Autor Wątek: Yaris II - wymiana fabrycznego radia na odtwarzacz Android.  (Przeczytany 10850 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BeiZik

• Toyot Leżący
  • *
Czy ktoś miał do czynienia z takim oto zamiennikiem firmowego radia do Yarisa II ?:

"2G + 32G Android 11 Radio - odtwarzacz multimedialny 2 DIN RDS dla Toyota Yaris 2005-2012 - Carplay Android Auto GPS WIFI BT RDS FM"

https://pl.aliexpress.com/item/1005004200506128.html?spm=a2g0o.cart.0.0.fbfe452cDsHR8q&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol

Jeśli tak to poproszę o opinie czy warto zainteresować się tym modelem radia.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Yaris II - wymiana fabrycznego radia na odtwarzacz Android.
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lipca 2023, 21:07:33 »
Mało RAM i pamięci.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline BeiZik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipca 2023, 10:46:20 »
To tylko odtwarzacz do samochodu - nie będę tam trzymał kolekcji filmów 4K ani grał na nim w gry czy oglądał internet bądź youtube. Teraz mam Samsunga A5 2016 z 2 GB RAM i 16 GB miejsca z LineaOS na Android 11 i ten stary telefon daje radę w normalnych zastosowaniach. Dodatkowo też nie chciałbym aby odtwarzacz był droższy niż sam samochód więc cena około 600-700 pln wydaje się chyba być adekwatna do tej klasy auta - choć cena nie jest głównym wyznacznikiem wyboru tego sprzętu a to, że komponuje się kokpitem auta. Głównie zależy mi na bezproblemowym działaniu CarPlay i Android Auto.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Yaris II - wymiana fabrycznego radia na odtwarzacz Android.
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipca 2023, 12:17:19 »
To tylko odtwarzacz do samochodu - nie będę tam trzymał kolekcji filmów 4K ani grał na nim w gry czy oglądał internet bądź youtube. Teraz mam Samsunga A5 2016 z 2 GB RAM i 16 GB miejsca z LineaOS na Android 11 i ten stary telefon daje radę w normalnych zastosowaniach. Dodatkowo też nie chciałbym aby odtwarzacz był droższy niż sam samochód więc cena około 600-700 pln wydaje się chyba być adekwatna do tej klasy auta - choć cena nie jest głównym wyznacznikiem wyboru tego sprzętu a to, że komponuje się kokpitem auta. Głównie zależy mi na bezproblemowym działaniu CarPlay i Android Auto.
Tylko one nie są w żaden sposób optymalizowane. Ja mam wersję z PX6 4/64. Zimny start do 3 minut, częste lagi nierzadko restarty. TRAGEDIA. Poza tym to najczęściej 6 albo 7 z elementami nakładki stylizowanej na Android 10 czy 11 a nie pełny Android 11. Nie spotkałem w tej półce cenowej CarPlay i AA. Za stare systemy. Dobrze jak to jest Nougat a nie KiteKat…

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lipca 2023, 14:26:15 »
Chcesz miec cos pożądnego to inwestuj w GMS-a

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lipca 2023, 14:27:31 »
Do Jeepa WJ MY’04 coś zaproponujesz?

Offline BeiZik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lipca 2023, 17:45:01 »
to najczęściej 6 albo 7 z elementami nakładki stylizowanej na Android 10 czy 11 a nie pełny Android 11

Nie wiem czy można w tym urządzeniu wpisać na stałe informacje o wersji OS niezależnie od rzeczywistej wersji jaka jest tam zainstalowana.
Na stronie produktu jest informacja o Android 11, na zdjęciach ludzie którzy kupili to urządzenie pokazują Android w wersji 12:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lipca 2023, 17:54:06 »
Poczytaj na forum xda developers. Co można zrobić i co jest zrobione.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lipca 2023, 11:53:15 »
Do Jeepa WJ MY’04 coś zaproponujesz?

Puśc maila meszynskiserwis(afa)gmail.com z danymi auta i zdjęciem kokpitu.

Offline BeiZik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Września 2023, 19:12:30 »
Napiszę bo zamontowałem to radio, pewnie wielu naśladowców nie będzie, bo mało kto inwestuje w 15-letni samochód, ale może jednak komuś się to przyda. Jeśli ktoś nie ma wygórowanych oczekiwań to stosunek ceny do jakości moim zdaniem rewelacyjny. Za niewielką kwotę otrzymujemy sprzęt, który unowocześnia auto i funkcjonalnością bije nawet dość nowe samochody (np. Hyundai sprzed 3 lat nie ma bezprzewodowego Android Auto - a i przed chwilą przeczytałem, że i Yaris IV nie zawsze go ma). Tu jest wszystko bezprzewodowe - Android Auto i Apple CarPlay - działają bez problemu zaraz po podłączeniu (i bez instalacji dodatkowych aplikacji typu TLink czy EasyConnect czy soft do mirroringu) - wszystko pracuje szybko i stabilnie. Zauważalnie wolniej jest jeżeli chce się korzystać z nawigacji zainstalowanej bezpośrednio na urządzeniu - ale to nie dziwi bo to słynna stara tania platforma 8227L_demo więc cudów nie ma choć da się używać. Ale przy korzystaniu z AA czy CP to nie ma większego znaczenia - tu większość roboty robi podłączony telefon. Zimny start systemu zajmuje około 30s, następne uruchomienia już tylko kilka sekund po ustawieniu usypiania. Android to teoretycznie wersja 12 (co podobno nie jest możliwe dla 8227L_demo) i tak go przedstawiają programy diagnostyczne nawet te przeznaczone do wykrywania fałszywych wersji Androida - ale znów nie ma to większego znaczenia - teoretyczny upgrade Androida na tym urządzeniu mija się z celem a wszystkie apki jakie chciałem zainstalować na nim zainstalowałem bez problemu. Radio gra przyzwoicie, moim zdaniem lepiej niż fabryczne, bawiąc się ustawieniami dźwięku można ustawić go pod własne preferencje. Odbieranie rozmów przez BT działa czystko (jest dodatkowy mikrofon). Można przeglądać internet, oglądać YT czy innego Netfiksa. Działa obsługa głosowa w aplikacjach Googla. Fani Yarisa mogą ustawić logo Toyoty przy uruchamianiu systemu. Dodatkowo zamontowałem kamerę cofania w ramce oświetlenia tablicy rejestracyjnej - także działa poprawnie. Montaż całości szybki i bezproblemowy. Podsumowując - niewielki wydatek a frajda z instalacji i używania wielka. Poniżej kilka fotek jak to wygląda.

Offline BSO

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris II 2007
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Września 2023, 20:42:26 »
Chce być naśladowcą :) bo kupiłem Yarisa od starszego Pana, 1 właściciela od 2007 roku. Planuje zostawić auto w rodzinie już na stałe.
Przyda się odświeżenie , tylko chciałbym żeby wyglądało jaknacbliżej oryginału.
Możesz dodać coś do swojej wiadomości po dłuższym czasie użytkowania? Jak Działa pod czas upałów i td. Może coś jeszcze zauważyłeś?

Offline BeiZik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Września 2023, 16:33:06 »
Rzadko się zdarza bym był w 100% zadowolony z produktu - tym bardziej chińskiego - a tak jest w tym przypadku. Zdziwiłem się, że opis sprzętu na aliexpress odpowiada w 100% rzeczywistości a i sklep normalnie odpowiada na zadawane im pytania. Czytając internet to to urządzenie nie powinno w ogóle działać - stary procesor, mało pamięci, oszukany android, brak albo problem z Android Auto i Car Play, długie uruchamianie i masa innych rzeczy. Ja mam model z 32GB pamięci wewnętrznej i 2GB pamięci operacyjnej i jak do moich zastosowań taka konfiguracja wystarcza. Oczywiście są modele bardziej zaawansowane z szybszymi procesorami, większą ilością pamieci, z procesorem dźwięku i co tam sobie człowiek zażyczy ale rzecz jasna kosztują o wiele więcej niż ta podstawowa jednostka, na którą dziś trzeba wydać chyba około 480 zł. Nie wiem co mogę napisać więcej niż wcześniej napisałem - powtórzę, że nawigacja zainstalowana bezpośrdnio na urządzeniu działa zauważalnie wolniej niż ta sama nawigacja na telefonie (ale da się jej używać), jednak mając działające AA czy CP chyba nie ma sensu jej używać tylko trzeba korzystać z dobrodziejstw AA/CP. Działa normalnie kilka aplikacji w tle, można też w tle uruchomić radio FM. Może za krótko używam to urządzenie ale nic mi się nie zawiesiło ani nie przegrzało. Dołożyłem kamerę cofania i także działa bezproblemowo. Niedogodności jakie mogłem zauważyć są niewielkie i do pokonania - nie pasuje stelaż do montażu urządzenia, trzeba kombinować albo zamontować na zatrzaski razem z listwami maskującymi. Poziom głośności po restarcie urządzenia jest domyślnie ustawiony dość wysoko - można to zmienić w pliku konfiguracyjnym (kopalnia wiedzy na xda developers). Moim zdaniem stosunek ceny do jakości jest tu więcej niż zadowalający.

Offline BSO

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Października 2023, 15:14:32 »
Dziękuję Tobie za odpowiedzi. Zakupiłem.Nawet spoko za te pieniądze. Tylko mam problem bo nie działają pokrętła.
Czy miałeś coś podobnego? Czy to ja może błąd popełniam przy łączeniu kabli? Z tego co pokazałeś na foto to raczej jest tak samo u mnie, ale glośności nie zmienia....:(

Offline BeiZik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Października 2023, 21:28:17 »
Masz model 32GB/2GB? Pokaż jak to wygląda u Ciebie od tyłu. Podłączyć tego źle chyba nie można bo wtyczki na to nie pozwolą. Może coś jest poluzowane albo niedociśnięte - np. taśma łącząca płytki, na których są osadzone te pokrętła? Sprawdź te 3 połączenia, które zaznaczyłem na zdjęciu poniżej (i może wyjmij i włóż ponownie kable\taśmy w dedykowane złącza?).

Plus spójrz może też na poradę jaką dają sprzedawcy tego urządzenia, kiedy ludzie im zgłaszają, że przyciski nie działają - może pod pojęciem przycisków kryją się także pokrętła? W rzeczywistości menu ustawiania protokołu Can wygląda trochę inaczej ale dojdziesz to tego. No i kod serwisowy jest 1234. U mnie Can jest ustawiony chyba na Toyota Corolla 2011 bo nic innego bardziej pasującego nie można ustawić (choć wydaje mi się, że zmieniałem te ustawienia na jakieś inne ale nie zauważyłem żadnej zmiany w zachowaniu urządzenia).

Albo może zanim cokolwiek zrobisz to po prostu napisz do sprzedawcy - powinien pomóc - bo patrząc na komentarze to chyba jakaś znana przypadłość konfiguracyjna tego urządzenia (choć ja na nią nie trafiłem i nie miałem tego kłopotu) - zobacz na jeden z komentarzy do tego radia: "Jedynym problemem było konfigurowanie przycisków i pokrętła odtwarzacza, które nie działały, ale sprzedawca wysłał mi film, w którym wyjaśnił to doskonale i wszystko działa teraz!".

Offline BSO

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Października 2023, 14:46:02 »
Dzięki, jest już ok. Po napisaniu posta szukałem w menu serwisowym i aktywowałem przyciski.
Działa jak należy. Za te pieniądze nawet spoko sprzęt.
Od siebie dodam, że jak byś chciał jednak z wewnętrznej navi korzystać, to zaintastaluj np. sygic (lub navitel czy in.) i w tym przypadku będzie do wyboru w ustawieniach nawigacji z której chcesz korzystać. Dużo lepiej i płynniej niż google maps, awaryjnie takie rozwiązanie może być przydatne, gdy np. tel się rozładuje... (oczywiście przez CarPlay mapy googlowe działają super i szybko tak jak pisałeś. )

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl