Autor Wątek: RAV4 idzie na sprzedaż.  (Przeczytany 26934 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 idzie na sprzedaż.
« Odpowiedź #90 dnia: 24 Kwietnia 2023, 16:42:33 »
...a ktoś tego nie wiedział?
Fakt, premium może być dużo  bardziej awaryjne, ale liczy się wykonanie, materiały, generalnie  jakość (szkoda, że coraz mniej jakość zespołów silnik/skrzynia).
Edit: Mnie niestety nie stać na takie prawdziwe auto premium, nie wydmuszki ze znaczkiem premium.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2023, 16:44:30 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #91 dnia: 24 Kwietnia 2023, 19:28:47 »
W temacie pieniążków to trzeba popytać u Lexusa o rabaty. W Toyocie za wiele się nie starguje, ale w czasie głupiej rozmowy telefonicznej ( pandemia) dostałem fest rabat na NX, który dopiero miał być wyprodukowany. Polecam Gdańsk. Jak pisałem specyficzna sytuacja rynkowa spowodowała, że NX mam po sprzedaży RAV-ki, którą wbiłem w koszty firmy, mam "za darmo".  Moja RAV-ka nie zdążyła za bardzo powisieć w ogłoszeniach i znalazła kupca. Parę dni.

Czy Lexus jest do szpanowania? Słaby ze mnie szpaner i może dla kogoś tak jest. Dla mnie nie. To jest przede wszystkim RAV-ka nad którą usiedli Japończycy i postanowili wszystko co najważniejsze poprawić. Łatwo jest skonfigurować droższą RAV-kę od podstawowych NX ale RAV-ki nadal nie będą miały klejonych, akustycznych szyb.
Można sobie posiedzieć na aliexpress pozamawiać maty wygłuszające na nadkola, do bagażnika, nawet folię na szyby dokupić, dokupić podświetlane przyciski drzwi itp ale co zrobić z aerodynamiką bryły, nieprecyzyjnym prowadzeniem? RAV-ka jest na autostradzie miotana przez boczne podmuchy wiatru jak łupina w sztorm. NX jest niewzruszony. Komfort, i precyzja prowadzenia są wtedy zwyczajnie nieporównywalne. Nic nie da wygłuszanie, skoro cały układ jezdny RAV-ki na autostradzie jest nieprecyzyjny, gumowaty i człowiek cały czas musi być czujny.

Cykl drobnostek, pierdółek poprawiających jakość obcowania z samochodem traktowana jako osobna anomalia- do zignorowania.  Bo da się żyć bez dotykowego oświetlenia LED, ale jak się zacznie wyliczać, że NX ma lampkę w schowku pasażera, w podłokietniku, na klapie bagażnika, haczyki na siatki, wykładzinę bagażnika zamiast rysującego się plastiku, jakośc obrazu z kamery cofania, która ma spryskiwacz, żeby nie latać i nie wycierać paluchem... tak można wymieniać i wymieniać pierdoły, które jako zbiór stanowią jednak wartość i tłumaczą trochę cenę. To nie jest głupie naklejenie znaczka Lexus i bezczelne wołanie wincyj piniondza za sam znaczek. Coś tam pracy jednak włożono.
RAV-ka jest na autostradzie miotana przez boczne podmuchy wiatru jak łupina w sztorm. NX jest niewzruszony. Komfort, i precyzja prowadzenia są wtedy zwyczajnie nieporównywalne. Nic nie da wygłuszanie, skoro cały układ jezdny RAV-ki na autostradzie jest nieprecyzyjny, gumowaty i człowiek cały czas musi być czujny.

Ja po prawie 20 tkm na zwykłej RAV4 narazie na autostradzie nie odczułem miotania bocznymi podmuchami wiatru. Może nie było takich podmuchów. Ale sądzę, że każdy pojazd nawet ciężarówka załadowana na full jest w stanie się poddać bocznym podmuchom wiatru a co dopiero LEXUS NH :).
Co do wygłuszania LEXUS NX to na stronach www są firmy które to robią a co dziwne są na to chętni właściciele pojazdów. Jednak akustyczne szyby w tym nie pomagają, a może jednak gabaryt pojazdu ma znaczenie i fizyki jednak nie da się oszukać ?
Co do układu jezdnego to faktycznie jak jeźdzę nawet nie muszę trzymać kierownicy samochód sam się prowadzi, tylko co dwie minuty trzeba pokazać, że się czuwa. Nie zauważyłem, żeby po autostradzie samochód prowadził się od prawego pasa do lewego.
Chyba w LEXUS NX to jednak wyłączyli dla bezpieczeństwa posiadaczy :).
Faktycznie w LEXUS to jest to coś - znaczek i nic więcej. A dodatki jak w innych markach, które były w standardzie jakieś 10 lat temu. Ot, taka prawda.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 24 Kwietnia 2023, 20:20:34 »
Faktycznie w LEXUS to jest to coś - znaczek i nic więcej. A dodatki jak w innych markach, które były w standardzie jakieś 10 lat temu. Ot, taka prawda.
:shock: A głupi klienci kupują go za worek pieniędzy  :shock: Pewnie chcą sobie ego podnieść. W Polsce to nie można się wychylać poza szereg, przez niektórych ustalony, bo zaraz można się spotkać z niemiłymi komentarzami.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2023, 20:25:55 wysłana przez pireus »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #93 dnia: 24 Kwietnia 2023, 20:29:11 »
Kupują dużo przyjemniej i lepiej wykonaną Toyotę, bez śmiesznych braków ze sprawdzonymi napędami, więc głupi to oni na pewno nie są. Są przywiązani do bezawaryjności w najlepszym wydaniu i też zamierzam zostać takim "głupcem" :)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #94 dnia: 24 Kwietnia 2023, 20:35:15 »
Na forum Lexusa sa wlasnie byli klienci BMW i Audi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #95 dnia: 24 Kwietnia 2023, 20:53:09 »
W Polsce to nie można się wychylać poza szereg, przez niektórych ustalony, bo zaraz można się spotkać z niemiłymi komentarzami.

Każdy z nas kupuje co chce i za ile chce (jeden ma za dużo to i nawet dwa worki wyda, inny jest skubigrosikiem i każdą złotówkę obraca dwa razy zanim wyda z własnej kieszeni). Ale argumenty, że jednym pojazdem się nie da jechać bo np. powyżej 90 km/h słychać opory powietrza a w innym już tak bo ma szyby dźwiękochłonne, właściwą aerodynamikę, super zabezpieczenie antykorozyjne podwozia (kolega marcin pokazuje jak to wygląda w rzeczywistości). Jeden przyzwyczaił sie do Skody inny do VW a jeszcze inny lubi Dacię lub Mercedesa i niech tak pozostanie. A ja wybrałem RAV4 bo mi się podoba i ma duży bagażnik do którego mogę włożyć bagażnik rowerowy. Poza tym czy w jednym samochodzie masz skórę w innym alcantarę lub materiał, plastik zwykły czy też plastik ale miły w dotyku. Jakie to ma znaczenie ? Właśnie chyba to własne ego :) Czy wymieniłbym na inny pojazd, może tak ale nie ma idealnych pojazdów. Jakby takie były to świat byłby ponury i nie mielibyśmy o czym pisać na tym forum :)

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 24 Kwietnia 2023, 20:56:44 »

Mi się nie chce toczyć wojenki, ale uj tam :) Z pewnością jakbym wczoraj kupił RAV-kę też bym nie widział jej wad. Byłaby najcudowniejsza, a inne marki to fanaberia. Chociaż nie, tak odklejony nigdy nie byłem :) Zawsze widziałem, że nowinki technologiczne pojawiają się jednak najpierw z samochodach klasy premium. Na przykład noktowizja w S-classe. Zastąpiona później systemami radarowymi, które z czasem się rozpowszechniły i "trafiły pod strzechy". Bo staniały :)

Tak głupio spytam. Czy któraś RAV- ka ma może- na ten przykład- czujniki, które nie pozwolą otworzyć drzwi, bo jakiś rowerzysta może się na nich rozkleić przejeżdżając zbyt blisko? Ile czasu musi upłynąć, by taka opcja trafiła do RAV- ki, później Corolli, a na końcu Yarisa?

Powierzchnia boczna RAV-ki i NX jest inaczej ukształtowana. Przyjrzyj się. Być może tu są ulokowane te dodatkowe litry w bagażniku RAV-ki, które powiększają żagiel? A swoje dokłada zupełnie inaczej zestrojony zawias. Sugeruję wziąć na jazdę próbną NX... albo nie, bo się okaże, że RAV-ka to jednak miotana w sztorm łupina, na co nie zwracałeś dotąd uwagi :)

Może nie wygląda, ale RAV-kę będę miło wspominał. Mieliśmy w rodzinie sporego kaca, na szczęście NX nie okazał się tylko głupim, a droższym znaczkiem, bo bym miał przekichane :)

« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2023, 21:23:41 wysłana przez antyrama »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #97 dnia: 24 Kwietnia 2023, 22:16:29 »
Toyota to niemal najtańszy samochód. Taki PKS, tylko niższy i bez czekania na przystanku. Myślę dostajesz tyle ile zapłaciłeś, choć w niektórych aspektach może i znacznie więcej. Co do układu kierowniczego to w Camry jest podobnie, więc się zgadzam.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #98 dnia: 24 Kwietnia 2023, 22:43:35 »
Toyota to niemal najtańszy samochód. Taki PKS, tylko niższy i bez czekania na przystanku. Myślę dostajesz tyle ile zapłaciłeś, choć w niektórych aspektach może i znacznie więcej. Co do układu kierowniczego to w Camry jest podobnie, więc się zgadzam.

Z tym niemal najtańszym to trochę przesadziłeś, ale fakt,.że jak się weźmie pod uwagę niską utratę wartości po kilku latach (piszę o "normalnych" czasach), niskie spalanie i mało wydatków serwisowych, to faktycznie może wyjść najtaniej

pireus

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 25 Kwietnia 2023, 09:18:08 »
Z tym niemal najtańszym to trochę przesadziłeś,
Oj lubisz się dowartościować  :grin: RAV 4 to fajny samochód, można nim na grzyby i na ryby pojechać, niezawodny i mało pali. Najpopularniejszy samochód amerykańskiego emeryta. :grin:

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #100 dnia: 25 Kwietnia 2023, 09:35:30 »
Najpopularniejszy samochód amerykańskiego emeryta.
Chyba jednak bardziej auto dla młodych ludzi (wersje z wyglądu bardziej terenowe) i gospodyń domowych ;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 25 Kwietnia 2023, 10:45:42 »
Chyba jednak bardziej auto dla młodych ludzi
W USA widocznie jest inna grupa docelowa tego auta. Bo samochód tani, prosty i niezawodny.

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #102 dnia: 25 Kwietnia 2023, 12:20:32 »
Chyba jednak masz rację z tymi emerytami, a ja z kobietami:
https://motorandwheels.com/toyota-rav4-statistics-facts/
Przeciętny wiek kupujących to 57 lat, a większość kupujących to kobiety. ;)
Złe wnioski wyciągnąłem z obserwacji dziesiątek filmików na YT na temat RAV4 - większość z nich była kręcona przez młodych facetów - pewnie tych starszych mniej kręci kręcenie ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #103 dnia: 25 Kwietnia 2023, 12:58:41 »
...ci starsi kupują tym młodszym w prezencie. I wszyscy zadowoleni

pireus

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 25 Kwietnia 2023, 13:15:51 »
Przeciętny wiek kupujących to 57 lat