Autor Wątek: Krótkie dystanse na hybrydzie - mały akumulator  (Przeczytany 18316 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
Odp: Krótkie dystanse na hybrydzie - mały akumulator
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Maja 2023, 09:54:49 »
Mam auto od stycznia. Zdarza mi się jeździć dziennie tylko około 2 km w jedną stronę i 2 km w drugą. Nie mam żadnych kłopotów z akumulatorem. Czasami nawet jak wyłączę samochód to słucham sobie muzyki. Oczywiście że na takich dystansach czasami nie ma sensu włączać klimy albo ogrzewania ale też zdarzało mi się to robić. Czytając wiele wpisów miałem właśnie wrażenie że to jest samochód specjalny troski ale mam też wrażenie że chyba nie do końca tak jest. Oczywiście jeżdżę w dłuższe trasy i zapewne to sprawia że wszystko jest okej także chyba po prostu wystarczy trochę myśleć

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Maja 2023, 10:02:52 »
Ja wychodzę z założenia, że samochód kupuje się, żeby go używać. Jeżeli ktoś kupuje samochód, żeby stał nieużywany 3 tygodnie, a potem płacze, że bateria się rozładowała, to po części sam sobie winien. W czerwcu mija rok, jak odebrałem samochód, nigdy nie miałem żadnego problemu z małym aku, mam BLE, mam kamerki przód i tył. Samochód nigdy nie stał dłużej niż 3 dni w weekend.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Maja 2023, 10:12:17 »
Jeżdżę prawie codziennie i na urlopy latam krótkie (<tydzień), ale jak ktoś stoi na lotnisku 3 tygodnie, to kto wie.  :-P Tak mnie nastraszyliście z tym akumulatorem, że booster wożę w schowku jakby co...

Offline kocur77

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Mazda CX30
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Maja 2023, 10:15:36 »
Tygodniowy urlop spokojnie aku powinien wytrzymać, już bez przesady :) Jak ktoś leci na 2 tygodnie to zawsze można kumplowi kluczyki dać niech w weekend przepali trochę.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Maja 2023, 10:39:57 »
Przecież wystarczy 15 min w trybie READY.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Maja 2023, 19:47:31 »
nikt normalny nie włacza ogrzewania na takim dystansie, wyłącznie grzanie tylka i kierownicy..
Przecież 90% społeczeństwa wsiada w samochód i się niczym nie przejmuje, ma być ciepło jak najszybciej.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Maja 2023, 03:40:06 »
Tygodniowy urlop spokojnie aku powinien wytrzymać, już bez przesady :) Jak ktoś leci na 2 tygodnie to zawsze można kumplowi kluczyki dać niech w weekend przepali trochę.
Już widzę minę kumpla poproszonego aby dymał na parking pod lotnisko przepalić nowe auto…
Czytając to forum już nic mnie nie zdziwi…
Firmowa Panda z lpg z 2008r. Używana do wywozu „śmieci”, odpala po pół roku stania…

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 AWDi
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Maja 2023, 08:04:11 »
Czytajac ten watek wiedze ze jednak trzeba zaopatrzyc sie w jakiegos boostera, wrzucic do bagaznika i byc przygotowanym na ewentualnosc rozladowania aku.
Podejrzewam ze inwestycja rzedu 300-400 ale lepiej miec.
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #38 dnia: 18 Maja 2023, 09:45:47 »
Przezorny zawsze ubezpieczony. Mi akumulator jeszcze nie padł, mimo że np. w grudniu z tego co pamiętam przejechałem 50 km, a w zeszłe wakacje przez miesiąc robiłem 14 km raz na dwa tygodnie. Za to nie mam podpiętej żadnej kamerki w trybie parkingowym i nie słucham radia na wyłączonym zapłonie. W innym wątku koledzy polecają różne jumpstartery, poszukaj a znajdziesz.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

pireus

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Maja 2023, 09:52:42 »
Firmowa Panda z lpg z 2008r. Używana do wywozu „śmieci”, odpala po pół roku stania…
Też miałem już wiele samochodów i nawet 125p i Polonez po 2-3 mies. stania, odpalały na widok kluczyka.
Ja wychodzę z założenia, że samochód kupuje się, żeby go używać. Jeżeli ktoś kupuje samochód, żeby stał nieużywany 3 tygodnie, a potem płacze, że bateria się rozładowała, to po części sam sobie winien.
Ja również, ale też nie kupuję , żeby być niewolnikiem codziennej jazdy. I nie jest  to normalne, żeby samochód po 3 tyg. postoju nie odpalał. U mnie w stanie uśpienia pokazuje, że może stać ok. 22 tygodni. Pamiętem tez samochody rodziców, które miały roczne przebiegi 5-6 tys. km i nie były używane zimą. Też odpalały od razu.
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2023, 10:06:18 wysłana przez pireus »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 18 Maja 2023, 10:50:38 »
Nie jestem niewolnikiem codziennej jazdy, po prostu samochód jest mi codzień potrzebny. Jakby był potrzebny raz na 3 tygodnie, korzystałbym z taxi. Taniej.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Maja 2023, 10:53:25 »
Jakiś problem z czapy. Komuś się raz rozładował akumulator, prawdopodobnie miał po prostu wadę albo został "załatwiony" kilkoma rozładowaniami za pomocą kamerki/radia. W/g instrukcji akumulator ma 45Ah - to przecież normalna pojemność stosowana - powiedzmy że w mniejszych samochodach. Przypominam ze Rav4 nie ma rozrusznika i ten akumulator nie obrywa tak jak w "normlanych" autach. Nie ma więc żadnego powodu aby się rozładował po 14 dniach. O czym więc mowa??? Moja ravka stała najdlużej jakieś 10-11 dni i problemu nie było. W tym roku postoi pewnie na parkingu pod lotniskiem ok. 14 dni i jakoś nie czuję wielkiego stresu z tego powodu.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Maja 2023, 10:59:22 »
. Jakby był potrzebny raz na 3 tygodnie, korzystałbym z taxi. Taniej.
Na dłuższe wakacje nie jeździsz? Jest różnica miedzy jeżdżeniem raz na 3 tygodnie, a pozostawieniem samochodu, na miesiąc np. 2 razy w roku. Niektórzy nawet jak jeżdżą raz na  3 tygodnie, to wolą mieć samochód dla własnej wygody i wtedy dobrze by było, gdyby zachciał on jeździć. Nie są to chyba zbyt duże wymagania wobec koncernu który ma być liderem niezawodności.
Jakiś problem z czapy
Nie jest to problem z czapy- patrz raporty niezawodności i na czym polega problem samochodów Toyoty.
Moja ravka stała najdlużej jakieś 10-11 dni i problemu nie było.
To niech postoi 2 -3 miesiące. Moje samochody tak stały, gdy pracowałem za granicą.
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2023, 11:04:08 wysłana przez pireus »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Maja 2023, 11:33:49 »
Jakiś problem z czapy
Nie jest to problem z czapy- patrz raporty niezawodności i na czym polega problem samochodów Toyoty.
Raczej juz rozwiązany. Tu (https://enginepatrol.com/toyota-rav4-hybrid-common-problems/) coś piszą że niedawna akcja serwisowa z modułem DCM miała temu zaradzić. Ponoć to on potrafił się nie wyłączyć i drenować akumulator. BTW o wadliwej serii akumulatorów też parę razy słyszałem/czytałem.
Cytuj (zaznaczone)
Moja ravka stała najdlużej jakieś 10-11 dni i problemu nie było.
To niech postoi 2 -3 miesiące. Moje samochody tak stały, gdy pracowałem za granicą.
I co się stanie? Wiesz na pewno? Testowałeś? Ktoś testował i to opisał? Nie ma opcji, że moja rav postoi 2-3 miesiące, no chyba, że odpukać jakies złe zdarzenie losowe - w takim wypadku jednak najmniejszym problemem by był byc może rozładowany akumulator. Także w tym momencie analizujemy wydumany problem (2-3 miesiące postoju).

Podsumowując. Były przypadki szybkiego rozładowania. Nie jest to reguła, a pojedyncze sytuacje w konkretnych egzemplarzach.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Maja 2023, 11:47:02 »
Może to jest rzeczywiście problem: " Toyota eventually released a TSB (Technical Service Bulletin) that recommended updating the DCM (Data Communication Module) software and completely resetting it.

The DCM handles all of the car’s connectivity features such as cellular data and Wi-Fi.

The battery drain issue is likely caused by the DCM not shutting down completely when the vehicle is turned off, which should be easily resolved by a software update.

There have also been cases where people have needed to get their DCM units replaced, so defective hardware could also be the cause of the battery drain issues."

Komuś rozładował się ta bateria 12V po aktualizacji DCM?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl