Autor Wątek: Co zrobić, gdy wyładuje się akumulator 12V?  (Przeczytany 96215 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Co zrobić, gdy wyładuje się akumulator 12V?
« Odpowiedź #135 dnia: 14 Stycznia 2024, 15:06:28 »
Który akumulator się rozładował? Po wypchnięciu w jaki sposób auto uruchomiono? Napęd wyłączył się podczas wymiany kół? Jakieś komunikaty się wyświetlały?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #136 dnia: 14 Stycznia 2024, 15:08:10 »
Wiadomo że wyładował się +12V , trakcyjną wyładujesz tylko w przypadku braku paliwa .

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #137 dnia: 14 Stycznia 2024, 15:11:45 »
Trakcyjnego nie wyładujesz bo auto się przed tym obroni. Dwa razy brakło mi paliwa i za pierwszym razem dojechałem na stację na elektryku a tuż przed dystrybutorem "prąd się skończył" i dojechałem siłą rozpedu ale w baterii HV było nadal 40% dzięki czemu po nalaniu paliwa silnik spalinowy normalnie się uruchomił.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #138 dnia: 14 Stycznia 2024, 15:15:03 »
Mieliśmy kilka razy przypadki w ASO jak klient doprowadził do wyładowania baterii trakcyjnej, ale miało to miejsce w przypadku zalania np ON do auta i kilku prób odpalenia bez powodzenia. Skończyło się tym że trzeba korzystać z ładowarki dostępnej dla ASO, do ładowania baterii trakcyjnej.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #139 dnia: 14 Stycznia 2024, 15:17:40 »
Albo można też doładować osobno każde ogniwo lub skorzystać z ładowarki aftermarketowej HV np. Prolong battery charger
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #140 dnia: 14 Stycznia 2024, 15:18:23 »
A jakie to były auta?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #141 dnia: 14 Stycznia 2024, 15:19:41 »
Oczywiście że tak ,ale kto tam będzie się w to bawił jako zwykły szarak i użytkownik.
Większość wybiera kierunek ASO.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #142 dnia: 14 Stycznia 2024, 15:20:51 »
A jakie to były auta?
CHR, Lexus GS , Lexus CT , Corolla

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #143 dnia: 14 Stycznia 2024, 15:29:41 »
Lexus CT to ten sam napęd co Auris. Wprawdzie nigdy nie pomyliłem paliwa ale tak jak pisałem raz wyjechałem baterie HV "do zera" czyli do 40% i napęd zdechł ale auto bez żadnego problemu się uruchomiło po wyłączeniu i nalaniu paliwa. Być może gdybym paliwa nie nalał i próbował auto uruchomić byłoby inaczej.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #144 dnia: 14 Stycznia 2024, 15:41:15 »
Był też jeden przypadek w Lexusie, gdzie zmarł właściciel i auto stało 3 lata. Skutkiem tego było głębokie rozładowanie baterii trakcyjnej, o 12V nawet nie wspomnę. Po naładowaniu baterii trakcyjnej specjalną ładowarką, auto odpaliło na strzała.

Naprawdę nie ma co już tego tematu więcej ciągnąć,bo zostało już chyba wszystko powiedziane.

- Powodem rozładowywania się akumulatora 12V jest pobór prądu przez dodatkowe urządzenia z doposażenia,alarmy kamerki itp.
- Zbyt krótkie odcinki jazdy,oprócz osób które jeżdżą codziennie problem nie dotyczy.
- Zbyt mała pojemność akumulatora rozruchowego 12V 45(ah)
Zdarzały się wadliwe akumulatory,ale to temat do weryfikacji i wykonanie testu po pełnym ładowaniu.
Tyle w temacie ode mnie .

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #145 dnia: 14 Stycznia 2024, 15:45:49 »
To jeszcze odnośnie przypadku znajomego Krismana mogło być tak, że napęd zostawiony na N spowodował rozładowanie akumulatora HV do 40% po czym napęd przełączył się w akcie samoobrony na ACC co spowodowało wydrenowanie akumulatora 12V i wtedy to się kupy trzyma.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #146 dnia: 14 Stycznia 2024, 15:47:16 »
Jeśli zostawisz włączony zapłon bez Ready, lub akcesoria, to bateria trakcyjna nie jest załączona w tym momencie styczniki się nie otwierają i prąd pobierany jest tylko i wyłącznie z akumulatora 12 V.
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2024, 16:13:12 wysłana przez Bartek79 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #147 dnia: 14 Stycznia 2024, 16:05:13 »
Żeby w Auris wrzucić N to chyba trzeba uruchomić napęd do stanu Ready bo inaczej się nie da? Sprawdzę jak będę w aucie.
Dlatego napisałem, że być może napęd na N przełączył się do stanu ACC żeby chronić baterie HV przed rozładowaniem. A dalej to już tak jak napisałeś.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #148 dnia: 14 Stycznia 2024, 17:57:45 »
...tylko, że hybryda ma problem z rozładowującym się akumulatorem i jest to fakt, a nie dezinformacja.
Też nie do końca prawda, doprecyzowując, to problem powstaje w trakcie nieodpowiedniego użytkowania lub montażu dodatkowych akcesoriów.

Popatrzcie jak rozwinął się rynek akcesoriów do samochodu, napędzanych czyimś prądem
Który sprzedawca, sprzedając takie dodatki ostrzegałby, że domontowując to, czy tamto, trzeba dokupić
dodatkowy akumulator, nie liczcie na to, to odstrasza klientów.

Te dodatki otaczają auta jak huba.
Wręcz wymuszają na producentach aut, montaż większych akumulatorów.
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2024, 18:02:35 wysłana przez animuss »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #149 dnia: 14 Stycznia 2024, 18:11:10 »
Żeby w Auris wrzucić N to chyba trzeba uruchomić napęd do stanu Ready bo inaczej się nie da? Sprawdzę jak będę w aucie.
Dlatego napisałem, że być może napęd na N przełączył się do stanu ACC żeby chronić baterie HV przed rozładowaniem. A dalej to już tak jak napisałeś.
Pytałem się jak to się skończyło.
Po podłączeniu kablami auto uruchomiono od strzała. Padł aku 12V, a że to rocznik 2014, kupił nowy nawet nie sprawdzając starego.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl