Autor Wątek: Komputer nie pamięta czujników w oponach  (Przeczytany 13842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
Komputer nie pamięta czujników w oponach
« dnia: 12 Kwietnia 2023, 18:17:59 »
Kupując Toyotę zaproponowano mi komplet kól "zimowych" (czyli z zimowymi oponami), na co przystałem. Wziąłem (jakaś niby zniżka) żeby:
1. Nie musieć katować felg i rantów opon u wulkanizatora,
2. Nie musieć jeździć do serwisu na wymianę (sam sobie zmieniam).
Nie przewidziałem jednego - komputer zapomina chyba zdjęte koła bo ilekroć na jesieni i na wiosnę założę drugie, świeci kontrolka ciśnienia w oponach i nie da się tego ustawić jak podaje instrukcja.
Czy ktoś zna jak to zrobić żeby nie musieć znów jechać do serwisu?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Komputer nie pamięta czujników w oponach
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Kwietnia 2023, 20:31:09 »
Musisz mieć "wgrane" dwa komplety przez aso, lub serwis dysponujący odpowiednim czytnikiem, dopiero wtedy możesz sam przełączać i to też nie tak hop siup ;) ale zabawa w kompie, Jeśli Ci sprzedali i nie wgrali to jedź by poprawili.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwietnia 2023, 21:58:45 »
Rok temu załapały (letnie po zimie). Z trudem bo klikając wg instrukcji nic się nie działo. Ale po wyłączeniu i włączeniu zapłonu załapało.
Istnieje jakaś apa na komórkę, która przez urządzenie pod OBD2 pokazuje ciśnienie w oponach CHR-ki. Zastanawia mnie czemu Toyociarze tak skąpią nam dogodności że ograniczają informację (kontrolka "ciśnienia w oponach") do pantofelkowej informacji zero-jedynkowej pt "coś nie tak z ciśnieniem", która jednakowo reaguje na każdy z poniższych przypadków a więc może oznaczać:

- złe ciśnienie w oponie 1
- złe ciśnienie w oponie 2
- złe ciśnienie w oponie 3
- złe ciśnienie w oponie 4
- brak (zarejestrowanej) opony 1
- brak (zarejestrowanej) opony 2
- brak (zarejestrowanej) opony 3
- brak (zarejestrowanej) opony 4
- inny błąd (znając życie dodałem od siebie)

A przecież konkretną informację komputer zdaje się ma.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwietnia 2023, 22:17:19 »
Jest troche inaczej przynajmniej w Auris ale dotyczy to chyba innych Toyot również:

Świeci ciągle - problem z ciśnieniem w kole (kołach)

Miga około minuty a następnie święci ciągle - problem komunikacji z czujnikiem (czujnikami)

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwietnia 2023, 12:41:14 »
No to u mnie jest ten problem komunikacji bo najpierw miga potem świeci. Jestem zmuszony jeździć bez czujników. Będę w serwisie w innej sprawie to zobaczę co zaproponują. Poprzednio chcieli mi urwać kasy ale zaprotestowałem bo zapłaciłem za 2 komplety kół oba wgrane w komputer.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwietnia 2023, 13:04:05 »
A kalibrację czujników zrobiłeś w nowym zestawie  przed przełączeniem kompletu kół?
Ten system generalnie jest beznadziejny, sam tej wiosny walczyłem zanim zaskoczył (podczas jazdy gdy zatrzymałem się na światłach po którejś tam próbie zadkoczył podczas jazdy ikona zniknęła)

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwietnia 2023, 14:44:32 »
A kalibrację czujników zrobiłeś w nowym zestawie  przed przełączeniem kompletu kół?
Ten system generalnie jest beznadziejny, sam tej wiosny walczyłem zanim zaskoczył (podczas jazdy gdy zatrzymałem się na światłach po którejś tam próbie zadkoczył podczas jazdy ikona zniknęła)

Nie wiem co rozumiesz przez "kalibrację" - po prostu zmieniłem koła i ustawiłem nowe klikając Ustawienia pojazdu > Konfiguracja > Ustaw (przytrzymać). Jak pisałem, było to rok temu i załapał po jakimś czasie - zapłon był wyłączany i po kolejnym włączeniu zapłonu załapało, choć jaką mam pewność że to w ogóle działa skoro nie pokazuje żadnych szczegółów? Równie dobrze może po prostu zgasło na dobre i gdyby mi schodziło powietrze, nic by się nie zadziało? Sprawdzać nie będę bo szkoda mi azotu, który mam w oponach.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwietnia 2023, 14:52:26 »
Apropos ciśnienia w oponach - 1 listopadzie (już było ok 1 stopnia C) podczas przeglądu gwarancyjnego dopompowali mi ciśnienie w oponach zimowych - miałem wg kompresora (na wyposażeniu) 2.3 a dopompowali do 2.4 z czego wysnulem wniosek, że mój kompresor zawyża o 0.1. Letnie opony dopompowałem więc do 2.4 zamiast 2.3.
Mam wątpliwości czy mam prawidłowe ciśnienie a jadę w trasę. Jak się ociepli, pewnie jeszcze ciśnienie wzrośnie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Kwietnia 2023, 15:04:50 »
Powinno się przy zmianie kompletu na drugi w ustawieniach, na nowo  "zatwierdzić" ciśnienie kół.
Ja w ravce tak zrobiłem i zagadało wreszcie.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Kwietnia 2023, 15:15:29 »
Kontrolka gaśnie tylko wtedy kiedy jest komunikacja z czujnikami i kiedy jest właściwe ciśnienie w ogumieniu. Co do zmiany ciśnienia w ogumieniu w funkcji temperatury to można przyjąć 0.1 bar na każde 10 st.C.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Kwietnia 2023, 16:57:45 »
Sprawdzać nie będę bo szkoda mi azotu, który mam w oponach.
A po co ten azot jeśli można spytać ? Na dopompowanie też będziesz jeździł tam gdzie mają azot i tracił czas, czy dopompujesz powietrzem ? A jak zamierzasz sprawdzać ciśnienie jeżeli Ci szkoda azotu?
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2023, 17:00:29 wysłana przez pireus »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Kwietnia 2023, 18:00:45 »
...w jakiejś stacji aprawnie zadziałał marketing ;)

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Kwietnia 2023, 20:27:10 »
Sprawdzać nie będę bo szkoda mi azotu, który mam w oponach.
A po co ten azot jeśli można spytać ? Na dopompowanie też będziesz jeździł tam gdzie mają azot i tracił czas, czy dopompujesz powietrzem ? A jak zamierzasz sprawdzać ciśnienie jeżeli Ci szkoda azotu?
Nie pytaj, plizz, bo zaczniesz kolejną dyskusję o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą  :grin:

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Kwietnia 2023, 22:43:02 »
A po co ten azot jeśli można spytać ? Na dopompowanie też będziesz jeździł tam gdzie mają azot i tracił czas, czy dopompujesz powietrzem ?
Azot nie wchodzi w reakcje z gumą, powietrze ma ok 20% tlenu, który sprawia, że gumy parcieją i rozsypują się przedwcześnie. Mało jeżdżę więc stanie się to zanim je zedrę.
Cytuj (zaznaczone)
A jak zamierzasz sprawdzać ciśnienie jeżeli Ci szkoda azotu?
Tyle co schodzi przy mierzeniu i nawet dopompowaniu to pestka. Wszak gdy zalożono opony na obręcze było tam powietrze bo w próżni tego nie czynili. Wychodzi, że ok 10% gazu w moich oponach to tlen (1/2.3)*(20/100).

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Kwietnia 2023, 22:45:43 »
Powinno się przy zmianie kompletu na drugi w ustawieniach, na nowo  "zatwierdzić" ciśnienie kół.
Ja w ravce tak zrobiłem i zagadało wreszcie.

Jakem napisał wyżej, uczyniłem to i to po wielokroć - bezskutecznie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl