bo takie miałem dane) ma 9,5% gorszy opór powietrza niż GLA35.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #62 dnia: 30 Stycznia 2023, 23:13:13 »
Upraszczając wam wszystkie równania, wychodzi, że rav4 (plugin, bo takie miałem dane) ma 9,5% gorszy opór powietrza niż GLA35.
Szybkie googlanie pokazuje, że GLA ma prześwit 14.3 cm i współczynnik oporu powietrza 0.28. Poza tym żadne z tych aut nie jest od przodu prostokątem, więc porównując to tylko przez przeliczanie wysokości i maksymalnej szerokości jest zbyt dużym uproszczeniem

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #63 dnia: 30 Stycznia 2023, 23:24:51 »
jak cos wymyślasz , to trochę z sensem.
Słuchaj Dareczku, jak na coś odpowiadasz, to ze zrozumieniem tekstu który komentujesz.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 30 Stycznia 2023, 23:36:01 »
Szybkie googlanie pokazuje, że GLA ma prześwit 14.3 cm i współczynnik oporu powietrza 0.28. Poza tym żadne z tych aut nie jest od przodu prostokątem, więc porównując to tylko przez przeliczanie wysokości i maksymalnej szerokości jest zbyt dużym uproszczeniem
Liczyłem dla rav4 primer, która ma 20,5 do 21 cm prześwitu w zależności od wersji (tak podają dla USA) i i fakt gla ma 0.28, ale ja szukałem GLA35 amg, który ma dodatkowo kilka spoilerował (przede wszystkim duży z tyłu).
A co do powierzchni czołowej to owszem, nie są prostokątami, ale mają bardzo podobne proporcje od frontu.
https://autokatalog.pl/zdjecia360/toyota-rav4-v-suv-adventure-hev-v-vs-mercedes-gla-ii-250/10797-9487?slideId=19

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #65 dnia: 30 Stycznia 2023, 23:53:51 »
Liczyłem dla rav4 primer, która ma 20,5 do 21 cm prześwitu w zależności od wersji (tak podają dla USA) i i fakt gla ma 0.28, ale ja szukałem GLA35 amg, który ma dodatkowo kilka spoilerował (przede wszystkim duży z tyłu).
A co do powierzchni czołowej to owszem, nie są prostokątami, ale mają bardzo podobne proporcje od frontu.
https://autokatalog.pl/zdjecia360/toyota-rav4-v-suv-adventure-hev-v-vs-mercedes-gla-ii-250/10797-9487?slideId=19
Też tam patrzę i jak dla mnie nie ma porównania. Raz - wysokość (a prześwit tu jest bardzo podobny, w Mercedesie na dole wystaje chyba jakiś fragment wydechu i chyba stamtąd liczyli...), 2 - porównaj sobie jak schodzi szerokość powyżej linii reflektorów. Najlepiej widać od tyłu

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 31 Stycznia 2023, 00:02:24 »
Też tam patrzę i jak dla mnie nie ma porównania. Raz - wysokość (a prześwit tu jest bardzo podobny, w Mercedesie na dole wystaje chyba jakiś fragment wydechu i chyba stamtąd liczyli...), 2 - porównaj sobie jak schodzi szerokość powyżej linii reflektorów. Najlepiej widać od tyłu
Widzisz, a ja myślałem, że samochody z reguły jeżdżą przodem... do przodu.
Ze względów aerodynamicznych najniższym punktem prawdopodobnie jest deflektor przed przednimi kołami(jeśli jest), lub przedni zderzak.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #67 dnia: 31 Stycznia 2023, 00:04:15 »
PS: jako, że kiedyś napisałem, że GLA wielkościowo bliżej do Yaris Cross, niż RAV4, załączę jeszcze tą fotkę

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #68 dnia: 31 Stycznia 2023, 00:06:54 »
Ale wiesz,.że jak coś z tyłu nie zasłania czegoś z przodu, to znaczy, że to coś z przodu jest nie większe od tego czegoś z tyłu? :P

Od przodu oczywiście też można porównać, wkleiłem tył, bo wyraźniej widać...

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 31 Stycznia 2023, 00:10:23 »
Ale wiesz,.że jak coś z tyłu nie zasłania czegoś z przodu, to znaczy, że to coś z przodu jest nie większe od tego czegoś z tyłu?
Ale jest coś takiego jak perspektywa aparatu.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #70 dnia: 31 Stycznia 2023, 00:14:12 »
PS: jako, że kiedyś napisałem, że GLA wielkościowo bliżej do Yaris Cross, niż RAV4, załączę jeszcze tą fotkę.
No, widać, że Yaris jest dużo węższy (o całe 6,4cm), co więcej dach jest sporo niżej(o 5, 1cm), przy ewidentnie większym prześwicie (3,2cm)

Rozumiem, że Ci się bardzo nie podoba samochód kolegi, ale nie zakrzywiaj czasoprzestrzeni z tego powodu.

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V EXE AWDi
« Odpowiedź #71 dnia: 31 Stycznia 2023, 00:51:13 »
Ciekawie się wątek rozwinął widzę  :-)
Serdecznie się chciałam ze wszystkimi przywitać coś od siebie powiedzieć i o coś zapytać  :-)
Ja swoją RAVke już zamówiłam teraz rzecz trudna dla kobiety - cierpliwość i czekanie do września/października  :roll: choć i tak z tego co tu czytam to krótko. W każdym razie pojawiłam się w salonie toyoty po camry, a wyszłam z paskudnym kioskiem na kółkach  :grin:
Tylko w camry nie spakuje psa do bagażnika, a mój 13 letni syn (196 cm wzrostu) na tylnej kanapie siedząc na środku między dwoma fotelikami będzie opierał głowę o podsufitkę. Do jazdy testowej podchodziłam z takim swoistym dystansem, bo SUV to dla mnie takie niewiadomo co, ni to kompakt, ni terenówka, ale wysiąść z RAVki nie chciałam  :-P
W każdym razie żeby nie było wątpliwości do tej pory jeździłam Mercedesem W124 prywatnie. Służbowo robię codziennie 250-450 km toyota yaris 1.0 (jeśli ktoś marudzi, że w RAVce jest głośno zapraszam na 180 km autostradą do yarisa przy prędkości 150-160 km/h :grin: to dopiero ma się odrzutowca w uszach. I ta ekonomia…. Średnie spalanie w trasie 7 - 7,5  :roll:
I pytania:
- jak wyglada rzucanie RAVka po autostradzie przy kiepskich warunkach pogodowych? Chodzi mi najbardziej o boczny wiatr. Jechałam dziś w pięknej śnieżycy A2 na Terespol lewy pas ośnieżony nawet BMW się ciągło za TIRem, a RAW4 lewym i pomyka. Yarisa strasznie rzuca nawet przy wyjazdach zza ekranów dźwiękoszczelnych, czy ciężarówek. Do tego jeszcze + wiatr i lata po całym pasie. Oczywiście wiem, ze gabaryt auta nie ten i waga nie ta, ale większa bryła większy opór stawia.
- 4x4 czy są jakieś rzeczy na które trzeba uważać przy tym? (Gdzieś czytałam o problemach przy poślizgu na skręconych przednich kołach). Czy tez inne rzeczy z tym związane które warto mieć na uwadze.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #72 dnia: 31 Stycznia 2023, 01:03:19 »
Co do poślizgu na skręconych kołach. To kwestia sytuacji dość szczególnej. Ponieważ RAV4 w aktualnej konfiguracji jest de facto samochodem przednionapędowym z dołączanym napędem tylnej osi , w sytuacji bardzo gwałtownego dodania gazu przy śliskiej jezdni jest moment gdy przednie koła nie mają trakcji i dopiero ułamek sekundy później dopina tył i wychodzi z poślizgu. Natomiast wersja 4x2 sama z tego poślizgu nie wyjdzie. Należy po prostu pamiętać, żeby na śliskim delikatniej traktować pedał gazu. To nie jest permanentny napęd na 4 koła. To jest jak ktoś określił, funkcjonalny napęd na 4 koła.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #73 dnia: 31 Stycznia 2023, 01:08:56 »
No, widać, że Yaris jest dużo węższy (o całe 6,4cm), co więcej dach jest sporo niżej(o 5, 1cm), przy ewidentnie większym prześwicie (3,2cm)
No porównajmy:
Długość YC: 418, GLA: 441, rav4: 461.5, czyli różnice 23cm vs 20.5cm
Szerokość: 176.5, 183.4, 186.5, różnice: 6.9 vs 3.1cm
Wysokość: 159.5, 161, 169, różnice: 1.5 vs 8cm

Suma/iloraz różnic YC vs GLA: 31.4/238.05, GLA vs Rav4: 31.6cm/508.4 :P

PS: mam nadzieję, że również traktujesz to trochę z przymrużeniem oka
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2023, 01:27:27 wysłana przez firek »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #74 dnia: 31 Stycznia 2023, 01:16:39 »
Ponieważ RAV4 w aktualnej konfiguracji jest de facto samochodem przednionapędowym z dołączanym napędem tylnej osi , w sytuacji bardzo gwałtownego dodania gazu przy śliskiej jezdni jest moment gdy przednie koła nie mają trakcji i dopiero ułamek sekundy później dopina tył i wychodzi z poślizgu.
Przy normalnej jeździe (ani ostrej, ani emeryckiej) Ravka najczęściej załącza 4 koła przy ruszaniu. Nie potrzeba tu ani ostrego depniecia w gaz, ani śliskiej nawierzchni, bo tylne koła nie czekają na uślizg przednich, tylko wspomagają z automatu

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl