Autor Wątek: Komputer nie pamięta czujników w oponach  (Przeczytany 13854 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Komputer nie pamięta czujników w oponach
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Października 2024, 07:25:17 »
Miałem to samo w rav4. Najgorzej działający system tpms jaki miałem w aucie, zarówno w sygnalizacji jak i przełączaniu.
Teraz to już ponoć poprawiono w niektórych modelach.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Października 2024, 08:27:30 »
a ja mam coś teraz w TS'23. Podjechalem pod jakis goowniany kompresor na BP. "Nie mogl" dopompowac,  pokazywal 0,9 i mniej, choc w oponie bylo 2,0, warczy, syczy i nie stabilizuje. No nic, rezygnuje, wsiadam, a tu kokpit alarmuje "natychmiast sprawdz opone...", i pokazue 3,6. Hmm, jakos to pedzikiem zredukowalem, do 2,4. Ale kokpit nadal sie domaga: "natychmiast sprawdz opone ..." i jezdze tak z tym juz kilka dni. Jak mu wytlumaczyc, ze sprawdzilem i zeby sie zamnkal? A moze opona do wymiany, skoro zaliczyla cisnienie 3,6 przez 3 minuty na postoju?

Offline Toreider

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota CHR 1,8
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Października 2024, 12:46:46 »
Wejdź w ustawienia ciśnienia opon i wciśnij „ Rest „ powinno zadziałać

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Października 2024, 16:06:07 »
Podziękował. Nigdy bym nie przypuszczal ze trzeba sie przebijac przez tyle menu i ustawiac/zatwierdzac wartosci cisnienia, zamiast po prostu skasowac ostrzezenie.

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Października 2024, 17:38:06 »
Witam. U mnie przypadek skrajnie odwrotny. Do mojej CH-R I w wersji comfort z 2023 r. dokupiłem używane koła z czujnikami od starszej wersji. Dzisiaj przełożyłem komplet z zimówkami z myślą, że trzeba będzie podjechać do ASO w celu wgrania czujników. Zaskoczenie całkowite. Kontrolka nie zaświeciła się. Zaraz po założeniu ciśnienie w kołach od 1,9 do 2,0. Przy takim ciśnieniu powinno działać przy zarejestrowanych czujnikach. Dopompowałem do 2,3 i też nic. Pan w ASO zdziwiony. Zapisał i mają to sprawdzać przy I przeglądzie za tydzień.

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Października 2024, 21:16:15 »
Hura. Dziś, po upływie ponad doby od przełożenia kół kontrola się obudziła mrugając ochoczo pomarańczowym oczkiem. Myślałem już, że system jest uwalony. Teraz trzeba pojechać do ASO i czekać na następne niespodzianki. Tak na marginesie: sąsiad z garażu obok strasznie zdziwiony, że toyota pokazuje tylko kontrolkę. Jego kia wyświetla informacje o ciśnieniu w każdym kole.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Października 2024, 22:26:22 »
mozesz widziec cisnienie w kazdym kole, na prawym lub lewym zegarze. Musisz to wygmerac w menu. Wdus i przytrzymaj OK, strzalka w prawo lub w lewo, potem w gore lub w dol, az dojdziesz. Niewazne jak zaczniesz, wazne jak skonczysz.

Offline Czlw

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 1.8 2024
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Października 2024, 01:22:40 »
Również poznałem ten problem z czujnikami… kupiłem C-HR 2024, mam, ku rzeczy, pokazywane ciśnienie na każdym kole osobnie. Kupiłem nowe opony zimowe, założyłem na nowe felgi, do tego 4 nowe czujniki ciśnienia…. Postawiłem nowe kola na auto – czujniki nie działają, lampka świeci się na czerwono… Myślałem jechać na ASO… ale przeczytałem uważnie jak się programuje czujniki i kupiłem programator. Są kilka możliwości: zaprogramować nowe czujniki na stare kody, które już są wpisane do komputera pokładowego, lub, jak ja zrobiłem: zaprogramowałem nowe czujniki TMPS kodem Toyota na częstotliwości 433MHz, potem przeskanowałem nowe koła i wpisałem ID-kody nowych czujników do komputera pokładowego przez tzw. złącze diagnostyczne OBD2. Jestem zadowolony jak słoń – miałem w du*ie to ASO, a programować każdego razu po zmianie opon musimy ponownie, bo jest komórka pamięci w komputerze pokładowym w którą są zapisywane bieżące ID kody czujników do odczytania. Odpowiednio, jak zmieniają się czujniki na inne - komputer nie rozpoznaje nowe czujniki dopóki nowe ID nie są zapisane do komputera. Może czego i nie wiem, ale wg mnie tak to wygląda. Po wpisaniu nowych ID, nowe czujniki rozpoznawane są odrazu i wszystko jest ok, widzę ciśnienie na każdym kole.
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2024, 01:25:15 wysłana przez Czlw »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #38 dnia: 30 Października 2024, 06:22:22 »
...nie wiesz, nie wiesz wszystkiego.
W pamięci można zaprogramować dwa komplety czujników i później samemu je przełączać. Nie trzeba przy każdej zmianie kodować na nowo.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Października 2024, 08:43:46 »
Tak to jest jak się instrukcji nie czyta….
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Października 2024, 08:51:36 »
@topoll Ty tak na serio? Człowiek zadał sobie trud, pomyślał, pokombinował i rozwiazal problem po swojemu zamiast jak większość użytkowników aut rozłożyć ręce i biec do ASO a Ty zamiast mu pogratulować wypisujesz coś o nieczytaniu instrukcji???

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Października 2024, 08:59:47 »
Tak. Bo to jak jazda ze Szczecina do Świnoujścia przez Przemyśl. Do tego nadal nie wie, że może zakodować dwa komplety kół i zmieniać bez potrzeby kodowania. Doskonały przykład działania „na pałę”. Napracował się, poniósł koszty a temat załatwił połowicznie. Work smart not hard. Jak mawiają niekiedy angielskojęzyczni…

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 30 Października 2024, 09:13:39 »
A w instrukcji jest napisane jak zakodować w komputerze drugi komplet nowych czujników? Można to zrobić bez dodatkowych urządzeń?

Offline topoll

• Toyot Spamer
Komputer nie pamięta czujników w oponach
« Odpowiedź #43 dnia: 30 Października 2024, 09:19:59 »
Ale jest wyjaśnione, że kodujesz 2 komplety kół, i już zamiast objazdu przez Przemyśl masz wybór czy jedziesz tunelem czy przez prom. Czy robisz samemu i drugi komplet kodujesz sam czy robi Ci to ASO/wulkanizator.
Popieram samodzielne działania ale dobrze przygotowane a nie na pałę. Czasem działając na pałę można sobie nieźle w samochodzie namieszać, do unieruchomienia włącznie.  Oczywiście nie w tym konkretnym przypadku, jednak dlatego najpierw sprawdzam jak działa to, w czym mieszam i co mogę zepsuć i jak zrobić aby zrobić a nie zepsuć. A jak nie jestem pewien to sprawdzam i dopytuję innych.
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2024, 09:27:40 wysłana przez topoll »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 30 Października 2024, 09:38:00 »
Czyli czytasz, pytasz, rozmyślasz po czym finalnie jedziesz do ASO czy wulkanizatora żeby za konkretne pieniądze, które musisz wyjąć z portfela zaprogramował Ci czujniki. It's better to Do It Yourself jak mawiają Anglicy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl