Autor Wątek: Jak myjecie i dbacie o swoje samochody?  (Przeczytany 10107 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Odp: Jak myjecie i dbacie o swoje samochody?
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Marca 2023, 18:58:07 »
Widziałem jakiś czas temu w gadżetach motoryzacyjnych na TVN Turbo ręcznik do samochodu. Przy odpowiedniej gramaturze wystarczy go położyć na lakier i przesunąć, również na elementach bocznych. Jeszcze nie przetestowałem, ale planuje kupić
Nie chodzi o gramaturę, tylko o splot.
Trzeba szukać ręczników z podwojnym/zakręconym splotem.
Najtańszy jaki kojarzę, to fireball pin towel, taki starcza na wyszuszenie średniego auta, najlepiej jeśli auto choć trochę jest zabezpieczone. Największą zaletą jest trwałość, dobrze piorąc, taki ręcznik wytrzymuje kilka lat (u mnie już ze 4-5 i nadal suszy) a niestety ten standardowy niebieski fluffy, po 2 latach mycia 2-3 aut raz w tygodniu, przestał wciągać wodę.
Ja jeszcze stosuję metodę spłukiwania wolnym strumieniem (tzw. suszenie wodą), plus z reguły zakamarki suszyłem kompresorem, bo w moim poprzednim aucie, gdy się tego nie zrobiło, to zostawały ślady wody pod lusterkami. Przy takim suszeniu, takim ręcznikiem na spokojnie obrobisz nieskończoną ilość aut, bo na wolnym powietrzu, jak myjesz auta jedno za drugim, to chciał nie chciał wychodzi z godzina pomiędzy suszeniem, to ten ręcznik z takiego pół suchego w godzinę jest suchutki.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Marca 2023, 19:02:09 »
Chodzi o to, żeby ludzie nie myli syfem.
Wystarczy szukać szamponów, które nie mają z tyłu żadnych piktogramów i taki szampon działa jak nawóz dla trawy. Oczywiście pod żadnym pozorem nie wolno tego robić w pobliżu rzek, jezior czy stawów.

Nie wszyscy myją syfem, ja generalnie myję samą wodą...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 21 Marca 2023, 19:30:24 »
Chodzi o to, żeby ludzie nie myli syfem.
Wystarczy szukać szamponów, które nie mają z tyłu żadnych piktogramów i taki szampon działa jak nawóz dla trawy. Oczywiście pod żadnym pozorem nie wolno tego robić w pobliżu rzek, jezior czy stawów.

Nie wszyscy myją syfem, ja generalnie myję samą wodą...
A ja generalnie nie pjam alkoholu, więc kary za jazdę po alkoholu nie są potrzebne.

Człowiek świadomy jak ty, powinien być świadomy, że ludzie świadomi, są mniejszością na świecie, a kary muszą być wymierzane przeciwko osobom nieświadomym.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Marca 2023, 22:29:02 »
Przy takim suszeniu, takim ręcznikiem na spokojnie obrobisz nieskończoną ilość aut, bo na wolnym powietrzu, jak myjesz auta jedno za drugim, to chciał nie chciał wychodzi z godzina pomiędzy suszeniem, to ten ręcznik z takiego pół suchego w godzinę jest suchutki
Ale ja chcę przetrzeć moje auto raz na tydzień, a nie otwierać myjnię:P

Dziś zamówiłem.cos z allegro z wysoką gramaturą. Trochę za późno o tym splocie napisałeś,.ale zobaczymy - może będzie ok

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 22 Marca 2023, 15:57:42 »
Człowiek świadomy jak ty, powinien być świadomy, że ludzie świadomi, są mniejszością na świecie, a kary muszą być wymierzane przeciwko osobom nieświadomym.

nie przypuszczalem ze mycie może być tak skomplikowane..

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #50 dnia: 22 Marca 2023, 16:26:21 »
A ja generalnie nie pjam alkoholu, więc kary za jazdę po alkoholu nie są potrzebne.

Jakby nie widać związku pomiędzy tym co ja napisałem a tym co Ty napisałeś...
Na pewno dobrze to przemyślałeś? ;)
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 22 Marca 2023, 17:21:32 »

nie przypuszczalem ze mycie może być tak skomplikowane..
Nie mycie, tylko fakt, że jakby wszyscy używali biodegradowalnych szamponów, to problemu by nie było, a tak to trafi się jakiś Janusz, który kupi sobie płyn do mycia wagonów kolejowych, tak mocny, że aż trawę wypala, ale będzie zadowolony, że samochód czyściutki, a to że syf wsiąka w ziemię, to już go nie interesuje.

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #52 dnia: 22 Marca 2023, 17:48:19 »
Nie mycie, tylko fakt, że jakby wszyscy używali biodegradowalnych szamponów, to problemu by nie było, a tak to trafi się jakiś Janusz, który kupi sobie płyn do mycia wagonów kolejowych, tak mocny, że aż trawę wypala, ale będzie zadowolony, że samochód czyściutki, a to że syf wsiąka w ziemię, to już go nie interesuje.
Tak było, nie zmyślam  :grin:

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 22 Marca 2023, 20:40:29 »
Kilka dni temu pojechałem do myjni automatycznej...
no to na pewno masz z tego jedną zaletę. Mycie podwozia... o ile wziąłeś taki program.

Rys koliste masz na całym aucie, a jeżeli pojechałeś z ceramiką (zakładam, że nie) to jest to tzw. mechaniczne usunięcie powłoki :)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #54 dnia: 22 Marca 2023, 21:33:04 »
Odpowiem tak: podwozie umyłem, a ravka to samochód. Jedni dbają o lakier, żeby lśnił się pięknie gdy będą go oglądać pod każdym kątem z bliska, a ja mam to w "miętkim". Jak dla mnie wygląda bardzo dobrze i jestem zadowolony. Może kiedyś zerknę na te "rysy koliste", bo jeszcze ich nie widziałem. Do grobu z nią się nie położę, a mam inne przyjemności w życiu niż detailing. A jeśli będę za jakiś czas ją sprzedawał, to znajdzie się kupiec, który będzie zadowolony zarówno ze stanu lakieru jak i ceny. A że temat "jak myjecie i dbacie o swoje samochody" to napisałem. Nie widzę sensu w komentowaniu tego.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #55 dnia: 22 Marca 2023, 22:50:35 »
Odpowiem tak: podwozie umyłem, a ravka to samochód. Jedni dbają o lakier, żeby lśnił się pięknie gdy będą go oglądać pod każdym kątem z bliska, a ja mam to w "miętkim". Jak dla mnie wygląda bardzo dobrze i jestem zadowolony. Może kiedyś zerknę na te "rysy koliste", bo jeszcze ich nie widziałem. Do grobu z nią się nie położę, a mam inne przyjemności w życiu niż detailing. A jeśli będę za jakiś czas ją sprzedawał, to znajdzie się kupiec, który będzie zadowolony zarówno ze stanu lakieru jak i ceny. A że temat "jak myjecie i dbacie o swoje samochody" to napisałem. Nie widzę sensu w komentowaniu tego.
Choć nie byłem ani razu z RAV na myjni automatycznej i nawet ją glinkowałem ostatnio więc chyba przynależę do tej strony od świrów, to masz bardzo zdrowe podejście. My jesteśmy takim specyficznym narodem, że spinamy się o wszystko, o najmniejsze rzeczy które nie mają wpływu na nasze życie. Chcesz jeden z drugim myć tak czy inaczej to to rób, ale nie róbmy z tego powodu dramatu.

Ostatnio w innym wątku był temat czym przetrzeć kamerę cofania, żeby nie zarysować, no ludzie  :grin: :grin: :grin:
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2023, 23:00:58 wysłana przez wpisdu »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #56 dnia: 23 Marca 2023, 06:30:35 »
Na marginesie, myłem ostatnio auto po zimie i zmieniłem koła.
Z tą rdzą u mnie, to ZERO dramatu. Nalot śladowy na staliwnych niemalowanych  elementach zawieszenia (norma) i tylko tyle po czwartej od wyprodukowania zimy.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #57 dnia: 23 Marca 2023, 13:07:08 »
tylko tyle po czwartej od wyprodukowania zimy
Pierwsza chyba się nie liczy, bo RAVka stała w salonie/na placu. ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #58 dnia: 23 Marca 2023, 13:25:28 »
...ponoć wtedy najszybciej ruda się pojawia ;)
Musiałem ją odnotować :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl