Autor Wątek: dziwne ścieranie się klocka/tarczy  (Przeczytany 11329 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
Odp: dziwne ścieranie się klocka/tarczy
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Lutego 2023, 09:56:05 »
Pewnie nie klocki tylko układ hamulcowy, zmieniałem szwagrowi tarcze i klocki Dacia Dokker 1,5 dci i okazało się, ze są dwa rodzaje tarcz i klocków i on miał przy tym silniku i wersji step way te mniejsze!
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Lutego 2023, 10:04:04 »
Zresztą znam "ekstremistów" co posiadają po 10-15 aut praktycznie na każdą okazję.
Naszego @marcina chyba nie przebiją ;) Nie liczyłem ale na oko więcej było na podwórku.
Oj żebyś się nie zdziwił  :-)
Powiem tak: jest jeszcze równoległy Moto świat do tego który znamy z forum Toyoty  :-)

Pewnie nie klocki tylko układ hamulcowy, zmieniałem szwagrowi tarcze i klocki Dacia Dokker 1,5 dci i okazało się, ze są dwa rodzaje tarcz i klocków i on miał przy tym silniku i wersji step way te mniejsze
To i tak mało. Z autami Fr jest o tyle problem że nawet po Vinie często nie można trafić w część. Dochodzą wynalazki typu tarcze hamulcowe z łożyskami albo dwa silniki wycieraczek zamiast jednego , elektromechanika takich firm jak "Magneti szitelli" i niestety robi się nieprzyjemnie  :shock:

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #47 dnia: 21 Lutego 2023, 10:15:59 »
No prawda zamówiłem po VIN i przyszły te większe wymiary i musiałem odsyłać i brać ze sklepu bo auto rozebrane.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

pireus

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Lutego 2023, 10:17:05 »
"Magneti szitelli"
To teraz poczytaj sobie jakie koncerny samochodowe z całego świata się u nich zaopatrują i w co.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #49 dnia: 21 Lutego 2023, 10:33:39 »
Zresztą znam "ekstremistów" co posiadają po 10-15 aut praktycznie na każdą okazję.
Oj żebyś się nie zdziwił  :-)
Powiem tak: jest jeszcze równoległy Moto świat do tego który znamy z forum Toyoty  :-)

"a dla jakiej telewizji ten wywiad" cytując klasyka, "jak dla TVP to powiem pińcet" miałem, a co
3 lata temu kupiłem tarcze magneti marelli do auta żony, pierwsza klasa

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #50 dnia: 21 Lutego 2023, 10:53:17 »
a dla jakiej telewizji ten wywiad" cytując klasyka, "jak dla TVP to powiem pińcet" miałem, a co
3 lata temu kupiłem tarcze magneti marelli do auta żony, pierwsza klasa
Widzisz znowu ten problem czyli patrzysz na świat swoimi oczami więc jak chcesz to zapraszam do mnie zobaczysz coś innego.
Co do tarcz to odczucia z założenia jednego kompletu/pary są dla Ciebie miernikiem czy dana firma jest ok? Jak tak to współczuje szczególnie przy tarczach hamulcowych.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #51 dnia: 21 Lutego 2023, 11:02:59 »
Powiem tak: jest jeszcze równoległy Moto świat do tego który znamy z forum Toyoty
Podaj link, też się pośmieję ;)

Co do tarcz to odczucia z założenia jednego kompletu/pary są dla Ciebie miernikiem czy dana firma jest ok? Jak tak to współczuje szczególnie przy tarczach hamulcowych.
Może po prostu Krisman jest szczęściarzem, a Ty pechowcem ;)
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2023, 11:05:47 wysłana przez Markid »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 21 Lutego 2023, 11:04:23 »

Jak rozumiem, kolega ma zastrzeżenia do Adaptive Driving Beam Matrix, które posiada w swoim Maserati
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2023, 11:08:34 wysłana przez pireus »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #53 dnia: 21 Lutego 2023, 11:06:31 »
Tak swoimi oczami, w "równoległym świecie moto" komisy z ok 500 szt. aut. Można mieć?
Rozbawiło mnie Twoje określenie "rownoległy świat moto", zabrzmiało jak alternatywna rzeczywistość i teoria Dawida Deutsch'a
Więcej dystansu i luzu

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 21 Lutego 2023, 11:24:46 »
Podaj link, też się pośmieję
O jaki Ci link chodzi ? Czy Ty naprawdę myślisz że ktoś kto posiada 10aut pierwsze co robi to wkleja filmik na YT ?

Tak swoimi oczami, w "równoległym świecie moto" komisy z ok 500 szt. aut. Można mieć?
Rozbawiło mnie Twoje określenie "rownoległy świat moto", zabrzmiało jak alternatywna rzeczywistość i teoria Dawida Deutsch'a
Więcej dystansu i luzu

Ja Cię na poważnie zapraszam  :-)  Zobaczysz, przejedziesz się,  a jak dobrze trafisz to spotykamy się w szerszym gronie i pogadasz sobie o tym co ludzie kitrają w garażach  :-)

Co do dystansu i luzu to właśnie go posiadam bo widzę jak wielkie różnice są w podejściu do motoryzacji.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 21 Lutego 2023, 11:43:31 »
O jaki Ci link chodzi ? Czy Ty naprawdę myślisz że ktoś kto posiada 10aut pierwsze co robi to wkleja filmik na YT ?
Rzeczywiście, pewnie masz rację.
Teść syna - fan starszych MB - ma z 8 tych swoich ulubionych, a do tego jeszcze 2 traktory i żadnego filmiku do tej pory nie widziałem.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 21 Lutego 2023, 11:46:14 »
Preferują podziwianie na żywo.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #57 dnia: 21 Lutego 2023, 11:53:35 »
Rzeczywiście, pewnie masz rację.
Teść syna - fan starszych MB - ma z 8 tych swoich ulubionych, a do tego jeszcze 2 traktory i żadnego filmiku do tej pory nie widziałem.
Nie wiem za bardzo o co Ci chodzi ale nie należę do tych co muszą się pochwalić autem które posiadają tym bardziej że stale auta mam tylko 3sztuki. Reszta jak się trafi tak jest, długo się nie zastanawiam ani nie mędrkuje  :-) Zresztą i tak nikt by nie uwierzył z grona tradycjonalistów  :-)

Dlatego tak jak wspominałem na bazie zajawkowiczów i moich Moto ciągotek zająłem się zarabianiem na motoryzacji  :-)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 21 Lutego 2023, 11:57:00 »
Nie wiem za bardzo o co Ci chodzi
O nic. Forum tak działa, że jak ktoś coś napisze to ktoś inny odpowiada i się dalej kręci. ;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #59 dnia: 21 Lutego 2023, 11:59:29 »
Nie wiem za bardzo o co Ci chodzi
O nic. Forum tak działa, że jak ktoś coś napisze to ktoś inny odpowiada i się dalej kręci. ;)
A to spoko jak o to chodzi  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl