Autor Wątek: Kolizja - Szkoda całkowita czy naprawa - co lepiej?  (Przeczytany 17526 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
Kolizja - Szkoda całkowita czy naprawa - co lepiej?
« dnia: 04 Maja 2023, 23:29:52 »
Cześć po długiej przerwie. Jestem jeszcze na urlopie, ale z białym niemieckim suvem z napisem na B...
Rozbilem rav na Słowacji. Wpadłem do wykopu na moście...1-1.5m w dół... Pal licho jak się to stało. Zwalam na złe oznaczenie drogi, bo było ciężko złapać gdzie jechać, a jak zauważyłem, było już za późno i leciałem już na żwirze jak na lodzie.

Zniszczenia:
Rozbity przod, uszkodzony grill, zderzak, radar, osłony od dołu. Chłodnica całą. Reflektory porysowane, maska wygięta, silnik odpala, brak błędów, jeździ nawet, błotniki wyskoczyły z zaczepów, poduszki nie wystrzeliły - mini prędkość była, pasy zablokowane (3 z 5 na pewno), samochód zawisł na podwoziu, uszkodzone wszystkie osłony od dołu, wygięty 1 tłumik (wzdłużny), zbiornik paliwa zgnieciony, chyba progi przerysowane, drzwi kierowcy porysowane z dołu (nie szło otworzyć), może trwałe kokpit porysowany (ciężko było się uwolnić jak auto wbiło przodem w dół). Brak wycieków, osłony termiczne pogięte, tylna oś nie ruszona. Za to przednia mogła dostać duże obciążenie (przy upadku), choć jadąc na lawetę nic nie czułem.

Auto 4x2 comfort + style 2022, 42kkm

Lecę z tym z AC. Hestia. Zastanawiam się co mnie czeka. Czy takie coś ASO robi dobrze, czy wyjdzie całka? Co lepiej dla mnie? W planie było by auta używać nawet +10 lat. Dylemat naprawiać, pozbyć się o kupić nowe? Rzeczoznawca w przyszłym tygodniu, czy brać kogoś dodatkowo? Trudne sprawy.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Kolizja - Szkoda całkowita czy naprawa - co lepiej?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Maja 2023, 07:38:18 »
No nie zazdroszczę przygody... Co do pytań - decyzja o naprawie czy szkodzie całkowitej nie należy do Ciebie. Ewentualnie jak wycena będzie na pograniczu tych 75%, można kombinować w jedną lub w drugą stronę. Lepsza byłaby naprawa, bo przy szkodzie wypłacą Ci kwotę pomniejszona o wartość wraku i będziesz musiał się z tym bujać...
ASO raczej powinno to ogarnąć i według mnie nie ma sensu wymieniać auta z tego powodu, tym bardziej, że po takim wypadku musiałbyś znacznie obniżyć cenę

PS: też miałem incydent w majówkę, ale w porównaniu z Twoim to nic... Facet wjechał mi w korku w bagażnik na haku, ale dzięki temu, że ten bagażnik tam miałem, auto nietknięte. Jakby ktoś się zastanawiał - rowerek 20" mieści się bez rozkręcania na stojąco w bagażniku ravki :P

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Maja 2023, 08:24:56 »
No przykre uczucie. Ja rok temu stałem i patrzyłem, jak mi grad kasuje samochód. :embarassed:
Co do naprawy, to technicznie pewnie nie będzie trudna, tylko ile czasu zajmie organizacja wszystkich części?
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2023, 08:26:47 wysłana przez surrender »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Maja 2023, 09:11:39 »
Sądzę, że ubezpieczyciel zrobi "całkę" niestety. Współczuję. 
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Maja 2023, 09:17:03 »
Współczuję zdarzenia, stresu i wszystkiego co się z tym wiąże. Co do pytania, to podzielam zdanie kolegi firka, że lepsza naprawa, bo z tego co byś dostał za całkowitą szkodę nie kupisz teraz auta, a przynajmniej nie takie. Ja na szczęście nie miałem przygód w majówkę...auto stało w garażu.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline kenjisan

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Verso, Q5
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Maja 2023, 10:19:53 »
Słabo, współczuję.

Co do ubezpieczenia, teoria o szkodzie całkowitej z AC to 70% wartości auta. Oczywiście, to jest ubezpieczenie dobrowolne i możesz mieć inny procent w OWU ale bliski tym 70%. Dla OC będzie 100% bo to reguluje ustawa.

Czy rzeczoznawca z TU zrobi całkę? Można tylko gdybać ale ja strzelam, że nie. Tylko wtedy dostaniesz straszny ochłap na naprawę.

Druga opcja to ASO/dobry warsztat który rozliczy się bezgotówkowo. Dobrze jak byś miał kogoś znajomego. Wtedy można nieco ponegocjować, kiedy ocenią koszt naprawy na bliski tym 70 procentom. Będziesz miał możliwość zdecydować - całka czy naprawiasz.

Co bym zrobił teraz? Czekając na rzeczoznawcę TU, poszukałbym jednak poleconego warsztatu/ASO. Niech najpierw obejrzą.

Piszę z doświadczenia z całki kilka lat temu, kilku innych wymuszonych kontaktów z TU... i kilkuletniej pracy z agentami. Sprzedaje im moje oprogramowanie ;)

Miała być Rav4 V Selection Hybrid FWD... jest Q5
Zam. 22.07.22, Mapka 29.05.23, Produkcja w toku 26.06.23, Opuścił fabrykę 03.07.23...

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Maja 2023, 10:22:59 »
Poczekaj na wycenę ubezpieczyciela i najważniejsze co powiedzą Ci w serwisie. Nie podejmuj na gorąco decyzji.
Z jednej strony pozbyć się rozbitego i kupić nowe auto jest najlepszym rozwiązaniem, ale biorąc pod uwagę co się dzieje na rynku może wyjdzie opłacalniej go naprawić.
Po naprawie, zawsze możesz wrócić do pomysłu wymiany auta, a wtedy masz czas na klienta, który nie będzie obniżać ceny za każdą rysę. Oczywiście wcześniej zamawiając auto ;).
Najważniejsze, że nic Tobie/Wam się nie stało. Powodzenia.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Maja 2023, 14:18:03 »
No przykre uczucie. Ja rok temu stałem i patrzyłem, jak mi grad kasuje samochód. :embarassed:
Co do naprawy, to technicznie pewnie nie będzie trudna, tylko ile czasu zajmie organizacja wszystkich części?
Zamiast się przyglądać, trzeba było na szybko kołdrą nakryć.
Kask rowerowy na głowę i jazda :)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Maja 2023, 14:32:01 »
Zamiast się przyglądać, trzeba było na szybko kołdrą nakryć.
Kask rowerowy na głowę i jazda :)
Trochę się dłużyło ;), ale trwało to ze 3-4 minuty. Bez przygotowania nie ma szans zareagować.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Maja 2023, 14:54:45 »
Coś wiem na ten temat. Człowiek stoi i patrzy i nie wierzy. Lub ma nadzieję, że za chwilę przestanie, albo może ten grad nie taki znowu wielki i nie narobi szkód.  Albo reakcją jest próba schowania się pod drzewo które i tak nie ochroni przy gradzie wielkości piłek pingpongowych lub tenisowych. A w pewnym momencie zaczyna być już wszystko jedno bo i tak z karoserii ruina.
https://www.youtube.com/watch?v=fkPZaNdxkw0

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Maja 2023, 15:25:55 »
Człowiek stoi i patrzy i nie wierzy. Lub ma nadzieję, że za chwilę przestanie,
Dokładnie tak :). W moim przypadku całe niebo było zachmurzone i nie wiedziałem, w którą stronę miałbym uciekać.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Maja 2023, 15:35:10 »
Miałem lekko uszkodzony przedni zderzak (krawędź prawa, ten czarny spojler) ale okazało się, że pióro mocujące zderzaka na które zachodzi spojler też jest złamane. Wycena PZU przez telefon 4kpln, całkowity koszt naprawy bezgotówkowo w ASO (35 dni czekania na zderzak) 12.5kPLN.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Maja 2023, 00:10:25 »
Dzięki za miłe słowa. Pewnie we wtorek będzie rzeczoznawca, ASO toyoty się nie odzywa (auto wczoraj do nich dotarło na fajrant), bo mają podobno po majówce ogrom napraw. Jest to serwis z ASO w Toruniu. Żeby była całka musiałoby wyjść ok 100k za naprawę bo w owu mam 70%. Szkoda tylko że z AC auto zastępcze na 14 dni jest. Cóż dobrze że jest jakiś backup na podwórku.

Będę pisał co wyszło ale może rzeczywiście - lepiej mieć naprawione i w razie gdyby coś denerwowało to można szukać kupca.

Skonfigurowałem sobie to wychodzi znaczna zmiana ceny względem tego co było 3 lata temu a na dodatek człowiek chce więcej - ciepła pupa i rączki, ale zabawne, bo dalej rav4 ;). Cena przekracza bez upustów lekko 220k :)

Sorry że tak słabo odpisuję ale kończę urlop. Jutro powrót na północ w BMW X3. Swoją drogą, jak na auto za ok 250k to ma kilka mankamentów. Najbardziej napęd denerwuje. i20 xDrive, w czasie przyspieszania szarpie przy zmianie biegów. Przeciąga biegi przez co są momenty gdzie jakby nie idzie. Zobaczymy jak podróż autostradą wyjdzie z hałasem.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Maja 2023, 00:13:39 »
A jeszcze jedno. Jakby auto nie wskoczyło w całkę. To jak mam ochronę zniżek to uratuje się przed podwyżka składki na nowy okres ubezpieczenia? Zakładając kontynuację w Hestii? :)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Maja 2023, 00:37:17 »
A jeszcze jedno. Jakby auto nie wskoczyło w całkę. To jak mam ochronę zniżek to uratuje się przed podwyżka składki na nowy okres ubezpieczenia? Zakładając kontynuację w Hestii? :)
Niby tak, ale w 99% kontynuacja z ochroną zniżeki tak jest droższa niż poszukanie czegoś innego po utracie zniżek.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl