Mam pytanie odnośnie systemów bezpieczeństwa (moja wersja Exe).
Jak jadę z normalną prędkością (> 10km/h) to samochód reaguje na to co się dzieje na drodze (ktoś hamuje przede mną, to i on „woła” hamuj, a potem hamuje sam). Jak jadę wolniej (np. w korku, bez tempomatu), to mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby zareagował na samochód przede mną. Przednie czujniki działają dopiero od 100cm (zgonie z instrukcją), ale one tylko piszczą, samochód jedzie dalej. Odnoszę (być może mylnie) takie wrażenie, że Ravka nie pozwoli mi się rozbić przy większych prędkościach, ale stłuczkę mogę zrobić bez problemu (przy pikającym tylko czujniku).
Próbowałem wjeżdżać w huśtawkę, którą mam na podwórzu (miękka, obita gumą) i samochód poza piszczeniem nic nie robi. Przodem i tyłem uderzam w nią, nic się nie dzieje.

Być może tak ma być, tylko mi się wydawało, że będzie jakieś zabezpieczenie przed stłuczką w korku, o którą najłatwiej. A więc pytanie: czy tak ma być, czy czegoś nie włączyłem?
W katalogu stoi, że Exe ma mieć układ detekcji przeszkód (ICS), ale przeszukiwanie instrukcji obsługi w pdf nie znajduje ani jednego „ICS”, ani jednego „układ detekcji przeszkód”.

Są inne skróty angielskie z katalogu (np LTA czy BSM).
System ostrzegania o ruchu poprzecznym z tyłu pojazdu (RCTA) z funkcją automatycznego hamowania działa genialnie (piszczy i hamuje). Pewnie kiedyś nie zadziała, ale na razie się nie zdarzyło.
Tempomat w korku też się sprawdza, szkoda, że trzeba wcisnąć pedał gazu lub tempomat na kierownicy, żeby ruszył. Całość działa z lekkim opóźnieniem, ale jak najbardziej do przyjęcia.
No i dalej nie mam teorii dlaczego system monitorowania martwego pola w lusterkach (BSM) prawego lusterka czasem nie działa (wiem, że nie zawsze działa, ale piszę o tych przypadkach, kiedy moim zdaniem powinien).