Autor Wątek: E11 - problemy z uruchomieniem silnika, brak napięcia we wtyczce komputera  (Przeczytany 5739 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jakub_Czylok

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
Cześć,

Toyota corolla jest od salonu u nas w rodzinie, jest to japończyk, rocznik 97' 1.3 4efe rok temu w marcu został zamontowany gaz, lecz od października po stłuczce auto stało z 9 miesięcy, teraz przejechane ma około 310 tyś km,
Auto jeszcze na czarnych blachach dlatego staram się o niego bardzo.

nagle po dodaniu gazu i wykonaniu skrętu (chciałem zawrócić), obroty spadły do 0, nic nie szarpnęło nic nie szczeliło (przynajmineij nic nie było słychać)

Próbowałem odpalić auto (na gazie i paliwie), ale jakby nie dostawał iskry, rozrusznik działa, rozrząd się kręci.

Mechanik przyjechał po mnie, gdy ciągnął mnie na linie spróbowaliśmy odpalić go jadąć, podczas jazdy dałem drugi bieg po czym puściłem sprzęgło, niestety nic się nie stało, nawet obroty nie wzrosły

Jak przyjechaliśmy do mechanika zauważyliśmy, że świecie nie dają iskr, mechanik podejrzewa czujnik położenia wału

Mógłby wymienić go i zobaczyć czy to jest to, ale powiedział, że woli nie generować kosztów bo do tego trzeba ściągnąć rozrząd co wiąże się z kosztami

Kupiłem przejściówkę do komputera na allegro (https://allegro.pl/oferta/kabel-22-pin-adapter-obd2-do-samochodow-toyota-11532630691), dzisiaj dostałem informację od mechanika, że nie ma prądu na wtyczce.

Macie może jakiś pomysł?

Z góry bardzo dziękuję
Szczęśliwy posiadacz corolli

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Witamy,

Tutaj taki oto obrazek jak mu przekażesz, to może rozjaśni, dlaczego nie ma. Rzeczony element to B54.

А63   AC control module
30   Battery +
31   Battery -
В54   Crankshaft position (CKP) sensor
Х1   Data link connector (DLC)
А35   Engine control module (ECM)
K46   Engine control relay
K12   Engine coolant blower motor relay
В24   Engine coolant temperature (ЕСТ) sensor
H63   Engine malfunction indicator lamp (MIL)
M12   Fuel pump
К20   Fuel pump relay
F   Fuse
В72   Heated oxygen sensor (HO2S)
Y99   Idle air control (IAC) valve
А52   Ignition amplifier
Т1   Ignition coil
15   Ignition switch - ignition ON
50   Ignition switch - start signal
А162   Immobilizer control module
Y3   Injector
B25   Intake air temperature (IAT) sensor
В69   Knock sensor (KS)
B83   Manifold absolute pressure (MAP) sensor
S259   Park/neutral position (PNP) switch
K145   Side/tail lamps relay
P7   Tachometer
В147   Throttle position (TP) sensor
B33   Vehicle speed sensor (VSS)
bl = blue
br = brown
el = cream
ge = yellow
gn = green
gr=grey
nf = neutral
og = orange
rs = pink
rt = red
sw = black
vi = violet
ws = white
hbl = light blue
hgn = light green
rbr = maroon
« Ostatnia zmiana: 26 Lipca 2023, 13:29:36 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Jakub_Czylok

• Toyot Leżący
  • *
Tutaj taki oto obrazek jak mu przekażesz, to może rozjaśni, dlaczego nie ma. Rzeczony element to B54.

Dziękuje bardzo!

Przekaże to mechanikowi i poczekam na jego odpowiedź.

Jak dostanę odpowiedź to dam znać

Offline Jakub_Czylok

• Toyot Leżący
  • *
Mechanik powiedział, że aż tak nie zna się na elektronice, w piątek muszę przywieźć samochód do elektryka
W takim razie muszę czekać do piątku.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
A ktoś w ogóle sprawdzał, czy pasek od rozrządu nie jest urwany? Jak pasek schowany pod plastikową osłoną, to zdjąć osłonę i zobaczyć, czy pasek cały.
Przed wymnianą czujnika położenia wału, można też sprawdzić aparat zapłonowy, może tylko cewka spalona.

Offline Jakub_Czylok

• Toyot Leżący
  • *
Mechanik zdjął trochę osłonkę, że było widać pasek, po czym próbowałem odpalić, powiedział, że pasek cały.
Pasek był wymieniany w marcu w tamtym roku, a przez ostatnie 9 miesięcy auto stało u blacharza.

Przed wymnianą czujnika położenia wału, można też sprawdzić aparat zapłonowy, może tylko cewka spalona.

Zaproponuję to mechanikowi, dzięki!

Offline Jakub_Czylok

• Toyot Leżący
  • *
Cześć, mechanik powiedział, że chodziło mu dokładnie o czujnik położenia wału rozrządu.

Poprosił mnie, żebym zapytał się o numer czujnika położenia wału oraz gdzie on się dokładnie znajduje, ponieważ nie potrafi go znaleźć w katalogu samochodu.
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2023, 10:17:23 wysłana przez Jakub_Czylok »

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
wejdź sobie na tę stronę:
https://www.japan-parts.eu/
wpisz numer vin i przeglądaj schematy samochodu, aż znajdziesz czujnik i jego numer fabryczny

potem na stronie sklepu:
https://2407.pl/
wpisz numer fabryczny czujnika i tak sprawdzisz czy jest on dostępny i ile kosztuje

Offline Jakub_Czylok

• Toyot Leżący
  • *
Spróbujemy tam to znaleźć i wrócę z odpowiedzią

Dziękuje!

Offline Jakub_Czylok

• Toyot Leżący
  • *
Cześć, wracam z dobrą nowiną.

Auto zawiozłem do elektryka, który zauważył, ze przetarły się przewody wtrysków? (Jak dobrze pamietam)
Powiedział, ze to jest normalne w starych samochodach
Po wymianie ich auto działa bez zarzutu

Dziękuje wszystkim za pomoc!
Pozdrawiam

Offline Jakub_Czylok

• Toyot Leżący
  • *
Odp: E11 - problemy z uruchomieniem silnika, brak napięcia we wtyczce komputera
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Sierpnia 2023, 14:09:24 »
Cześć, update zgłoszenia

Niestety, to nie było to, prawdopodobnie elektryk który naprawiał mi samochód coś przekręcił i prawdopodobnie nic nie zrobił.

Jakiś czas wcześniej zanim pojawił się problem poprawialiśmy rurę (zamiast tłumika z tyłu jest normalna rurka pociągnięta do końca)

Kolejny elektryk powiedział, że jest ona źle wykonana (za wysoko jest ustawiona) przez co została "uszkodzona" sonda lambdy, co powodowało przepalanie się bezpiecznika 15A EFI.

Trzeba poprawić rurę oraz wymienić sondę i wtedy zobaczymy, czy to jest to

Offline Krzychorolla99

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla 1.6 99
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Grudnia 2024, 13:21:25 »
Hej, trafiłem tu bo dziewczynie zgasła corollca i pali bezpiecznik 15A efi. Wpadł mechanik ale nic nie zrobił poza stwierdzeniem że pompa, wiec za to zabrałem się jako pierwsze i teraz wiem że pompa to to nie była.( wyjeżdżając z bramy jest krawężnik i za każdym razem auto gasło po "hopce", wiec zakładam ze luźny kabel przetarty może robić gdzieś zwarcie. Szukając info dowiedziałem sie że jak pali 20A to jest zwarcie gdzieś w instalacji a jako że autor nadał tu już ten kierunek to pytam czy znalazł dokładne miejsce awarii? Bo ogółem auto stoi przy kamienicy a ja nie mam nawet kobyłek(moge załatwić na jutro bo jutro tam będę) więc jeżeli ktoś wie to proszę o podpowiedź gdzie patrzeć i jak to ewentualnie naprawić żebym potem nie utknął znając już miejsce problemu

Offline Jakub_Czylok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Grudnia 2024, 13:26:48 »
Cześć, u mnie zwarcie prawdopodobnie powodowały wtryskiwacze z gazu
Ponieważ jak dałem je do wymiany (dwie z 4 nie działały poprawnie) to od tamtej pory nie ma już problemu

Ale jakby problem dalej występował to wymieniłbym lambdę

Offline Krzychorolla99

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla 1.6 99
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Grudnia 2024, 13:34:34 »
Okej, to sprawdzę jutro lambde bo wtrysków i tak sam nie zrobię. Wieczorem dostane vin i sprawdze sobie dokładnie wiązki na japancars, a wiesz może gdzie zacząć? Za silnikiem gdzieś za kolektorem czy raczej pod autem przy tłumiku/kacie, bo sam mam lancera i mam czujniki w 2 miejscach. Bo nie wiem w sumie jak tam sie ciągnie kabel pod spodem( ile go wystaje spod podłogi do sondy)

Offline Jakub_Czylok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Grudnia 2024, 13:39:16 »
Niestety aż tak się nie znam , ale jak dobrze pamiętam, to mówili o lambdzie przy katalizatorze

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl