Autor Wątek: Auris 1.4 D4D problem z dpf  (Przeczytany 11366 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Auris 1.4 D4D problem z dpf
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Kwietnia 2023, 21:08:15 »
Pytanie było proste lecz widzę nikt normalnej odpowiedzi nie udzieli.
Problem rozwiązany, okazała się blachostka. Gdyby ktoś chciał poznać rozwiązanie. Podam priv.

Grubo poleciałeś tym zdaniem po bandzie. Pomimo konkretnych udzielonych rad tak się teraz wypinasz na forumowiczów?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Kwietnia 2023, 21:40:05 »
Gdyby ktoś chciał poznać rozwiązanie.

To nie jest zgodne z ideą tego i innych for.  Kolejny kolega, wiem ale nie powiem. No chyba, że zmieniasz auto i ponownie nie zapukasz tu. Zagadka nie była prosta, sam zobacz jak na początku to opisałeś. Teraz tak piszesz przez pryzmat pierdoły tylko, o której już wiesz. No i z czystym sumieniem napisz, tu wasza pisanina nie naprowadziła mnie na odpowiedni tok myślenia/działania.

Jakiś czujnik, zmarkowany przez panów od turbo. Różnica ciśnień. Albo źle poskładałeś DPF-a.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2023, 21:43:17 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline malywmw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Kwietnia 2023, 20:33:06 »
Gdyby ktoś chciał poznać rozwiązanie.

To nie jest zgodne z ideą tego i innych for.  Kolejny kolega, wiem ale nie powiem. No chyba, że zmieniasz auto i ponownie nie zapukasz tu. Zagadka nie była prosta, sam zobacz jak na początku to opisałeś. Teraz tak piszesz przez pryzmat pierdoły tylko, o której już wiesz. No i z czystym sumieniem napisz, tu wasza pisanina nie naprowadziła mnie na odpowiedni tok myślenia/działania.

Jakiś czujnik, zmarkowany przez panów od turbo. Różnica ciśnień. Albo źle poskładałeś DPF-a.
Z czystym sumieniem pisze że ani jeden z was nie zalecił obejrzenia filtra fizycznie. Jak nie krytykowanie wypalania na 3 tys, co powiedział mi mechanik z ASO toyoty że tak można, to po szukanie bledow w komputerze i podpinanie czujników gdzie wszytskie odczyty były prawidłowe. Więc tak z czystym sumieniem mogę powiedzieć że ani jeden post nie naprowadził mnie na rozwiązanie problemu.
Pozdrawiam.
Ps. Nie jest tak że nie powiem. Proszę bardzo, wina było mechaniczne uszkodzenie wnętrza filtra

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Kwietnia 2023, 10:57:47 »
Największa bzdura trzymanie obrotów 3000/min. w celu wypalenia DPF-a w  Toyotach. Podobnie, że należy od czasu do czasu "przegonić" auto w trasie z obrotami nawet większymi, aby profilaktycznie wypalić DPF-a. Też mnie karmiono takimi opowieściami w ASO do czasu, aż z Centrali Toyota Polska otrzymałem konkretne wykresy o przebiegu procesu wypalania DPF-a. Następnie odpłatnie zleciłem ASO testy z udziałem oryginalnego testeru Toyoty i w mojej obecności w trasie sprawdzaliśmy kiedy i w jakich okolicznościach następuje rozpoczęcie i zakończenie procesu wypalania DPF-a. Wnioski z tego testu były takie:
1) żadne "przeganianie" auta z obrotami 3000/min. i więcej w celu profilaktycznego wypalenia DPF-a nie wymusiło rozpoczęcie takiego procesu; o jego rozpoczęciu decydował wyłącznie sterownik silnika; oczywiście nie dotyczy to sytuacji wymuszonego wypalania DPF-a, gdy filtr jest tak zapchany, że sterownik nie potrafi włączyć procedury wypalania filtra, samochód wchodzi w tryb awaryjny i należy wymusić tę procedurę sztucznie za pomocą testera;
2) gdy sterownik silnika uruchomił wypalanie DPF-a, wystarczyły obroty 2100-2300/min. i spokojna, równomierna jazda na IV biegu przez ok. 10 - 20 km.; w testerze doskonale było widać początek i koniec wypalania DPF-a.                     

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Kwietnia 2023, 10:59:07 »
wypalania na 3 tys, co powiedział mi mechanik z ASO toyoty

Przy 3000 i powyżej w 1.4 D4D na sterowniku boscha nie ma dotrysku post injection.  Przekaż mu niech doczyta.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Kwietnia 2023, 07:29:36 »
Ps. Nie jest tak że nie powiem. Proszę bardzo, wina było mechaniczne uszkodzenie wnętrza filtra
Naprawiłeś DPF, wyrzuciłeś go i zamontowałeś emulator, kupiłeś oryginalny nowy, kupiłeś używany oryginalny, kupiłeś nowy nieoryginalny, kupiłeś używany nieoryginalny?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Kwietnia 2023, 14:15:33 »
mechaniczne uszkodzenie wnętrza filtra

sam wyciągałem dpfa do prania i sam montowałem więc więc że filtr jest cały w środku

Kolego, a to jest wyjaśnienie dla nas. :shock:  :-P  Zanim popędziłeś na forum, powinieneś sprawdzić po sobie. Dlatego można piłeczkę odbić.  :-)

Jedni cierpią bo piszą i nikt im nie odpowiada, inni na odwyrtkę cierpią bo za wiele inni piszą. Kolego, z czystym sumieniem za kolegów Ci zaświadczę, wszyscy mieli chęci dobre i próbowali trafić w sedno. Ty zaś zbyt wcześnie i bezpodstawnie się oburzyłeś, a zbiegło się to z tym jak już wiedziałeś. Zamiast normal napisać, pany to tylko to i to, to Ty napisałeś a s....m na was i pupa. Czy takie sytuacje pomogą tu angażować się w czyjeś problemy, chyba nie. A potem będą właśnie lamenty kolejnych problemowych, na tym forum nikt nowym nie odpowiada. To wszystko wzmaga właśnie dzięki takim zachowaniem jak Twe. Forum Ci jest wdzięczne jak nic. Przyszedł, zapytał, sam spsocił, a na koniec błoto poleciało.  :-(

Do administracji, ten temat cały jest do kosza. Raz to powód problemu i jego przyczyna, a dwa przykład autora i złego przykładu dla całego forum. No chyba, że zmienić tytuł na " Nowi tak nie działajcie", jako douczanie wstępne w kontrze do, nikt nie odpowiada.  :cool:

1) żadne "przeganianie" auta z obrotami 3000/min. i więcej w celu profilaktycznego wypalenia DPF-a nie wymusiło rozpoczęcie takiego procesu;

Jazda trasą, większe RPM, jest sytuacją kiedy nie przybywa, a coś ubywa z DPF bez konieczności wywoływania akcji, to tak w kontrze do miasta (samoczynnie). Oczywiście w mniejszej skali, niż po uruchomieniu wypalania. W takich warunkach proces jeśli już wypalanie się zacznie, przebiega lepiej, bo warunki są lepsze niż w mieście, korkach. Taki był cel tych DPF, w mieście zbierać, na trasie puszczać bąki. No i jeszcze jedno, więcej osób latających trasy, ma mniejsze problemy s DPF-ami. 

« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2023, 14:30:26 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl