Autor Wątek: Gdzie gaśnica w CC  (Przeczytany 15236 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jaś Fasola

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II 2.0 '24
Gdzie gaśnica w CC
« dnia: 29 Marca 2023, 22:20:05 »
Wiem..wiem - temat wałkowany w każdym modelu i chyba w każdej marce - ale zadziwiający jest fakt, że mało który producent/importer rozwiązuje kwestię tego elementu w profesjonalny sposób - z tego co pamiętam, to jedynie w Maździe 3 miałem już zamocowaną gaśnicę w nowym aucie (porządny uchwyt pod fotelem pasażera).
Zatem może ktoś wprowadził u siebie godne polecenia rozwiązanie odnośnie montażu tego " niechcianego" wyposażenia - miejsce montażu, uchwyt (poza tymi na rzepy, bo w bagażniku mamy raczej plastikowo).       
CHR I 1.8 '18 Selection
Corolla Cross 2.0 '22 Style+Tech

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Gdzie gaśnica w CC
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marca 2023, 07:10:57 »
MB standardowo mocuje przed fotelem kierowcy, chyba że koliduje z dodatkowym wyposażeniem.
Teoretycznie powinna być w łatwo dostępnym miejscu. W praktyce gdzie by nie była to bez znaczenia. Jednokilogramową proszkową gaśnicą ugasisz nieduże zarzewie ognia. W praktyce to bezużyteczny gadżet.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Kwietnia 2023, 21:17:12 »
Zatem może ktoś wprowadził u siebie godne polecenia rozwiązanie odnośnie montażu tego " niechcianego" wyposażenia

Moje rozwiązanie jest niegodne polecenia, ale nie kombinowałem z uchwytem i miejscem na gaśnicę, tylko owinąłem ją szmatą, żeby się nie przemieszczała i nie stukała i wożę pod kołem dojazdowym. Szybki dostęp do niej mam nieco utrudniony, ale mam to w nosie, skoro producent nie zamontował jakiegoś uchwytu. Taki, jakikolwiek uchwyt to pestka dla producenta i żenujące, że olali to. Auto Corolla hatchback.
« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2023, 21:19:05 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Kwietnia 2023, 13:35:51 »
"gaśnica w miejscu łatwo dostępnym"
Polskie prawo nie definiuje miejsca w którym powinna być przechowywana samochodowa gaśnica.
Co zamyka dyskusję zarówno z diagnostą jak i przedstawicielem policji.
Miałem okazję siedzieć w symulatorze dachowania, osobiscie (też symulator) zaliczyłem ściane przy 20 km/h
Widziałem przeliczniki ile waży 1,5 l woda mineralna przy przeciążneniu w czasie kolizji.
Widziałem silnik z passata 150m dalej niż wrak auta.
Mam wyobraźnię i ja nie wożę kilogramowego metalowego gadżetu w kabinie pasażerskiej przyklejonego na rzepie.

Poza tym zawodowo ... 1 kg środka gaśniczego ... To dobre na pogrzeb peta.
....a jak chcesz spróbować gasić osobówkę to pożycz 6 kg z tira i daje ci jakieś 20% na powodzenie.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Kwietnia 2023, 13:38:46 »
Te 6kg to może się przydać jak za bardzo się rozpali…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Jaś Fasola

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II 2.0 '24
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Kwietnia 2023, 19:54:07 »
No dobrze - dajcie już spokój rozwiązaniu "godnemu polecenia" - a pozostańmy na umiejscowieniu gaśnicy w aucie w ogóle.   
Skoro w kabinie - raczej nie - pozostaje zatem bagażnik - ale tam też zupełnie nie mam pomysłu. Jakikolwiek uchwyt (pewny) wymagałby wiercenia w plastikach, z kolei umieszczenie jej pod podłogą bagażnika, też nie bardzo wchodzi w rachubę, bo nie wchodzi w żadną z wnęk z wytłoczce styropianowej i wystaje ponad (chyba, że w którejś wydłubać trochę styropianu na kształt gaśnicy aby tam weszła, najlepiej w miarę ciasno).
No masakra jakaś - na razie jeździ owinięta w szamcie w lewej wnęce bagażnika, ale z racji tej, że jest ona dość płytka i ma nieregularny kształt, trudno ten "pocisk" jakoś tam zablokować i mimo wszystko słyszę jak na zakrętach obija się o ścianki bagażnika.   
CHR I 1.8 '18 Selection
Corolla Cross 2.0 '22 Style+Tech

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Kwietnia 2023, 20:36:15 »
mimo wszystko słyszę jak na zakrętach obija się o ścianki bagażnika

Możesz dać więcej szmaty, albo unieruchomić ją kawałkami gąbki :-) masakra, masakra, zgadzam się :-(

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Kwietnia 2023, 21:53:04 »
Tylko zacytuję najświeższe zmiany z przepisów :
"Jeśli gaśnica nie jest odpowiednio zamocowana, to może stwarzać zagrożenie dla pasażerów, np. podczas nagłego hamowania czy wypadku. Nieodpowiednio przewożona gaśnica może skończyć się wystawieniem mandatu w wysokości do 200 zł. Podstawą wystawienia takiego mandatu jest używanie pojazdu w sposób zagrażający bezpieczeństwu osoby znajdującej się w pojeździe lub poza nim"

Brak gaśnicy w samochodzie lub niewiedza na temat tego, gdzie się ona znajduje (policjant nie będzie szukał gaśnicy podczas kontroli - jeśli kierowca nie będzie potrafił jej pokazać, policjant uzna, że w aucie jej nie ma), może skutkować grzywną w wysokości od 20 do nawet 3000 zł.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Kwietnia 2023, 20:52:03 »
Wożę koło dojazdowe w pokrowcu w bagażniku. Gaśnicę mam owiniętą szmatami pod kołem dojazdowym, też w pokrowcu. Czy, twoim zdaniem, stwarza to zagrożenie dla pasażerów? Zresztą to nie moja wina, że tak wożę gaśnicę, skoro brak jest jakiegokolwiek uchwytu, zgadza się? Mam wiercić gdzieś dziury w nowym aucie i montować jakiś zaczep na gaśnicę? To producent dał d**y. Przy odbiorze auta sprzedawca dał mi gaśnicę luzem, do ręki. Byłem tym zaskoczony i zniesmaczony :-(

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Kwietnia 2023, 20:54:56 »
Nie dziwię się temu. I homologacje taki pojazd dostał. A rzucają się (wiadomo kto) o masę / wagę konserwacji gdy podejmowane są tematy korozji.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Kwietnia 2023, 00:53:44 »
Idealne miejsce na gaśnicę - nie hałasuje, nie wypada i wpasowana jest dobrze:)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Kwietnia 2023, 10:22:00 »
Wcześniej czy później wypadnie i będzie szalała po bagażniku. Musiałbyś w tym miejscu ją czymś przymocować.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Kwietnia 2023, 12:14:21 »
Wcześniej czy później wypadnie i będzie szalała po bagażniku. Musiałbyś w tym miejscu ją czymś przymocować.
Na przyklad kropelką  :-P
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Kwietnia 2023, 12:16:47 »
Zrobiłem tak już 4500km i nie wypadła ani razu   - moim zdaniem dobre miejsce w niczym nie przeszkadza i na co dzień nie daje o sobie znać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Vito-drakula

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi, TCC
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Października 2023, 12:51:19 »
Ja wyciąłem dodatkowy otwór nożykiem w styropianie pod matą w bagażniku, pasuje jak ulał.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl