Autor Wątek: Rav4 - kupić czy omijać?  (Przeczytany 37946 razy)

Online topoll

• Toyot Spamer
Rav4 - kupić czy omijać?
« Odpowiedź #75 dnia: 31 Stycznia 2023, 01:21:55 »
Ponieważ RAV4 w aktualnej konfiguracji jest de facto samochodem przednionapędowym z dołączanym napędem tylnej osi , w sytuacji bardzo gwałtownego dodania gazu przy śliskiej jezdni jest moment gdy przednie koła nie mają trakcji i dopiero ułamek sekundy później dopina tył i wychodzi z poślizgu.
Przy normalnej jeździe (ani ostrej, ani emeryckiej) Ravka najczęściej załącza 4 koła przy ruszaniu. Nie potrzeba tu ani ostrego depniecia w gaz, ani śliskiej nawierzchni, bo tylne koła nie czekają na uślizg przednich, tylko wspomagają z automatu
Nie przy ruszaniu, przy agresywnym rozpoczęciu wyprzedzania. Mówił o tym Pertyn w swoim materiale o RAV4.
8:25

https://youtu.be/JH7gy_cFTh4

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2023, 01:53:43 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Rav4 - kupić czy omijać?
« Odpowiedź #76 dnia: 31 Stycznia 2023, 01:29:10 »
Nie przy ruszaniu, przy agresywnym rozpoczęciu wyprzedzania. Mówił o tym Pertyn w swoim materiale o RAV4.
Wydaje mi się, że tak samo, ale musiałbym sprawdzić, żeby mieć pewność

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #77 dnia: 31 Stycznia 2023, 01:54:23 »
Wydaje mi się, że tak samo, ale musiałbym sprawdzić, żeby mieć pewność
Tutaj 8:25 https://youtu.be/JH7gy_cFTh4

NieToyota

Offline marcin_online

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #78 dnia: 31 Stycznia 2023, 09:31:28 »
PS: jako, że kiedyś napisałem, że GLA wielkościowo bliżej do Yaris Cross, niż RAV4, załączę jeszcze tą fotkę

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Zdecydowanie tak jest, oglądałem gla to małe auto
Glc to podobny gabaryt do rav
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2023, 09:36:29 wysłana przez marcin_online »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #79 dnia: 31 Stycznia 2023, 10:04:50 »
No, widać, że Yaris jest dużo węższy (o całe 6,4cm), co więcej dach jest sporo niżej(o 5, 1cm), przy ewidentnie większym prześwicie (3,2cm)
No porównajmy:
Długość YC: 418, GLA: 441, rav4: 461.5, czyli różnice 23cm vs 20.5cm
Szerokość: 176.5, 183.4, 186.5, różnice: 6.9 vs 3.1cm
Wysokość: 159.5, 161, 169, różnice: 1.5 vs 8cm

Suma/iloraz różnic YC vs GLA: 31.4/238.05, GLA vs Rav4: 31.6cm/508.4 :P

PS: mam nadzieję, że również traktujesz to trochę z przymrużeniem oka
I patrz, właśnie wpadłeś na to, że GLA jest praktycznie idealnie pomiędzy rav4 a Yarisem cross. Tak jak Corolla cross.
Przy czym jak ktoś siedział w Corolli cross i GLA, szczególnie z tyłu, to wie, że 9cm dłuższy rozstaw osi w Mercedesie sprawia, że jest tam zdecydowanie więcej miejsca.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #80 dnia: 31 Stycznia 2023, 10:15:16 »
Glc to podobny gabaryt do rav
GLC to auto klasy średniej. Z zewnątrz dużo większe od rav4, przy czym obecną generacja miała podobną ilość miejsca co rav4, nowy podobno ma jej więcej. Ale to nadal auto z segmentu wyżej.
Odpowiednikiem rav4 w Mercedesie jest GLB, które też ma więcej miejsca z tyłu niż rav4 i podobny bagażnik.
RAV4 niestety nie jest królem przestrzeni w tej klasie. Wystarczy spojrzeć na tucsona, który nie dosyć, że ma więcej miejsca z tyłu i większy bagażnik, to jeszcze jest 10cm krótszy. No a po drugiej stronie jest kuga z mikroskopijnym bagażnikiem.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #81 dnia: 31 Stycznia 2023, 10:38:03 »
I pytania:
- jak wyglada rzucanie RAVka po autostradzie przy kiepskich warunkach pogodowych? Chodzi mi najbardziej o boczny wiatr. Jechałam dziś w pięknej śnieżycy A2 na Terespol lewy pas ośnieżony nawet BMW się ciągło za TIRem, a RAW4 lewym i pomyka. Yarisa strasznie rzuca nawet przy wyjazdach zza ekranów dźwiękoszczelnych, czy ciężarówek. Do tego jeszcze + wiatr i lata po całym pasie. Oczywiście wiem, ze gabaryt auta nie ten i waga nie ta, ale większa bryła większy opór stawia.
W tamtym roku jechałem na narty przy bardzo silnej wichurze z boxem na dachu. Czuć oczywiście było podmuchy ale bez dramatu. Jakiś korekt toru jazdy kierownicą raczej nie trzeba było robić. W tym roku wiatr mniejszy ale śniegi wielkie były na A1 w stronę Czech. Auto szło stabilnie ale raczej trzymałem się na jednym pasie bo pomiędzy była lekka zaspa i nie ryzykowałem głupich manewrów.
Cytuj (zaznaczone)
- 4x4 czy są jakieś rzeczy na które trzeba uważać przy tym? (Gdzieś czytałam o problemach przy poślizgu na skręconych przednich kołach). Czy tez inne rzeczy z tym związane które warto mieć na uwadze.
Ślepo nie wierzyć w łamanie praw fizyki. Tylny napęd dołącza się od razu przy ruszaniu i na zakrętach w funkcji skrętu kół i prędkości - np. na ślimakach, rondach ale też widziałem dołączanie przy 120 na krętej autostradzie. Wyjeżdżając dynamicznie z osiedla na śliską drogę kontrola trakcji bardzo szybko się odzywa i trzyma auto na drodze. W analogicznej sytuacji FWD pojechało by prosto. Sytuacji opisywanej przez Pertyna nie miałem. Na suchym zapiszczałem kolami raz w trybie "S". Na "D" nie ma opcji.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline kenjisan

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Verso, Q5
« Odpowiedź #82 dnia: 31 Stycznia 2023, 11:33:16 »
No a po drugiej stronie jest kuga z mikroskopijnym bagażnikiem.
Nie wierzyłbym tak bardzo w katalogowe wartości pojemności bagażnika ;) Miałem kugę 2018, bagażnik niby tylko 456l. Wzrokowo nie widać tej różnicy między 456 a 580 w rav4.
Na stronie gdzie można porównać wymiary aut jest też wzmianka "Cargo volume4 - 4. Most common power unit. Possible deviation of standards."

No i ta stronka, wszyscy mogą porównać GL(ABC) do ravki https://www.carsized.com/en/
Miała być Rav4 V Selection Hybrid FWD... jest Q5
Zam. 22.07.22, Mapka 29.05.23, Produkcja w toku 26.06.23, Opuścił fabrykę 03.07.23...

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #83 dnia: 31 Stycznia 2023, 18:11:51 »
w tej chwili trudno o alternatywę dla ravki; maja tego świadomość, dlatego wywindowali cenę pod niebiosa. ma znakomity napęd i solidną mechanikę, poprawione multimedia i dobrze zrobione wnętrze. tuscon wydaje się bardziej efektowny, lecz to już nie ten solidny hyundai sprzed lat. każdy ma własny rozum oraz dla każdego coś miłego..

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #84 dnia: 31 Stycznia 2023, 19:31:30 »
I patrz, właśnie wpadłeś na to, że GLA jest praktycznie idealnie pomiędzy rav4 a Yarisem cross. Tak jak Corolla cross.
Ale ja nigdy nie pisałem, że GLA jest wielkości Yaris. Ja pisałem, że bliżej mu do Yaris Cross, niż do rav4
GLC to auto klasy średniej. Z zewnątrz dużo większe od rav4
Naprawdę nie rozumiem czemu tak "dmuchanie" te Mercedesy. Sprawdź na autokatalog, który sam linkowales - GLC i rav4 mają identyczną wielkość

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V EXE AWDi
« Odpowiedź #85 dnia: 31 Stycznia 2023, 19:36:51 »
I pytania:
- jak wyglada rzucanie RAVka po autostradzie przy kiepskich warunkach pogodowych? Chodzi mi najbardziej o boczny wiatr. Jechałam dziś w pięknej śnieżycy A2 na Terespol lewy pas ośnieżony nawet BMW się ciągło za TIRem, a RAW4 lewym i pomyka. Yarisa strasznie rzuca nawet przy wyjazdach zza ekranów dźwiękoszczelnych, czy ciężarówek. Do tego jeszcze + wiatr i lata po całym pasie. Oczywiście wiem, ze gabaryt auta nie ten i waga nie ta, ale większa bryła większy opór stawia.
W tamtym roku jechałem na narty przy bardzo silnej wichurze z boxem na dachu. Czuć oczywiście było podmuchy ale bez dramatu. Jakiś korekt toru jazdy kierownicą raczej nie trzeba było robić. W tym roku wiatr mniejszy ale śniegi wielkie były na A1 w stronę Czech. Auto szło stabilnie ale raczej trzymałem się na jednym pasie bo pomiędzy była lekka zaspa i nie ryzykowałem głupich manewrów.
Cytuj (zaznaczone)
- 4x4 czy są jakieś rzeczy na które trzeba uważać przy tym? (Gdzieś czytałam o problemach przy poślizgu na skręconych przednich kołach). Czy tez inne rzeczy z tym związane które warto mieć na uwadze.
Ślepo nie wierzyć w łamanie praw fizyki. Tylny napęd dołącza się od razu przy ruszaniu i na zakrętach w funkcji skrętu kół i prędkości - np. na ślimakach, rondach ale też widziałem dołączanie przy 120 na krętej autostradzie. Wyjeżdżając dynamicznie z osiedla na śliską drogę kontrola trakcji bardzo szybko się odzywa i trzyma auto na drodze. W analogicznej sytuacji FWD pojechało by prosto. Sytuacji opisywanej przez Pertyna nie miałem. Na suchym zapiszczałem kolami raz w trybie "S". Na "D" nie ma opcji.

Dzięki za wyczerpująca odpowiedz  :-)
Z tym 4x4 po prostu jestem generalnie bardzo ciekawa jazdy. Testy testami, życie życiem ;) a że jeździłam FWD i RWD i zdecydowanie jestem fanką tego drugiego to 4x4 w RAWce to taki trochę kompromis i coś nowego przy okazji.
Jeszcze jedno pytanie. Jak jest faktycznie z tym rozładowaniem aku 12V? Ktoś sprawdzał mniej więcej jak długo te auto musi stać żeby padł? Nie powiem strasznie mnie frapuje ta kwestia. Oczywiście nie podnoszę jej do rangi niewiadomo jakiego problemu.

Co do litrażu bagażników. Nie ważne jest tak na prawde ile maja pojemności. Ważne jest na ile są pakowne i pozbawione „głupich” zakamarków. No i tak jak przy sedanach jakie maja światło załadunku. Mój mercedes miał niby tylko 500 litrów (ciut ponad). A w kufer mieściły się takie rzeczy, że mój nie mąż myślał, że z rozłożonymi fotelami w hatchback nie wejdzie. Także tego…

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #86 dnia: 31 Stycznia 2023, 19:45:35 »
I pytania:
Cytuj (zaznaczone)

Dzięki za wyczerpująca odpowiedz  :-)
Z tym 4x4 po prostu jestem generalnie bardzo ciekawa jazdy. Testy testami, życie życiem ;) a że jeździłam FWD i RWD i zdecydowanie jestem fanką tego drugiego to 4x4 w RAWce to taki trochę kompromis i coś nowego przy okazji.
Jeszcze jedno pytanie. Jak jest faktycznie z tym rozładowaniem aku 12V? Ktoś sprawdzał mniej więcej jak długo te auto musi stać żeby padł? Nie powiem strasznie mnie frapuje ta kwestia. Oczywiście nie podnoszę jej do rangi niewiadomo jakiego problemu.

Co do litrażu bagażników. Nie ważne jest tak na prawde ile maja pojemności. Ważne jest na ile są pakowne i pozbawione „głupich” zakamarków. No i tak jak przy sedanach jakie maja światło załadunku. Mój mercedes miał niby tylko 500 litrów (ciut ponad). A w kufer mieściły się takie rzeczy, że mój nie mąż myślał, że z rozłożonymi fotelami w hatchback nie wejdzie. Także tego…
Ja jeżdżę „odwrotnym” napędem czyli RWD z samoczynnie dopinanym przodem i dlatego uznałem samo FWD za zbyt ryzykowny napęd dla mnie. Pojeździłem trochę FWD a potem AWDi i zdecydowanie pewniej poczułem się w AWDi. Ja nie miałem okazji poczuć „manewru Pertyna” ale przywołałem go gwoli rzetelnej informacji.

NieToyota

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #87 dnia: 31 Stycznia 2023, 20:34:27 »
Co do akumulatora, to jak nie masz kamerki w trybie parkingowym źle podpiętej albo innych pobieraczy energii podczas wyłączonego auta, to powinno być ok. U mnie samochód stał prawie trzy tygodnie i odpalił bez problemu. W grudniu przejechałem ok. 53 km i odpalił za każdym razem. W wakacje jeździł 14 km tygodniowo (dwa razy po 7 km) i się uruchamiał.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #88 dnia: 31 Stycznia 2023, 21:33:11 »
jeździłam FWD i RWD i zdecydowanie jestem fanką tego drugiego to 4x4 w RAWce to taki trochę kompromis i coś nowego przy okazji.
W sytuacjach statystycznie najczęstszych czyli ruszanie na osnieżonej drodze spisuje się to AWD-i rewelacyjnie. Głównie dlatego że dołączenie jest od razu, a nie dopiero jak przód zaczyna się ślizgać. W górach w Austrii kumpel Corollą coś tam widziałem że się na podjeździe lekko ślizgał - ja w ogóle nie poczułem uślizgów, buksowania itp. Po prostu jechało do przodu jak po suchym.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V EXE AWDi
« Odpowiedź #89 dnia: 31 Stycznia 2023, 21:44:06 »
Ja jeżdżę „odwrotnym” napędem czyli RWD z samoczynnie dopinanym przodem i dlatego uznałem samo FWD za zbyt ryzykowny napęd dla mnie. Pojeździłem trochę FWD a potem AWDi i zdecydowanie pewniej poczułem się w AWDi. Ja nie miałem okazji poczuć „manewru Pertyna” ale przywołałem go gwoli rzetelnej informacji.

NieToyota

Ja już kilka razy przekonałam się jakie „bezpieczne” są FWD zimą na śniegu ratując się zaciąganiem ręcznego i celowym poślizgiem nadsterownym, żeby zapanować nad autem  :roll: gdzie w RWD tak na dobra sprawę nie licząc kontry i zdjęcia nogi z gazu nie trzeba nic robić.

Czyli jest nadzieja, że nie będzie tak tragicznie jak to sobie zaczęłam wyobrażać  :laugh:
A parkujesz w garażu, czy pod chmurką?
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2023, 21:49:58 wysłana przez Ruda Wredna »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl