Autor Wątek: Co zrobić, gdy wyładuje się akumulator 12V?  (Przeczytany 96159 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
Odp: Co zrobić, gdy wyładuje się akumulator 12V?
« Odpowiedź #165 dnia: 15 Stycznia 2024, 11:25:28 »
No właśnie. Ja swoje pomierzyłem. RAV4 Hybrid '20. Podałem na forum. Nic to nie pomogło.

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #166 dnia: 15 Stycznia 2024, 14:04:55 »
Jest to trochę przykre, że idąc do auta które stało na mrozie ma się rozkminę czy otworzyć bagażnik i pakować narty itd czy najpierw odpalić auto, żeby nie zużyć prądu na otwarcie bagażnika. To trochę absurdalne.

Panowie, czy ktoś statystycznie wie, ile razy "można bezpiecznie" otworzyć elektryczny bagażnik np. po tygodniu stania auta? Mam najpierw uruchomić napęd? Lub jak długo można odkurzać samochód z otwartymi drzwiami i lampką sufitową? Nie sądziłem, że w 2024 roku będę pytał o takie rzeczy... Fakt, to są absurdy  :shock:

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #167 dnia: 15 Stycznia 2024, 14:27:14 »
Sprawdziłem.
19 dzień auto RAV4-V specjalnie trzymałem bez odpalania, na tym mrozie, były dni z -18*C i co, akumulator
nadal naładowany w 75%. Akumulator prawie 2 letni nigdy nie ładowany.
Przy otwieraniu auta, lusterka się jeszcze otwierały.
Wy mnie tu nabieracie chyba.   :grin:

Specjalnie jeździłem tym starszym modelem Ravki.
W starszym aucie zbadałem aku i miał gorsze parametry, ponad 40% naładowania, ale akumulator ponad 6 lat, już wiekowy i jeździłem w te mrozy, dziś pierwszy raz podpiąłem go pod Noco 10.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #168 dnia: 15 Stycznia 2024, 15:14:42 »
Wy mnie tu nabieracie chyba
To zależy kto to są "wy", kogo słuchasz :)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: 15 Stycznia 2024, 20:28:25 »
Jest to trochę przykre, że idąc do auta które stało na mrozie ma się rozkminę czy otworzyć bagażnik i pakować narty itd czy najpierw odpalić auto, żeby nie zużyć prądu na otwarcie bagażnika. To trochę absurdalne.

Panowie, czy ktoś statystycznie wie, ile razy "można bezpiecznie" otworzyć elektryczny bagażnik np. po tygodniu stania auta? Mam najpierw uruchomić napęd? Lub jak długo można odkurzać samochód z otwartymi drzwiami i lampką sufitową? Nie sądziłem, że w 2024 roku będę pytał o takie rzeczy... Fakt, to są absurdy  :shock:

Bez paniki po prosu:
- położenie N uznaj za nieistniejące,
- jak tylko coś robisz przy aucie to wrzucaj na P w trybie Redy i wyłączaj ogrzewanie/klimę

Klapą i lusterkami się nie baw, od zabawy są zabawki i ciesz się z auta. :)
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2024, 20:30:25 wysłana przez KubaCamry »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #170 dnia: 15 Stycznia 2024, 21:46:42 »
Ciężko chyba posprzątać w aucie latem z wyłączoną klimą:)

Ale mając na P będzie ok i z nią

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #171 dnia: 15 Stycznia 2024, 22:01:03 »

Tak sprzątałem i rano nie odpalił. Środek lata. Okazało się, że przy sprzątaniu, głaskaniu, polerowaniu... niechcący włączyłem oświetlenie kabiny. W słońcu nie zauważyłem, a rano zdziwienie... Uruchomił się z pomocą bez problemów. Dlatego, ze względu na najmniej prawdopodobny przypadek warto się� zabezpieczyć power bankiem. Oczywiście zwykły spalinowy też by najprawdopodobniej zdechł...

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #172 dnia: 28 Grudnia 2024, 10:18:55 »
Czy jak zostawi się auto na P to aku 12V ładowany jest z dużej baterii a ta raz na jakiś czas doładowywana jest gdy załączy się silnik?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #173 dnia: 28 Grudnia 2024, 10:39:45 »

Tak sprzątałem i rano nie odpalił. Środek lata. Okazało się, że przy sprzątaniu, głaskaniu, polerowaniu... niechcący włączyłem oświetlenie kabiny. W słońcu nie zauważyłem, a rano zdziwienie... Uruchomił się z pomocą bez problemów. Dlatego, ze względu na najmniej prawdopodobny przypadek warto się� zabezpieczyć power bankiem. Oczywiście zwykły spalinowy też by najprawdopodobniej zdechł...

Zwykła spalinowa Corolla 1,6 jaką mam "nie zdycha"( już na 7 letnim tureckim aku.) Sprzątam auto - radio gra obowiązkowo, a jak drzwi otwarte to i światełko się świeci. Bodajże po około 20 minutach (nie mierzyłem tego czasu) auto wyłącza radio i światełko z komunikatem, że to dla oszczędności. Włacza się radio od nowa i dalej gra . Nigdy auto nie odmówiło odpalenia, ani mu aku nie padł. No ale to zwykłe auto na jak mówią badziewnym akumulatorze.

Do hybrydy przygotowałem się więc strategicznie - mam już ładowarkę i powerbank (jump starter) w pogotowiu - to zobaczę już w stytczniu czy się polubimy z nowym autem czy nie. :(

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #174 dnia: 28 Grudnia 2024, 11:04:48 »
Czy jak zostawi się auto na P to aku 12V ładowany jest z dużej baterii a ta raz na jakiś czas doładowywana jest gdy załączy się silnik?
Dokładnie tak to wygląda. Spalinowy uruchomi się na minutę i podładuje baterie HV.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #175 dnia: 28 Grudnia 2024, 11:15:43 »
Zmierzyłem multimetrem napięcie w bagażniku przed i po zgaszeniu auta. Napięcie na P było ponad 14V, jak zgasiłem to 12.30V. Zostawiłem na P na 1h, na zapalniczce pokazywał ponad 14V i podobnie po otwarciu bagażnika. Jak zgasiłem auto to napięcie spadło do 12.23V. Nie bardzo to rozumiem. Wiadomo, że może pomiar nie jest jakoś super dokładny ale nie spodziewałem się  że pójdzie to w drugą stronę. Ogrzewania i świateł nie było, radio ściszone. Poziom naładowania trakcyjnej spadł bazując na tym co pokazuje wyświetlacz w aucie no ale na samo to prąd też bierze. Spalinowy przez 1h chyba ani raz się nie włączył. Skoro przez 1h na P nie doładowało przy wyższym napięciu to jak w trakcie jazdy ma się doładować na napięciu 12.6V. No chyba że wtedy większy prąd przepływa w trakcie jazdy a na mniejszym napięciu? Ale jeśli napięcie zamiast wzrosnąć to spadło to stawia po znakiem zapytania zasadność włączenia klimy przez apkę w celu doładowania aku 12V. Chyba że tak jak mówię na P prądem niższym ładuje niż w trakcie jazdy.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2024, 11:19:32 wysłana przez kenny »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #176 dnia: 28 Grudnia 2024, 11:55:06 »
Dziwne że przez 1h spalinowy ani razu się nie włączył. W Auris na P uruchamia się co mniej więcej 20 minut. Czyżby kolejny krok w celu zmniejszenia emisji CO2 i sposób z ładowaniem akumulatora 12V na P przestał działać? Jakie auto i który rocznik?

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #177 dnia: 28 Grudnia 2024, 12:01:45 »
Rav4 2023. Napięcie miał jak pod ładowanie. No zdziwiłem się mocno. Nie kontrolowałem go cały czas, więc może się załączył ten spalinowy, nie powiem tak na 100% ale pod koniec czasu byłem przy aucie tak z 25min to się nie włączał. Przejadę się później autem i zobaczę jak po jeździe będzie.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #178 dnia: 29 Grudnia 2024, 20:36:17 »
*** Laweciarze mieli oczywiście kable ale CHR ni chu chu systemu nie odpalił, więc po doczytaniu w necie jak odblokować przekładnię na N zapakowali wraka na lawetę i szukali podwózki bo byli w trójkę, a w lawecie jedno miejsce wolne było ***

może ktoś powie jak odblokować przekładnię w rav4 V hybryda gdy padnie aku ?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #179 dnia: 29 Grudnia 2024, 22:28:34 »
może ktoś powie jak odblokować przekładnię w rav4 V hybryda gdy padnie aku ?
https://www.toyota.pl/porady/ukryte-funkcje-samochodu

Pojazdu z automatyczną skrzynią biegów pod żadnym pozorem nie wolno holować, jeżeli lewarek został ustawiony w pozycji P. Dla właścicieli tego typu aut wiedza, jak odblokować przekładnię bez uruchamiania auta, jest niezwykle ważna. W każdym modelu ten proces może się nieco różnić, ale ogólna zasada polega na znalezieniu blokady (przeważnie opisanej jako „shift lock”) i wciśnięciu przycisku lub odblokowaniu jej kluczem, a następnie przełożeniu lewarka w pozycję N, która umożliwia pchanie i holowanie pojazdu. Blokada może znajdować się na tunelu środkowym, w okolicy dźwigni, czasem jest ukryta pod plastikową osłoną. Istnieją także modele aut, w których, chcąc odblokować skrzynię, należy wczołgać się pod samochód. W takim przypadku polecamy wezwać na miejsce awarii specjalistów.

Ów przycisk jest przed dźwignią. Jest to w instrukcji
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl