Autor Wątek: Ładowanie telefonu USB-C  (Przeczytany 24173 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
Odp: Ładowanie telefonu USB-C
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Września 2023, 09:10:18 »
mnie każdy iphone dobrze gadał z ravką, starą  jak i teraz z nową,  obecny 14pro, łączy się , ładuje bez żadnych problemów.

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Września 2023, 09:17:52 »
Ja od kilku lat używam "esek" od Samsunga i generalnie jest ok. Również dokupiłem AAW i to jest mega fajne rozwiązanie.
Jedyny minus to brak szybkiego ładowania Qi, ale tak jak pisałem wcześniej, nawet przy korzystaniu z kilku aplikacji podczas jazdy, bilans ładowania indukcyjnego jest na plus i nie ma efektu przegrzewania się.
Jeśli wybierzesz telefon bez indukcji i o pojemności baterii powyżej 4000mAh, mam nadzieję, że u Ciebie ładowanie odbywać się będzie bez problemów.

Daj znać ;)

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Września 2023, 10:23:12 »
Ja używam iPhona 14 pro max i do tego kabel usb-c - lightning ze schowka, wzdłuż tunelu i przez kolumnę kierownicy do uchwytu na telefon w kratce nawiewu po lewej stronie. Ładowarki indukcyjnej używam w nocy, gdy telefon nie jest używany, ale podczas korzystania a CP i wielu aplikacji telefon łapie zbyt dużą temperaturę, co pewnie niekorzystnie wpływa na baterię.

CP używam bezprzewodowo, więc podłączam kabel tylko gdy potrzebuję ładowania.

Telefon w uchwycie też pozwala na wygodniejsze korzystanie z niego podczas jazdy w awaryjnych sytuacjach.

Po roku takiego używania iP14 Pro Max, kondycja baterii to 96%, więc jest chyba ok
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2023, 10:28:58 wysłana przez Emerceen »

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Września 2023, 12:45:21 »
Z obserwacji moich dzieci: z tyłu (za podłokietnikiem kierowcy) jedno gniazdo jest szybkiego ładowania, drugie zwykłe. Zawsze jest powód do kłótni  :grin:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Września 2023, 13:10:04 »
Ja używam iPhona 14 pro max i do tego kabel usb-c - lightning ze schowka, wzdłuż tunelu i przez kolumnę kierownicy do uchwytu na telefon w kratce nawiewu po lewej stronie. Ładowarki indukcyjnej używam w nocy, gdy telefon nie jest używany, ale podczas korzystania a CP i wielu aplikacji telefon łapie zbyt dużą temperaturę, co pewnie niekorzystnie wpływa na baterię.

CP używam bezprzewodowo, więc podłączam kabel tylko gdy potrzebuję ładowania.

Telefon w uchwycie też pozwala na wygodniejsze korzystanie z niego podczas jazdy w awaryjnych sytuacjach.

Po roku takiego używania iP14 Pro Max, kondycja baterii to 96%, więc jest chyba ok
Na testach RAV4 - miałem ją dobry tydzień - zawsze miałem problem z ładowarką indukcyjną. Zaczynała ładować a po chwili kontrolka mrugała na żółto. 14 Pro Max w przezroczystym case Spiegena z MagSafe.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Września 2023, 15:30:34 »
i -phone i wszystko jasne ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Września 2023, 19:36:00 »
Z obserwacji moich dzieci: z tyłu (za podłokietnikiem kierowcy) jedno gniazdo jest szybkiego ładowania, drugie zwykłe. Zawsze jest powód do kłótni  :grin:

A to ciekawostka.. z którego masz roku?

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Września 2023, 20:20:16 »
A jaki AAW macie? I powiedzcie mi jak to działa - w które gniazdo wpięty i czy on się wyłącza po zgaszeniu auta? Nie ma problemu pod kątem hybrydy i rozładowywania aku? Myślałem o Samsungu S23 bo zawsze na androidzie jechałem więc może takie połączenie z AAW byłoby git.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Września 2023, 20:35:43 »
AAW to AAW. To nazwa własna (dokładnie: AAWireless). Mam właśnie to urządzenie i S23. Działa spoko, choć w największe upały zdarzało się przegrzewać tel przy ładowaniu indukcyjnym. Generalnie na krótkie trasy nie wyciągam telefonu z kieszeni, a na długie raczej podpinam ładowanie do kabla w podłokietniku.

Samo urządzenie wpina się do USB koło zapalniczki - to jedyne gniazdo w aucie z transmisją danych. Po wyłączeniu zapłonu nie ma w nim prądu

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Września 2023, 20:46:48 »
AAW to AAW. To nazwa własna (dokładnie: AAWireless). Mam właśnie to urządzenie i S23. Działa spoko, choć w największe upały zdarzało się przegrzewać tel przy ładowaniu indukcyjnym. Generalnie na krótkie trasy nie wyciągam telefonu z kieszeni, a na długie raczej podpinam ładowanie do kabla w podłokietniku.

Samo urządzenie wpina się do USB koło zapalniczki - to jedyne gniazdo w aucie z transmisją danych. Po wyłączeniu zapłonu nie ma w nim prądu
Super, dzięki za szczegółowe info, może zdecyduję się na analogiczną opcję :)

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Września 2023, 09:08:54 »
A to ciekawostka.. z którego masz roku?
MY23, z tego roku.

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Września 2023, 16:27:29 »
Mam dokładnie taki sam zestaw co firek. Jestem zadowolony.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 29 Września 2023, 12:44:24 »
No to ja już też mam choć połowę tego zestawu co firek i Bart Rav4 (S23) ;) jak auto przyjedzie to sobie AAW dokupię jeszcze.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Października 2023, 10:00:18 »
A ja mam strasznie dziwny problem. Przez 1.5roku użytkowania rav4 było ok na 2 różnych telefonach. Jakieś 3 miesiące temu zamoczylem mojego Samsunga i po podpięciu go do ładowarki, wyświetliło się ostrzeżenie, że gniazdo jest wilgotne i mam go natychmiast odpiąć. Od tego czas problem co jakiś czas powraca, ale... tylko w aucie! Na ładowarkach stacjonarnych jest ok.

Pierwsza myśl, to oczywiście wymiana kabla, ale niestety to nie pomogło. Gniazda: próbowałem obydwa w podłokietniku i jedno z tyłu - wszędzie to samo. Ostatnio kilka razy podłączyłem telefon do ładowarki w gnieździe zapalniczki i wydaje się, że tutaj problemu nie ma.

Dość ciężko się to niestety testuje, bo problem nie występuje zawsze, a tylko co jakiś czas, a dodatkowo dzięki posiadaniu AAW rzadko podpinam telefon w aucie, ale jest to dla mnie mega dziwne... jakiś "krzywy" prąd w tych gniazdach, czy co?

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Października 2023, 10:13:58 »
Mi jakieś 14 miesięcy temu samsung wyrzucił taki sam komunikat jak byłem na wakacjach i wpinałem go do standardowej ładowarki w domu. Co ciekawe po wyłączeniu telefonu nie ma problemu z ładowaniem go. I tak się utrzymywał 2-3 dni ten symbol kropli a potem ustał. Później jeszcze jakieś 2 razy go obserwowałem. Może to nie wina kabla czy gniazda w aucie a samego czujnika w telefonie, że z jakiegoś powodu wariuje. U ciebie przynajmniej było jakieś zdarzenie jak zamoczenie telefonu, które pewnie miało na to wpływ, u mnie nie. Może jakaś śladowa wilgoć jeszcze w nim została i trzeba by przesuszyć lepiej? Nie wiem jak z dzisiejszymi smartfonami jest kompatybilne włożenie ich do ryżu :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl