Autor Wątek: Komputer zawyża spalanie  (Przeczytany 16869 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Odp: Komputer zawyża spalanie
« Odpowiedź #90 dnia: 21 Lutego 2023, 20:02:16 »
@carinus mowa była o cenach, nabywcze coś to inna skala, można jeszcze PKB brać pod uwagę i dalej budżet danego państwa.

To jeszcze raz przeczytaj, że tankuję diesla taniej niż w Polsce, a biorąc pod uwagę siłę nabywczą to jeszcze bardziej pogłębia się ten przekaz ,,taniości''. Inne kraje mają 3-5x większe koszty roboczogodziny, a paliwo nie kosztuje x2 niż u nas. To jest podejrzane.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #91 dnia: 21 Lutego 2023, 21:08:51 »
Inne kraje mają 3-5x większe koszty roboczogodziny, a paliwo nie kosztuje x2 niż u nas. To jest podejrzane.
5x wyższe płace to tylko w Luksemburgu, ale ok, przyjmijmy za punkt odniesienia Niemcy, tam będzie ok 3,5x.  Trzeba jednak zwrócić uwagę na dwie rzeczy.

Po pierwsze, wydajność pracy.  Orlen w 2021 osiągnął przychody 131 mld PLN czyli około 34 mld USD, przy zatrudnieniu 35 tys. pracowników.  BP zatrudnia łącznie ok. 70 tys. ludzi generując przychody na poziomie 241 mld USD, czyli ma przychód na jednego zatrudnionego 3,5x taki jak Orlen.  Inni potentaci w branży mają podobnie.

Po drugie, w tej branży udział kosztów osobowych jest niski, nie przekracza 2% przychodów.

Głównym problemem w Polsce jest monopolistyczna pozycja Orlenu, który niespecjalnie musi dbać o koszty i może osiągać wysoką rentowność dyktując ceny.  Jakby jeszcze zarobione pieniądze rozsądnie inwestował, ale ostatnie awantury pokazują całkiem co innego, no ale to już czysta polityka...

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #92 dnia: 22 Lutego 2023, 02:24:56 »
tankuję diesla taniej niż w Polsce

Wstaw foto i po temacie, ja jechać i sprawdzać o przekonanie nie zamierzam. Tylko nie pomyl, cyfry w euro i nasze w PLN to nie to samo. Wobec przeliczenia euro na PLN zawsze będzie u nas taniej. Była cena pod 5, jest + 1.5 niż kiedyś przed pandemią, o co tu walczyć. Ceny nie są kształtowane pod zarobki, a stanowić mają składową surówki i przetwórstwa. Każde państwo ma swoje problemy i politykę, wobec której koszty poza zakupem surówki mogą być inne. To że Orlen jest spółką skarbu państwa, nie oznacza, że teraz zrobi max promkę, bo każda firma podlega ekonomii. Nie podlegały tylko te w komunie, bo im państwo dosypało. Kiedyś było paliwo w podobnych cenach, czy wtedy Lotos i Orlen robili promki ?  To jest taka nasza cecha chyba, jak ktoś ma więcej to mu najlepiej zabrać, jeśli nie chce rozdać na lewo i prawo. Są zbiórki po grosze i sumy się zbierają. Orlen wspiera wiele działań i może to każdego cegiełka na szczytny cel, jak duma nasza sportowcy. Co byście nie pisali, mieszkając w Polsce zawsze mniej czy więcej oddacie Orlenowi. Tak jak na forach, jak nie pasi to nikt na siłę nie trzyma. Zamiast lamentować, wyjechać zagramanice i nie wracać, proste ale wielu woli lamentować.   
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #93 dnia: 22 Lutego 2023, 07:44:42 »
Orlen wspiera wiele działań i może to każdego cegiełka na szczytny cel, jak duma nasza sportowcy
Orlen jest spółką skarbu państwa, nie oznacza, że teraz zrobi max promkę, bo każda firma podlega ekonomii. Nie podlegały tylko te w komunie, bo im państwo dosypało. Kiedyś było paliwo w podobnych cenach, czy wtedy Lotos i Orlen robili promki ?�

Powiem tak

spin doktor do Jarka :

Jarek a nie mówiłem że uwierzą  !
Teraz zrobimy reklamę z PKP IC a potem z willami a potem ...zagłosują.

Dlatego skupmy się na analizie oleju chyba że wystarczy reklama z tv.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 22 Lutego 2023, 08:19:19 »
Orlen wspiera wiele działań i może to każdego cegiełka na szczytny cel, jak duma nasza sportowcy.
Żart dekady, dawno tak się nie uśmiałem. Jednak TVPis potrafi zrobić wodę z mózgu. Orlen rżnie obywateli ile wlezie, a co po niektórzy jeszcze są mu za to wdzięczni.
spin doktor do Jarka :

Ledziu niestety muszę się z Tobą zgodzić

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #95 dnia: 22 Lutego 2023, 20:15:17 »
Wstaw foto i po temacie, ja jechać i sprawdzać o przekonanie nie zamierzam. Tylko nie pomyl, cyfry w euro i nasze w PLN to nie to samo.

Nie mierz inteligencji innych osób, swoją miarą. Skoro nie wierzysz że orlen wali Cię w rogi, to pewnie uznasz moją fotkę z ceną za zmanipulowany fejk. Stację Total mam 50m od domu i cena dzisiaj 1.603E, LPG podrożało z 0.54 na 0.62 E/l. Drożyznę tu mają niesamowitą.
https://carbu.com/belgique/index.php/station/shell/pommerloch/9638/4544
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2023, 20:20:20 wysłana przez carinus »

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 22 Lutego 2023, 20:48:29 »
Stację Total mam 50m od domu i cena dzisiaj 1.603E
Hmmmm, u mnie jest teraz na Orlenie po 6,59 - 6,61 - to trochę taniej wychodzi.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 22 Lutego 2023, 21:06:49 »
spin doktor do Jarka :

Ledziu niestety muszę się z Tobą zgodzić
Ale jaja, polityka wszystkich dzieli, a tu takie pojednanie :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 22 Lutego 2023, 21:36:17 »
Ale jaja, polityka wszystkich dzieli, a tu takie pojednanie :)
Nie przesadzaj, skoro nawet ślepej kurze trafi się ziarno to i kolega Ledziu może sensownie coś napisać.  :grin:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #99 dnia: 22 Lutego 2023, 21:44:08 »
Cytat:  link=topic=54325.msg772359#msg772359 date=1677093317
Hmmmm, u mnie jest teraz na Orlenie po 6,59 - 6,61 - to trochę taniej wychodzi.
To gdzie po tyle na Orlen diesel, bo to o dieslu jeśli nie doczytałeś.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #100 dnia: 23 Lutego 2023, 01:17:09 »
Ja już nie zwracam uwagi na grosze, bo się okazuje, że ludzie za 2,40PLN na cały bak lecą na inną stację. Globalny świat = zbiorowa panika. W tym to akurat cofamy się do jaskiń jak nic. Popłoch dla picu jak przy początku wojny, nagle wszystkim R się zapaliło, ale tylko raczej w głowie. No i wtedy te mądre głowy stały godzinami, aby dotankować 10L. Normalnie śmiać mi się chciało, baranki na feyka poleciały.   :grin:

@ carinus pierwsza strona z brzegu.

https://www.walutomat.pl/kursy-walut/eur-pln/

ON z 1,806 E na PLN wychodzi 8,57PLN. Nie wiem dokładnie jaka cena jest dziś, biorę info z neta mojej stacji. Zwykłe ON pisze dawno 8,01PLN, a z 19 dni temu Verva ON  7,72PLN. Przypuszczam, że dziś ON zwykłe na Orlenie u mnie to 7,50PLN. PB 95 mam po 6,61PLN. Jutro zerknę, zwyczajowo patrzę tylko na PB95. Pamiętać trzeba, że ceny gdzieś w miasteczkach, to nie są takie same jak przy ekspresowych i autostradach. Zestawienie skrajne może dać inne efekty.

Każda firma ma na celu zysk, wiele idzie w tym po bandzie, sprzedając shit. To z jakiej paki jakaś firma ma być inna, bo komuś się tak widzi, czy bardziej z powodów skłonności do wiadomo czego. Jak ktoś jest taki sprytny, niech sam założy interes by uszczęśliwiać innych charytatywnie. Ludzie przeczycie prostej zasadzie, podajcie przykład kiedy i jaka firma bawiła się w świętego mikołaja, bo masy tak chciały. Analogicznie już kiedyś było u nas paliwo po prawie 7, ja wtedy nie pamiętam niespodzianki od Orlenu. Jak wtedy, tak i teraz trzeba żyć i sobie poradzić, bez manny z nieba. Jak brak powodu, to atak personalny najlepszy jest. A mi to wisi, bo wiem dobrze, brak argumentu powoduje agresję, to tylko pozostaje na końcu.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2023, 01:18:59 wysłana przez Rademenes »

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #101 dnia: 23 Lutego 2023, 08:02:39 »
dodam od siebie
iż będąc na wakacjach, na przełomie października i listopada 2022, na terenie Hiszpanii, korzystając z lojalnościowej karty Repsol, płaciłem za PB95 0,99 euro/l przy regularnej cenie 1,12 euro/l, cena ON odpowiednio 1,02 i 1,18 euro/l
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2023, 08:05:37 wysłana przez b-bar01 »
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

pireus

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 23 Lutego 2023, 08:23:31 »
Ludzie przeczycie prostej zasadzie, podajcie przykład kiedy i jaka firma bawiła się w świętego mikołaja, bo masy tak chciały.
A widzisz różnicę między uczciwym zarobkiem gdy jest konkurencja na rynku a złodziejstwem i okradaniem gdy tej konkurencji nie ma?.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #103 dnia: 23 Lutego 2023, 21:27:57 »
@pireus Daj na luz, ja wysiadam, naplujesz świni w twarz a ona mówi że deszcz pada. Nie warto dyskutować, zaśmiecamy temat.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #104 dnia: 20 Marca 2023, 03:05:30 »
Patrzyłem kolejnego dnia, ON był po 7.05PLN. :roll:

W wielu krajach jest jedna taka firma, a w wielu jest taka firma z innego kraju. Tam to mają zagwozdkę ktoś inny ich okrada. :shock: Co do konkurencji, nie pamiętam, by kiedyś Lotos z Orlenem się licytowali, a kowalski na tym mega zyskiwał. Wy piszecie o konkurencji tak, a jaka to konkurencja jeśli w UE jest tak, że wszyscy w danym kraju kupują "surówkę" od ustalonej firmy. Kto zejdzie poniżej ceny zakupu, to są jedynie groszowe różnice, bo inne są nierealne, owszem wywalić do góry np. Shell może. Jedyny mi znany wyjątek, to na Shell ich 100 chyba.

A na marginesie, jak na forach, nikt nikogo nie trzyma na siłę. To taka decyzja dorosłego, zamiast wstrzeliwać się w opis Polak-maruda. Jak nie pasi, wyjechać na zachód i tam dorabiać tamte firmy, a zwyczajowo gadać Polska to to czy tamto. Tak jak pisałem, kto tu tankuje i tak kupuje pośrednio od Orlenu, takie jest prawo. No chyba że kupuje z lewych cystern, które się już skończyły. Więc w kraju możemy walczyć o grosze i inne ceny miejscowo. Przy S będzie inna cena, niż w mniejszym mieście i jego centrum, bez przelotu głównej trasy. Mnie to by interesowało, aby gdziekolwiek stacja była, to aby cena jednakowa była. To jest dla mnie ździerstwo.  :|
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2023, 03:07:30 wysłana przez Rademenes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl