Autor Wątek: RAV 4 2.0 - czy po kilku tysiącach kilometrów przebiegu niższe zużycie paliwa?  (Przeczytany 6880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Jeśli zatankujesz mniej niż minimalna ilość to błąd pomiaru może być większy niż 0.5%. Tankując więcej niż minimalna ilość podana na dystrybutorze błąd pomiaru nie może przekroczyć 0.5%

Offline topoll

• Toyot Spamer
Spierał się nie będę.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
...całe szczęście
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
A o co Ciebie biega?

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
To jest działanie/zaniechanie mające wpływ na żywotność silnika czyli w dłuższym okresie niż kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt tysięcy kilometrów.
A ja zapytam w druga stronę. Czy jest tu ktoś kto żałował, że nie wymienił oleju po 1000 czy 2000 km?

Ja żałuję, że nie wymieniłem po 2 tkm, bo niepotrzebnie mi zostało w kieszeni 600 PLN.

To jest działanie/zaniechanie mające wpływ na żywotność silnika czyli w dłuższym okresie niż kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt tysięcy kilometrów

Ja zaniechałem wymiany po 2 tkm, i o dziwo ponad 300 tkm przejechane ale nie Toyotą i żadnych problemów.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Dokładność pomiaru dystrybutora to 2 litry
:shock: Czyli płacę za 2, a może naleci 4 litry albo nic :roll:
Odmierzona ilość paliwa nie może być mniejsza niż 2 litry... chyba tak to miało być  :cheesy:

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Ja mam manuala i fajnie się nim przyśpiesza z "2" do 90 km/h. Ja przy wyborze kierowałem się rozsądkiem. Bo jak w Toyocie mi zaczęli opowiadać, że hybryda nie ma rozrusznika i innych rzeczy, które są w benzynie i powodują dodatkowego koszty - to już mi się zapaliła czerwona lampka :). Tylko zapomnieli dodać, że w hybrydzie jest to nieszczęsne gnijące gniazdo :) oraz bateria, która ma być "sprawna" do 10 lat lub 185 tkm ale w pakiecie RELAX za co niestety musisz dodatkowo płacić - tzw. ukryte koszty.

Że co??? Kto ci tak naopowiadał bajki?  Bez rozrusznika i  alternatora w hybrydzie w dłuższej eksploatacji są bezawaryjnie co przekłada na niskie koszty eksploatacji. Mam z 17r. do dziś niedługo dobiję z przebiegiem 100tys.km i nic się nie dzieje nawet bateria o dziwo trzyma tak samo parametry jakby wyjechała z salonu. Wszystko zależy od użytkownika jak dba nowego nabytku z salonu. Relax jest niestety to prawda nieciekawe zapisy w umowie. Myślę że najprościej będzie znaleźć zaufanego prywatnego serwisu który zna się na tym.

To jest działanie/zaniechanie mające wpływ na żywotność silnika czyli w dłuższym okresie niż kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt tysięcy kilometrów.
A ja zapytam w druga stronę. Czy jest tu ktoś kto żałował, że nie wymienił oleju po 1000 czy 2000 km?

Ja żałuję, że nie wymieniłem po 2 tkm, bo niepotrzebnie mi zostało w kieszeni 600 PLN.

:cool:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Pomijam zasady liczenia komputera, bo ten ma swoje algorytmy i pewnie nie odmierza ilości paliwa powracającego
Bzdury piszesz. Algorytm oparty jest na precyzyjnej znajomości dawki wtrysku a nie przepływu paliwa.
Gdyby to tak pięknie było, to zużycie z komputera idealnie by się pokrywało ze zużyciem rzeczywistym. A tu często różnice są znaczne. Prawda o zużyciu paliwa wychodzi przy obliczeniu objętości od tankowania do tankowania (pod korek).
No ale jak ty to myślisz, że masz we współczesnym samochodzie zainstalowany przepływomierz paliwa? Nie ma czegoś takiego, bo nie jest potrzebne.
Nic nie jest idealne, każdy pomiar ma błędy, nie traktuj dystrybutora jak wzorzec a wskazanie komputera pokładowego jako instytucji, której nie dotykały paluszki marketingowców. Jest jeszcze coś takiego jak system zaokrągleń , który może być różnie realizowany i dawać arytmetyczne odchylenia. W każdym razie ja się czepiam głównie twojej teorii o pomiarze przepływowym w rav4, bo to jest wymysł i nieprawda. 

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Biegów nie zmienia, nie zatrzyma i nie wznowi ruchu pojazdu. Co ma adaptować?

Jechałeś manualem, że wiesz jak to działa ? Jest tempomat adaptacyjny i działa tylko, że wg mnie nie spełnia moich oczekiwań. Biegi zmieniam sam i nawet dobrze to działa. Bo jak nacisnę sprzęgło, to system nie wiem jak ale odłącza gaz i nie słychać wysokich obrotów silnika.

Chodzi o to, że w manualu tempomatu adaptacyjnego nie użyjesz w korku, czy sznurze aut, który czasem się zatrzymuje, bo musisz wtedy zmienić bieg

Gdyby to było prawdą, producent zalecalby taką wymianę
Nic nie jest idealne, każdy pomiar ma błędy, nie traktuj dystrybutora jak wzorzec a wskazanie komputera pokładowego jako instytucji, której nie dotykały paluszki marketingowców
Marketingowców bym w to nie mieszał. W poprzednim aucie miałem możliwość w trybie serwisowym regulować wskazania komputera. Wyglądało to tak, że jak ustawiłem idealnie (z dystrybutorem) na trasie, to przeklamywal w mieście i odwrotnie. Po tym wnioskuję, że te wskazania nigdy nie są dokładne

Offline topoll

• Toyot Spamer
Producent uważa, że fabryczne docieranie jest wystarczające. Czy wytrzyma 300 czy 400 tysięcy km jest nieistotne z punktu widzenia producenta. Natomiast z punktu widzenia użytkownika jest to różnica.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Nie do końca tak uważa producent, skoro w ostatnich moich 5 nowych autach zawsze miałem zapis by przez określony przebieg nie forsować silnika i nie jeździć ze stałą prędkością. Moim zdaniem wymiana oleju po symbolicznym 1,2 czy 3kkm nie koniecznie  ma sens przy jakości stosowanego oleju i filtra, ale na pewno też nie zaszkodzi więc skoro ktoś chce wydać kasę, jego wola.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
No ale jak ty to myślisz, że masz we współczesnym samochodzie zainstalowany przepływomierz paliwa?
Nie wiem o jaki przepływomierz Ci chodzi. Opieram się na zasadzie działania wtrysku common rail i pewnie wszędzie tak jest łącznie z wtryskiem bezpośrednim. Zarówno w szynie wtryskowej jak i wtryskiwaczach występuje nadmiar paliwa, więc z obu elementów odchodzą przewody przelewowe (powrót paliwa). Tych resztek paliwa komputer prawdopodobnie nie policzy dokładnie. Im bardziej stabilna przewidywalna jazda (np trasa), tym mniejszy błąd obliczenia zużycia paliwa. Stąd pewnie zjawisko opisane niżej
Wyglądało to tak, że jak ustawiłem idealnie (z dystrybutorem) na trasie, to przeklamywal w mieście i odwrotnie
Ale nie jestem mechanikiem i nie wnikam w to, takie luźne gatki. W każdym razie zawsze tankuję od rezerwy pod korek i nie użytkowałem jeszcze samochodu (łącznie z aktualną Camry), żeby komputer nie przekłamywał i często grubo w ramach jednego pełnego tankowania.
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2023, 18:43:42 wysłana przez surrender »

Offline topoll

• Toyot Spamer
W silniku nie ma przepływomierza. ECU liczy zużycie paliwa w bardzo prosty sposób - teoretyczny wydatek wtryskiwaczy razy czas. I masz ilość wtryśniętego paliwa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl