Autor Wątek: Komputer zawyża spalanie  (Przeczytany 16885 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Komputer zawyża spalanie
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Lutego 2023, 15:08:32 »
Zużycia paliwa niższe bo w Niemczech jeździsz przepisowo.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Lutego 2023, 19:41:38 »
Niemieckie raczej lepsze czerwone paliwo lepiej jedzie na nim, ale to by trzeba zbadać. Wymieniałem też bak w Corolli e12, czysto ale dawałem 2x w roku coś do czyszczenia wtrysków a i tak po wymianie baku wydawało mi się, że auto lepiej jechało, tylko tamten był dziurawy od rdzy, wodą też się zbiera w baku.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Lutego 2023, 20:58:02 »
zawsze jakiś osad syf na dnie się znajdzie i można uszkodzić, zatrzeć pompę

nie wiem skąd ludzie mają i powielają mity, że ssak pompy zaciąga syf ze zbiornika gdy jest resztka paliwa

Ja wyjąłem zbiornik paliwa z Cariny po 27 latach i był w środku jak nowy.

Syfem na dnie zbiornika może być nie brud i kłaki, tylko woda, która łatwo może się tam dostać przy tankowaniu w różnych warunkach atmosferycznych. Wiata nad stacją paliw nie zawsze pomoże, kiedy zacina wiatr z deszczem i śniegiem. Poza tym przy tankowaniu zaraz po myciu auta, kiedy korek wlewu i jego otoczenie jest mokre, zawsze może kropla do środka wpaść. Po latach tych kropel może się trochę uzbierać. Niektórzy zwracają na to wszystko uwagę i się pilnują, ale nie wszyscy.
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2023, 21:00:13 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Lutego 2023, 21:50:10 »
Nawet jak wlejesz kubek wody to i tak jako cięższa od diesla/benzyny ląduje na dnie i jest od razu ,,zabierana'' przez pompę.
Druga sprawa. Jak ktoś nie korzysta na co dzień z paliw innych niż krajowe, to mówiąc że nasze nie jest gorsze, jest w poważnym błędzie. Zachodnia ,,oranżada'' wypada lepiej niż orlenowskie ścieki.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Lutego 2023, 23:15:57 »
Na pewno woda zbiera się od różnicy temperatur w dieslach nawet się ją spuszcza z filtra i jest czujnik, pompą nie sięga samego dnia, auto zgaśnie bo nie ma paliwa, jeszcze było na samym dnie. Wlewasz środek do czyszczenia wtrysków i często z rury sporo białego dymu, paliwa są teraz eko z E tz. etanol E5, E10 mają być z kukurydzy, a on ma wadę bo wodę przyciąga.!

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Lutego 2023, 23:27:08 »
Na pewno woda zbiera się od różnicy temperatur w dieslach nawet się ją spuszcza z filtra i jest czujnik, pompą nie sięga samego dnia, auto zgaśnie bo nie ma paliwa, jeszcze było na samym dnie. Wlewasz środek do czyszczenia wtrysków i często z rury sporo białego dymu, paliwa są teraz eko z E tz. etanol E5, E10 mają być z kukurydzy, a on ma wadę bo wodę przyciąga.!

To nie wada a zaleta. Po to kiedyś się wlewało przed zimą denaturat do baku by związał wodę w baku. Zwiąże i przepalisz w silniku. Etanol paliwowy faktycznie produkowany jest w Polsce z kukurydzy. Notabene na wyjściu z jednej z gorzelni ma 99,9%. Miał być eksportowany w świat i dlatego podciągnięta ma "moc" właśnie na wydłużony czas transportu aby w miejscu docelowym miał te minimum 99,6%.
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2023, 23:29:37 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Lutego 2023, 23:28:44 »
Jak ktoś nie korzysta na co dzień z paliw innych niż krajowe, to mówiąc że nasze nie jest gorsze, jest w poważnym błędzie.

Przygniatająca większość paliwa, które kupujecie na stacjach BP, Shell, czy Circle K, pochodzi z rafinerii Orlenu. Zagraniczne sieci stacji paliw nie sprowadzają ich ze swoich zakładów na drugim końcu świata, tylko kupują hurtowo na miejscu, w Orlenie, a potem sprzedają na swoich stacjach dodając marżę i dorzucając hot-dogi.

Krótko pisząc: żeby tak naprawdę dokopać Orlenowi, trzeba by w ogóle nie tankować paliwa. Czyli przesiąść się na furmankę, albo na jakiś inny nie wymagający paliwa środek transportu. Ciekaw jestem, ilu przeciwników obecnie rządzącej ekipy cechuje aż taka determinacja. A jakość paliwa Orlen czy Shell to tylko subiektywne odczucie, efekt placebo

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Lutego 2023, 23:31:21 »
Jak ktoś nie korzysta na co dzień z paliw innych niż krajowe, to mówiąc że nasze nie jest gorsze, jest w poważnym błędzie.

Przygniatająca większość paliwa, które kupujecie na stacjach BP, Shell, czy Circle K, pochodzi z rafinerii Orlenu. Zagraniczne sieci stacji paliw nie sprowadzają ich ze swoich zakładów na drugim końcu świata, tylko kupują hurtowo na miejscu, w Orlenie, a potem sprzedają na swoich stacjach dodając marżę i dorzucając hot-dogi.

Krótko pisząc: żeby tak naprawdę dokopać Orlenowi, trzeba by w ogóle nie tankować paliwa. Czyli przesiąść się na furmankę, albo na jakiś inny nie wymagający paliwa środek transportu. Ciekaw jestem, ilu przeciwników obecnie rządzącej ekipy cechuje aż taka determinacja. A jakość paliwa Orlen czy Shell to tylko subiektywne odczucie, efekt placebo

Raczej chodziło o paliwo w Niemczech i innych krajach. MIt taki wiecznie żywy.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Lutego 2023, 01:39:16 »
O jakość naszego paliwa zapytajcie tych co przy granicach tankowali, od dawna nie ma lipy i to to samo, tym bardziej jak nasza firma nie jest zamknięta w naszych granicach tyko. Bardziej bym się skupił na różnicy, która może powstać niebawem. Paliwa z ropy od orków na zachodzie i paliwa z ropy saudyjskiej u nas. Będzie lepiej, czy tylko inaczej. Gorzej na pewno nie, bo ropa ropie nie równa, lecz im bardziej arabska tym czystsza i bardziej wartościowa.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/analiza-dodatków-do-paliw.4322/

Nie przesadzajmy, że wlewem kupa wody się wleje. Korki przecie mają uszczelki i muszą spełnić wymogi jakieś, kiedy auto ląduje na dachu. Nie wiem czy wiecie jaka jest budowa korka, jest tak zbudowany przeważnie, by ciśnienie/gazy od środka popuszczać, a nie deszcz/wodę z zewnątrz wpuszczać. Skraplanie zimno/ciepło ma tu większy udział jak nic. U siebie nie wiem z czego miałem wodę w oleju w analizach, a jest to wyjątkiem w innych analizach. Ale dwa czy trzy interwały moich zasad i się nie pojawia.

Nie mam spiny na paliwa premium, ani na zagraniczne. Mając diesla 10 lat, tankowałem zawsze na Lotosie ON zwykłe, sam wymieniałem filtr (co 2 lata) i jedynie szary nalocik był na wkładzie i ściankach. Jeśli ktoś wymienia filtr co 5 lat, czy jak się przypomni, to może wtedy to inaczej wygląda i wtedy zemści, ale nie na siebie oczywiście.

Warto co rok/interwał normalny zalać bombę do baku, a nie po latach niczego, tak nasze lipa. Bak się oczyści, układ się oczyści i nasmaruje, to samo z wtryskami. A jeszcze komorę tam skrobnie z zaworami. Profilaktyka, a nie po latach coś od raz ma cuda robić.

Tak, od dawna mit jest, to co z DE to lepsze jest. Może kiedyś, teraz to margines, lub jak z proszkami odwrotność. Więc bym tak nie hołubił zagranicznego paliwa, bo może się okazać jak z olejami, nazwa, reklama, cena i gorsze parametry. Do tego jak wyżej, wszyscy u nas biorą z jednego miejsca, a wy się o co drzecie, kluczem nie jest ropa, a miejscowe rafinerie. Kiedyś jak połowa leciała bokami przez granicę bez kontroli, to lepsze były paliwa, czy gorsze. Nikt nie jest w stanie dokopać Orlenowi. Co z tego, że będzie omijać Orleny, jak pojedzie gdzie indziej i kupi ich towar. Nie opłaca się z daleka, z innej rafinerii transportować gotowego paliwa. No chyba, że nielegalnie bez podatków i akcyz. Ja zapytał bym inaczej, lepiej kupować tam gdzie naszą kasę wyślą zagranice, czy lepiej by ta kasa u nas krążyła ? Skoro sprzeciw jest daremny, to tylko durnota od tego rośnie i działanie na złość mamie odmrożę sobie uszy, lub nie bo nie. Otrząśnijcie się, nie jesteśmy jako kraj w tym miejscu co kiedyś, bo nieliczni chyba w tych czasach myślami zostali.       

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Lutego 2023, 08:23:12 »
O jakość naszego paliwa zapytajcie tych co przy granicach tankowali,
Ja nie muszę się nikogo pytać, po 2-3 tankowaniach do pełna w Niemczech samochód inaczej jeździ. Im większa moc silnika, tym różnice w jego pracy większe. Może dla takiego jak Ty mistrza jednej kropelki, poruszającego się miedzy Tirami nie będzie to zauważalne. Ale zawsze możesz spróbować, a nie pisać co mówił wujek, cioci szwagra.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Lutego 2023, 09:03:37 »
Pewnie, czy to samo paliwo jest lepsze, czy dodają lepszy pakiet czyszczący to nie wiem, ale mi auto dużo lepiej jeździ na paliwie Shell vipower 95, które podobno jest od naszych Rafinerii ale dodatki są na miejscu dolewanie, vipower 100 jest podobno z Niemiec, ale trzeba by mieć przystosowane auto do takiego paliwa by poczuć różnicę.
Co do Etanolu w paliwie to cytuję "Etanol jest związkiem higroskopijnym, czyli zdolnym do pochłaniania wody. Takie zjawisko powoduje rozwarstwianie się paliwa z wytworzeniem oddzielnej fazy wodnej na dnie zbiornika paliwa. Łatwość pochłaniania wody przez etanol przyczynia się też do intensyfikacji procesów korozyjnych elementów silnika" z https://www.paliwa.pl/strona-startowa/archiwum/bioetanol-jako-paliwo-transportowe

O różnicy dodatków można poczytać z rynku USA https://www.aa1car.com/library/bad_gas2.htm

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Lutego 2023, 09:32:55 »
Pewnie, czy to samo paliwo jest lepsze, czy dodają lepszy pakiet czyszczący to nie wiem, ale mi auto dużo lepiej jeździ na paliwie Shell vipower 95, które podobno jest od naszych Rafinerii ale dodatki są na miejscu dolewanie, vipower 100 jest podobno z Niemiec, ale trzeba by mieć przystosowane auto do takiego paliwa by poczuć różnicę.
Co do Etanolu w paliwie to cytuję "Etanol jest związkiem higroskopijnym, czyli zdolnym do pochłaniania wody. Takie zjawisko powoduje rozwarstwianie się paliwa z wytworzeniem oddzielnej fazy wodnej na dnie zbiornika paliwa. Łatwość pochłaniania wody przez etanol przyczynia się też do intensyfikacji procesów korozyjnych elementów silnika" z https://www.paliwa.pl/strona-startowa/archiwum/bioetanol-jako-paliwo-transportowe

O różnicy dodatków można poczytać z rynku USA https://www.aa1car.com/library/bad_gas2.htm
Piszą bzdury. Co o tyle dziwne, że im akurat powinno zależeć na rzetelnej informacji. Higroskopijny znaczy pochłaniający, wiążący wodę. Etanol bezwodny jest bardzo silnie higroskopijny, co skutkuje tym iż wiążąc wodę zmniejsza swoje stężenie, nadal jest etanol, wody w stanie wolnym nie ma. Likwiduje właśnie to rozwarstwienie. Chemia na poziomie szkolnym. Procesy korozyjne? Hmmm. Tu

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Lutego 2023, 09:42:40 »
Mam kolegę a serwisie KIA w DE, u nich problem zatkanego smoka w zbiorniku nie istnieje (diesel) Teraz poczytajcie lub popytajcie co się dzieje w PL.
Tyle w temacie paliw.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Lutego 2023, 13:11:49 »

Też uważam, że w Shell V-Power 95 coś musi być wlane. ICE na nim startuje bardziej gładko, równiej pracuje i spaliny nawet po odpaleniu zimnego silnika nie mają tak mocnego zapachu. Kiedyś słyszałem, że więcej etanolu dolewają, co polepsza pracę silnika ale fakt faktem, coś w nich jest.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Lutego 2023, 14:04:35 »
"Etanol jest związkiem higroskopijnym, czyli zdolnym do pochłaniania wody. Takie zjawisko powoduje rozwarstwianie się paliwa z wytworzeniem oddzielnej fazy wodnej na dnie zbiornika paliwa

Nie piszę bzdur tylko zacytowałem artykuł!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl