Autor Wątek: Co zrobić, gdy wyładuje się akumulator 12V?  (Przeczytany 96214 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Co zrobić, gdy wyładuje się akumulator 12V?
« Odpowiedź #75 dnia: 05 Grudnia 2023, 06:53:33 »
Witam , też jestem zawiedziony w RAV 4 HEV tym małym 45 A AKU
Zacznij od sprawdzenia baterii 12v i jej naładowania na full. Ja robiłem to przed zimą, a samochód odpalał mi bez problemów. Robiłem to bardziej kontrolnie i profilaktycznie. Okazało się, że aku naładowany w 50%. Pięć godzin smart ładowarka ładowała go do maxa. Także pewnie większość z nas jeździ na takich niedoładowanych. Jak do tego dojdzie zewnętrzny odbiornik prądu, problem gotowy.
Odpinałeś baterie do ładowania? Jeżeli odpinałeś to po naładowaniu i podłączeniu trzeba cos ustawiać oprócz zegarka w aucie :)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #76 dnia: 05 Grudnia 2023, 10:05:54 »
Odpinałeś baterie do ładowania? Jeżeli odpinałeś to po naładowaniu i podłączeniu trzeba cos ustawiać oprócz zegarka w aucie
Odpinałem kabel masowy. Samochód robi twardy reset i wszystko ładuje się od początku. Klapy nie zamkniesz elektrycznie, musisz pierwszy raz zamknąć ręcznie. Ustawień żadnych nie traci, wszystko ładuje się z powrotem tak jak było ustawione. Zegarek też.  Zajmuje to ok minutę. Nie wiem co na to Colin i Bartek, bo oni mają większą wiedzę, ale są opinie, że można ładować nie odpinając masy. Ja odpiąłem.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #77 dnia: 05 Grudnia 2023, 10:32:05 »
Ja ładowalem bez odpinania i nic sie nie popsuło. To chyba można :D ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #78 dnia: 05 Grudnia 2023, 12:06:47 »
Witam , też jestem zawiedziony w RAV 4 HEV tym małym 45 A AKU
Zacznij od sprawdzenia baterii 12v i jej naładowania na full. Ja robiłem to przed zimą, a samochód odpalał mi bez problemów. Robiłem to bardziej kontrolnie i profilaktycznie. Okazało się, że aku naładowany w 50%. Pięć godzin smart ładowarka ładowała go do maxa. Także pewnie większość z nas jeździ na takich niedoładowanych. Jak do tego dojdzie zewnętrzny odbiornik prądu, problem gotowy.
Witam , po tych problemach z AKU 45 V , po podłączeniu prostownika na 4 kreski pokazał naładowanie zaledwie 1 kreskę , po 5h ładowania były na wskaźniku prostownika
3 kreski . Od tej pory na postój auta odpinam zasilanie parkingowe , na razie jest ok.
ładowałem poprzez element pod maską , bez odłączania klem na AKU 45 V .
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #79 dnia: 05 Grudnia 2023, 12:14:26 »
Witam , po tych problemach z AKU 45 V , po podłączeniu prostownika na 4 kreski pokazał naładowanie zaledwie 1 kreskę , po 5h ładowania były na wskaźniku prostownika
3 kreski . Od tej pory na postój auta odpinam zasilanie parkingowe , na razie jest ok.
Bo twoje problemy nie wynikają z tego, że masz aku 45Ah. Zrozum to wreszcie. Gdybyś miał pełnowymiarowy 55Ah to NIC BY TO NIE ZMIENIŁO. To, że po podłączeniu ładowarki twój aku pokazał że jest naładowany "na jedną kreskę" jest tego ostatecznym dowodem. Gdybyś miał większy nie dałoby rady naładować go bardziej, bo masz ujemny bilans energetyczny.
Zapomnij o trybie parkingowym kamerek i będzie wszystko OK. Nie zwalaj winy na aku 45Ah pisząc o problemach z akumulatorem. Ty masz problemy z nadmiernym poborem prądu przez dokładane bez pomyślunku urządzenia dodatkowe.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #80 dnia: 05 Grudnia 2023, 14:02:40 »
Bo twoje problemy nie wynikają z tego, że masz aku 45Ah. Zrozum to wreszcie. Gdybyś miał pełnowymiarowy 55Ah to NIC BY TO NIE ZMIENIŁO. To, że po podłączeniu ładowarki twój aku pokazał że jest naładowany "na jedną kreskę" jest tego ostatecznym dowodem. Gdybyś miał większy nie dałoby rady naładować go bardziej, bo masz ujemny bilans energetyczny.
Zapomnij o trybie parkingowym kamerek i będzie wszystko OK. Nie zwalaj winy na aku 45Ah pisząc o problemach z akumulatorem. Ty masz problemy z nadmiernym poborem prądu przez dokładane bez pomyślunku urządzenia dodatkowe.
Bez pomyślunku jest bilans elektryczny.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 05 Grudnia 2023, 14:40:49 »
Witam calzone , myślę że trochę przesadziłeś , od auta z takiej półki ,tym bardziej hybrydy , można chyba liczyć , że kamerki z trybem parkingowym będą działać bez zarzutu , myślałem jeszcze o instalacji dodatkowego  Can Locka , ale przy tak słabiutkim
bilansie prądu , widzę to słabo /dobrze , że mam blokadę skrzyni biegów / .
Toyota kiepsko to rozwiązała , może wystarczy zmienić oprogramowanie doładowywania
AKU 12 V . Wczoraj przejechałem ponad 360 km po S-kach , dziś stan naładowania AKU 12 V był tylko ok. 60 % ?  i 12,3 V.
pozdrawiam

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #82 dnia: 05 Grudnia 2023, 15:02:31 »
Toyota kiepsko to rozwiązała , może wystarczy zmienić oprogramowanie doładowywania
Zgadzam się w 100%. Mając baterię trakcyjną, system doładowywania małego aku 12v powinien działać bez zarzutu. Powinna być też opcja pobrania impulsu do uruchomienia z baterii trakcyjnej, skoro tego prądu potrzeba naprawdę niewiele, a bateria trakcyjna ma w sobie tyle prądu.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #83 dnia: 05 Grudnia 2023, 15:15:27 »
Jest to po prostu niedorobione. Za duzy pobór spoczynkowy i niedoladowywanie. Przeciez aku 45Ah ma sporo mniejszych aut i sie nie rozladowują po 14 dniach. Odpalenie falownika żeby doladowac aku na postoju gdy spadnie poniżej 12V to też nie powinien być jakiś kosmos. No ale jest jak jest. Myślę że dobrym pomysłem jest doladowanie aku na full przed planowanym dłuzszym postojem. Mi takie postoje sie zdarzaja niezwykle rzadko więc w ogóle nie postrzegam tego jako jakiś problem. Mam zresztą powerbanka na wszelki wypadek.

CanLock bierze 10mA - nie dużo. Przez dwa tygodnie weźmie 3,5Ah. Chyba warto dla sensownego zabezpieczenia.   

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 05 Grudnia 2023, 15:17:01 »
Witam calzone , myślę że trochę przesadziłeś , od auta z takiej półki ,tym bardziej hybrydy , można chyba liczyć , że kamerki z trybem parkingowym będą działać bez zarzutu , myślałem jeszcze o instalacji dodatkowego�  Can Locka , ale przy tak słabiutkim bilansie prądu (...)
Dalej nic nie zrozumiałeś. Bilans prądu masz zrypany ze względu na kamerki, a nie względu na to że inżynierowie Toyoty czegoś nie doliczyli. Wcześniej w innym wątku były obliczenia, że nieszczęsne kamerki przód/tył pracujące w trybie parkingowym pożerają ok. 10 razy więcej prądu niż wynosi przewidziany przez producenta auta limit prądu spoczynkowego. To nie jest problem żadnej "półki" ani hybrydy. Sam do niego doprowadziłeś a próbujesz obwinić hybrydę albo akumulator 45Ah.
Czy ty naprawdę nie rozumiesz, że żaden producent samochodu nie jest w stanie zabezpieczyć się przed klientami montującymi poza ASO, poza podstawową wiedzą o elektryce i poza zdrowym rozsądkiem dodatkowe urządzenia pożerające prąd na postoju i doprowadzające do rozładowania akumulatora?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #85 dnia: 05 Grudnia 2023, 15:20:52 »
montującymi poza ASO,

Uściślając - zamontowali to w ASO i powiedzieli, że "będzie GIT"
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 05 Grudnia 2023, 15:29:04 »
montującymi poza ASO,

Calzone ,montowałem w ASO TOYOTY przy odbiorze auta , i miało działać ok.  chyba że źle podłączyli ?
pytanie czy w swojej hybrydzie nie masz kamerek?
pozdrawiam

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #87 dnia: 05 Grudnia 2023, 15:32:13 »
Dokładnie. Ja też miałem zamontowane w ASO. Też mi nie mówili, że coś może być nie tak. Prąd na postoju pobiera mi BLE42 i Kamerka 70 mai przód/tył w trybie parkingowym. Ja podobnie jak marekj samochodu używam codzień, więc od czerwca 2022 pierwszy zonk przydarzył mi się w lipcu 2023 na wczasach. Powinienem wyłączyć w kamerce tryb parkingowy, skoro samochód stał w bezpiecznym miejscu, ale byłem za leniwy. No i odpalałem z powerbanka. Zgadzam się z Colinem. Jeżeli taki problem jest, ASO nie powinno montować kamerek, albo ostrzegać użytkowników przed możliwymi konsekwencjami. Z drugiej strony mądrze też jest raz na rok naładować aku z ładowarki przez kilka godzin do pełnego naładowania.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #88 dnia: 05 Grudnia 2023, 15:34:53 »
Dokładnie. Ja też miałem zamontowane w ASO. Też mi nie mówili, że coś może być nie tak. Prąd na postoju pobiera mi BLE42 i Kamerka 70 mai przód/tył w trybie parkingowym. Ja podobnie jak marekj samochodu używam codzień, więc od czerwca 2022 pierwszy zonk przydarzył mi się w lipcu 2023 na wczasach. Powinienem wyłączyć w kamerce tryb parkingowy, skoro samochód stał w bezpiecznym miejscu, ale byłem za leniwy. No i odpalałem z powerbanka. Zgadzam się z Colinem. Jeżeli taki problem jest, ASO nie powinno montować kamerek, albo ostrzegać użytkowników przed możliwymi konsekwencjami. Z drugiej strony mądrze też jest raz na rok naładować aku z ładowarki przez kilka godzin do pełnego naładowania.
Jak powiedziałem w ASO, że chcę kamerkę to powiedzieli, że bez powerbanka odradzają.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 05 Grudnia 2023, 15:40:11 »
Panowie,
OK, cofam słowa o ASO. Ale słowa o zdrowym rozsądku nie :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl