Autor Wątek: Co zrobić, gdy wyładuje się akumulator 12V?  (Przeczytany 96152 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Co zrobić, gdy wyładuje się akumulator 12V?
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Lutego 2023, 11:03:41 »
może jakbym zostawił na 3 tygodnie bez odpalania, to problem by się pojawił, ale w takim wypadku problemy pojawiają się nie tylko w Hybrydach.
Nigdy nie miałem hybrydy, ale samochody spalinowe często stały nie odpalane miesiąc i dłużej i nigdy nie miałem z nimi najmniejszego problemu. MB ma taką funkcję jak stan spoczynku i  pokazuje ile samochód może stać max. bez uruchomienie silnika i ona pokazuje  mi 24 tyg.
Ja nadal jestem zwolennikiem teorii, że jeżeli nie jest to jakaś wada serii akumulatorów 12V( jak było to w CHR z tureckimi akumulatorami), to problemu nie stanowi sam samochód, a złe albo źle podłączone urządzenia nieoryginalne w samochodzie( kamerki, alarmy itp).
Też tak uważam.
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2023, 11:05:45 wysłana przez pireus »

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 06 Lutego 2023, 11:59:23 »
Moja hybrydowa RAV4 małymi krokami zbliża sie do 3 lat użytkowania. Zdążą sie czasami ze auto stoi po 2 tygodnie (auto stoi w hali garażowej) nie odpalane i nigdy ale to nigdy nie miałem problemu z uruchomieniem samochodu, nie doładowywałem aku 12V. W ubiegłym roku raz stała 3 tygodnie i tez odpaliła bez problemu.  Pytałem zawsze o stan aku na przeglądzie, mówili ze ok, nie doładowywać. Mam zainstalowana Cobre przez ASO. Myśle ze jak bym zostawił auto na 1m-c, to może faktycznie Cobra wyssała by aku 12V. Byc może inne marki tez maja problem i alarm wyssie aku 12V przy dłuższym postoju.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Lutego 2023, 12:57:30 »
Kurcze jak stare komórki potrafiły działać 7-10 dni na bateryjce 750 mAh to co taka cobra czy ble ma do roboty żeby wydrenować akumulator - powiedzmy że 40 Ah W sumie to nie wiem jaki jest w Rav.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Lutego 2023, 13:08:02 »
Prosta matematyka. Załóżmy dla równego rachunku pojemność akumulatora 48Ah. Jeśli pobór prądu wynosi 0.1A (1.2W) to po 20 dobach akumulator będzie pusty. W praktyce nastąpi to dużo wcześniej przy niskich temperaturach zewnętrznych. A jeśli akumulator nie będzie w pełni naładowany to czas do jego wydrenowania jeszcze bardziej się skróci. A jaki jest faktyczny pobór prądu należy zmierzyć.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Lutego 2023, 13:09:16 »
czytam ten temat i nie ogarniam.

Chyba trzeba przestać tworzyć problem którego nie ma i zakładać że wszystko będzie ok jak korzysta się z auta z głową.

Ja przypomnę tylko jedną rzecz.
Diesel - 2.0, duży akumulator jak na TDI przystało. Stajesz tydzień na polu namiotowym, auto otwierasz codziennie bo służy też za schowek. Nie ruszasz nim. Ruszasz jak chcesz odjeżdżać. Auto nie odpala bop przez otwieranie, zamykanie drzwi rozładowałeś aku. Można? Można.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 06 Lutego 2023, 13:44:36 »
W hybrydzie otwarcie drzwi kierowcy powoduje uruchomienie pompy hamulcowej a to dość duży pobór prądu z akumulatora 12V, do tego oświetlenie wnętrza oraz wybudzenie elektroniki z uśpienia a żeby się uśpiła potrzeba zapewne kilkudziesięciu minut. Jeśli ktoś ciągle otwiera i zamyka auto bez uruchamiania napędu przyczynia się do rozładowania akumulatora 12V a potem wylewa żale na forum.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Lutego 2023, 19:15:38 »
Pompa hamulcowa (pewnie masz na myśli podciśnienie) to akurat pikuś. Kiedyś robiąc pewne zmiany w aucie (dodanie podciśnienia elektrycznego) pobór prądu pompy od podciśnienia nie był większy niż 6 A, a pompka pracowała chwilę. Wspomaganie, wentylator, grzania wszelkie - to jest pobór).

Offline chrisd

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: toyota rav4 adv
« Odpowiedź #52 dnia: 26 Lutego 2023, 20:23:26 »
Na ostatnim teście Toyoty Corolli Pertyn uświadomił nas, że problemem były wadliwe akumulatory produkowane (po taniości) w Turcji i Wlk.Brytanii. Wynika z tego że pewnie od pewnego czasu akumulatory są już dobre. Tak naprawdę powinna być akcja serwisowa ale ponieważ to nie wpływa na bezpieczeństwo to pewnie nie będzie.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #53 dnia: 26 Lutego 2023, 20:25:05 »
Ten temat był już w 2019 roku... Mamy 2023
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline chrisd

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: toyota rav4 adv
« Odpowiedź #54 dnia: 26 Lutego 2023, 20:37:21 »
To super ale nie myślisz chyba że czytam forum od deski do deski i kilka lat do tyłu. Naprawdę
chyba mnie o to mnie podejrzewasz.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #55 dnia: 26 Lutego 2023, 20:49:51 »
To super ale nie myślisz chyba że czytam forum od deski do deski i kilka lat do tyłu. Naprawdę
chyba mnie o to mnie podejrzewasz.
Chodzilo o to ze akumulaory byly wadliwe w 2019 a w dalszym ciagu sa problemy z nimi

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #56 dnia: 26 Lutego 2023, 21:14:48 »
Na ostatnim teście Toyoty Corolli Pertyn uświadomił nas, że problemem były wadliwe akumulatory produkowane (po taniości) w Turcji i Wlk.Brytanii. Wynika z tego że pewnie od pewnego czasu akumulatory są już dobre. Tak naprawdę powinna być akcja serwisowa ale ponieważ to nie wpływa na bezpieczeństwo to pewnie nie będzie.

To jest forum RAV4, nie Corolli, nasze Ravki płyną z Japonii, czy sądzisz, że tam montują tureckie akumulatory 12v? Ale już na gwarancji mogą wymieniać na europejskie, tak jak u mnie w ub. roku ASO wymieniło mi akumulator 12v firmowany przez toyotę ale wyprodukowany w Hiszpani.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #57 dnia: 05 Marca 2023, 21:03:58 »
Właśnie jestem w temacie, auto prawie nie jeździ. Kamera zeruje z odcięciem aku do 12.2-12.3 V no i wczoraj nie udało mi się auta przeparkować na podwórku :). Jeździ <100 km w miesiącu (raz w tygodniu kilka minut jazdy). Kamerę odłączyłem :)

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #58 dnia: 05 Marca 2023, 21:05:52 »
Nie trzeba nawet jeździć, wystarczy jak raz w tygodniu na 15 min włączysz tryb Ready  i Akumulator 12V będzie się ładował.

Wysłane z mojego RMX3393 przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #59 dnia: 05 Marca 2023, 21:53:25 »
Właśnie jestem w temacie, auto prawie nie jeździ. Kamera zeruje z odcięciem aku do 12.2-12.3 V no i wczoraj nie udało mi się auta przeparkować na podwórku :). Jeździ <100 km w miesiącu (raz w tygodniu kilka minut jazdy). Kamerę odłączyłem :)
Nie sądzisz, że warto sprzedać? 100km w miesiącu...
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl