Autor Wątek: Bezpieczeństwo i nowe technologie  (Przeczytany 11081 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
Bezpieczeństwo i nowe technologie
« dnia: 26 Maja 2023, 13:08:53 »
Mam pytanie odnośnie systemów bezpieczeństwa (moja wersja Exe).
Jak jadę z normalną prędkością (> 10km/h) to samochód reaguje na to co się dzieje na drodze (ktoś hamuje przede mną, to i on „woła” hamuj, a potem hamuje sam). Jak jadę wolniej (np. w korku, bez tempomatu), to mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby zareagował na samochód przede mną. Przednie czujniki działają dopiero od 100cm (zgonie z instrukcją), ale one tylko piszczą, samochód jedzie dalej. Odnoszę (być może mylnie) takie wrażenie, że Ravka nie pozwoli mi się rozbić przy większych prędkościach, ale stłuczkę mogę zrobić bez problemu (przy pikającym tylko czujniku).
Próbowałem wjeżdżać w huśtawkę, którą mam na podwórzu (miękka, obita gumą) i samochód poza piszczeniem nic nie robi. Przodem i tyłem uderzam w nią, nic się nie dzieje.  :grin:
Być może tak ma być, tylko mi się wydawało, że będzie jakieś zabezpieczenie przed stłuczką w korku, o którą najłatwiej. A więc pytanie: czy tak ma być, czy czegoś nie włączyłem?
W katalogu stoi, że Exe ma mieć układ detekcji przeszkód (ICS), ale przeszukiwanie instrukcji obsługi w pdf nie znajduje ani jednego „ICS”, ani jednego „układ detekcji przeszkód”.  :shock: Są inne skróty angielskie z katalogu (np LTA czy BSM).
System ostrzegania o ruchu poprzecznym z tyłu pojazdu (RCTA) z funkcją automatycznego hamowania działa genialnie (piszczy i hamuje). Pewnie kiedyś nie zadziała, ale na razie się nie zdarzyło.
Tempomat w korku też się sprawdza, szkoda, że trzeba wcisnąć pedał gazu lub tempomat na kierownicy, żeby ruszył. Całość działa z lekkim opóźnieniem, ale jak najbardziej do przyjęcia.
No i dalej nie mam teorii dlaczego system monitorowania martwego pola w lusterkach (BSM) prawego lusterka czasem nie działa (wiem, że nie zawsze działa, ale piszę o tych przypadkach, kiedy moim zdaniem powinien).  :embarassed:
« Ostatnia zmiana: 26 Maja 2023, 13:28:25 wysłana przez grubar »

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
Odp: Bezpieczeństwo i nowe technologie
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Maja 2023, 13:52:57 »
Masz włączony system PKSB? Corolla mi hamuje przy parkowaniu. Przetestowałem przy parkowaniu tyłem. Przodem w sumie nie pamiętam ale wydaje mi się, że też.

Musisz mieć włączone czujniki parkowania "P" i system "PKSB".
« Ostatnia zmiana: 26 Maja 2023, 13:55:03 wysłana przez Dragster »
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Maja 2023, 14:17:13 »
Zdaje się że musi być jakaś minimalna prędkość przy której działają czujniki radarowe zatrzymające samochód. U mnie to jest 20 lub 30km/h. W doświadczeniu z huśtawką przeszkodę rozpoznają czujniki parkowania i te raczej nie zatrzymują samochodu. To byłoby też bez sensu, bo jakbyś w ogóle manewrował samochodem (?). Systemy mają chronić życie, a nie ryski na zderzaku.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Maja 2023, 14:25:20 »
Zdaje się że musi być jakaś minimalna prędkość przy której działają czujniki radarowe zatrzymające samochód. U mnie to jest 20 lub 30km/h. W doświadczeniu z huśtawką przeszkodę rozpoznają czujniki parkowania i te raczej nie zatrzymują samochodu. To byłoby też bez sensu, bo jakbyś w ogóle manewrował samochodem (?). Systemy mają chronić życie, a nie ryski na zderzaku.

Dla tego drogowego systemu jest prędkość graniczna, 10km/ha (w instrukcji jest), ale właśnie ta parkingowa powinna mnie zatrzymać poniżej.
Mój kolega ma BMW M4 i tam właśnie w nic nie wjedziesz (kiedyś nie mógł wyjechać z parkingu, bo gałązka spadła i była przeszkodą, i systemy nie puszczały samochodu). Wiem, że RAV4 to nie M4   :cheesy:

Masz włączony system PKSB? Corolla mi hamuje przy parkowaniu. Przetestowałem przy parkowaniu tyłem. Przodem w sumie nie pamiętam ale wydaje mi się, że też.

Musisz mieć włączone czujniki parkowania "P" i system "PKSB".

Wszystkie systemy włączone ( w tym PKSB na maks i P  też włączony), żadna kontrolka się nie świeci na desce, że coś wyłączone.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Maja 2023, 14:26:40 »
No ja mam wyjazd z garażu tak, że muszę sie ciasno wykręcić przed żywopłotem z tui i nie raz mi samoczynnie zatrzymalo samochód. Już nie pamiętam, który z nazwy system za to odpowiada. Działa po prostu i tyle. Tyłu nie sprawdzałem.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Maja 2023, 14:35:20 »
Czyli u mnie coś nie tak: albo ustawienie (ale nie wiem co), albo system nie działa. W tuję już wjechałem  :cry:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Maja 2023, 18:13:53 »
Dokładnie jak piszą koledzy - auto powinno się zatrzymać z czujników, jakieś 10cm przed przeszkodą. U mnie to działa bardzo dobrze. Chyba PKSB, ale pewności teraz nie mam...
Rozumiem, że skrzynia automatyczna?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Maja 2023, 19:05:38 »
A próbowałeś bardo powoli dojeżdżać do przeszkody? Bo w VAGu jest przy prędkość minimalna (ok. 1,5kmh) przy której zadziała hamowanie, żeby uniknąć czegoś takiego, że czujniki blokują wyjazd.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Maja 2023, 19:28:07 »
Tu raczej prędkości minimalnej nie ma. Hamuje mi przy parkowaniu, a jak założę platformę na rowery na hak, to nie jestem w stanie ruszyć do tyłu...

Nie próbowałem nigdy z roślinami - sugerowalbym sprawdzić na jakimś tekturowym kartonie

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Maja 2023, 08:40:31 »
Niestety test Hanki Mostowiak oblany.  :embarassed:  Ustawiłem karton po rowerze i wjeżdżam w niego. Próbowałem włączać i wyłączać PCS i P, osobno i razem, tyłem, przodem i bez zmian. Za każdym razem najpierw piszczy, potem dochodzi napis Hamuj, a na koniec przewraca karton. Jak ktoś nie ma pomysłu na jakiś reset czy inny myk, to w poniedziałek umawiam się na serwis.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Maja 2023, 08:50:50 »
No to faktycznie coś masz nie tak. Jakby system się nie aktywował, mimo włączenia w konfiguracji. Bez ASO chyba się nie obejdzie

EDIT: teraz patrzę na zdjęcia ustawień... Ty tego tam nie masz. Masz włączone czujniki i masz PCS, czyli hamowanie z radarów (przy większych prędkościach). To, o czym mówimy nazywa się PKSB. Zapytam raz jeszcze: masz automatyczną skrzynię? (No chyba, że poza ekranem - widać, że można tam strollować w dół)
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2023, 08:55:39 wysłana przez firek »

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Maja 2023, 08:57:48 »
Dokładnie, pisałem na początku. PKSB odpowiada za hamowanie przy parkowaniu. Ty w ogóle nie masz go w menu ustawień.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Maja 2023, 08:58:35 »
Tak, mam automat (hybryda), zaraz szukam tego pksb, dzięki za podpowiedź.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Maja 2023, 08:58:46 »
Jeżeli w zamówieniu masz układ detekcji przeszkód (ICS) to powinien się zatrzymać.
Jedź tam gdzie kupiłeś i zgłoś problem.

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Maja 2023, 08:59:39 »
Niestety test Hanki Mostowiak oblany.  :embarassed:  Ustawiłem karton po rowerze i wjeżdżam w niego. Próbowałem włączać i wyłączać PCS i P, osobno i razem, tyłem, przodem i bez zmian. Za każdym razem najpierw piszczy, potem dochodzi napis Hamuj, a na koniec przewraca karton. Jak ktoś nie ma pomysłu na jakiś reset czy inny myk, to w poniedziałek umawiam się na serwis.
Cześć, tak jak pisał kolega wcześniej to co testujesz to system PKSB a nie PCS. Czy masz w specyfikacji auta ten system? I w menu taką opcję /na foto akurat nie ma/ Wtedy reaguje przy wolnej jeździe i chamsko hamuje (ale skutecznie :) )  blisko przed przeszkodą.
Rzuciłem okiem i ikonka w aucie i nazwa systemu to PKSB ale w specyfikacji T nazywa to ICS (chyba że pare lat temu było inaczej nie mam  starej specyfikacji)
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2023, 09:17:26 wysłana przez bmichal039 »
Aktualnie:
Corolla HB 1.8 HSD, 2024, Executive, Imperial Red
Było:
Corolla HB 1.8 HSD, 2020, Executive+VIP, Precious Silver
Auris HB 1.8 HSD, 2017, Premium+Comfort, Manhattan Grey

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl