Autor Wątek: krótkie recenzje elektronicznych wspomagaczy  (Przeczytany 6786 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline suchy1981

• Prawie Toyot
  • Samochód:: corolla cross
Odp: krótkie recenzje elektronicznych wspomagaczy
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Kwietnia 2023, 11:13:42 »
J aużywałem z Camry tego https://carsifi.com/ tyle, ze miałem fart bo ktoś sprzedawał na olx bo w PL nie są dostępne powszechnie.
Dzięki za informacje. Też trafiłem carsifi na OLX więc będę testować:)

Offline Zbigszym

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota corolla
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Maja 2023, 18:18:31 »
Kilka uwag o LDA
Twierdzę ,ze jazda z LDA po kretach wąskich drogach bez oznaczonych pasów jest niebezpieczna. Auto reaguje na pobocza zarówno z jednej jak i drugiej strony. Powinien być przycisk i jednym ruchem możliwość wyłączenia LDA, tak jak LTA. Trzeba bardzo sie pilnować i trzymać mocno kierownice. To nie pomaga a bardzo przeszkadza. Nie mam uwag do jazdy  z LDA na drogach z widocznym pasami. ( drogi szybkiego ruchu tp) W tym przypadku takie działanie jest pomocne. Chyba ,ze się mylę i LDA ma zapobiec niekontrolowanemu zjazdu na pobocze- nie  będę próbował. Najgorsze ( pisał o tym jeden z kolegów na forum) jak z przeciwka na takiej drodze jedzie inny samochód. Strach zjechać blisko prawego pobocza.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Maja 2023, 21:09:12 »
Z mojego doświadczenia LDA nie tyle "odbija" od krawędzi drogi czy pasa, tylko wprowadza coś jakby drżenie kierownicy we właściwym kierunku. Oczywiście, że reaguje również na krawędź drogi, bo to jego funkcja. A jeśli droga jest wąska i kręta to i tak trzymasz solidnie obie ręce na kółku, więc moim zdaniem brak powodów do paniki.

Offline Peterka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Sierpnia 2023, 06:53:14 »
A czy ktoś ma miał okazje przetestować EDSS ( jeśli CC to ma, bo różne są zdania ) ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline T.Wojtek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C. Cross PE
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Września 2023, 14:51:57 »
Mnie LDA na wąskich nie przeszkadza, raczej ułatwia trzymanie się krawędzi i pokazuje, czy nie przesadzam.
Bardzo podoba mi się też wykrywanie pieszych, choć jest może za czułe i potrafi dać po hamulcach przy cofaniu choć pieszy pojawił się z przodu. Ale biorąc pod uwagę taryfikator za nastraszenie pieszego przy cofaniu, to już lepiej niech będzie zbyt czuły.
Da się włączyć na stałe auto Hold?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Września 2023, 15:15:00 »
Da się

Da się, albo testerem diagn albo dokładając moduł (czy to z aliex czy to robiony ręcznie)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl